2022-12-01 07:30:01

1. dec: DK festede hele natten - var hemmeligheden bag EM-triumf

Henrik ’Store’ Larsen fortæller om en vild landsholdskarriere heriblandt den sensationelle EM-titel i 1992. En stor fest op til finalen hjalp det danske hold til triumfen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årets julekalender på bold.dk handler i anledning af VM naturligvis om landsholdsfodbold.

Hver dag frem til juleaften fortæller en tidligere landsholdsspiller om store oplevelser, sjove holdkammerater og fede anekdoter fra forskellige samlinger og slutrunder.

Bag første låge finder vi Henrik ’Store’ Larsen, der kan skrive 39 A-landskampe på CV’et. 

Den alsidige spiller fik debut i Morten Olsens afskedskamp mod Brasilien i 1989 og nåede at være med til to slutrunder. 

Karrierens højdepunkt kom i 1992, da Danmark på sensationel vis blev europamester.

Til at starte med var Danmark slet ikke kvalificeret til EM-slutrunden i Sverige, men krigen i Jugoslavien gjorde, at Danmark blev hevet ind. 

Den i dag 56-årige Henrik ’Store’ Larsen siger til bold.dk, at optakten til slutrunden var kaotisk.

- Det gav lidt tumult, at vi kun havde en uge til at forberede os, da vi blev kastet ind i turneringen. Vi fandt dog hurtigt ud af, at vi kunne være med, og vi havde et solidt hold, siger Henrik ’Store’ Larsen til bold.dk. 

Danmark var endt i gruppe med Sverige, Frankrig og England, og det lignede en stor mundfuld for Henrik ’Store’ Larsen og co. 

Mandskabet toppræsterede dog og gik videre fra gruppen efter en uafgjort mod England, et nederlag til Sverige og en sejr over Frankrig. 

Larsen husker specielt, at Frankrig ikke anså Danmark som en ligeværdig modstander. 

Artiklen fortsætter efter billedet

International -1. dec: DK festede hele natten - var hemmeligheden bag EM-triumf
Foto: Morten Juhl/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

- Da vi stod i spillergangen, stod franskmændene og kiggede på os, som om vi var nogle, der var landet fra Månen og tænkte: ’Hvad fanden skal de her?’. De troede ikke, at vi havde en chance. De kunne godt se, at de fleste spillede i Superligaen, så de tænkte ikke, at det var noget problem. 

- Det er nok det største problem med franskmændene. Lige pludselig er det for sent, hvis man kommer foran 2-1 sent i kampen. Frankrig kunne stille tre hold, der var lige så gode som vores.

Den daværende landstræner Richard Møller Nielsen gav spillerne stor frihed, og det var en kæmpe fordel i forhold til de andre mandskaber, mener Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det så lidt mere stramt ud ovre hos tyskerne, der ikke måtte se deres koner og så videre. Vi var mere afslappede, om det var McDonald’s, minigolf eller noget andet. Det var afslappet, og det hjalp os. 

I starten forsøgte det danske hold at skrue forventninger gevaldigt ned på de første pressemøder, husker danskeren. Landstræneren havde dog forberedt sig godt. 

- Richard (Richard Møller Nielsen, red.) var en klog mand, og han havde forberedt sig rigtig godt til det her EM. Han havde studeret de forskellige modstandere. Samtidig var han med under Sepp (Piontek, red.) ved EM 1988. 

- Han vidste godt, hvad der skulle til for at få et dansk landshold til at præstere. Han havde luret, hvordan vi skulle få tre uger til at gå i Sverige. Det var en kæmpe fordel. 

Artiklen fortsætter efter billedet

Her er Henrik 'Store' Larsen på pletten mod Holland. Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix

Artiklen fortsætter efter annoncen

Holland-sejr endte i kæmpe fest
Larsen scorede et vigtigt mål til 1-0 mod Frankrig i gruppespillet, og det var med til at sikre Danmark videre avancement. 

I semifinalen stod mægtige Holland som modstander med stjerner som Marco van Basten og Frank Rijkaard på holdkortet. 

Selvom Danmark var kraftigt undertippet, gik de danske drenge offensivt til værks. 

