Danmark -Måltyv ville have det bedste af to verdener
2019-12-08 08:00:02
Foto: Getty Images

Måltyv ville have det bedste af to verdener

Hvad blev der af dem? bold.dk's berømte og berygtede julekalender handler i år om Superliga-legender, deres fodboldliv og især tiden efter karrieren. Anders Jochumsen gemmer sig bag låge nummer otte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg passede simpelthen ikke ind.

- Jeg gad ikke ofre det, der skulle til.

- Min race er helt sikkert uddød nu.

Bag julekalenderens ottende låge gemmer sig en tidligere måltyv, der flere gange i interviewet med bold.dk på en meget afklaret og ærlig måde får slået fast, at nok havde han talentet til mere, men mentaliteten var ikke til at tage det sidste skridt.

Men på trods af sin modvilje mod at lade sig klemme ned i topfodboldens kasser fik Anders Jochumsen opbygget et ganske pænt CV, der tæller klubber som Brøndby, AB, Skjold, Herfølge, Køge, OB, Lyngby, Fremad Amager, Brønshøj, Vanløse og Stenløse.

Og 25 U-landskampe og fire mål, 44 Superliga-kampe og fem mål og hele 120 mål i divisionerne i løbet af syv-otte sæsoner fortæller historien om en ganske målfarlig herre.

På intet tidspunkt i interviewet virker Jochumsen til at tage afstand til fodboldverden eller tale dårligt om sin tidligere legeplads. Tværtimod. Fodbolden har givet meget og fylder stadig. Men livsnyderen var bare aldrig 100 procent investeret i at nå den absolutte top.

- Jeg kunne godt lide at spille fodbold, men for mig var det ikke så afgørende, om det var i Danmarkserien eller Superligaen. For mig var det afgørende, at jeg havde det sjovt med det, og at jeg opbyggede stærke relationer på og uden for banen.

- Og det uden for banen var nok det, som optog mig allermest. Og mange af dem, jeg omgås i dag, er også mere eller mindre hentet i fodboldmiljøet. Det handler meget om, at vi lidt har samme sind, men fodbolden har også gjort, at vi har vindermentalitet og ambitioner uden for banen, siger Jochumsen.

Efter en årrække i forsikringsbranchen har den i dag 38-årige Jochumsen sammen med en god ven og tidligere holdkammerat i AB lavet sit eget forsikringsfirma, Honestus.

- Vi var trætte af bureaukratiet i de private virksomheder og havde lyst til at bygge noget op fra bunden. Og her halvandet år efter beskæftiger vi omkring 30 mand, og det er superspændende selv at have have hånden på kogepladen og være med til at bygge noget op, siger Jochumsen.

Fodboldbanen var aldrig det rette sted

Allerede som 29-årig stoppede Jochumsen karrieren på grund af en drilsk akillessene, men modsat mange andre havde han ingen problemer med at glide ind i en hverdag med et civilt job.

Dels havde han allerede taget hul på det efter nogle sæsoner i divisionerne, og dels blev Jochumsen allerede som ung meget bevidst om, at han var nødt til at tænke i andre baner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Egentligt var fodboldbanen bare aldrig det rigtige sted for mig. Jeg var allerede fra barnsben opmærksom på, at enten skulle man blive rigtig, rigtig dygtig og tjene så mange penge, at man havde mulighed for at kaste sig ud i noget, der udfyldte det tomrum, der kom, når man stoppede. Eller også skulle man være meget opmærksom på, at fodbolden ikke skulle fylde det hele.

- Og jeg fandt hurtigt ud af, at jeg skulle finde en branche med nogle ambitioner og muligheder, og det holdt jeg fast i, og så har jeg egentligt bare udbygget mine relationer derfra. Jeg var aldrig rigtig i tvivl om, hvad jeg skulle. Jeg har altid vidst, at jeg er et karrieremenneske, og når der er ro på bagsmækken, vil jeg gerne skabe noget sammen med andre, som deler samme interesse.

- Ikke alle kan stille sig op i medierne efterfølgende og blive kommentator og ekspert, så man er nødt til at være ærlig over for sig selv, så man ikke havner i et vakuum efter karrieren. Det har jeg været meget bevidst om.

Anders Jochumsen er i dag medejer af et forsikringsfirma med omkring 30 ansatte. Foto: Anders Jochumsen

Jochumsen havde en periode som chef-, assistent-, og ungdomstræner efter sit stop, men efterhånden har den civile karriere og familien fået topprioritet, og han 'nøjes' nu med at lave angrebstræning et par gange om ugen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har blandt andet haft landsholdsspillere og Danmarks dyrest handlede fodboldspiller, Joachim Andersen, forbi.

