Årets julekalender på bold.dk handler om transfers. Vi kigger nærmere på de overraskende og kontroversielle klubskifter, de transfers, som faldt til jorden, og de handler, som aldrig skulle have været sket.
Bag 20. låge gemmer den tidligere OB- og Esbjerg-spiller Fernando Derveld sig, og han endte med at få en stor stjerne i specielt OB, hvor Derveld spillede i fire år.
Efter et kort ophold i Heerenveen tog han til Esbjerg fB i 2006.
Her var både FC København og OB ude efter ham, men Derveld valgte den vestjyske klub. Det vender vi tilbage til.
Historien starter tilbage i 2000. Her skiftede hollænderen til Norwich, og her regnede backen med, at han skulle bryde igennem.
Det gik dog langt fra som forventet, og hurtigt fandt Derveld ud af, at engelsk fodbold ikke var noget for ham.
I Norwich havde Derveld en dansk holdkammerat i Steen Nedergaard, der hurtigt fik introduceret hollænderen for OB.
I sommeren 2001 blev det en realitet. Den hollandske back rejste til Odense og forhandlede kontrakten på plads med OB-legenden Lars Høgh, der var sportsdirektør i OB på daværende tidspunkt.
Fernando Derveld, der er blevet 45 år, siger til bold.dk, at det tog noget tid at komme fra England til Danmark, da Norwich ikke var interesseret i at slippe hollænderen til at starte med.
- Det er en vanvittig historie. Jeg blev solgt fra Holland til Norwich, og alt var fint, og jeg spillede. Så blev manageren fyret, og jeg blev sat på transferlisten, da assistenten gerne ville spille med flest mulige engelske spillere. På det tidspunkt spillede jeg med Steen Nedergaard. Os udlændinge talte altid med hinanden, og Steen og jeg havde god kemi.
- Han sagde, at jeg var en god spiller, og jeg kunne tage andre steder hen. Han gav mig noget selvtillid. Jeg tror, at der var nogle klubber i Championship, der ville have mig, og så var der to Premier League-klubber, der ville have mig i truppen, så jeg kunne blive indskiftet.
- Jeg talte med min agent om det hele, men Norwich ville ikke lade mig gå til Premier League-klubberne, fordi klubben ville ikke tabe ansigt, hvis jeg nu gjorde det bedre i de klubber, end jeg havde gjort i Norwich.
- Jeg tog til West Bromwich, og så skete det samme, og for at være ærlig kunne jeg ikke rigtig lide den engelske stil at spille fodbold på, da jeg var mere til at holde bolden på jorden og spille bolden til hinanden på den måde, siger Fernando Derveld til bold.dk og tilføjer:
- Steen kontaktede mig dog igen, og han sagde, at han havde en klub, og jeg var ensom. Jeg fortalte ham, at jeg ikke havde en klub. Så lavede jeg nogle opkald, og han sagde, at det var hans gamle klub, og den var skøn.
- Steen ville gerne sætte mig op med klubben. Det sagde jeg ja til, fordi jeg var mæt af at være i England. Det var også derfor, at jeg kom i kontakt med Lars Høgh og agenten, og alting var fint.
Artiklen fortsætter efter billedet

- Først var der lidt diskussion angående lønnen, så jeg blev nødt til at vente, men efter et par uger lavede vi aftalen, da jeg var i Odense, så sådan kom skiftet i stand, og det var igennem Steen Nedergaard.
Hvad fortalte Lars Høgh dig om OB?
- Lars Høgh fortalte mig, at det altid er en klub, der går forrest, og klubben vil gerne spille europæisk fodbold og har meget historie. Han sagde, at der havde været mange landsholdsspillere i OB, og mange brugte OB som et step op. Det var skønt at være i Danmark, og danskerne er ’super-duper’.
- Troels (Troels Bech, red.) var der også, og vi talte lidt om det system, som han gerne ville spille, hvilken type træner han er, og hvordan jeg ville passe ind, så det var betryggende, og jeg tænkte, at vi bare skulle gøre det.
Artiklen fortsætter under billedet.
Her er Fernando Derveld i kamp for OB, hvor han jubler med Kasper Dalgas og Casper Kruse. Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix
Sejr i pokalfinale var et stort højdepunkt
Fernando Derveld faldt godt til i OB fra første kamp, da den danske spillespil på mange måder mindede om den hollandske. Derfor skulle han også hurtigt blive en profil på OB-holdet, hvor han blandt andet spillede med Steffen Højer og Mwape Miti.
- Det var rigtig fint at spille i Danmark, fordi jeg var vant til at spille i Holland, hvor jeg havde spillet hele min ungdom og den første tid af min professionelle karriere. Der var ikke så meget forskel, da danskerne spiller lidt som hollænderne. I Danmark spillede de mere langs jorden og med possession i et højt tempo, og der var også kvalitetsspillere i SAS Ligaen. Hollænderne siger, at den danske liga er ’Æresdivisionen Light’.
