2021-12-30 08:00:00

Amundsen er MLS-mester: Største oplevelse

Malte Amundsen har vundet det amerikanske mesterskab i sin første sæson hos New York City FC, og det har været den største oplevelse hidtil i karrieren. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

11. december 2021 vil formentlig altid være en speciel dag for Malte Amundsen. 

Den dag blev New York City FC amerikansk mester efter at have slået Portland Timbers med 4-2 på straffesparkskonkurrence, efter ordinær og forlænget spilletid var sluttet 1-1.

En milepæl, som han ikke selv havde forudset, da han i februar satte sin underskrift på en aftale med klubben.

- Det er helt vildt. Det havde jeg måske ikke regnet med, da jeg trådte ind i klubben første dag. Godt nok har målsætningen for klubben været, at vi skulle vinde et trofæ hurtigst muligt. Det er fint nok. Det er der masser af klubber, der har som mål.

- Det er jo bare kæmpestort, at vi gør det i min første sæson. Det er fantastisk. Det er første gang, jeg vinder noget, fortæller Amundsen begejstret til bold.dk.

Han er da heller ikke i tvivl om, at det er det hidtidige højdepunkt i karrieren. 

- Helt sikkert. De der play off-kampe, vi har spillet, er de største oplevelser, jeg har haft rent fodboldmæssigt. Mesterskabet er nok stadig ikke helt gået op for mig endnu, selvom jeg godt ved, at det er kæmpestort. Det skal jeg nok lige have på afstand før, at det går op for mig, at det er det her, der er sket, forklarede han, da bold.dk fangede ham den 17. december - altså en lille uge efter triumfen.  

Finalen blev spillet i Portland, og der udspillede den første del af fejringen sig, inden festen rykkede hjem til New York.

- Vi spillede på udebane og havde en del fans med, som vi havde en forholdsvist kort fejring med på et hotel bagefter, hvor de samledes, og vi blev hyldet af dem, inden vi skulle være sammen med familie og venner. 

- Vi kom tilbage til New York, hvor vi mødte borgmesteren til en ceremoni på det, der må svare til rådhuset. Fansene kunne komme og være med til at fejre os. På den måde blev vi fejret i New York.

- Jeg kan sammenligne det med en hyldest på rådhuspladsen, som vi gør det, når landsholdet har vundet noget. Det er selvfølgelig svært at sammenligne helt, for det er ikke den største sport i USA. For en, der aldrig har vundet et mesterskab før, så var det ikke dårligt. Jeg blev ikke skuffet. 

Det amerikanske mesterskab afgøres via play off efter et grundspil, hvor New York City ellers var endt på ottendepladsen.

Tidligere har klubben ikke nået længere end kvartfinalen i play offs, der begynder ved ottendedelsfinaler. 

Artiklen fortsætter efter billedet

USA -Amundsen er MLS-mester: Største oplevelse
Foto: Vincent Carchietta/Usatodaysports/Ritzau Scanpix

Artiklen fortsætter under billedet.


Foto: Ritzau Scanpix

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ikke det samme som at tage i Parken eller på Brøndby Stadion

Selvom fejringen ikke fejlede spor, så er det bestemt ikke hver weekenden, at stemningen er på kogepunktet i USA, hvor fodbolden fortsat er i udvikling. 

- Der er ingen tvivl om, at fodbold ikke er i nærheden af at været det største i USA. Men som jeg kan fornemme, så vokser det hele tiden. Da jeg kom herover, var der coronarestriktioner og ikke så mange fans på lægterne, men nu her til play off kampene har der været mellem 15.000 og 25.000 til de fire opgør. 

- Det er rigtigt fedt. Noget af det, jeg har drømt om, er at kunne mærke det her tryk udefra. Det er bare noget andet, forklarer Amundsen. 

Han oplever, at stemningen kan svinge utroligt meget fra stadion til stadion.

- Det er meget forskelligt. Uden jeg skal tale vores fans ned, men det er ikke det samme, som hvis du tager i Parken eller på Brøndby Stadion, hvor der bliver sunget hele tiden. Selvfølgelig er der larm, men det er ikke på samme måde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi spillede finalen i Portland, og de har nogle rigtigt gode fans. De har en endetribune, der var fyldt og der var smæk på. Den kamp føltes mere europæisk i forhold til fans og larm. De har også et fodboldstadion. Nogle gange spiller vi på stadioner, der er lavet til amerikansk fodbold eller baseball, og så er fansene lidt længere væk. 

Den 23-årige dansker påpeger også, at New York er en ung klub fra 2013, hvorfor fankulturen også er under opbygning. Det håber han, at et mesterskab kan være med til at fremme. 

Artiklen fortsætter under billedet.


Foto: Ritzau Scanpix

Frustrerende start: Kan ikke klage med mesterskab

36 kampe står venstrebacken noteret for, hvilket jo umiddelbart lyder ganske fint for en debutsæson på et andet kontinent.

