2021-10-09 13:00:02

Serie-stjerner: Brian Steen var undervurderet

bold.dk vil i den kommende tid bringe historier om mange af de store navne fra dansk fodbold, der fortsat er aktive i serierækkerne, i samarbejde med LigaBold.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de danske serierækker render flere store fodboldnavne rundt i forskellige funktioner.

I samarbejde med LigaBold.dk bringer bold.dk fremover interviews med nogle af de navne, der ikke helt har kunnet tage afsked med fodbolden.

Lørdag kan du læse om den tidligere Lyngby-, AB- og Herfølge-spiller Jesper Falck, der står noteret for 226 Superliga-kampe.

50-årige Jesper Falck er nu træner for AB's Serie 1-hold.

Serie-stjerner: Brian Steen var undervurderet

Jesper Falck var som ung en meget aktiv dreng. Han spillede både tennis, bordtennis, håndbold, badminton og fodbold. Han huserede i den lokale fodboldklub i Hedehusene, og der startede han som femårig. 

Falck blev kontaktet af Brøndby og Frem som 10-12-årig, men han sagde nej på grund af de andre sportsgrene, som han dyrkede på højt plan.

Da han blev 15-år, skulle han i lære i en sportsforretning.

Tiden var knap, og derfor havde Falck hele tre år, hvor der ikke var tid til fodbold. Det var først, da han blev udlært og over 18 år, at han igen driblede rundt med læderet.

Artiklen fortsætter efter billedet

Danmark -Serie-stjerner: Brian Steen var undervurderet
Foto: Bent K Rasmussen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Han vendte tilbage til barndomsklubben Hedehusene, og det var først som 20-21-årig, at det tog fart for Falck, siger han til LigaBold.dk.

- Nogle af mine kammerater spillede oppe i Roskilde i 2. division, og de sagde, at jeg skulle komme op til dem. Så tog jeg dertil, og så blev der hentet tre spillere til Brøndby, så de mistede nogle spillere, og så fik jeg lov til at komme med på holdet, og jeg kom i den fornødne form. Så blev jeg topscorer i den halvsæson, og så blev jeg hentet til Lyngby i vinteren 1992, siger Jesper Falck til LigaBold.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jesper Falck havde nok at se til i Lyngby. Han arbejdede om natten og spillede fodbold i Lyngby uden at få en krone for det. Han fik dog noget meget værdifuld lærdom om livet som professionel spiller.

Lyngby valgte at skille sig af med Jesper Falck, og det betød, at den alsidige spiller smuttede til AB. Det blev starten på en lang ære for Jesper Falck i den grønne trøje.

- De var lige blevet mestre. Jeg var rent amatør, og jeg arbejdede om natten og tog S-toget og fik ikke noget for det. Jeg fandt ud af, hvad det krævede at spille fodbold på højt plan, og jeg kom i mit livs form under Michael Schäfer i Lyngby. Jeg var der i et halvt år, og så skulle de skrive kontrakt med enten Todi Jónsson eller jeg, og der valgte de så Todi Jónsson.

- Det kan jeg godt forstå i dag, og det kunne jeg også dengang. Michael Schäfer vidste, at AB havde haft fat i mig, da jeg spillede i Roskilde, og han sagde, at jeg skulle tage ud til AB, og så ringede AB. 

- Det var i sommeren 1993. Så tog jeg til dem, og de spillede i 2. division, Så var jeg der i ti år kun afbrudt af ét år i Herfølge, hvor vi blev danske mestre. Vi (AB, red) startede i 2. division, så kom vi i 1. division, kom i Superligaen, var i tre pokalfinaler og vandt nogle bronzemedaljer, så det har været fantastisk.

Artiklen fortsætter under billedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her jubler Jesper Falck med Abdul Sule efter en AB-scoring. Foto: Bent K Rasmussen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Det største var pokalsejren i 1999

AB har en stor plads i Falcks hjerte, og det betyder også, at han nu agerer træner for AB’s Serie 1-hold sammen med den tidligere landsholdsspiller René Henriksen. Begge tidligere AB-spillere brænder for klubben.

Jesper Falck var et kort smut i Herfølge, og det var i mesterskabssæsonen 1999/2000, hvor mandskabet noget sensationelt sikrede sig det danske mesterskab. Han var dog kun i Herfølge lige over en sæson, inden han vendte tilbage til AB.

