2022-12-02 07:30:01

2. dec: Vilde Graver og robotagtige Danmark-fans

Thomas Helveg ser i vores julekalender tilbage på sin landsholdskarriere og fortæller blandt andet om falske Danmark-fans i Sydkorea og spasmagerne Thomas Gravesen og Stig Tøfting.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årets julekalender på bold.dk handler i anledning af VM naturligvis om landsholdsfodbold.

Hver dag frem til juleaften fortæller en tidligere landsholdsspiller om store oplevelser, sjove holdkammerater og fede anekdoter fra forskellige samlinger og slutrunder.

Bag anden låge finder vi Thomas Helveg, der med 108 optrædener i rødt og hvidt har spillet sjetteflest landskampe for Danmark nogensinde.

Den nu 51-årige fynbo deltog i hele fem slutrunder i løbet af sin landsholdskarriere, og de står som de største oplevelser.

- Det der med at have et mål om at spille sig til en slutrunde og så lykkes med det giver en enorm selvtilfredsstillelse, og så skal man selvfølgelig igennem det sidste nåleøje og komme med til slutrunden.

- Jeg har været med til fem slutrunder, og den første er jo altid speciel, for man ved sgu aldrig, om det er den eneste, man får, fortæller Thomas Helveg.

En pose blandede bolsjer
Thomas Helvegs første slutrunde var EM i 1996, hvor Danmark hentede fire point og ikke gik videre fra gruppen.

- Vi var ikke så dygtige, som vi havde håbet på, men bare at være med var jo kæmpestort. Så havde vi en god periode, hvor vi klarede os godt til VM i 1998, der nok står som min allerstørste oplevelse i forhold til slutrunder. 

Artiklen fortsætter efter billedet

International -2. dec: Vilde Graver og robotagtige Danmark-fans
Foto: Jerry Lampen/Reuters/Ritzau Scanpix

- Vi havde et skidegodt hold, som kom fantastisk ud af det med hinanden, så alt klikkede bare. Det var en super slutrunde.

Danmark bankede i 1998 Nigeria i ottendedelsfinalen og tabte derefter knebent til Brasilien i kvartfinalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Efter det kvalificerede os til de tre næste slutrunder, men der skete så et generationsskifte. Efter 1998 stoppede Laudrup'erne, og der skete nogle andre udskiftninger, og så nåede vi hen til 2000, som var lavpunktet af de slutrunder, vi har været med til. 

- Vi kom af sted med en trup med alt for mange spørgsmålstegn i truppen. Vi havde flere med småskader og skavanker, som gjorde det svært at være optimalt forberedt, og vi blev jo også sendt hjem med nul point og uden at score et eneste mål, så det var da noget af en nedtur.

Ved VM i 2002 røg Danmark ud til England i ottendedelsfinalen, mens kvartfinalen mod Tjekkiet blev endestationen ved EM i 2004.

Robotagtige Danmark-fans i Sydkorea
I forbindelse med VM i Qatar har der været en del fokus på 'falske fans', der så ud til at støtte lande, som de ikke selv kom fra.

Noget af det samme oplevede Thomas Helveg og co. til VM i Japan og Sydkorea for 20 år siden.

- Det var bare en anderledes måde at være til en slutrunde på. Når vi trænede, havde de eksempelvis hyret nogle lokale sydkoreanere, der sad og heppede og sang. Det var meget robotagtigt, men det var selvfølgelig for at prøve at skabe stemning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De var udstyret med røde trøjer, og som jeg husker det, sang de bare 'Denmark, Denmark!'. De kunne jo ikke udtale vores navne, så det var bare holdet, de heppede på. Det var virkelig spøjst og anderledes, men også meget sjovt.

- Jeg tror også, de var koblet på kampene, så man kunne ikke undgå at se, at de sad der i en lille gruppe på tribunen, fortæller Helveg.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Generelt elskede Thomas Helveg at være af sted med landsholdet, hvor han oplevede et fantastisk sammenhold.

- Jeg har altid elsket at være sammen med holdet og have målene at arbejde efter, og så har det sociale været en stor drivkraft på de landshold, jeg har været en del af. Det er virkelig vigtigt, at man har noget andet end fodbold, der kan fylde en smule.

Helveg nævner brætspil, filmaften, biograf, golf og sejlture som eksempler på aktiviteter, der ikke handlede om fodbold, men hjalp holdet.

Graver og Tøffe
Når snakken falder på, hvem der var ekstra godt for det sociale på landsholdet, peger Thomas Helveg især på Thomas Gravesen og Stig Tøfting.

- I min tid var vi tvunget til at være sociale, fordi man ikke havde telefoner og sociale medier på samme måde som i dag, og der har altid været flere, som var leveringsdygtige med alt det sjove. 

- Når en gut som Gravesen var i nærheden, vidste du, at så var der altid et eller andet i gære på den gode måde. Det var også med til, at man gerne ville være social, for man vidste sgu aldrig, hvad der kom ud af en situation med Gravesen eller andre.

- Thomas er den, jeg kan huske bedst, for han var med i min sidste tid omkring landsholdet, og han var bare en spasmager – det er han i øvrigt stadigvæk, siger Helveg.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Gravesen kan jo ikke sidde stille. Der skal være lidt gang i den, og tilbage i 2002 løb han jo og jagtede folk på træningsbanen med vandflasker. 

- Ham og Grønkjær havde noget kørende, og det her vandkamp var ligesom en ting, de praktiserede i en periode efter hver træning, for der var jo pisse varmt.

Samtidig var Stig Tøfting også med på landsholdet.

- Ham og Graver var jo et godt makkerpar, der var gode til at køre hinanden op og skabe en stemning.

- Efter vi havde fået tæsk af England ude i Japan, sad vi til en afsluttende spisning, og så var der en af vores sponsorer, som ifølge Stig havde fået det ret varmt, så han skulle køles af i poolen, og Stig smed ham i poolen, husker Helveg med et smil.

Kun Peter Schmeichel, Dennis Rommedahl, Simon Kjær, Christian Eriksen og Jon Dahl Tomasson står noteret for flere landskampe end Thomas Helveg.

Han arbejder i dag som ressourcetræner i OB.

Ingen kommentarer

I øjeblikket er der ingen kommentarer til denne artikel. Vær den første til at kommentere.

Skriv kommentar

annonce

Mest læste

annonce
annonce

Seneste nyheder

annonce
0