Serie-stjerner: Ikke favorit hos alle BIF-fans
2020-09-26 08:00:02
Foto: Anders Kjærbye - fodboldbilleder.dk

Serie-stjerner: Ikke favorit hos alle BIF-fans

bold.dk vil i den kommende tid bringe historier om mange af de store navne fra dansk fodbold, der fortsat er aktive i serierækkerne, i samarbejde med LigaBold.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de danske serierækker render flere store fodboldnavne rundt i forskellige funktioner. 

I samarbejde med LigaBold.dk bringer bold.dk fremover interviews med nogle af de navne, der ikke helt har kunnet tage afsked med fodbolden.

Lørdag kan du læse om den tidligere Viborg FF og Brøndby IF-spiller Asbjørn Sennels, der har over 200 Superliga-kampe på CV'et. 41-årige Asbjørn Sennels er nu spillende cheftræner i Jylland Serie 2-klubben Tjele Vest Sport. 

Serie-stjerner: Ikke favorit hos alle BIF-fans

Asbjørn Sennels slog for alvor sit navn fast i fodbold-Danmark, da han tørnede ud for Viborg FF fra juli 1999 til januar 2004. Vejen til at blive en stor Viborg-profil var dog et langt sejt træk, som kulminerede med, at han fik debut på det danske landshold. Det fortæller Asbjørn Sennels til LigaBold.dk.

- Der havde jeg lidt modgang i starten, da der gik lidt tid, før jeg fik debut på førsteholdet og fik mange andenholdskampe og skulle vænne mig til tempo og fysik og til at få skældud. Jeg skulle lære det hele på et Superliga-niveau, da jeg kom fra 2. division i Skovbakken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Efter den første hårde tid havde jeg nogle supergode år, hvor jeg langsomt blev en profil på venstre back og måske en af de bedste venstrebacks i ligaen. 

- Jeg nåede at komme med på U21-landsholdet, så det husker jeg som en af de bedste tider af mit fodboldliv sammen med den gode periode i Brøndby, siger Asbjørn Sennels til LigaBold.dk.

Venstrebacken blev fast mand i sæsonen 2000/2001, og herefter var han fast inventar på backpositionen i tre en halv sæson. De gode præstationer gjorde, at Brøndby IF smed en sum penge efter Sennels, og i januar 2004 kunne han kalde sig Brøndby-spiller. Det var lidt af en omvæltning for venstrebacken.

- Der var Brøndby og FCK som de to store på det tidspunkt. Jeg kom derfor til en dansk storklub, og det kunne jeg godt mærke i forhold til at være i Viborg. Der var nogle andre ambitioner og en anden opmærksomhed angående Brøndby som klub, som jeg måske også skulle vænne mig til, siger han.

Svær start i Brøndby

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sennels fik dog langt fra en drømmestart på tiden i Brøndby. Han spillede sin første kamp i Superligaen for vestegensklubben 14. marts 2004, hvor modstanderen var Esbjerg på Brøndby Stadion. Vestegnsklubben tabte med hele 1-6, og backen blev flået ud i pausen.

- Jeg fik en svær start i Brøndby, og det var måske delvist selvforskyldt, men måske også lidt uheldigt, fordi vi tabte 1-6 til Esbjerg, og vi endte ikke med at få mesterskabet. 

- Så kom spillerstrejken og så sæsonen 2004/2005, hvor vi så heldigvis vandt The Double, så der var både nedture og opture. Det lærte jeg meget af som fodboldspiller og menneske, siger Sennels.

Hvordan havde du det med at blive syndebuk for nederlag til Esbjerg?

- Jeg har siden set kampen, men der gik faktisk nogle år, før jeg havde lyst til at se den, fordi det påvirkede mig da meget. 

- Det gjorde, at jeg skulle kæmpe ekstra hårdt end den modgang, som jeg havde været vant til fra ungdomsårene. Da jeg kom til Brøndby, var det godt, at jeg havde været vant til modgang, for jeg synes, at jeg fik rejst mig.