- Jeg var et år i Herfølge, hvor vi blev danske mestre, hvor jeg var en større stjerne, end jeg var i AB. Jeg sparkede hjørnespark, og jeg var topscorer i mesterskabssæsonen. 

- AB spurgte, om jeg ville tilbage, da de skulle købe Steven Lüstü, og Herfølge ville ikke af med alle pengene, så de ville gerne bytte en spiller med Peter Frank. Det tog mig ét sekund at rykke tilbage, selvom jeg lige var blevet dansk mester.

- Jeg flyttede kun fra AB, fordi vi fik Ole Mørk som træner, og ham kunne jeg ikke sammen med. Jeg havde heldigvis kontraktudløb, så de tilbød mig en rigtig god kontrakt på tre eller fire år på daværende tidspunkt, da Ole Mørk var træner, da jeg kunne spille mange pladser, men vi var som hund og kat. Jeg kunne simpelthen ikke med ham.

- Han var fyret ni måneder efter, så efter min sæson i Herfølge var der kommet nye trænere, og da de ringede, var jeg ikke et sekund i tvivl, da AB blev mit andet hjem, og jeg har haft hele min karriere derude. Jeg har fået en masse gode bekendtskaber. Jeg nyder at komme til Danmarks flotteste anlæg.

Selvom det også var stort at vinde det danske mesterskab for Falck, så er der alligevel en AB-titel, der står højest på listen over karrierens meritter for den alsidige spiller.

- Det største øjeblik var pokalfinalen i 1999, hvor vi vandt med AB, fordi det var én dag. Vi boede på hotel og forberedte os. I mesterskabssæsonen troede vi selvfølgelig på det, og vi vidste godt, at vi havde et fint hold, selvom vi fik at vide, at vi var nogle afdankede reservespillere. Vi vidste, at vi havde et godt koncept i Herfølge, og vi havde det supergodt uden for banen, og det viser bare, at man kan nå hvad som helst.

- Hvis man kan drikke øl sammen og være sammen uden for banen og tage det med ind på banen, så kan man nå hvad som helst på banen. Pokalfinalen med AB i 1999 var et større øjeblik end mesterskabssæsonen, da vi kunne vænne os til det, og ved festen fandt man aldrig ud at fejre det ordentligt i Herfølge.

- Sæsonen efter var jo kaos, og det gik dårligt, og Steven (Steven Lüstü, red.) blev solgt, og jeg blev byttet væk, og det er ikke normalt, at man gør det. Jeg havde været en profil, og Steven var hele forsvaret, så det største øjeblik var pokalfinalen i 1999.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses Brian Steen Nielsen i kamp for AB. Foto: Bent K Rasmussen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Undervurderet Brian Steen og østrigsk eventyr

I løbet af karrieren spillede Jesper Falck med og mod mange dygtige spillere, og han vil ikke fremhæve nogle. Han sætter dog alligevel et par ord på de to tidligere AB-holdkammerater Brian Steen Nielsen og René Henriksen.

Specielt Brian Steen Nielsen overraskede Falck positivt i forhold til den forestilling, som Falck havde af ham inden.

- Jeg synes, at der er mange, men René (René Henriksen, red.) stikker lidt ud. Jeg synes, at Brian Steen (Brian Steen Nielsen, red.) var meget undervurderet. Før jeg mødte Brian Steen i AB og spillede med ham, så syntes jeg ikke, at han var andet end en gadedreng, og han kunne kun dele øretæver ud og skælde folk ud, men han viste sig at være en fantastisk fyr og spiller, og det var også det, som blev taget seriøst, og han vidste, hvordan man nåede sine mål. 

- Han var en stor personlighed i de gode tider i AB, hvor der var penge på kontoen med Claus Thomsen, Chris Hermansen og Jan Michaelsen. Jeg vil ikke fremhæve nogen. René er en helt unik person og spiller, men der var fantastisk mange profiler i AB.

Jesper Falck nåede også at få et udlandseventyr på CV’et i østrigske SC Bregenz i 2002, og det var en stor oplevelse, men det var også meget anderledes, end hvad han havde været vant til i Danmark.

- Det var rigtig fedt personligt, for nu havde jeg spillet 180 eller 200 Superliga-kampe, og så havde jeg prøvet det. Jeg skulle ikke sælges for store beløb, så jeg fik mulighed for at blive lejet ud. 