- I England ville jeg altid gerne vise, hvordan man kunne spille, hvis man holdt bolden på jorden, og ikke alle spillere kunne vænne sig til det. Jeg er blevet opfostret i posesssion-fodbold. Danmark var mere som at komme hjem.
Allerede i den første sæson spillede Derveld UEFA Cup-kampe for OB. Her scorede Derveld blandt andet et frisparksmål mod Celta Vigo, der var ’ret fedt’, som Derveld selv siger om målet. Lige efter måtte han dog tidligt i bad, da han blev præsenteret for et rødt kort.
I 2002 stod OB i pokalfinalen mod FC København i Parken. Her løb Odense-klubben med trofæet efter en 2-1-sejr på mål af Søren Berg og Dennis Siim.
For Derveld var pokalsejren en af de største oplevelser i OB-trøjen.
- Det var en sindssyg kamp. Det er en af de største højdepunkter, men der er også UEFA Cup-kampene mod Celta Vigo. Det er det, som spillerne lever for. I SAS Ligaen var der også nogle vilde kampe mod Brøndby og FC København. Jeg har svært ved at vælge en speciel kamp, men hvis det er kampe, så er det UEFA Cup-kampene, men at vinde pokalturneringen med det hold, som vi havde, var legendarisk.
Hollænderen glæder sig over, at han formåede at sætte et stort aftryk i OB, og den dag i dag takker Derveld Odense-klubben for, at den gav ham chancen i den bedste danske række.
Artiklen fortsætter under billedet.
Fernando Derveld var kendt for at gå til den. Her kæmper han med Peter Foldgast. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Backen følte også, at han skulle bevise sig i OB, da der var store forventninger til ham efter opholdet i engelsk fodbold.
- Jeg følte mig hjemme. Hvis jeg er godt tilpas, og jeg føler mig respekteret som menneske, så kan jeg virkelig vise, hvad jeg kan. Mentaliteten hos danskere er som hos hollænderne. På alle måder var det dejligt at møde folkene på det tidspunkt af min karriere. Efter min tid i England var jeg lidt nede, og jeg ville selvfølgelig bevise mig selv, men hvis jeg ikke kunne spille på den måde, som jeg gerne ville, ville det blive svært.
- I Danmark var det lige det, som jeg havde brug for. Alt omkring OB var fantastisk, og jeg følte mig hjemme. Derefter skulle jeg vise, at det også var en god aftale for OB og SAS Ligaen, at jeg var en god spiller, og de ikke lavede en fejl ved at hente ham.
Fernando Derveld endte med at spille i OB i fire sæsoner, hvor det blev til 122 kampe i den bedste danske række med seks mål og 12 oplæg til følge.
Du kan se et af Dervelds mål i OB-trøjen øverst i artiklen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Fernando Derveld ses her med blandt andre Jesper Grønkjær. De kunne måske have blevet holdkammerater, men Derveld valgte Esbjerg. Foto: Anders Kjærbye - fodboldbilleder.dk
Afviste FCK og OB for at tage til Esbjerg
I sommeren 2005 var det tid til at vinke farvel til OB, da Derveld fik et godt tilbud fra Heerenveen, og så sprang han til. Det blev dog kun til én sæson for hollænderen i Heerenveen, inden han igen vendte snuden mod Danmark.
Fernando Derveld siger, at et par danske klubber ville have ham, men Esbjerg med den tidligere OB-træner Troels Bech i spidsen kom med den bedste pakke. Derefter kunne han kalde sig Esbjerg-spiller i sommeren 2006.
- Esbjerg, OB og FCK var interesserede i at hente mig, men Esbjerg gav mig det bedste tilbud for mig og min familie, så jeg tog derhen. Jeg tror ikke, at FCK og OB var villige til at gå så langt, siger Fernando Derveld og tilføjer:
- Derudover var der den samme træner, som jeg havde haft i OB i form af Troels Bech. For mig var det som at komme hjem, og jeg kendte ham, så jeg tænkte, at vi skulle lave nogle gode ting sammen igen.
Gensynet med Troels Bech glædede Derveld.
- Jeg syntes, at det var skønt, og jeg kunne godt lide Troels Bech som træner. Han var teknisk og taktisk, men han var også en god person. Nogle gange er det godt for en træner at være over holdet, men også at være inde omkring holdet og mærke, hvad spillerne ønsker.
- Det var ikke kun de ældre spillere, men også de unge spillere, så det kunne jeg rigtig godt lide angående Troels. Han havde alle de kvaliteter, så for mig var det bedste tilbud at komme tilbage til Troels for at hjælpe ham med at opnå hans drøm om at gøre Esbjerg store igen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Fernando Derveld. Foto: Privat
Forlod Esbjerg grundet syg datter
Tilværelsen i Esbjerg var lidt anderledes end i OB, husker Derveld, selvom det var Troels Bech, der var træner.
