Danmarksserien -24.dec: Danmarksmesterskabet skal hjem
2012-12-24 10:00:02
Foto: B 93

24.dec: Danmarksmesterskabet skal hjem

Frem mod jul besøger bold.dks julekalender en tidligere divisionsklub, der nu er at finde længere nede i rækkerne. Bag den 24. låge gemmer sig B 93, der trods en placering i Danmarksserien drømmer om at føje det tiende Danmarksmesterskab til visitkortet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fodbold er andet end Champions League, Superliga og VM-slutrunder. Hver dag frem mod jul besøger bold.dk en tidligere divisionsklub, der nu er at finde længere nede i rækkerne. Bag den 24. låge gemmer sig B 93, der i sommer for første gang i klubbens historie måtte forlade kampen om Danmarksmesterskabet med nedrykningen til Danmarksserien. Men planerne er på plads for at vende stærkt tilbage.

Et wake up call for en traditionsklub
B 93 blev stiftet i 1893 på Østerbro i København og vandt i løbet af klubbens første halve århundrede Danmarksmesterskabet ni gange. Siden det seneste i 1946 har klubben ført en mindre prominent tilværelse men dog altid været en del af divisionssystemet. Indtil i sommer, hvor man rykkede ned i Danmarksserien efter 85 sæsoner, hvor man var med i kampen om mesterskabet.

Nedrykningen kom efter, at klubben to gange inden for fem år havde spillet playoff om at rykke op i 1. division men tabt begge gange.

- Det var underligt at observere. Hvis man misser det to gange, så kan det brede sig rent psykologisk, nå ja okay, så går det måske tredje gang. Men der er ikke nogen, der optimerer indsatsen for, at det skal lykkes, og så er det mentalt, at man glider ud. Mentalt bliver man fastlåst i en situation, der gør, at man ikke skaber resultaterne, selvom man er et udmærket fodboldhold, siger B 93’s formand, Johnny W. Hansen, til bold.dk.

- I 2. division kørte vi med en økonomi som en 1. divisionsklub, og det har været underligt at opleve, at resultaterne ikke fulgte med. Men nedrykningen har været et wake up call til, at pengene bruges rigtigt nu og mere struktureret. Vi sørger også for at få rettet på tingene tidligere i forløbet, end vi måske har gjort før.

Champagnefodbold og en rød tråd med krølle på
I 1930’erne vandt B 93 Danmarksmesterskabet fire gange og blev døbt ’Champagneholdet’. Som sportsredaktøren Julius ’Julle’ Larsen skrev, kunne B 93 spille ’som et perlende brus, boblende over alle forventninger og føre til oplevelser, nydelser, som enhver måtte juble for’.

Klubben har bevidst holdt fast i idealerne om angrebsivrig, teknisk fodbold og indført en rød tråd igennem klubben. Men der er kommet en krølle på tråden gennem de senere år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- B 93 vil gerne spille velfunderet, teknisk, sjov angrebsfodbold, og der er lagt en rød tråd om, at vi skal spille det samme system ned igennem rækkerne, sådan så man kendte det, når man kom op på førsteholdet. Men vi er ved at gå lidt bort fra det. Vi må sige, at nogle gange virker de her spilsystemer ikke efter hensigten, forklarer formanden.

- Vi har konstateret, at hvis man fastholder et bestemt system, så kan det være, at modstanderne har så meget styr på det, at de kan sætte en stopper for det ved at stille op på en anden måde. Derfor skal man passe meget på, at man ikke låser sig. Fastlåsningen af spilsystemet, tror jeg, var måske medvirkende til nedrykningen til Danmarksserien.

- Det har klubbens ledelse haft et ønske om, at vi skulle ændre på. Det er fint, at man har en rød tråd igennem klubben, men man skal passe på, at man ikke gør spillerne for ensidige i den taktiske forståelse. Det er ikke altid, man skal spille den hele vejen ind over stregen.

Drømmen om Danmarksmesterskabet
B 93 har i løbet af det seneste årti øget medlemstallet drastisk og vendt underskud til overskud. Det giver grobund for optimisme.

- Vi er en af Danmarks største klubber på medlemmer med 15-1600 i fodboldafdelingen, og der er en tro på, at vi bliver en magtfaktor i dansk fodbold igen. Specielt fordi klubben kan blive ved med at producere talenter, siger Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har blandt andet startet et skoleprojekt, hvor dem, der gerne vil gøre mere ud af fodbolden, går i skole og træner hver dag om morgenen og om eftermiddagen. Det kan gøre dem skarpere og føre flere af dem ind på vores førstehold. Men de unge mennesker skal også kunne tage en uddannelse ved siden af sporten.

Målet er i første omgang at sikre to oprykninger i rap og derfra arbejde frem mod det tiende Danmarksmesterskab.

- Vi er ret overbeviste om, at vi kommer i 2. division igen til sommer, og så er det planen, at vi rykker igennem 2. division på et år. Vi har rammerne og organisationen og økonomien til det, men der skal en lidt større økonomi til at rykke op i den bedste række, så vi ved godt, at vi ikke kan rykke op derfra i første omgang. Det er mange år siden, vi sidst vandt, men vi skal fandeme være danmarksmestre igen, slutter B 93’s formand.

Fakta:
B 93 - Stiftet 19. maj 1893
Sæsoner i divisionerne: 85
Bedste resultat: Danmarksmestre i 1916, 1927, 1929, 1930, 1934, 1935, 1939, 1942, 1946
Nuværende række: Danmarksserien

Profiler:
Michael Rohde var angriber på klubbens første DM-guld hold i 1916, og i 1932 var han indehaveren af rekorden for flest landskampe, 40, inden han blev overgået af klubkammeraten Fritz Tarp.
Arne Sørensen var på holdet, der vandt 93’s hidtil seneste DM-guld i 1945/46. Han skiftede til Skovshoved IF mod penge under bordet, og da sagen kom frem, blev han erklæret professionel af DBU. Han blev dog taget til nåde og blev landstræner med OL-sølvet i 1960 som højdepunkt.
Johannes Gandil er urfader til dansk fodboldstatistik og i 93 år den ældste landsholdsdebutant. Han fik blot en enkelt landskamp, men det var til gengæld i 17-1 sejren over Frankrig i OL-semifinalen i 1908.
I nyere tid har klubben fostret mange kendte spillere med Per Krøldrup, Jores Okore og Bashkim Kadrii som nogle af de større navne.

Fun fact: I den allerførste udgave af Danmarksturneringen, 1927/28, var to Østerbro-klubber repræsenteret blandt de 20 oprindelige klubber. B 93, de forsvarende Danmarksmestre, var der naturligvis, og ligeså var den noget mindre Handelsstandens Boldklub. Efter den første sæson var HB aldrig mere i nærheden af DM-deltagelse, men der skulle gå yderligere 84 år, inden det var B 93’s tur til - for første gang - at rykke ud af Danmarksturneringen. Dermed resterer blot to klubber, AB og AGF, som var med i den første udgave af DM og har været med lige siden.

kristian@bold.dk

bold.dk takker klubberne for deres medvirken, danskfodbold.com for deres hjælp i arkiverne, og læserne for at kigge med - glædelig jul!


Foto: B 93

11 kommentarer

Læs alle kommentarer
annonce

Mest læste

annonce
annonce

Seneste nyheder

annonce
0