2022-12-08 07:30:02

Den tidligere AGF'er Benny Feilhaber havde brug for et mirakel

Benny Feilhaber fortæller i dagens julekalenderafsnit om tiden på det amerikanske landshold. USA gik blandt andet mirakuløst videre ved Confederations Cup i 2009 og slog efterfølgende Spanien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årets julekalender på bold.dk handler i anledning af VM naturligvis om landsholdsfodbold.

Hver dag frem til juleaften fortæller en tidligere landsholdsspiller om store oplevelser, sjove holdkammerater og fede anekdoter fra forskellige samlinger og slutrunder.

Bag ottende låge gemmer den tidligere AGF-spiller Benny Feilhaber sig. Han kan skrive 44 amerikanske landskampe og to mål på CV’et. 

Derudover deltog Feilhaber ved VM i 2010 i Sydafrika med det amerikanske landshold. 

Midtbanespilleren fik debut for det amerikanske A-landshold 25. marts 2007 mod Ecuador i en venskabskamp, men allerede senere på året blev Feilhaber den store helt ved Gold Cup.

USA gik nemlig hele vejen, hvor Mexico var modstanderen i finalen. Det blev en tæt affære, men den tidligere AGF’er var på pletten efter 73 minutter og sendte bolden i nettet til slutresultatet 2-1. 

Feilhaber siger til bold.dk, at det var fantastisk at være helten. 

- Det var en af de første gange, som jeg var med landsholdet. Jeg endte med at få et gennembrud og kom ind i finalen. Jeg havde ikke en god første halvleg, så jeg skulle præstere i anden halvleg. 

- Så fik jeg målet og sikrede Gold Cup. Det var specielt, fordi jeg følte, at jeg hørte til på landsholdet, siger Benny Feilhaber til bold.dk. 

Artiklen fortsætter efter billedet

International -Den tidligere AGF'er Benny Feilhaber havde brug for et mirakel
Foto: Jason Reed/Actionimages/Ritzau Scanpix

Stort mirakel sendte USA videre
Næste store landsholdsoplevelse for Benny Feilhaber var i sommeren 2009, hvor Confederations Cup ventede. Her deltog fodboldstormagterne Brasilien, Spanien og Italien blandt andet. 

USA fik en skidt start på turneringen med nederlag til både Brasilien og Italien i gruppespillet. Derfor havde Benny Feilhaber brug for noget unikt for at komme videre, husker han, og det lykkedes. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den turnering var speciel, fordi vi fandt vores identitet i den turnering. Det var mod Italien i den første kamp, hvor vi tabte 1-3, og så tabte vi til Brasilien med 0-3. 

- Vi havde brug for et mirakel for at komme videre til semifinalen, da vi skulle vinde over Egypten, og samtidig skulle Brasilien slå Italien med 3-0, og det var præcis det, som skete. Vi vandt 3-0, og Italien tabte til Brasilien med 0-3, og vi kom til semifinalen, siger Benny Feilhaber og fortsætter.

- I kampen mod Spanien vidste vi, hvilket hold som vi skulle være. Vi skulle være gode defensivt og arbejde hårdt. Vi havde 11 spillere, der var dedikerede efter at stoppe dem, men når vi havde bolden, ville vi spille og have selvtillid til at nedbryde dem og åbne dem. Vi udviklede vores identitet, og det var en meget speciel turnering for os. 

Et af de største resultater i karrieren kom i semifinalen mod Spanien, hvor USA tog fusen på favoritten og vandt 2-0. Spanien havde på daværende tidspunkt et skræmmende landshold med blandt andre Fernando Torres, Cesc Fabregas og Xavi på holdkortet. 

I finalen måtte USA dog se sig slået af Brasilien. 

- Den mest specielle kamp resultatmæssigt var, da vi spillede mod Spanien i semifinalen i Confederations Cup, og vi vandt 2-0. Det mandskab var et af de bedste landshold gennem tiden. Jeg tror ikke, at de tabte i 35 kampe, og vi var i stand til at slå dem. 

- Den næste kamp var mod Brasilien, som er mit fødeland, i finalen ved Confederations Cup. Vi tabte 2-3, men vi var foran 2-0 ved pausen. Hvis tingene var gået vores vej i anden halvleg, så havde vi nok vundet kampen. 

Senere på året kom Feilhaber endda en tur til Danmark for at spille landskamp på den normale hjemmebane på Ceres Park. Det var vildt at komme til Aarhus og gå ned i udeholdets omklædningsrum. Feilhaber spillede hele kampen, som endte med en 3-1-sejr til Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var meget specielt. Vi spillede i Aarhus, og det var første gang, at jeg var i udeholdets omklædningsrum. Det var mange sjove ting, som man tager med. 