- Jeg slår mig ikke stort op på det, for jeg gør det egentligt mest af interesse. Jeg har masser af henvendelser og må sige nej til rigtig mange, og det er ikke det vigtigste for mig, at det er de allerbedste. Jeg har haft både gode som dårlige igennem. Det handler mest om, at jeg føler, jeg kan gøre en forskel, så jeg bruger altid lidt tid på at tale med dem først, siger Jochumsen og tilføjer om sin interesse:

- Det er mit fristed. Et par gange om ugen kan jeg tjekke ud og behøver ikke tænke på, at min telefon bimler og bamler. Jeg har det godt med fodbolden, når jeg er der. Men det er ikke et sted, jeg har lyst til at være alt for meget i. Dertil er den simpelthen for drænende.

Hvordan er fodboldverden for drænende?

- Selv om man er et hold, der kæmper for samme mål, så er der mange enere, som er interesserede i deres egne målsætninger og kontrakter, og det bliver lidt for egoistisk for mig. Jeg trives ved og får energi af at være sammen med andre mennesker, og derfor har jeg også stiftet mit firma sammen med en rigtig god ven. Jeg trives i, at vi er flere om at nå et fælles mål, og at det er enheden, der er i fokus frem for for eksempel personen Anders.

Burde have drevet det længere

Jochumsen fik U-landskampe med flere senere A-landsholdsspillere og spillere, der fik +300 kampe i Superligaen og/eller udlandskarrierer.

Han vedkender sig, at han selv burde have drevet det til mere.

- Ja, ja, det er helt fair at sige det. Det er svært at snakke om, men jeg havde nok et rigtig stort talent, jeg var bare ikke villig til ofre det sidste, der skulle til, når det gjorde ondt. Jeg var nok bare tilfreds med at være der, hvor jeg var. Jeg opsatte aldrig mål nummer to, tre og fire for, hvor jeg skulle hen.

- Hvis sol, måne og vind havde stået lige, kunne jeg måske godt have drevet det til et andet niveau. Men jeg har det også sådan, at jeg har prøvet det meste af det, jeg ville. Jeg har spillet i Superligaen, jeg har spillet på alle U-landsholdene, og jeg scorede i mit debut på U21-landsholdet.

- For mig handlede det meget om at bevise, at jeg kunne komme dertil, hvor jeg gerne ville være, og så var det ikke så vigtig, om jeg blev der eller kom videre til næste niveau.

- Jeg skulle måske have drevet det længere, men det er ikke sådan, jeg går og fortryder en hel masse, for jeg føler faktisk, at jeg har fået det bedste af to verdener. Og med al respekt, så tror jeg – uden at være kæphøj - at det er derfor, jeg har succes uden for banen også.

- Jeg valgte at fordybe mig i to sider, hvor mange kun vælger den ene, og det har gjort, at jeg har haft en masse fordele på den anden side. Og jeg har brugt mange af de erfaringer, som jeg fik i fodbold, især mine relationer har jeg brugt enormt meget.

Anders Jochumsen scorede alle sine fem Superliga-hold som Herfølge-spiller. To må både AaB og OB samt ét mod FCK. Foto: Getty Images

Min race er uddød

Jochumsen medgiver også, at han næppe var nået nogen vegne, hvis han skulle starte forfra i dagens fodboldverden.

- Nej, det er umuligt at være den type, som jeg var. Jeg var helt sikkert også blandt de allersidste af min type. Jeg ramte ned i en tid, hvor man var begyndt at stille større og større krav til spillerne. Man skulle løbe længere på literen og så videre.

- Hvis man skal gennem nåleøjet i dag, skal man være professionel, fra man står op, til man går i seng, og det var jeg ikke. Min race er uden tvivl uddød i dag. Jeg kan i hvert fald ikke komme i tanke om nogen på topplan. Den epoke er slut.

- For alle fodboldspillere handler det om evner og om flid, men også en del portion held. 

- Og jeg kunne måske godt trække heldkortet og sige; 'Jeg var bare ikke heldig nok'. Jeg synes jo selv, at jeg var dygtig nok. Men summa summarum er, at jeg ikke gad at gøre det, der skulle til. Jeg havde det ikke i mig. 

- Det prøver jeg også at videregive til min seksårige knægt, som har lidt flair for fodbold. 'Prøv at hør her, det kan godt være, at du er superdygtig, men fodbold handler mest af alt om dine fravalg. Du skal vælge rigtig meget fra, hvis du skal nå den drøm'.

Min natur var anderledes

Da Jochumsen i januar 2003 debuterede på U21-landsholdet og scorede i en 1-1-kamp mod Vietnam hed startopstillingen; Stephan Andersen - Allan Olesen, Dan Thomassen, Christian Traore, Martin Pedersen - Thomas Kahlenberg, Michael Silberbauer, Rasmus Würtz, Jan Kristiansen, Jonas Kamper -  Anders Jochumsen

Og ind fra bænken kom blandt andre Hjalte Bo Nørregaard, Dennis Sørensen og Thomas Augustinussen. 

Vidste du allerede på det tidspunkt, at du ikke 'passede ind' og ikke ville drive det lige så langt som nogle af de andre på det hold?

