2022-12-09 07:30:01

Danske Jabulani-klovne og Olsens had til lige tværafleveringer

Thomas Enevoldsen fortæller i dagens julekalenderafsnit blandt andet om de vilde Jabulani-bolde, og at Morten Olsen kunne tænde fuldstændig af, hvis man lavede lige tværaflevering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årets julekalender på bold.dk handler i anledning af VM naturligvis om landsholdsfodbold.

Hver dag frem til juleaften fortæller en tidligere landsholdsspiller om store oplevelser, sjove holdkammerater og fede anekdoter fra forskellige samlinger og slutrunder.

Bag niende låge finder vi den tidligere AaB-profil Thomas Enevoldsen, der nåede 11 landskampe i rødt og hvidt.

Offensivspilleren var med, da Danmark i 2010 var til VM i Sydafrika, hvilket Enevoldsen uden tøven peger på som højdepunktet i sin landsholdskarriere.

- Der er ingen tvivl om, at VM-slutrunden var det største, for det er det ypperste, du kan opnå i landsholdssammenhæng.

- Første gang man stod i Parken og sang nationalmelodien, og hårene rejste sig på armen, det var også kæmpestort. Det gjorde jeg som fire-femårig ude i haven, når jeg spillede med mig selv.

- Dengang var det altid 'når' jeg kommer på landsholdet og ikke 'hvis'. Det var en ung mand med god tro på egne evner, griner Thomas Enevoldsen.

Hvorfor ringede Morten Olsen ikke?
Enevoldsens er stolt af sine 11 landskampe, men så gerne, at tallet var højere.

Artiklen fortsætter efter billedet

International -Danske Jabulani-klovne og Olsens had til lige tværafleveringer
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

- Jeg synes godt, det kunne være blevet til flere, men om det skulle være over 20 også tvivlsomt. Der var en enkelt samling, hvor jeg ikke fattede, at jeg ikke kom med.

- Jeg fik min landsholdsdebut lige efter mit skifte til Groningen, hvor jeg spillede et par kampe og så blev udtaget og fik debut mod Ungarn. Så var jeg også med til samlingen efter i november, hvor vi spillede to testkampe, og så var det faktisk først i december og januar, at jeg virkelig spillede godt i Holland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg lavede et hattrick mod Sparta Rotterdam og scorede i alt seks mål i de to måneder, men så kom jeg ikke med til samlingen i februar. Det fattede jeg virkelig ikke, for der synes jeg faktisk, jeg havde haft min bedste periode i Holland, siger Enevoldsen.

Frustrationen blev ikke mindre af, at fravalget ikke blev begrundet.

- Jeg fik ingen forklaring. Morten Olsen var en fantastisk træner, og jeg er taknemmelig for de landskampe, jeg fik, men skal man komme med et kritikpunkt, var det faktisk, at jeg ikke fik et opkald, når jeg gik fra at være med til så ikke at være med.

- Det var lidt dårligt, at jeg ikke bare fik et opkald, hvor jeg kunne få at vide, hvad jeg skulle have gjort bedre, eller hvad han manglede at se fra mig. Der var jeg noget uforstående, når jeg nu havde haft den bedste periode i Holland. Så bliver man endnu mere skuffet.

- Nu har jeg haft rigtig mange trænere i min karriere, og noget af det, jeg satte allermest pris på, var ærligheden – også når man skulle have de her lidt hårde beskeder, hvor man ikke var udtaget eller blev sat på bænken eller tribunen. Hvis det blev leveret på en ordentlig måde, bærer man ikke nag over tingene, siger Enevoldsen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ellers var Thomas Enevoldsen glad for Morten Olsen, men fik også landstrænerens temperament at føle af og til.

- Han kunne også være med på et grin, men når man var på banen, var det bundseriøst, og var der én ting, du ikke skulle gøre under ham, var det at lave en lige tværaflevering. Så tændte han fuldstændig af.

- Der skulle gerne vinkel på afleveringerne. Jeg mindes en enkelt gang, hvor han stoppede træningen og blev sur, fordi jeg havde gjort det. Han kunne godt råbe og skrige lidt, men jeg har også haft Kent Nielsen, der er endnu værre til det, siger Enevoldsen med et grin og tilføjer:

- Der var stor respekt om Morten, og han var en selvfølgelig en stor landstræner. 

Jabulani fik folk til at ligne klovne
Til VM i Sydafrika blev der brugt en speciel bold, som bevægede sig ret uforudsigeligt i luften, og det har Thomas Enevoldsen stadig ikke glemt.

- Det var de her forfærdelige Jabulani-bolde, som opførte sig endnu mere mærkeligt oppe i højderne. Når vi så var oppe i højden i Johannesburg, var den endnu mere mærkelig. 

- Hvis du skulle lave et klassisk indlæg med lidt skrue på med indersiden, det kunne du ikke med den her bold. Så var det ligesom en plastikbold, der blev ved med at gå bag målet. 

- Da vi trænede indlæg i Johannesburg, chippede vi bare bolden ind i stedet for, og folk lignede idioter nogle gange, fordi de ikke kunne heade ordentlig til den. Vi lignede seriøst klovne, fordi den var så svær at læse i luften, så man kunne ikke time det ordentligt. Det var en rigtig cirkusbold.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Enevoldsen startede inde i VM-premieren mod Holland, hvor han pludselig fik lov at sparke frispark.

- Jeg kan huske, jeg stod meget med Christian Eriksen efter træning og sparkede frispark. Vi prøvede rigtig at få den til at knække og danse i luften, og inden kampen mod Holland havde jeg to frispark fra 25-30 meter.

- Det ene hamrede mod overliggeren, og nummer to ramte overliggeren og gik ind. Det så Peter Bonde (assistenttræner, red.), så han kom over og sagde, at hvis vi fik et frispark fra den distance, så sparker du bare. Det fik vi så i kampen, men der røg den desværre forbi mål.

Danmark tabte 0-2 til Holland og Enevoldsen fik ikke spilletid i de efterfølgende to kampe mod Cameroun og Japan.

Bendtner og Rommedahl
Thomas Enevoldsen husker flere sjove medspillere på landsholdet og nævner Nicklas Bendtner og Dennis Rommedahl.

- Bendtner var en festlig type og altid i godt humør. Jeg har kun det bedste at sige om Bendtner. Han var også en virkelig god og vigtig spiller på landsholdet. Uanset hvor lidt han spillede i de forskellige klubber, scorede han altid nogle vigtig mål på landsholdet.

- Jeg glemmer aldrig målet mod Portugal, hvor han tæmmede den med brystet i to meters højde og klappede den ind. Han var en vigtig profil for landsholdet og en god holdkammerat.

- Vi havde også Rommedahl. Han er også en festlig fyr, som altid var i godt humør og klar på en joke. Han har jo et helt ekstremt energiniveau, som gør, at han ikke behøver at sove så meget. Nogle nætter sov han fire timer, og det var nok.

- Vi andre ville jo være fuldstændig færdige dagen efter, men det kombineret med noget Red Bull og en masse kaffelatte gjorde åbenbart, at han ikke behøvede at sove mere. Han var en fantastisk fyr, fortæller Thomas Enevoldsen.

Ingen kommentarer

I øjeblikket er der ingen kommentarer til denne artikel. Vær den første til at kommentere.

Skriv kommentar

annonce
annonce
annonce
annonce
0