- AB sendte DVD'er rundt i Europa, og så ringede Ove Flindt Bjerg, der godt kunne bruge mig i Bregenz i Østrig. Det var fedt at opleve den bedste række i et andet land. Det var fedt at spille på nogle andre stadions og mod andre spillere.

- Jeg spillede mod Lothar Matthäus, der var træner i Rapid Wien, så det var nogle helt andre oplevelser, selvom fodbolden var dårlig taktisk. Vi har rigtig dygtige trænere i Danmark angående det taktiske i forhold til systemer. Det kan man også se med Kasper Hjulmand, der skifter systemer. 

- Vi har rigtig dygtige uddannede trænere i Danmark. I Østrig var det som Peter Hyballa i Esbjerg, hvor vi trænede to gange om dagen, og vi trænede morgenen før en kamp og om aftenen.

- Vi løb halvanden time både tirsdag og torsdag, kun løb. Det var så gammeldags træning, så man nærmest ikke fatter det. Det var fedt at prøve, men det varede kun syv-otte måneder, da jeg på daværende tidspunkt havde en gravid kone, der fødte midt under en fodboldkamp, og så ville jeg gerne hjem, så det sluttede brat.

Afviste udenlandske tilbud

Efter godt ti år i AB kun med en kort afstikker til Herfølge og Bregenz var tiden på topplan forbi for Falck. Han havde ellers muligheder for at blive ved på topplan, men det passede ikke ind i hverdagen. Derfor drog han til Roskilde KFUM, FC Roskilde og B93, inden karrieren sluttede ved udgangen af 2006.

- Jeg ville faktisk gerne have været fortsat på et højere plan, men jeg havde ikke opbakningen hjemmefra, når det ikke var fuldtid, så pengene strømmede ikke ind. Jeg fik tilbud fra Færøerne, Island og Nykøbing Falster Alliancen, men det passede ikke ind, da jeg havde købt Sport Direct, som jeg stadig ejer i dag.

- Det købte jeg halvandet år før, min karriere sluttede, så det skulle også have mere prioritet, da jeg vidste, at jeg skulle finde noget at leve af efter fodboldkarrieren. Jeg valgte simpelthen at takke nej til de tilbud, som jeg fik, og jeg tog så ned til Roskilde KFUM, hvor jeg kendte nogle, og jeg spillede i Danmarksserien, hvor der var træning to gange om ugen.

Når Jesper Falck skal sætte et par ord på fodboldkarrieren, så er han stolt, selvom han godt kunne have tænkt sig at blive satset mere på som angriber. Han blev i løbet af karrieren ofte kastet rundt på forskellige positioner.

- Uden at blinke, det er jeg meget (stolt, red.). Når man tænker på, at jeg ikke spillede fodbold i nogle af de vigtigste ungdomsår. Det eneste, som jeg er ærgerlig over, som jeg også siger til min søn nogle gange, er, at jeg skulle have valgt fodbold som 10-12-årig, og så skulle jeg have set, hvad jeg kunne have bragt det til, og hvis større klubber gerne ville have mig. Omvendt kunne jeg også være brændt ud som 18-årig og stoppet helt.

Efter stoppet som spiller, blev han spillende træner i barndomsklubben Hedehusene, hvor han var med til at rykke klubben et par rækker op. Her var han i tre-fire år, hvorefter tog han til RB1906.

Jesper Falck har været cheftræner for AB’s Serie 1-hold siden sommeren 2020, og han har haft DBU’s A-trænerlicens siden 2010. Falck siger, at han havde håbet, at det var blevet til mere med trænergerningen.

- Det er ikke gået som planlagt, og jeg har selv taget nogle pauser, for det skulle passe sammen, og folk skal være engagerede og motiverede. Det skal bare passe sammen det hele, og på et tidspunkt havde jeg en drøm om, at det skulle være større, siger Jesper Falck til LigaBold.dk og tilføjer, at han synes, at det kan være interessant at være træner for AB’s førstehold en gang i fremtiden, hvis muligheden opstår.

50-årige Jesper Falck er noteret for 226 kampe i Superligaen (fem kampe for Lyngby, 43 kampe for Herfølge og 178 kampe for AB) med 35 mål og 14 oplæg til følge.

Del dine tanker...

Vi vil gerne høre din mening! Del dine synspunkter med os og de andre bold-læsere og bliv en del af debatten.

Start debatten
annonce
annonce
annonce
annonce