- Den største forskel var nok, at Esbjerg-holdet ikke var på samme niveau, som det OB-hold jeg havde spillet på. Derfor havde vi ikke de samme resultater ved slutningen af sæsonen, som da jeg var i OB.
- Nogle gange skal der mere til at få gode resultater på hold, der har lidt lavere kvalitet. Jeg tror, at Troels (Troels Bech, red.) ledte efter det samme som i OB, men nogle gange var det mig eller andre spillere, der var forskellige. Spillerne i Esbjerg havde ikke så meget kvalitet som i OB.
- Mine kvaliteter passede perfekt ind i Esbjerg. Nogle gange skifter kvalitetsspillere til mindre klubber, og så kan det være med til at løfte de andre til et bedre niveau. Det var ligesom med Maradona (Diego Maradona, red.) og Cruyff (Johan Cryuff, red.).
- Kvaliteten på holdet var ikke så god, men han (Troels Bech, red.) kunne stadig lykkes. Jeg tror, at vi ledte efter, hvordan det hele kunne passe sammen. Derfor spillede jeg til tider, mens jeg ikke spillede andre gange.
Det blev til to sæsoner i Esbjerg for den hollandske back, da det blev meldt ud, at Derveld ville stoppe i klubben i sommeren 2008.
Årsagen skal findes i, at Dervelds datter var blevet syg, og derfor var det en nødvendighed at vende hjem til Holland.
- Det er en historie, som kun nogle ved. Det havde ikke noget at gøre med klubben og folkene, at jeg forlod Esbjerg, men min ældste datter blev meget syg. Jeg blev nødt til at stoppe med at spille fodbold i Danmark og rejse tilbage til Holland, fordi hun havde fået meningitis.
- Det var bedre for os at tage hjem til Holland, da det var bedre, at folkene omkring med datter begyndte at tale hollandsk igen, fordi det var det eneste sprog, som hun kunne tale på det tidspunkt.
- Så det var af private årsager, at jeg forlod Danmark. Til pokalkampene var jeg pludselig væk, og jeg var væk i halvanden-to måneder, fordi jeg var på hospitalet. Jeg var ikke på træningsbanen.
- Jeg talte ikke om det i lang tid, men folk spurgte mig om det for to år, og nu kan folk i Danmark forhåbentlig også læse om grunden.
Hvordan har din datter det i dag?
- Hun har det bedre, og når hun går rundt på gaden, så kan man ikke se noget. Hun er 22 år, og hun kommer stille og roligt tilbage mentalt og fysisk, men hun har taget mere skade i hjernen end andre steder. Hun klarer det fint, og hun arbejder med det, men man kan intet se udefra.
Artiklen fortsætter under billedet.
Fernando Derveld. Foto: Privat
Datter elsker Jensens Bøfhus
Fernando Derveld spillede efterfølgende for hollandske Dordrecht i en kort periode, inden han lagde støvlerne på hylden i en alder af 32 år ved udgangen af 2008.
Den gode tid i Danmark har dog sat sit præg på Derveld i dag.
Den dag i dag snakker han stadig indimellem med den daværende sportsdirektør i Esbjerg Niels Erik Søndergård samt Michael Hemmingsen og Niels Thorborg.
Det kan meget vel være, at Fernando Derveld flytter til Danmark på sigt. Dervelds yngste datter har i hvert fald godkendt Danmark.
- Senest var jeg i Danmark med min yngste datter, fordi jeg var til Esbjerg mod OB for tre år siden. Der var jeg på stadion. Vi boede i Odense, og vi tog ind til byen. Vi så Michael Hemmingsen, og jeg viste hende kulturelle ting i Danmark, og hun kunne rigtig godt lide det, specielt Jensens Bøfhus, siger Derveld med et stort grin og fortsætter:
- Der var også nogle, der genkendte mig og spurgte, hvordan det gik. Kulturen er meget lig med den hollandske. Det var anderledes i Esbjerg, da jeg boede 20 minutter uden for byen på en stor, gammel gård. Ejeren havde bygget et hus midt i skoven, og han sagde, at jeg godt kunne leje det.
- Det var meget anderledes. Der var ikke mange mennesker, så det var meget roligt, og jeg havde mange gode fester og grillaftener med mine holdkammerater. Danmark er virkelig mit andet hjem, og jeg siger, at hvis jeg får muligheden for at købe et hus i Danmark, så vil jeg helt sikkert gøre det, 100 procent sikkert, siger Fernando Derveld til bold.dk.
Det blev til i alt 156 kampe i den bedste danske række, hvor han kreerede seks mål og 15 oplæg, men det kan være, at man ser ham i en dansk klub igen på sigt.