2022-11-24 22:15:46

Neymar-hysteri, Maradona-mobning og fake YSL-tasker

bold.dk var på plads, da Brasilien lagde fra VM-land med en sikker 2-0-sejr over Serbien, hvor Neymar fyldte mere uden for banen end på banen.

Artiklen fortsætter efter annoncen
bold.dk i Doha
Artiklen fortsætter efter indholdet

VM - 2. runde

FT

BRA

1 - 0

SCH

Neymar sætter sig i græsset på det imponerende Lusail Stadium efter 78 minutters spil. Samtidig bliver tomåls-skytten Richarlison skiftet ud. Nærmest ubemærket går Brasiliens målhelt mod udskiftningsbænken. Alles øjne er i stedet rettet mod Neymar, der sidder 15 meter væk og tager sig til anklen. Læger, fysioterapeuter og tre-fire spillere kigger bekymret til.

Det kan nemlig godt være, at Richarlison er aftenens helt, men Neymar er nationens håb, hvis drømmen om tyve års VM-titel-tørke skal brydes.

Lad os lige skrue tiden tilbage til tre timer før kickoff. Her tager bold.dk’s udsendte reporter nemlig mod Lusail Stadium i en stuvende fuld metro. 

Der er fyldt med fodboldfans i gule trøjer. Der er piger iført tørklæder og fake, brasilianske landsholdstrøjer. Der er drenge, der bruger det brasilianske flag som kapper. Der er kvinder, der har farvet blå og gule streger på kinderne og bærer fake YSL-tasker over skuldrene. 

Der er migrant-mænd med ‘Brazil Fans Qatar’ på ryggen og sjove gul-blå hatte på hovedet. Og så er der dem, der er allerflest af: Folk af alverdens oprindelse med otte store bogstaver skrevet henover den øverste del af ryggen: NEYMAR JR. 

Det er den 30-årige superstjerne, der primært er i bønnerne, når brasilianske fans folder hænderne og beder til de magter, der skal skaffe dem den sjette VM-titel i historien. I første omgang skal de dog bede til, at hans skade i opgøret mod Serbien ikke er noget alvorligt. 

Artiklen fortsætter efter billedet

VM -Neymar-hysteri, Maradona-mobning og fake YSL-tasker
Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix

- Vi har ikke vundet i tyve år. Brasiliens succes ved denne slutrunde står og falder med, om Neymar leverer, fortæller Rodolfo.

Han er en af dem, der har NEYMAR JR og et 10-tal på ryggen. Han bor med sin brasilianske kone i Portugal, men det er en anden historie, som vi tager en anden gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbage til manden med 10-tallet. Ikke Rodolfo, men Neymar.

Han spiller ikke en specielt stor første halvleg i sin frie, offensive rolle. Kommer sjældent i farlige situationer omkring serbernes straffesparksfelt. Og de få gange det lykkes, skriger trefjerdedele af Lusail Stadium så højt, at man skulle tro, at han var en popstjerne, der netop havde gjort sin entre til et ekstranummer.

I anden halvleg liver han mere op. Kommer til afslutninger og har nogle farlige gennembrud. Men kampen ender uden Neymar-scoringer i 2-0-sejren, og jeg bevæger mig uden for stadion og over i det nærliggende mediecenter. Der er en stor gruppe brasilianere, der synger fællessang i området foran mediecentret. Jeg lister ind i flokken og spørger, hvad de synger. En flink, ung mand skriver det ned på min blok:

Mil gols, mil gols, Mil gols, mil gols.
Só Pelé, só Pelé. 
Maradona cheirador.

Derefter kigger han på mig og griner. Hans engelske er ikke godt nok til, at jeg er 100 procent sikker. Men hans fagter med hænderne oppe ved næsen, giver mig en idé om budskabet. 

Jeg skriver en sms til en ven, der bor i Brasilien.

- Pelé scorer 1000 mål - Maradona sniffer kokain, lyder den eksakte oversættelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg spørger en brasiliansk sangfugl ved navn Paulina, hvorfor de synger om Maradona og Pelé - to ikoner fra en anden fodboldgeneration.

- Fordi Pelé er den største af alle for alle brasilianere - også for mig og min generation. Han kæmpede sig selv og vores land til tops. Han har vundet tre VM-titler for os og er et ikon, der aldrig bliver overgået, fortæller hun.

Jeg spørger hendes far, hvorfor Maradona skal rodes ind i en sang om en hyldest af en nationalhelt.

- Fordi han står for alt det modsatte af Pelé. Han snød sig til en VM-titel og misbrugte sit talent, fortæller faderen.

Jeg skriver igen en sms til min ven i Brasilien. Kan det virkelig passe, at den ‘hymne’ er så udbredt. Svaret kommer prompte:

- Den tilhører næsten den brasilianske sangskat. Min datter på 9 år kan den - uden at være specielt fodboldinteresseret.

Men hvad med Neymar? Hvad med ham, som så mange fans render rundt i en trøje, hvor hans navn står bagpå? Kan han blive den nye Pelé, score flere end tusinde mål og score fodboldhjerter på tværs af nationen? Kan fansene en dag synge om ham i stedet for den 82-årige Pelé.

- Nej. Selv hvis Neymar skulle bringe VM-trofæet hjem til Brasilien i denne omgang, skal der flere titler til, lyder dommen fra Paulina og familie.

Og så stempler de igen ind i den gruppe, der bare har vokset sig større og større:

Mil gols, mil gols, Mil gols, mil gols.
Só Pelé, só Pelé. 
Maradona cheirador.
 

Artiklen fortsætter efter indholdet

VM - 2. runde

FT

BRA

1 - 0

SCH

Ingen kommentarer

I øjeblikket er der ingen kommentarer til denne artikel. Vær den første til at kommentere.

Skriv kommentar

annonce
annonce
annonce
annonce
0