3F Superliga -Da Fenerbahce-hyldesten kom til Brøndby
2017-12-10 10:00:01
Foto: Getty Images

Da Fenerbahce-hyldesten kom til Brøndby

Bag julekalenderens 10. låge gemmer Mogens Krogh sig. Brøndby-ikonet endte med at være med til at indføre Fenerbahce-hyldesten på Brøndby Stadion og havde mange store oplevelser i klubben.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På bold.dk elsker vi Superligaen, og julekalenderen i år handler derfor om de spillere, som siden indførelsen af Superligaen i 1992 har spillet flest kampe i landets bedste række.

Vi har talt med de 25 spillere, som har flest optrædener i Superligaen, og der er massevis af gode historier i de mange tusinde kampe, som de 25 aktører har spillet.

Bag julekalenderens 10. låge gemmer Mogens Krogh sig - og vi starter helt fra begyndelsen - kort efter Mogens Krogh i 1991 kom til Brøndby fra Ikast FS.

'Ååååååååååååhhhhhhh - HEY, HEY, HEY.'

Nede på den nye endetribune i den sydlige ende af Brøndby Stadion er en stak fans i den seneste tid begyndt at samle sig og har fundet på et nyt tiltag til hjemmekampene på den københavnske vestegn.

De har nemlig set nogle af Fenerbahces kampe fra Tyrkiet, hvor fansene inden startfløjt kalder den enkelte spiller ned til hyldest - og det vil de overføre til Brøndby Stadion.

De har talt lidt med Mogens Krogh, Brøndby-keeperen synes, det er en fantastisk idé. Han går derfor med til at agere prøveklud for at se, om det rent faktisk kan lade sig gøre.

Det går okay. Timingen er ikke helt i vinkel de første par gange - men stille og roligt begynder det at fungere, og inden længe må alle spillerne ned forbi tribunen og få en såkaldt Fenerbahce-hyldest inden opgørene på Brøndby Stadion.

Traditionen er født med stor hjælp fra Mogens Krogh - og lige siden har der ikke været en hjemmekamp på Brøndby Stadion uden Fenerbahce-hyldest.

Fankulturen
Vi skruer tiden frem til 2017. Mogens Krogh har for længst indstillet sin aktive fodboldkarriere og fungerer nu som administrerende direktør i 1. divisionsklubben Vendsyssel FF.

Men han husker stadig tydeligt den første tid i Brøndby, hvor fansene meget hurtigt kom til at spille en meget stor rolle for Mogens Krogh.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kom til i de år, hvor fankulturen for alvor begyndte at bide sig fast i Danmark og Brøndby. Jeg havde samtaler med nogle fra Brøndby Support, som godt kunne tænke sig at prøve den her Fenerbahce af på Brøndby Stadion, så det trænede vi lidt i.

- Vi begyndte stille og roligt at gøre det som hold også, men i starten var det en aftale, jeg havde med nogle fra fangruppen. 

- Vi skulle lige vænne os til det, og jeg skulle lige se nogle videoklip. De første gange, jeg gjorde det, var det ikke helt i takt, griner Mogens Krogh.

- Det blev en fast bestanddel af mine år i Brøndby, og det var sjovt at være med i den helt spæde start af fankulturen og opleve de tiltag, der blev lavet rundt omkring - og dengang var Brøndby Support selvfølgelig allerede en af de store aktører.

- Det er sjovt at tænke tilbage på den udvikling som dansk fodbold også på fansiden har været igennem. Og det er sjovt at have været med til, siger Mogens Krogh.

Fansene betød alt
Keeperen spillede i Brøndby i 10 år, inden han stillede støvlerne på hylden, og han endte med at blive et klubikon - særligt blandt fansene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fansene har betydet alt for mig. Jeg var med helt fra opbygningen og frem til det, vi kender i dag. Det blev bygget op i de år, og det betød alt for mig i min tid i klubben, siger Krogh.

- Fansene er stemningsdannere. Det er fantastisk at komme på Brøndby Stadion og opleve stemningen - og det var det også dengang. De ér virkelig den der berømte tolvte mand. Vi oplevede også, at de kom i stort antal på udebane, så selv når vi var på udebane, følte vi, at vi havde mere opbakning end hjemmeholdet.

Den tidligere keeper husker kun én gang, hvor han har været utilfreds med Brøndby-fansene. Det skete i efteråret 1995, hvor Brøndbys fans fyrede så mange romerlys af på Aalborg Stadion, at dommer Knud Erik Fisker måtte afbryde kampen.

 - I stedet skulle vi spille den det efterfølgende forår. På vej hjem på færgen over Storebælt blev jeg nødt til at sige, at jeg var sur på fansene. Men det er vist også den eneste gang, jeg har været det, siger Krogh med et grin.

Få lavpunkter - mange højdepunkter
Det endte dog med at blive en af de få meget dårlige oplevelser Mogens Krogh nåede at få i Brøndby. Et af de største lavpunkter kom ikke i Superligaen. Derimod kom det, da Brøndby i 1996 blev slået ud af Champions League-kvalifikationen efter to kampe mod polske Widzew Lodz.

