2021-12-18 07:30:00

Fra FCM-nedtur til forgyldt stjerne i Asien

Michael Falkesgaard blev smidt på bænken i FC Midtjylland, og han valgte i stedet for at rejse til Bangkok United i 2018, hvor han nyder livet med god løn og store oplevelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årets julekalender på bold.dk handler om transfers. Vi kigger nærmere på de overraskende og kontroversielle klubskifter, de transfers, som faldt til jorden, og de handler, som aldrig skulle have været sket.

Bag 18. låge gemmer den tidligere OB-, Brøndby- og FC Midtjylland-keeper Michael Falkesgaard sig. 

Falkesgaard havde store forhåbninger, da han skiftede OB ud med FC Midtjylland i sommeren 2017. 

Keeperen forventede, at han skulle være førstevalg i målet, men han tog fejl. 

Allerede i OB-tiden havde Falkesgaard dog hørt, at en asiatisk klub gerne ville have ham, og det skulle pludselig aktuelt for den nye FC Midtjylland-keeper. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Her bliver Michael Falkesgaard præsenteret i FC Midtjylland. Foto: FC Midtjylland

Jesper Hansen blev hentet i Lyngby, og nu var Falkesgaard igen ude i kulden. 

Michael Falkesgaard siger til bold.dk, at det var et kæmpe slag at blive sendt ud på bænken.

- Jeg havde egentlig set frem til at skulle have en rolle på holdet, efter hvad jeg havde fået stillet i udsigt. De hentede så en kapacitet i form af Jesper Hansen, kort tid efter jeg kom til. 

- De købte ham fri fra Lyngby, så det var noget af et tilbageslag. Jeg kunne godt se, at han skulle spille, når man købte en landsholdsmålmand fri, siger Michael Falkesgaard til bold.dk.

Artiklen fortsætter efter billedet

1. Division -Fra FCM-nedtur til forgyldt stjerne i Asien
Foto: Suhaib Salem/Reuters/Ritzau Scanpix

Artiklen fortsætter under billedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her ses Michael Falkesgaard i aktion for Brøndby. Han forlod Brøndby til fordel for OB i sommeren 2015. Foto: Katrine Emilie Andersen/Ritzau Scanpix

Den thailandske klub Bangkok United fulgte dog med på sidelinjen, og klubben var stadig varm på Falkesgaard. På daværende tidspunkt var keeperen i midten af 20’erne, og han skulle til at finde fast spilletid. 

Falkesgaard siger, at han blev draget af, at sportsdirektøren i klubben var så opsat på at få ham.

- Et par kampe inde i sæsonen henvendte de sig så igen, og det var Sten Christensen, der skrev til mig, at der var en sportsdirektør i Bangkok, der havde henvendt sig til ham og Zorniger (Alexander Zorniger red.), og han spurgte, om han måtte få mit nummer, og det måtte han selvfølgelig gerne. 

- Så fik jeg kontakt med sportsdirektøren i Bangkok, som var tysker, og han var ivrig for at få mig til klubben. Udsigten var, at Jesper (Jesper Hansen, red.) skulle spille, og jeg var lidt træt af at sidde på bænken først under Lukas (Lukas Hradecky, red.) i Brøndby, og efterfølgende fik jeg min korsbåndsskade, hvor Sten (Sten Grytebust, red.) spillede (i OB, red.). Jeg havde det i mine tanker, at jeg gerne ville spille fast. 

Hvad tænkte du, da Bangkok United henvendte sig?

- Først var det en reel henvendelse, som jeg godt kunne høre, var seriøs fra første samtale. Allerede der kunne jeg godt høre, at det ikke var en løs én i og med, at han ringede til mig og sagde, at jeg var deres førsteprioritet, uden at jeg kendte noget til klubben eller dem. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Artiklen fortsætter under billedet.

Michael Falkesgaard tog fra OB til FC Midtjylland, men det var ikke den store succes. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Sophiajulianelydolph/Ritzau Scanpix

Den tidligere OB- og Brøndby-målmand så det som en unik mulighed for at kickstarte karrieren. Keeperen skulle dog tænke sig godt om, inden han takkede ja tak til at rejse om på den anden side af kloden.

- Først fik jeg lige nogle samtaler med sportsdirektøren angående det hele, og jeg skulle selvfølgelig lige snakke med min agent om det. Det var en lidt anden karrierevej at tage til Asien end at blive i Europa. Min tanke var, at jeg gerne ville slå igennem i Midtjylland. Det var mit store mål, da jeg havde sluttet godt af i OB med gode kampe og clean sheets. 