- Ja, det vidste jeg godt. Når jeg var sammen med dem, kunne jeg godt mærke, at min natur var anderledes. Jeg følte mig pakket ned i en kasse, hvor jeg havde rigtig svært ved at skubbe til væggene. Jeg havde brug for mere lir og fest i gaden. Jeg kunne ikke være i det. 

- Som ganske ung var der også et par gange, hvor jeg var på vej til udlandet. Holland blandt andet. Og Herfølge var ved at sælge mig til Kina.

- Men jeg kunne ikke forene mig med det. Jeg havde brug at være et sted, hvor jeg kunne udfolde mig fuldt ud som menneske, og det kan man ikke som sådan som fodboldspiller, for der bliver stillet for store krav og opstillet for store restriktioner.

- Jeg havde brug for at dumme mig engang i mellem, og det gjorde jeg også. Jeg passede simpelthen ikke ind, og det vidste jeg godt allerede dengang, siger Jochumsen og nævner U21-landsholdet og sine oprykninger med Skjold, Lyngby og Fremad Amager som karrierens sportslige højdepunkter

- Det var altid specielt at rykke op. Det var jo kulminationen på et stykke arbejde, som jeg havde lavet sammen med mine holdkammerater. Og det var også meget specielt for mig at blive udtaget til U21-landsholdet som 2. divisionsspiller (i BK Skjold, red.) 

- Det var sammen med Thomas Kahlenberg, Stephan Andersen, Thomas Augustinussen, Søren Larsen og flere gutter, der var etablerede og på vej ud i det store udland, mens jeg hyggede mig i 2. division.

Anders Jochumsen fik 25 U-landskampe for Danmark og scorede fire mål. Foto: fodboldbilleder.dk

Hjulmand, Højer og Køhlert

Jochumsens utraditionelle facon faldt ikke i lige god jord som alle de trænere, han havde undervejs, men når kemien passede, kom målene også. 

- Det kan da godt ærgre mig over, at sådan en som Lars Højer ikke blev et stort trænernavn. Da jeg stoppede i AB og tog til Skjold (hvor Højer var cheftræner, red) i Danmarksserien, var der nok mange, der tænkte; 'Nå, nu slutter det for ham'. 

- Men jeg blev topscorer i 2. division og årets spiller, fordi Lars Højer forstod mig og fik det ypperste ud af mig. I de par sæsoner som ung knægt var jeg uhyggelig god, og der havde jeg også en del tilbud fra Superligaen, siger Jochumsen, der vandt ynglinge-DM med Brøndby i 1999 under Tom Køhlerts ledelse: 

- Tom Køhlert forstod mig som menneske og motiverede mig til ting, der ikke var i min natur. Som at arbejde hårdt og være seriøs. Det var en forbindelse mellem os, og jeg har den dybeste respekt for ham og for Lars, siger Jochumsen og smider et tredje navn i samme kategori: 

- Jeg spillede under Kasper Hjulmand i Lyngby, og jeg må bare sige, at han allerede dengang var super, super dygtig. 

Jochumsen og Kim Aabech lavede begge 16 mål i 2006/07-sæsonen, hvor Lyngby vandt 1. division foran AGF og SønderjyskE. 

- Kasper gav mig egentligt bare formaliteterne; 'Hør her, du har spillet rigtig meget og scoret mange mål, men nu skal vi i Superligaen, og der kan jeg ikke bruge en spiller som dig på grund af de og de omstændigheder. Men hvis du lægger dem på dit spil. Bevæger dig mere og laver flere højintense løb, så har du redskaberne til at få spilletid i Superligaen også'. 

- Men jeg havde det bare ikke i mig, så det var ganske sagligt og naturligt, at han valgte mig fra. I hvert fald når jeg her mange år efter kigger tilbage. Da jeg var i det, kunne jeg ikke forstå det, men han gav mig nogle rigtigt gode pointer og noget fakta, og det har jeg respekt for. 

Savner de uskolede typer

Jochumsen var et skævt og farverigt indslag i dansk fodbold, og set fra sidelinjen efterlyser han lidt mere kant fra nutidens spillere. 

- Har vi det ikke sådan alle sammen? Alt bliver filmet og overvåget i dag. Alt skal være politisk korrekt, og folk er langt hen ad vejen røvhamrende kedelige.

- Man lærer dem jo først rigtig at kende, hvis man møder dem til en julefrokost et eller andet. Vi får for lidt af dem. 

- Men fodbolden blev mainstream og en kæmpe, kæmpe forretning, så man kan ikke have en Anders Jochumsen, der i et dumt interview siger, at dommeren vist ikke fik sex i går, som jeg kom til engang.

- Jeg savner da de uskolede typer, der bare siger deres mening uden, at de behøver at få fire dages karantæne. Det tror jeg, alle gør. Preben Elkjær-typerne, savner alle da. Men vi får jo ikke lov at dyrke dem, siger Jochumsen.


Foto: Getty Images

8 kommentarer

Læs alle kommentarer
annonce

Mest læste

annonce
annonce

Seneste nyheder

annonce
0