Brøndby havde tabt med 2-1 på udebane, men var foran med 3-0 på hjemmebane og spillede polakkerne ud af brættet. Men Widzew Lodz kom tilbage - og i det 89. minut scorede Pawel Wojtala til 3-2 og så var Brøndby ude.

Men så var det også mere eller mindre slut med de dårlige oplevelser. Derimod var der rigtig mange gode. Selvfølgelig var der de store oplevelser i Champions League - men specielt én hændelse i Superligaen husker Mogens Krogh ufattelig tydeligt.

- Det moment, hvor jeg jo stadig er 'talk of the town', er jo fra maj 1996 på Aarhus Stadion. Det er så ekstraordinær en ting, at det altid vil være indprentet i mit hoved - selv, når jeg bliver gammel og dement, tror jeg, siger han med et grin.

Den 12. maj 1996 scorede Mogens Krogh nemlig på et hovedstød med tre minutter tilbage af kampen mod de direkte guldkonkurrenter AGF. Scoringen sikrede Brøndby 3-3, og det, at det ikke endte med nederlag, blev afgørende for, at Brøndby den 27. maj kunne løfte pokalen.

- Jeg diskuterer det stadig med Stig Tøfting indimellem, og han bliver ved med at sige, at det ikke var det, der afgjorde mesterskabet, fordi der var flere kampe efterfølgende - og det er da også rigtigt, siger Krogh.

- Men det var en sæson, hvor kun de to klubber kæmpede side om side om mesterskabet. Og så spillede vi den der finale før sidste spillerunde. Der var kun de to hold, der bejlede til mesterskabet, så det var altså bare en direkte duel.

Mogens Krogh fortæller i detaljer om opgøret i Aarhus, som, han husker, som var det i går. Faktisk var det ikke med cheftræner Ebbe Skovdahls gode vilje, at han løb med frem på hjørnesparket, som blev afgørende.

- Ebbe Skovdahl stod ude på sidelinjen og råbte mig tilbage i målet, da jeg løb med frem. Der var jo flere kampe tilbage, og målscoreren var næsten ens. Det kan være, det var det, Ebbe tænkte på. Men det gjorde jeg altså ikke. Jeg tænkte, at vi ikke skulle tabe, siger Krogh.

Brøndby tabte ikke, og mesterskabet kom i hus senere på måneden.

- Det var samtidig mit første mesterskab. Jeg havde vundet pokalturneringen før, men det var mit første mesterskab - og det var det jo for mange af os på holdet. Og man siger jo ofte, at det er det sværeste at få fat i. Det var stort, siger Mogens Krogh.

2002 var lige så stort
Den tidligere Brøndby-keeper fremhæver desuden det sidste mesterskab, han var med til at hente i 2002, hvor Mads Jørgensen i næstsidste runde sikrede uafgjort mod FCK og dermed samtidig sørgede for, at ærkerivalerne ikke kravlede forbi Brøndby i tabellen.

Brøndby havde ved vinterpausen været foran med 10 point. Men Mogens Krogh havde stædigt holdt fast i, at mesterskabet nok skulle komme i hus, og blandt andet derfor var det endnu mere forløsende.

- Der lå forskellige ting i det. Optakten til foråret var forfærdelig, siger Mogens Krogh og uddyber.

- En af vores unge og meget talentfulde spillere, Martin Smith, var impliceret i et alvorligt færdselsuheld, og det satte dybe spor i os. Vi fik aldrig rigtig fodfæste og var ved at sætte tingene over styr, indtil Mads Jørgensen udlignede kort før tid mod FCK.

- Efter at have været ude uge efter uge og sige, at vi havde det, der skulle til, og så til sidst stå på Brøndby Stadion og løfte pokalen - det var godt nok stort, siger Mogens Krogh.

Det blev samtidig Mogens Kroghs sidste mesterskab i Brøndby. Efter den efterfølgende sæson indstillede keeperen karrieren. Siden da har han været ansat i klubbens administration, været cheftræner i Næstved Boldklub - og nu er han direktør i Vendsyssel FF.

Men hjertet banker stadig gult og blåt, og det har været hårdt for ham, at Brøndby har bøvlet med at få tingene til at fungere i de seneste mange år.

- Når man har været en del af sådan en klub, så er den i hjertet, og jeg følger tæt med. Der er sket meget, siden jeg var der, men jeg taler stadig tit med eksempelvis Kim Vilfort, som stadig er der. 

- Det virker til, at der nu er kommet noget kontinuitet i arbejdet igen, og det begynder at bære frugt. Det er rigtig dejligt at se, siger Mogens Krogh.

Mogens Krogh nåede i alt 353 Superliga-kampe for Brøndby. Derudover blev det til en masse pokalkampe og europæiske kampe.

Han nåede at vinde fire mesterskaber, fem sølvmedaljer og to bronzemedaljer.

nicolai@bold.dk


Foto: Getty Images

4 kommentarer

Læs alle kommentarer
annonce
annonce
annonce
annonce
0