- Vi spillede vores chance og gik op og pressede dem fra start af. Vi spillede ikke henholdende. I omkampen og i den ordinære tid kørte vi lidt på pumperne med lidt forstrækninger. Vi havde kun to udskiftninger. 

- Det er ikke som i dag, hvor man næsten kan skifte et helt hold. Vi spillede omkampen med to skader til Lars Olsen og John Sivebæk, så vi kørte på kanten af, hvad der kunne lade sig gøre. Jeg vil sige, at hele omkampen handlede om, at vi skulle ud i straffesparkskonkurrencen, fordi vi havde ikke flere kræfter.

I karrierens højdepunkt scorede Henrik ’Store’ Larsen hele to mål for Danmark i den ordinære spilletid, som endte 2-2, og semifinale-dramaet skulle afgøres efter straffesparkskonkurrence. 

Her viste Peter Schmeichel verdensklasse og pillede et skud fra Marco van Basten, mens Kim Christofte sendte det danske mandskab i ekstase med en scoring. 

Danmark var nu i EM-finalen, og det betød, at der blev braget igennem til den efterfølgende fest.  

Henrik ’Store’ Larsen husker, at det danske mandskab festede efter hver eneste kamp ved EM 1992, men mod Holland var det til den lyse morgen. Holdet mestrede at feste og præstere dagen efter.

- Det var den helt store humle i den her turnering, at vi stort set festede hver gang, vi havde spillet. Vi hyggede os gevaldigt i puljekampene, og vi havde en lidt større fest, efter vi havde slået Holland ud, og vi kom i finalen. 

- Det blev nok lige sent nok i forhold til, hvad der er fysisk rigtigt. Det var det, som vi gjorde, og det hjalp os til sidst. Jeg tror, at vi først kom hjem på hotellet ved ét-tiden efter kampen mod Holland, og jeg tror først, at den var fem-seks stykker, inden vi kom i seng, så det blev fejret lidt, siger Henrik ’Store’ Larsen og tilføjer om holdets festaber. 

- Vi var nogle stykker. Det var de gode gamle John ’Faxe’, Peter Schmeichel, Lars Olsen, mig selv og Brian Laudrup. Stort set alle var klar på at feste. 

Artiklen fortsætter efter billedet

Henrik 'Store' Larsen fandt det store smil frem efter EM-triumfen. Foto: Morten Juhl/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Slutrunde-tømmermænd havde sat sig – vandt sensationelt EM
Efter de mange fester og kampe ved EM var der ikke mange kræfter tilbage i tanken, og det kunne ses i starten af finalen mod Tyskland. Der var dog gået fire dage mellem semifinalen og finalen for Danmark.

- Vi var godt trætte efter Holland-kampen, og vi havde en dag mindre end tyskerne til at restituere. Vi var hårdt ramt på fysikken. Vi havde en del småskader. 

- I starten kunne man se, som når man spiller oldboys i dag, at man lige skulle bruge det første kvarter på at blive varm. Tyskerne løb igennem i starten, og vi kunne have været bagud med to-tre mål efter 20 minutter. 

- Efter John (John ’Faxe’ Jensen, red.) scorede, fik vi kræfterne tilbage, som vi havde haft i de andre kampe, og så kørte det igen. De første 20 minutter vandt vi ikke en tackling, og vi kunne ikke vinde en hovedstødsduel eller andenbolde. Vi vandt ingenting. 

John ’Faxe’ Jensen sendte Danmark på vej mod en sensationel EM-sejr efter 18 minutter, og det gjorde tyskerne frustrerede. Det hele endte med en vanvittig 2-0-sejr til Danmark. 

- Tyskerne begyndte at skændes indbyrdes, og så havde vi dem, hvor vi gerne ville have dem. Det var en fantastisk oplevelse at slå tyskerne i en finale. 

Da slutfløjtet lød på Nya Ullevi i Gøteborg, blev den helt store fest skudt i gang. 

De danske spillere blev dagen efter EM-triumfen hyldet på Rådhuspladsen ved et ekstatisk menneskehav. Triumfen nåede dog ikke at blive nydt til fulde, inden hverdagen meldte sig igen. 