- Jeg sluttede godt i playoff, så jeg havde en fornemmelse af, at jeg skulle komme til at spille, men så kom Jesper (Jesper Hansen, red.) til. Så fik man en spand kold vand i hovedet, når man allerede havde set meget fodbold fra bænken i forvejen. Udsigten til at være førstemålmand var noget, der trak i mig. 

- Der var stillet i udsigt, at jeg skulle spille i Bangkok United, så jeg skulle tjekke med min agent og min kone i forhold til, om det var noget, som vi kunne se os selv i. Vi vidste ikke ret meget om fodbold i Thailand på det tidspunkt, andet end vi havde været på ferie der og elskede det. Danskere elsker at tage til Thailand om vinteren. 

- En sjov historie er, at vi var taget til Thailand to år før, og vi sagde til os selv, at vi godt kunne se os være her. Det var bare i rent sjov, at vi tænkte, at vi skulle have et liv her. Det er lidt anderledes end at tage på ferie. Nu er vi her, så der må være noget ’attraction’.

Artiklen fortsætter under billedet.

Michael Falkesgaard er blevet en stor stjerne i thailandsk fodbold. Foto: Bangkok United

Godt økonomisk

En ting er spilletiden, noget andet er økonomien. Falkesgaard lægger ikke skjul på, at han bliver godt betalt for at spille fodbold i Thailand. 

Nu har han været målmand i Bangkok United i næsten fire år. Der er kommet en ny kontrakt på bordet med flere nuller på, og den store Bangkok United-stjerne rundede for nylig 100 kampe i den thailandske liga. 

Da målmanden i sin tid valgte at skrive under med Bangkok United, var økonomien også en faktor. 

- Økonomien havde selvfølgelig en indflydelse, men det havde det også været i en dansk klub, da jeg selvfølgelig skal leve af at spille fodbold, når jeg spiller på det niveau, som jeg gør. Det vigtigste for mig var faktisk, at der var en sportsdirektør, som ringede til mig, og jeg var deres førsteprioritet og kunne spille fast. 

- Efter jeg fandt ud af, hvordan klubben spillede, så kunne jeg godt se mig selv i det. Det er klart, at når jeg flyttede hele familien fra Danmark over på den anden side af jorden, så skulle det økonomiske også være godt for os, siger Michael Falkesgaard, der kunne kalde sig Bangkok United-spiller i januar 2018 uden at få et eneste spilleminut for FC Midtjylland. 

Michael Falkesgaard havde gjort sit forarbejde. Han havde via YouTube set hvilken spillestil, som Bangkok United praktiserede, og han har nu næsten fire år efter sin ankomst til Thailand fået ret godt styr på thailandsk fodbold. 

- Vi kom til Bangkok og boede på hotel det første stykke tid, hvor vi havde en chauffør, der kørte os rundt til træning. Vi vidste ikke rigtig, hvor vi skulle bo eller noget som helst, men vi havde nogle i klubben, der hjalp os på plads. 

- Det hjalp rigtig meget, men i forhold til, hvordan ligaen var, skulle jeg først til at finde ud af det og suge til mig samt finde ud af, hvem der var de store hold. Så jeg skulle sætte mig ind i lærebog og så starte fra kapitel ét og hurtigt finde ud af, hvordan det stod til. Her fire år efter er jeg måske ekspert i den thailandske liga.

Kæmpe passion og ekstrem fugtighed

Den tidligere OB- og Brøndby-målmand er blevet en del af en helt speciel fodboldkultur, hvor der er stor opbakning til alle holdene i den bedste række. 

Det thailandske folk har stor respekt over for specielt ældre mennesker, og næstekærlighed er en vigtig værdi i Thailand. Falkesgaard fortæller også, at man hilser på en helt bestemt måde, der kaldes wai, hvor man bukker hovedet og samler hænderne.

- De har en kæmpe passion for fodbold, og det er sport nummer ét sammen med Muay Thai. Hvis man kigger på følgerne på deres Facebook-sider, så er der flere hundrede tusinde. Med COVID 19 har der ikke været så mange fans, men før var der fyldte tribuner, når de store klubber spillede. Der er en kæmpe interesse, og det er særligt de store klubber, som der er meget interesse for, og der er stor tilslutning. 