- Michael Lumb spillede blandt andet for det danske landshold og for AGF med mig. Det var en god og sjov oplevelse. 

Artiklen fortsætter efter billedet

Den daværende AGF-spiller Benny Feilhaber havde en speciel oplevelse, da han pludselig skulle ned i udeholdets omklædningsrum i forbindelse med en venskabskamp mod Danmark i 2009. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Stor VM-fest i USA
I 2010 skulle USA forsøge at forsvare landets farver ved VM i Sydafrika, og her var USA endt i gruppe med England, Slovenien og Algeriet. 

Her fik amerikanerne slidt sig videre fra gruppen. Det gik dog galt mod Ghana i ottendedelsfinalen, da Asamoah Gyan nedlagde amerikanerne med et mål i den forlængede spilletid. 

- VM er noget andet. Det er en speciel oplevelse og svært at beskrive i forhold til følelsen. Det var et af de største højdepunkter i min professionelle fodboldkarriere. 

- Det er noget, som altid vil være med mig, og det ser jeg tilbage på med stolthed. Vi spillede mod England i den første kamp og fik uafgjort. 

- Vi kom fra baghjul mod Slovenien og fik en uafgjort, så vi holdt os selv i live. Vi slog så Algeriet i den sidste kamp i gruppen, så vi kunne komme videre som gruppevinder. Vi tabte til Ghana, men det var en god kamp, hvor vi igen kom bagfra, og vi havde nogle chancer for at vinde. Alt i alt var det en meget speciel oplevelse, som jeg holder meget af.

Midtbanespilleren husker, at der også var VM-feber i USA, da de amerikanske spillere spillede sig videre fra gruppen. 

- Jeg husker, at jeg har set videoer fra barer og restauranter i forhold til målet mod Algeriet, hvor de festede. Det bliver større og større, men det er kommet til et punkt, hvor det er et massivt event også i USA. 

Den tidligere AGF-spiller fortæller, at det amerikanske hold havde et stærkt sammenhold, men store sociale arrangementer blev det ikke til under slutrunden i Sydafrika. 

- Vi fik ikke lov til at lave så mange sociale ting. Vi var i Sydafrika, og vi boede et sikkert sted. Det var svært at gå ud og lave en masse ting. 

- Det var bare hele oplevelsen ved at være til VM, hvor man var 23 spillere afsted, og man konkurrerede. Hele holdet og staben stod tæt sammen for at opnå noget. Man udviklede et meget unikt bånd. 

Artiklen fortsætter efter billedet

Benny Feilhaber og det amerikanske landshold skabte glæde under VM i 2010. Foto: David Gray/Reuters/Ritzau Scanpix

Ronaldinho, Xavi og Messi
Når Feilhaber kigger tilbage på med- og modspillere, som har givet et særligt indtryk, er der flere at nævne. Han mener blandt andet, at den amerikanske fodboldlegende Landon Donovan har betydet meget for fodbolden i USA og har fået fodboldens popularitet til at vokse i det store land. 

- Med landsholdet var det Landon Donovan. Han var en meget speciel spiller og meget dynamisk på internationalt niveau. Han var en topspiller. 

- Jeg har spillet mod Messi, og det var den første kamp, som jeg spillede med U21-landsholdet. Det var specielt. Jeg spillede også mod Messi i Copa America med landsholdet. Alle ved, hvor god han er. 

- Jeg har spillet mod Brasilien med Ronaldinho og Kaka på holdet. Da jeg spillede mod Spanien, var det mod Iniesta og Xavi. Det er to spillere, som jeg beundrer rigtig meget. Iniesta er en af mine favoritspillere, fordi der er mange ligheder med den måde, som jeg spillede på.

Benny Feilhaber fik sin sidste landskamp 11. oktober 2017, og han er meget stolt og ser det som en stor ære at have repræsenteret USA ved store mesterskaber. Han ærgrer sig dog en smule over, at han ikke spillede på landsholdet på toppen af karrieren. 

- Jeg er meget stolt. Der kommer altid til at være momenter, som er meget stolte af, og så er der også tidspunkter, hvor man havde ønsket, at man havde gjort mere. 

- Mit bedste moment af karrieren var nok, efter at jeg spillede for landsholdet. Det var ikke mit eget valg, men det var på grund af trænernes beslutninger. 

- Man havde ønsket, at man havde fået chancen der, men nu kigger man bare tilbage på det med stolthed, og man er glad for det aftryk, som man har sat på landsholdet, siger Benny Feilhaber til bold.dk. 

Den i dag 37-årige Benny Feilhaber er stadig en del af fodboldbranchen, da han er træner for Sporting Kansas Citys andethold. 

1 kommentar

Læs alle kommentarer
annonce
annonce
annonce
annonce
0