Men året startede faktisk langt fra efter planen, da den amerikanske ambassade i Danmark viste sig sværere at danse med grundet coronasituationen.

- Jeg skrev under i februar og havde så to måneder, hvor jeg gik og ventede på at få en tid på ambassaden herhjemme. Det var meningen, at jeg skulle komme direkte ind og være med til hele deres pre-season, men jeg kom så to måneder ”for sent”, fordi jeg ikke kunne få en tid på ambassaden grundet corona. Så jeg endte med at komme en uge inden sæsonstart. 

- Jeg havde lige spillet første turneringskamp med Vejle, da de vendte retur fra ferie, så jeg tænkte, at jeg startede i plus, fordi jeg var i form. 

Men de to måneders ventetid gik udover sæsonstarten, hvorfor Amundsen begyndte med at være indskifter i hovedparten af kampene, inden han fik bidt sig mere og mere fast. 

- Når jeg kigger tilbage på sæsonen, så havde jeg selvfølgelig håbet på, at jeg skulle være fast mand fra start af. Det var mit mål, for jeg er ambitiøs. Jeg er ikke taget til USA for at hygge mig, som nogle måske tror. Jeg er taget afsted for at udvikle mig og det er sådan, jeg har det. Det har lidt taget lidt tid at tilvænne mig, så jeg har haft lidt op- og nedture i forhold til mine præstationer. 

- Jeg har skulle vænne mig til spillestilen og niveauet, der er højere end det, jeg kom fra. Heldigvis. Jeg havde håbet på at spille mere. Når du siger 36 kampe, så lyder det godt, men jeg tror kun, jeg er startet i halvdelen. Det er helt sikkert mit mål næste år, at jeg skal være mere fast mand. 

Artiklen fortsætter under billedet.


Foto: Ritzau Scanpix

Men når det hele skal gøres op, så er det svært at være utilfreds for Amundsen.

- Jeg synes, det har været godkendt, når jeg kigger tilbage. Jeg har fundet ud af, at det var lidt længere væk og der var lidt flere ting, jeg skulle vænne mig til, end jeg måske lidt naivt havde troet i starten. Det er ikke for at se negativt på det.

- Når man flytter over til et andet kontinent og halvdelen af omklædningsrummet snakker spansk, så er det sådan, det er. Jeg er nogenlunde tilfreds med sæsonen, men selvfølgelig vil man altid gerne have mere. Nu står jeg med et mesterskab, og det kan jeg ikke tillade mig at klage over. 

Udenfor banen har Amundsen også skulle bruge lidt tilvænning og han fremhæver tidsforskellen til Danmark som en udfordring i forhold til at få talt med venner og familie. 

Han er dog efterhånden kommet godt ind i det sociale hos New York City FC og har også ses med Mathias Jørgensen, der indtil for nyligt spillede hos New York Red Bulls.

- Vil helt sikkert gerne lade sig inspirere af Manchester City

New York City deler ejer med det engelske mesterhold Manchester City. Malte Amundsen tror da også, at måden, de to klubber bliver drevet på, minder om hinanden.

- Jeg tror, hvis du spørger dem, så er det helt sikkert noget, de gerne vil. Jeg tror, måden klubberne bliver drevet på rent ledelsesmæssigt og garanteret også trænermæssigt er meget det samme.

- Selvfølgelig er der en kæmpe forskel fra spillerne i Manchester City og spillerne i New York City. Det samme gælder med trænerne. For vores træner er ikke Pep Guardiola uden at tale vores træner ned. 

- Det er i hvert fald ikke indianerfodbold, vi spiller. Vi vil gerne have gode boldspillere på banen, så vi kan dominere kampene på samme måde. Målet er da helt sikkert, hvis vi kan blive sammenlignet med Manchester City i vores spillestil. Det tror jeg ikke, der er nogen, der vil blive kede af. 

Også hvis du kigger på faciliteterne er der paralleller at drage mellem de to klubber, hvor eksempelvis omklædningsrummene ser tæt på identiske ud.

- Det er top, topprofessionelt. Der er ikke en finger at sætte på noget som helst. Banen står snorlige hele tiden. Der var et tidspunkt i løbet af sæsonen, hvor den begyndte at blive lidt dårlig, men så fik vi bare en ny bane. 

- Det er faktisk ikke så stort et anlæg, men vi har vores eget, hvor det kun er os, der træner. Der er to og en halv bane, og dem rykker de så lidt på, alt efter hvordan græsset står. Det er professionelt på den måde, at fitnesscenteret er i top, vi har fem fysioterapeuter, vi har to fysiske trænere og fire assistenttrænere. Der er meget bemanding på, så der altid er noget til alle.

- Det er det, der er en kæmpe forskel. Der kan jeg ikke sætte en finger på det. Der føles det som om, at man er på et Champions League-hold.