- Jeg blev fast mand og var fast mand efterfølgende i alle kampe i den sæson, hvor vi blev mestre. Det var dog hårdt lige efter Esbjerg-kampen, for jeg har efterfølgende set, at der i hvert fald var et mål, hvor jeg fejlede.

- Men jeg synes også, at jeg fik skyld for nogle af målene, hvor jeg ikke kunne gøre så meget. Det var nok også lidt uheldigt, at jeg lige skulle tage over efter Auri Skarbalius.

- Brøndby-fansene var glade for ham, og at vi så lige skulle starte med at tabe sådan en kamp med 1-6. Det gjorde nok, at der lige var nogle ting, der gik udover mig, der var lidt uretfærdigt, hvis jeg skal sige det lige ud.

Trods den mindre gode start for den dengang 25-årige Asbjørn Sennels, så mener han, at han fik spillet sig gevaldigt op efterfølgende.

- Jeg synes netop, at jeg fik vist, at jeg godt kunne takle den modgang, selvom det gik mig på. Det var en hård start og ikke lige, hvad jeg havde forestillet mig. Man havde håbet på en bedre start. 

- Jeg fik rejst mig allerede i løbet af foråret, og jeg fik spillet nogle bedre kampe for Brøndby. Jeg var også med omkring landsholdet det forår, men jeg kom så ikke med i EM-truppen.

- Den efterfølgende sæson spillede jeg også i Europa med Brøndby og spillede nogle gode kampe i gruppespillet. 

- Der synes jeg, at jeg fik bevist, at det var fair, at jeg var inde i landsholdsvarmen, og at det var fair, at jeg var med på et mesterhold, så det var jeg selvfølgelig glad for.

Følte du, at der var et ekstra pres i Brøndby?

- Ja, jeg ved ikke, hvor meget jeg blev købt for, men på det tidspunkt var jeg en profil i Viborg. Jeg havde jo fået debut på landsholdet, mens jeg var i Viborg. Det er klart, at jeg ikke kun havde forhåbninger om at blive fast mand i Brøndby, men også at tage kampen op mod Niclas Jensen som venstreback på landsholdet.

- Der var selvfølgelig pres på i Brøndby om at skulle levere noget, hvor det ikke bare var nok at spille med i midten af Superligaen, som det var i Viborg. Det skulle jeg måske vænne mig til. 

- Måske skulle jeg have været endnu mere bevidst om det pres, der var i Brøndby. Det fandt jeg så ud af det første halve års tid på den hårde måde.

Kæmpede mod Niclas Jensen

I den periode var Sennels også inde omkring landsholdet, men han blev dog ikke valgt til den endelig trup til EM-slutningen i Portugal i 2004. Det var en stor oplevelse at spille på landsholdet, mener Sennels.

- Jeg husker mest, at der ikke var så lang tid til EM i Portugal, og jeg var med i opløbet om at komme med i den bruttotrup, der skulle med derned. Jeg fik nogle kampe deromkring, men også efter EM. 

- Jeg fik to venskabskampe og var med til nogle af de afgørende kampe blandt andet i Bosnien mod Bosnien/Hercegovina i den afgørende kval-kamp. Det var selvfølgelig spændende og fedt som fodboldspiller at være med på landsholdet.

Hvorfor tror du, at det ikke blev til mere med landsholdet?

- Der må jeg være ærlig og sige, at jeg måske skulle have rykket mere på at komme til Brøndby, så jeg kunne have udvikle mig som spiller ved at spille i Brøndby, og dermed måske have taget et lille skridt mere op for at have gjort mig for alvor gældende på landsholdet. 

- Det var jeg måske ikke dygtig nok til. Jeg var jo med efter, at EM-truppen var blevet udtaget, og det var faktisk der, hvor det gik godt med Brøndby. Måske var vurderingen alligevel, at der var andre, der var bedre alternativer til Niclas Jensen end jeg. Sådan var det nok.

Kampene på landsholdet står også højt på Sennels' liste over store øjeblikke i karrieren sammen med to specielle kampe i Europa med Brøndby i foråret 2004 i den daværende UEFA Cup.