- Det er egentlig utroligt, hvor mange der ser fodbold her. Der er også mange, der ser Premier League, som spilles om natten på grund af tidsforskellen. Der er endnu flere thailændere, der følger Premier League end den lokale liga. 

- Så det er vildt at tænke på, hvor meget potentiale der er for at få folk med, hvis fodbolden følger med i kvalitet. Når landsholdet spiller, så er der en sindssyg stor tilslutning til holdet, når det går godt, eller når de rigtige spillere eller trænere er der. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Michael Falkesgaard har spillet over 100 kampe i den bedste thailandske liga. Foto: Bangkok United

Kontant afregning

Bangkok United er et af topholdene i Thai League 1, men Falkesgaard siger, at niveauet i rækken er meget svingende. De bedste hold vil nok kunne konkurrere med i toppen af 1. division, vurderer den tidligere Brøndby-målmand.

Hvert hold må også kun stille med et vist antal udlændige i startelleveren, og det gør holdopstillingerne til noget af puslespil. 

Kvoten betyder også, at de thailandske klubber ofte henter spillere på en høj hylde, og der er kontant afregning, hvis man ikke præstere.  

- Rasmus Jönsson var også forbi Thailand for ikke så længe siden, og han var her ikke mere end i seks måneder, så blev han skippet videre eller løsrevet fra kontrakten. Så hurtigt kan det gå, hvis man ikke præsterer. Klubberne betaler mange penge for de udlændinge, der kommer, men hvis de ikke præsterer, så henter de nye. 

- Man skal slå til så hurtigt som muligt og tilpasse sig, men det er svært, da vejret og fugtigheden spiller en stor del.

- Jeg snakkede med Rasmus (Rasmus Jönsson, red.) dengang, og han skulle vænne sig til, at ens lunger hang derude, og det var svært for kroppen at gøre de ting, som man gerne ville, fordi man ikke har så meget energi, da det er så varmt. 

- Hvis man ikke kan tilpasse sig hurtigt nok i forhold til de forventninger, som der er, så bliver man hurtigt skippet videre. Derfor ser man også, at der er mange brasilianere i thailandsk fodbold, fordi de er vant til varmen. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Succesen i thailandsk fodbold har også givet den tidligere OB-målmand kampe på det filippinske landshold. Foto: Suhaib Salem/Reuters/Ritzau Scanpix

At tage turen fra Herning til Bangkok var uden tvivl en god beslutning, siger Falkesgaard. Målmanden har stået fast mellem stængerne i et land, hvor han også har fået oplevelser for livet. Derudover har opholdet i Thailand også givet ham filippinske landskampe. Lige nu er han noteret for 12 af slagsen.

Det har været rigtig sundt for keeperen at skulle præstere i uvante rammer, hvor ingen kendte ham fra start. 

- Når man kigger tilbage, er jeg glad for, at jeg tog chancen, og nu har jeg spillet over 100 kampe for klubben og har været fast mand, siden jeg kom, så det var det, som jeg søgte. Min kontrakt løber ud her til vinteren 2023. 

- Der har også været interesse for især målmændene, for når man spiller fast, så er det bare noget andet, end man spiller reservebold på en kold bane i Jylland. På den måde vil jeg gerne opfordre andre til at tage afsted, fordi Danmark er et meget lille land i forhold til den globale fodbold. 

- Man bliver mange gange låst fast på, at man kender én, og det var lidt dét, som Kasper Junker gjorde ved at tage til Norge for at kickstarte karrieren og komme ud, hvor man ikke er i comfortzonen for at se, om man kan præstere der. 

- Når man først får tillid og spiller fast, så kan man se, hvor ens potentiale er, siger Michael Falkesgaard til bold.dk, der tilføjer, at hans karriere i Thailand kan åbne nye og anderledes døre. 

Den 30-årige målmand har kontrakt med Bangkok United indtil vinteren 2023, og hvad fremtiden bringer, må tiden vise. 

Michael Falkesgaard tog i hvert fald et valg, der fik ham væk fra de trygge rammer i Superligaen og ud i den thailandske hede, hvor han har fundet lykken. Det thailandske sprog arbejder han dog stadig på at lære, siger ham med et smil.

Keeperen er noteret for 19 Superliga-kampe. 

Øverst i artiklen kan du se Falkesgaard pille et straffespark som OB-målmand.

3 kommentarer

Læs alle kommentarer
annonce
annonce
annonce
annonce
0