Super League -Ipsen om kinesisk corona-chok: Jeg var bange
2020-04-18 07:00:02
Foto: Privat

Ipsen om kinesisk corona-chok: Jeg var bange

Henan Jianye-målmandstræneren Henrik Ipsen var i slutningen af januar både nervøs og bange for coronavirussen, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den tidligere Silkeborg-målmand Henrik Ipsen rejste alene om på den anden side af kloden i januar 2019, da han takkede ja til at være målmandstræner i klubben Henan Jianye, der holder til i den kinesiske provins Henan. 

Coronavirussen, som hærger i hele verden lige nu, har 46-årige Henrik Ipsen oplevet på nærmeste hold, da pandemien startede i naboprovinsen Wuhan.

Henan Jianye-holdet var rejst på træningslejr til Sydkina i starten af januar og skulle videre til Japan for at komme på træningslejr i en måned. 

Det blev starten på en kaotisk tid for Ipsen og resten af holdet, der til sidst måtte en tur til Thailand på træningslejr i stedet for, fortæller den 46-årige målmandstræner til bold.dk. 

- Den sidste periode i slutningen af januar, hvor klubben forsøgte at få os ud af Kina, og det var på mange måder forgæves. Først kunne vi ikke komme til Japan, så Abu Dhabi, og så blev vi stoppet af en træner, der havde siddet på et fly med en inficeret person, og så blev vi lukket inde på hotellet i 14 dage yderligere. Det var med en dags varsel, at vi fik lov til at rejse til Thailand, siger Henrik Ipsen til bold.dk.

- Har du følt dig bange og utryg i tiden i Kina, nu hvor du heller ikke har haft familien ved din side, og overvejede du at tage hjem til Danmark?

- 29. januar sad vi i bussen mod lufthavnen. Vi havde lige sat os ind i bussen, hvor efter vi blev eskorteret ud igen og fik at vide, at en af vores assistenttrænere var blevet sat i karantæne. Han havde jo gået rundt imellem os. Der skal jeg ærligt erkende, at der skulle jeg lige bruge lidt tid for mig selv, fordi der var jeg bange. 

- Vi kunne jo ikke komme ud, og vi var bange for at blive fanget her. På daværende tidspunkt var det ikke en særlig god situation i Kina, så der var jeg nervøs. Men da vi kom på flyet til Thailand efterfølgende, så var jeg ikke bange mere. Jeg vil dog allerhelst være hos min familie i sådan en situation. 

- Assistenttræneren var dog heldigvis ikke smittet med coronavirus, og så der kom lidt mere ro på, og vi fik efterfølgende lov til at forlade Kina, siger målmandstræneren. 

Henrik Ipsen pointerer, at han efter denne tid ikke har været bange for coronavirussen. Holdet blev i Thailand i seks uger og kom tilbage til Kina i midten af marts. Her kom holdet i 14 dages karantæne på et hotel, hvor spillerne dagligt fik tjekket deres temperatur. 

Nu har holdet trænet normalt i to uger, og alt er næsten, som det plejer, fastslår Ipsen. 

- Jeg bliver hentet, inden vi skal træne, og så bliver jeg kørt hjem igen om aftenen, så lige nu er hverdagen rimelig normal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedre forløb denne gang

På trods af den lidt kaotiske tid i slutningen af januar, så har den tidligere Silkeborg-målmand været glad for sit andet ophold i klubben. Han var nemlig også målmandstræner i Henan Jianye fra januar 2017 til og med juni 2018. 

- Det har været endnu bedre at være i klubben her anden gang, da jeg følte mig mere tryg fra dag et. Første gang skulle jeg bruge en del tid til at finde ud, hvordan det bliver gjort i Kina kontra i Danmark. Eksempelvis hvilke emner man kan tale om, og hvordan man kan arbejde. Det vidste jeg allerede denne gang fra dag et af. 

- Derudover kendte jeg alle tre målmand og min tolk i forvejen, så det gjorde det meget nemmere. Derudover har det været meget mere roligt denne gang. Vi har haft den samme træner igennem hele sæsonen. 

- Da jeg var her første gang, var der tre forskellige trænere i løbet af en sæson, og der kom en fjerde efterfølgende. Så det har været et bedre forløb denne gang, siger Ipsen.

Økonomisk eventyr

Efter det første ophold i Henan Jianye tog Ipsen hjem til Silkeborg for at blive målmandstræner i juli 2018. 

I den jyske by har Ipsen en stor stjerne efter sine 119 kampe for klubben som målmand fra 1996 til 2006. Blot et halvt år efter ankomsten til Silkeborg var der dog bud fra Kina igen. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ipsen tog en stor beslutning og kastede sig ud i et nyt eventyr med opbakning fra familien. 

- Der skulle faktisk ikke så meget overtalelse til. Jeg er så heldig, at jeg har en kone, som fra dag et har været ekstremt forstående over for mit arbejde. Hun har lært mig at kende og ved, hvad der kan skabe lidt liv for mig og os. 

- Hun var frisk på idéen fra start af, og hun kunne nok også mærke, at der skulle ske noget med mit arbejdsliv inden for fodbold.

- Hvor meget spillede det økonomiske ind i din beslutning om at tage til Kina?

- Det er klart, at der er en større økonomi at være i Kina end i Danmark. Ellers så havde jeg ikke været her. 

- Det er en kombination af tingene, og det var ikke nødvendigvis altafgørende, men det var med til at tippe til, at det kunne være sjovt at prøve et år eller to. 

- Det er dog klart, at der er en større udbetaling her, end der er i Danmark, siger Ipsen og nævner, at han gerne ville genopfinde sig selv efter mange år i Danmark. 

Stor forskel

Henrik Ipsen har tidligere været målmandstræner i Vejle BK, FC Midtjylland, FC Nordsjælland og Silkeborg, og tingene foregår på en helt anden måde i Kina end i Danmark. I hans daglige arbejde er der en tolk tilknyttet klubben, som oversætter til kinesisk. 

Han ser det dog som en fordel, at han har været i klubben tidligere, og derfor har kendskab til de tre målmænd i Henan Jianye og kan et par kinesiske gloser, selvom det har taget tid at indarbejde nye rutiner for målmændene. 

- Den største forskel på kinesiske og danske spillere er angående de unge spillere. Vi har tidlig kvalitetstræning i Danmark, og det ser man ikke nødvendigvis hernede. Der er derfor større huller i deres kunnen og viden hos de unge spillere i Kina end i Danmark. 

- Jeg skulle også bruge rigtig meget af mine to første år foran computeren med vores førstemålmand i forhold til placeringer, og hvordan jeg ville have ham til at spille. Det gør man også i Danmark, men det sker i en tidligere alder, siger Ipsen. 

Henrik Ipsen stoppede den aktive karriere i 2011. Han spillede i Silkeborg fra 1996 til og med 2005. Derefter gik turen videre til SønderjyskE, inden han sluttede karrieren i Vejle BK. 

Henan Jianye sluttede som nummer otte i den seneste sæson af den kinesiske Super League. Den nye sæson er ikke gået i gang endnu grundet den verserende corona-krise.


Foto: Privat

1 kommentar

Læs alle kommentarer
annonce
annonce
annonce
annonce
0