- Hvis jeg skal nævne to ting, så var det debuten på landsholdet samt det at være omkring A-landsholdet. Derudover så er der de to kampe mod FC Barcelona, selvom jeg selv havde mine udfordringer, så tror jeg alligevel, at det var noget af det største, da Brøndby mødte Barcelona, siger Sennels og fortsætter:

- Vi tabte 0-1 hjemme, men vi spillede egentlig en meget flot kamp, men Ronaldinho lavede et flot mål. I udekampen tabte vi så 1-2. Det var egentlig hæderlige resultater, men det var selvfølgelig fedt at spille sådan nogle kampe og stort, når man lige var kommet til Brøndby.

I denne periode spillede venstrebacken også med og mod nogle verdensklassespillere, og da han skal nævne de største spillere, som han har fået over for eller været på samme hold med, er han ikke i tvivl.

- Det mest eksklusive svar er Ronaldinho, men jeg spillede ikke direkte over for ham. Jeg spillede over for Luis Garcia fra Barcelona. Jeg spillede også over for Beckham i en opvisningskamp, men det er sådan de store navne. 

- Jeg har haft nogle fantastiske medspillere. Jeg har spillet sammen med Daniel Agger i Brøndbys venstre side, da vi blev mestre. Så spillede vi lige bag Thomas Kahlenberg, og vi havde en rigtig god venstre side, hvor han kunne trække ind i banen, og jeg kunne komme udenom i overlap.

Kritiserede Per Nielsen

I sommeren 2004 var Sennels i vælten i forbindelse med spillerkonflikten, og her kritiserede han blandt andre Brøndby-favoritterne Per Nielsen og Dan Anton Johansen for at bryde spillerstrejken. Det er ikke noget, som han fortryder i dag.

- Det har jeg det fint med. Jeg er på mange måder stolt over, at jeg turde at sige noget udadtil men også internt til det spillermøde, som vi havde, over for Per Bjerregaard, der havde meget magt i Brøndby på det tidspunkt. 

- Det kom dog nok til at påvirke, at der var nogle Brøndby-fans på Faxe Tribunen, der aldrig kom til at have mig som favorit. Det er fair nok.

- Vi havde en kamp mod Ventspils, lige da spillerstrejken var færdig. Den var nærmest kun lige blevet fløjtet af, før at der var pift af mig, men der var også nogle, der begyndte at klappe af mig. 

- Jeg fik spillet en god kamp og beviste, at jeg kunne holde hovedet koldt. Det fortryder jeg heller ikke, selvom jeg fik lidt fjender i Brøndby-lejren.

I 2007 sluttede tiden i Brøndby for Asbjørn Sennels, og her overvejede han sin fremtid. Han fik et tilbud fra en udenlandsk klub, men Sennels valgte 'det sikre valg', som han selv formulerer det.

- Der var en anden dansk klub inde i billedet på det tidspunkt, og der var også en norsk klub. Så var vurderingen, om man skulle prøve at spille i udlandet. Der havde jeg min kone, og vi havde fået et barn på det tidspunkt. 

- Så valgte jeg nok det lidt sikre valg at tage til Viborg end at tage en lille dreng med til Norge. 

- Det kan godt være, at andre spillere ville have valgt anderledes, men for mig var det vigtigere at vælge det mere tryggere valg. Det gjorde så også, at jeg kunne gøre min uddannelse ved siden af færdig. Så tænkte jeg, at det var lidt lettere at spille i Viborg.

Havde mulighed for tysk ophold

Det endte aldrig med at blive til et udlandsophold for Sennels, og han kunne måske godt have tænkt sig at prøve kræfter med en af de bedste ligaer i Europa.

- Jeg har det faktisk okay med, at jeg ikke kom til udlandet. Når jeg hører om andre spillere, der prøver at komme til Norge, Island eller en af de mindre fodboldnationer. Det er ikke sådan, at jeg er misundelig på det. Men jeg havde måske mulighed for at komme til Holland eller Tyskland, inden jeg kom til Brøndby.