- Vi har også et omklædningsrum, der ligner det, som Manchester City har. Begge klubber er drevet af City Football Group, så selvom New York ikke er en gammel klub, så ved de, hvordan man driver en klub, fordi man kan kopiere mange af tingene fra Manchester City, forklarer den tidligere Rosenborg-spiller.

Artiklen fortsætter under billedet.


Foto: Ritzau Scanpix

- I USA er der stadig offensivspillere, der ikke arbejder hårdt defensivt

Malte Amundsen kom til USA efter to år i Vejle, hvor det blev til 26 kampe i Superligaen. Om niveauet er højere i MLS end i den bedste danske række er dog svært at vurdere for backen.

- Jeg synes, det er svært at vurdere. Jeg vil sammenligne med Vejle, hvor jeg har prøvet at spille, for jeg har ikke prøvet at spille på et hold, der dominerede Superligaen. 

- Jeg kan sammenligne træning, faciliteter og så videre i Vejle, og der synes jeg, at New York er et niveau op. Jeg kan selvfølgelig ikke sige, om det er et niveau op i forhold til toppen af Superligaen. Jeg håber og tror, vi vil spille med i toppen af Superligaen, hvis vi skulle sammenligne.

På et punkt er USA dog helt sikkert foran, nemlig når det kommer til stjernestøv fra helt store profiler.

- Individualisterne her er generelt på et højere niveau her end i Superligaen. Der kan man lære rigtigt meget af det. Selvfølgelig er der stærke kantspillere i Superligaen, men det er ikke på alle holdene, at der er det. 

Der er dog også en bagside af medaljen ved at have helt store stjerner i en - fodboldmæssigt - mindre liga. 

- I USA er der stadig nogle af de offensive stjernespillere, der ikke arbejder så hårdt defensivt, så holdene knækker over i løbet af kampene – i hvert fald på de dårlige dage. Der er et højt topniveau, men de kan også være rigtigt dårlige. Holdene kan falde helt sammen.

- I forhold til det er jeg rigtigt glad for at være i New York, hvor vi har norsk træner og mange engelske assistenter, fordi jeg synes, at vi gør det europæisk. Det er måske også grunden til, at vi endte med at vinde det hele efter en sæson, der har været op og ned.

- Vi knækker ikke, som andre gør. Vi er lidt mere europæiske ved, at vi er et hold, der arbejder sammen. Det er det, der har tiltrukket mig rigtigt meget.

Han oplever blandt andet også, at der er flere muligheder for at gå i dybden med det taktiske, som han ser som værende bedre hos New York end i Vejle. 

- Jeg kan igen ikke sammenligne med hele Superligaen, men jeg kan sammenligne med Vejle, hvor jeg havde en rumænsk træner, der ikke talte engelsk. Nu har jeg så en norsk cheftræner og engelske assistenttrænere. Der er flere af dem, så der er flere, der kan sidde og se video med én, så man kan lære mere. 

Artiklen fortsætter under billedet.


Foto: Ritzau Scanpix

Træner de små detaljer: Hvordan timer du dit overlap?

Og netop de små detaljer er noget af det, som Malte Amundsen føler, han har forbedret i løbet af sit første år i USA.

- Jeg har udviklet lidt af det hele. Jeg har fået en bedre spilforståelse, fordi jeg har spillet flere kampe på et dominerende hold. Det er sådan nogle små detaljer, vi træner, hvor vi kigger på, hvordan du timer dit overlap.

- Rammerne er så klare for, hvordan vi spiller, og jeg føler, jeg får lidt mere viden om, hvordan man skal gøre tingene og hvorfor. Det er det, der er rigtigt fedt.

- Førhen har jeg spillet på min intuition, og det er rigtigt godt i perioder, men det er også rigtigt godt at blive klogere fodboldmæssigt, så jeg forstår, hvorfor vi gør det sådan her, siger han.

Det giver da også bare blod på tanden i forhold til at fortsætte de positive takter.

- Jeg har lyst til at nævne en masse ting, for jeg vil gerne udvikle det hele. Jeg synes, jeg har været rigtigt stærk på det defensive det her år. Jeg skal udvikle mig mere på bolden, i forhold til hvornår vi skal angribe og hvornår vi ikke skal.

- I Vejle var det mere sådan, at der prøvede jeg bare at skubbe frem, hvis jeg følte for det. Her går vi lidt mere op i boldbesiddelse og har mere af det, så der er flere bolde at tabe, hvis man træffer en dårlig beslutning. 

- Jeg vil gerne udvikle mig over det hele. Jeg vil gerne være stabil, jeg vil gerne buldre frem og tilbage, jeg vil gerne være endnu bedre defensivt og lave flere assister. Jeg vil også gerne være endnu bedre i det opbyggende spil. 

Næste sæson af MLS begynder efter planen den 26. februar 2022. 

1 kommentar

Læs alle kommentarer
annonce
annonce
annonce
annonce
0