2022-10-28 09:02:26

Danmark er langt fra top 15 efter nederlag til FCK, SIF og FCM

FCK, Silkeborg og FCM tabte deres europæiske kampe i denne uge, så Danmark halter nu for alvor efter i jagten på top 15. Få koefficient-overblikket her.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Artiklen fortsætter efter indholdet

Superliga - 15. runde

FT

RAN

0 - 2

FCK

Efter et par år i top 15 endte Danmark i sidste sæson på den forkerte siden af skillelinjen som nummer 18.

Det betyder, at Danmark i 2023/24-sæsonen kun får fire hold med i Europa og mister en Champions League-plads, så det kun er den danske mester, der kan kvalificere sig til den fineste turnering.

I de seneste år har Superligaens sølvvinder også fået en billet til Champions League-kvalifikationen, men det ændrer sig altså fra næste sæson, fordi Danmark endte uden for top 15 i sidste sæson.

Danmarks fire europæiske pladser i næste sæson fordeler sig således, at Superliga-vinderen får chancen i Champions League-kvalifikationen, mens de tre andre må nøjes med en billet til kvalifikationen i Conference League.

Det kan ikke ændres til 23/24-sæsonen, men de danske holds europæiske resultater i denne sæson er afgørende for 2024/25-sæsonen, hvor Danmark igen kan have fem hold med i Europa, hvis det flasker sig.

bold.dk giver dig overblikket herunder.

Elendig uge for koefficienten
FC København tabte 0-3 til Sevilla i Champions League, mens FC Midtjylland led et 1-2-nederlag mod Lazio i Europa League, og Silkeborg måtte rejse hjem fra kampen mod West Ham i Conference League med 0-1.

Artiklen fortsætter efter billedet

Europa League -Danmark er langt fra top 15 efter nederlag til FCK, SIF og FCM
Foto: Jose Breton/AP/Ritzau Scanpix

Derfor hentede Danmark ikke et eneste koefficientpoint i denne uge, så afstanden til rivalerne er blevet endnu større.

Danmark er stadig placeret som nummer 17, men hvor der i sidste uge var 1,050 koefficientpoint op til 15.-pladsen, er afstanden nu 1,875.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At lukke det hul bliver særdeles svært, da FC København nu endegyldigt er slået ud af Europa og således ikke kan hente point efter nytår.

FC Midtjylland og Silkeborg kan i sidste gruppekamp stadig selv afgøre, om det skal blive til europæisk avancement eller ej.

FCM skal slå østrigske Sturm Graz hjemme i Herning, mens Silkeborg skal undgå at tabte til Anderlecht på JYSK Park for at holde belgierne bag sig og sikre sig andenpladsen i gruppen.

Udover at gå videre til knockout-runderne, skal FCM og Silkeborg også gøre det godt og nå langt i turneringerne, hvis det skal være realistisk at indhente top 15.

Rivalerne er langt foran og har mange heste endnu
Schweiz står i øjeblikket til at miste FC Zürich, som ligger sidst i sin Europa League-gruppe, men Bo Henriksens tropper kan potentielt stadig nå tredjepladsen, hvilket dog kræver flere point mod Arsenal, end Bodø/Glimt får mod PSV i sidste runde. Basel ligger til at gå videre i Conference League.

Ser vi på Ukraine, er Shakhtar Donetsk sikret minimum Europa League-deltagelse til foråret og kan stadig nå en Champions League-billet. Dynamo Kiev ryger dog ud af Europa, mens Dnipro går videre i Conference League.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tjekkiet mister Viktoria Plzen, som ender sidst i sin Champions League-gruppe, mens Slovacko er røget ud af Conference League. Slavia Prag står før sidste gruppekamp til at ryge ud, men kan stadig nå andenpladsen foran Cluj.

Tyrkiet er ikke for alvor realistiske at hente, da tyrkerne har fire hold tilbage, som alle ligger til at gå videre og spille europæisk efter nytår.

Norge er langt foran, og både Molde og Bodø/Glimt har kurs mod avancement, så det vil også kræve et mindre mirakel at hente nordmændene.

Se den øjeblikkelige stilling i koefficientregnskabet her:

PlaceringNationPointHold tilbage
12.Norge28.7502/4
13. Tyrkiet28.7004/5
14. Tjekkiet28.5503/4
15.Ukraine28.5003/5
16Schweiz28.4252/4
17.Danmark26.6253/5
18.Rusland26.2150
19.Kroatien25.4001/4
20.Grækenland25.2251/4
21. Israel24.5002/4
22.Cypern23.2753/5
23.Sverige23.2502/4

Kilde: Kassiesa

Hvordan får man point?
Koefficientpoint uddeles til et land, når en klub fra det pågældende land præsterer i de europæiske kampe.

En sejr fra gruppespillet og frem giver to point, og uafgjort giver et enkelt, men det divideres med antallet af klubber fra landet, som i starten af sæsonen fik en europæisk billet.

Silkeborgs sejr over FCSB i forrige runde giver altså to point, men fordi fem danske hold havde chancen for Europa i år, bidrager det 'kun' med 0,4 point til Danmarks samlede koefficient.

Lande med fire europæiske deltagere fra start såsom Schweiz får altså 0,5 point for en sejr i stedet for 0,4 som Danmark.

Der er bonuspoint for at nå knockout-runderne i de forskellige turneringer.

Nyt Champions League-format
Fra sommeren 2024 ændrer UEFA det nuværende Champions League-format, så det går over til en ligastruktur i stedet for de nuværende grupper.

Det betyder også, at antallet af hold udvides fra 32 til 36. Læs meget mere om det HER.

Generelt er der en del usikkerhed omkring 2024/25-sæsonen og frem, da russiske klubber risikerer at blive udelukket igen, ligesom det kan give forskydninger, hvis vinderne af de europæiske turneringer også har kvalificeret sig til Europa via deres hjemlige ligaer.

Derfor kan 16.-pladsen ende med at være nok til at få fem hold i Europa, men for at være sikker, skal Danmark ende blandt de 15 bedste.

Artiklen fortsætter efter indholdet

Superliga - 15. runde

FT

RAN

0 - 2

FCK

26 kommentarer

Læs alle kommentarer
annonce
annonce
annonce
annonce
0