2022-10-03 15:57:01

Dommer svarer på AGF-kritik: VAR gør det helt rigtige

Jakob Sundberg fortæller til bold.dk, at AGF nok skulle have haft frispark 21 sekunder inden FCK's mål, men VAR gjorde det helt rigtige i situationen, mener han.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Artiklen fortsætter efter indholdet

Superliga - 11. runde

FT

FCK

1 - 0

AGF

81'
1 0
Lukas Lerager
Mål

- Hvorfor har vi VAR?!

Uwe Rösler var mildest talt rasende, efter AGF søndag aften tabte 0-1 til FC København i Parken.

AGF-træneren er utilfreds med FCK's mål, fordi der 21 sekunder tidligere blev begået et frispark på Sigurd Haugen midt på banen.

Se situationen i toppen af artiklen.

FCK stoppede op i angrebet

bold.dk har dagen derpå været i kontakt med dommer Jakob Sundberg, som forklarer, hvorfor situationen blev håndteret helt korrekt af VAR.

- Jeg kan forstå, at kritikken går på, at VAR skal blande sig, men i situationen gør VAR det helt rigtige, for vi har to angrebsfaser – i fagsprog kaldet APP -, inden der blev scoret. VAR skal ifølge protokollen kun tjekke den sidste angrebsfase – APP - inden scoring.

Artiklen fortsætter efter billedet

3F Superliga -Dommer svarer på AGF-kritik: VAR gør det helt rigtige
Foto: Bo Amstrup/Boamstrup/Ritzau Scanpix

- Vi har den første, hvor bolden kørte op og ud i FCK's venstre side, og så stoppede angrebet. Angrebet bremses op på siden og køres baglæns. Der kan man også tydeligt se på billederne, at vi har et AGF-hold, der står på plads, og så starter vi ligesom næste angrebsfase - APP.

- Situationen med Lerager og Haugen er ikke en del af APP'en, fordi de stoppede op i angrebet. Var de kørt direkte ned og havde scoret, var det en del af den samme angrebsfase, men det gør de ikke, så VAR gør det helt rigtige, siger Sundberg til bold.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AGF var i kontrol

Er det to angrebsfaser, fordi FCK spillede bolden bagud?

- Man kan ikke direkte sige, at det er, fordi bolden blev spillet bagud. Hvis vi skal bruge det som kriterie, blev den første aflevering efter situationen med Lerager og Haugen faktisk spillet bagud. Det kan vi ikke bruge som kriterie.

- I stedet kigger vi på, om tacklingen er en direkte årsag til, at der bliver scoret – altså kører de direkte ned og scorer. Det gør de ikke her. FCK spillede ned og bremsede op, og AGF var i kontrol.

- Hvis man stopper billedet, kan man se, at de havde kæderne stående rigtigt, og så startede Daramy angrebet igen og kørte ind. Der startede vi en ny APP, og det var det, der blev tjekket, fortæller Sundberg.

Tiden er ikke afgørende

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterfølgende er der blevet diskuteret, om VAR kunne gå tilbage og kigge på situationen, når der var gået 21 sekunder.

Jakob Sundberg slår dog fast, at det tidsmæssige ikke er afgørende i denne sammenhæng.

- Det er en vurdering af, om det fører direkte til en scoring. Er det en direkte årsag? Dem, der vil have, at vi skal gå helt tilbage til den forrige angrebsfase, er dem, der vil have, at VAR blander sig endnu mere i fodbold. Er vi interesseret i det?

- Den diskussion vil jeg helst ikke gå ind i, men jeg synes, det er interessant. Det vigtige her er, at VAR ikke skal blande sig, som det er nu, siger Sundberg.

- Den bliver ikke kigget igennem, fordi den ikke fører direkte op til scoringen, så VAR kan ikke blande sig. Jeg melder til VAR-vognen, hvad jeg har set, og de tapper den ind, i tilfælde af at FCK løber direkte ned og scorer, for så skal den jo tjekkes. 

- Men fordi bolden kom ud i siden, og den første angrebsfase blev bremset, startede vi en ny APP, så skal det ikke tjekkes.

Der var nok frispark

Jakob Sundberg mente i situationen ikke, at Sigurd Haugen blev ramt nok, til at der måtte fløjtes.

- På banen så jeg, at han kom lidt ud af balance, og så var der en kontakt med Lerager. Jeg vurderede på banen ikke, at det var nok til et frispark.

Efter at have genset situationen, kan dommeren dog godt finde en forseelse.

- Som jeg ser den nu, synes jeg, der er et lille frispark i situationen. Der er et hav af frispark i løbet af en kamp, og der ramte vi ikke detaljen 100 procent. 

- Det er jeg selvfølgelig ked af, men det er ikke noget, som VAR skal blande sig i. VAR gør det helt rigtige, siger Jakob Sundberg til bold.dk.

Se episoden i toppen af artiklen.

Artiklen fortsætter efter indholdet

Superliga - 11. runde

FT

FCK

1 - 0

AGF

81'
1 0
Lukas Lerager
Mål

53 kommentarer

Læs alle kommentarer
annonce
annonce
annonce
annonce
0