- Vi havde fest på hotellet om aftenen, og så fløj vi hjem om morgenen. Alt det der hurlumhej inde på Rådhuspladsen var helt fantastisk, og vi havde en middag om aftenen. 

- Så gik der en fem-seks dage, så var vi tilbage igen, og jeg var på træningslejr i Dolomitterne. Man nåede ikke at nyde det på samme måde, som hvis man havde tre-fire ugers ferie efter. 

Artiklen fortsætter efter billedet

Henrik 'Store' Larsen ses her med Brian Laudrup. Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix

Blev topscorer og bliver genkendt i Brugsen
Henrik ’Store’ Larsen endte endda som topscorer med tre mål i EM-turneringen, og han mener, at Brian Laudrup og Flemming Poulsen leverede et godt forarbejde. 

- Der blev stillet store forventninger til, at jeg skulle være topscorer hver gang, siger Larsen med et smil og tilføjer.

- Der var mulighed for at komme i feltet, da vi havde Brian (Laudrup, red.) og Flemming (Povlsen, red.), som var totalt ufarlige, men de var gode til at lave oplæg og skabe rum til os andre. Det var bare for Vilfort (Kim, red.), ’Faxe’ og mig at komme i feltet og score.

At EM-triumfen i 1992 stadig er et stort samtaleemne, er noget, der gør den tidligere danske EM-topscorer glad. 

- Det er jeg stolt af. I sommer var det 30 år siden, og det kom et tysk tv-hold op og lavede noget om det. I Tyskland prøver de stadig at finde ud af, hvordan de kunne tabe den finale. Hele vejen rundt var det en kæmpe bedrift, at Danmark kunne blive europamester, siger Larsen og tilføjer. 

- Det har rørt mange folk. Når jeg går i Meny og Brugsen, så kommer folk stadig hen og siger: ’Tak for 92'. Det var fantastisk. Jeg glemmer det aldrig’. Det er noget, der sidder i folk. Det skal man være stolt over, når folk stadig kan huske det 30 år efter. 

I sommeren 2021 blev den danske EM-helts trøje mod Holland udstillet på en udstilling på Ofelia Plads, men den blev faktisk stjålet. Den er dog kommet tilbage i gode hænder. 

- Der tænkte jeg, at det var lige spidst nok. En kom til fornuft, og der gik Facebook og Instagram i den, så den kom i en pakke til DBU en måned efter, så den er tilbage igen, hvor den skal være. 

Artiklen fortsætter efter billedet

To år efter EM-triumfen skuffede Danmark stort. Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix

Kæmpe skuffelse
To år senere blev VM spillet i USA, men Danmark glippede slutrunden, og det er en af de største skuffelser med landsholdet for Henrik ’Store’ Larsen. Han mener, at filmen knækkede, og det var åndssvagt.

- Vi missede slutrunden i 1994, hvor vi bare skulle have spillet uafgjort i Sevilla. Det glemmer jeg heller aldrig. Der er lige mange nedture som opture. Da vi missede slutrunden i USA, var det fandeme noget lort. Vi spillede mod ti mand og skulle bare have spillet uafgjort. At vi ikke kunne det, forstår jeg stadig ikke. 

Det tog ham noget tid at komme sig over nedturen. 

- Det gjorde ondt. Lige så glad man var for at vinde EM, lige så skuffet var man i Sevilla. Det tog virkelig nogle dage at komme over. 

Landsholdskarrieren fik en ende efter EM i 1996, og han var meget afklaret med, at det var slut. Selvom det sluttede med en skuffende oplevelse, så er Larsen stolt over tiden i rød-hvide trøje.

- Vi fik de samme resultater som i 92’, men de passede bare ikke. Jeg husker det for, at vi boede et dødssygt sted og fik dårlig mad. Der var Per Thøstesen ikke med, og det var lidt skuffende, siger Henrik ’Store’ Larsen til bold.dk. 

I alt blev det til fem mål i 39 landskampe og en EM-triumf for Henrik ’Store’ Larsen i den rød-hvide trøje. Danskerens sidste landskampe var mod Tyrkiet ved EM i 1996. 

3 kommentarer

Læs alle kommentarer
annonce

Mest læste

annonce
annonce

Seneste nyheder

annonce
0