- Det kunne måske have været meget fedt. Man kan ikke lade være med at tænke på, at økonomien i det også kunne have været et plus. Jeg har nok bare synes, at det har været rart at have noget ved siden af fodbolden også, og det var nok lettere ved at spille i Danmark. Så nej, jeg fortryder ikke.

Skulle hjælpe Viborg tilbage

Sennels kom tilbage til Viborg i sommeren 2007, hvor han spillede i tre sæsoner, og det var en periode med op- og nedture.

- Jeg kom tilbage til Viborg som en bærende og rutineret spiller, der skulle holde Viborg i Superligaen på det tidspunkt. Vi lå lidt i den tunge ende. Jeg nåede at blive anfører for Viborg, men vi rykkede ned i den første sæson, og det var selvfølgelig en streg i regningen. 

- Så blev det til nogle år i 1. division, men vi kom så tilbage igen. Jeg fik en vigtig rolle menneskeligt og som spiller, men sportsligt blev det ikke de mest succesrige år.

I sommeren 2010 besluttede Sennels, at det var slut med topfodbold, men han vendte tilbage i 2012, da klubben manglede en rutineret back. Da backen valgte at stoppe karrieren, tænkte han nøje over valget.

- Der gik tankerne, om jeg skulle flytte videre til en anden 1. divisionsklub eller i bedste fald en Superliga-klub. Der var jeg måske kommet dertil, at jeg var blevet færdig med min uddannelse, og nu skulle fodbolden ikke nødvendigvis fylde så meget i mit liv.

Finder sig fint til rette i Serie 2

Sennels blev på daværende tidspunkt gymnasielærer og begyndte at træne med Tjele Vest Sport i Serie 2. Her var han spillende assistent indtil for tre år siden, hvor Sennels blev forfremmet til spillende cheftræner. Selvom springet fra Superligaen og 1. division til Serie 2 er stort, har venstrebacken haft det ganske okay med det.

- Jeg tror, at der nok er mange spillere, der vil have svært ved at finde sig til rette med Serie 2-niveau, fordi man spiller på et andet niveau og med nogle medspillere, der ikke nødvendigvis har den samme spilforståelse, og man kan heller ikke det samme, som man kunne engang. 

- Jeg vænnede mig dog til det ret hurtigt, og jeg har faktisk holdt en okay form min alder taget i betragtning. Jeg synes stadig, at der er flere plusser, end der er minusser. 

- Den fysiske udfoldelse og at sætte sig selv op, selvom det er på Serie 2-niveau, ved at være en af de gode på Serie 2-niveau og rykke dem som træner, for at se, hvad man kan gøre der. Det, synes jeg stadig, er spændende, så det har jeg det faktisk fint med.

Glad for at være træner

41-årige Asbjørn Sennels har for alvor fået smag for trænergerningen, og han vil ikke afvise, at han skal træne på et højere niveau på et tidspunkt.

- Som tidligere professionel fodbold har man en masse erfaring og indsigt. Alligevel var det dog rart at få teorien på plads og finde ud af, hvor meget der er sket angående taktik, siden jeg spillede. Der blev jeg bekræftet i, at det har jeg nogenlunde styr på, og nu har jeg fået B-Licens, så jeg kan tage A-Licens på et tidspunkt, hvis jeg vil det, eller bare vil træne på et højere niveau. 

- Men helt ærligt har jeg ikke besluttet mig endnu. Jeg tager det, som det kommer og mærker efter. Så ser vi om et års tid, hvor min kontrakt udløber, om det skal være en ny kontrakt, eller det skal være noget andet.

Det vil dog nok betyde, at Sennels skal stoppe med at spille fodbold, og det er han ikke helt klar til.

- Det kræver nok, at jeg ikke spiller med længere, men jeg kan mærke, at jeg stadig kan lide at spille med. Så længe, at jeg kan være med på et okay niveau, så synes jeg, at det er fedt at være med og være spillende træner end bare at være træner. 

- Det kan være, at det ændrer sig om to-tre år, at jeg gerne vil være træner på højere niveau, uden at jeg nødvendigvis selv skal spille med.

Hvornår Sennels lægger støvlerne helt på hylden, er endnu uvist.

- For nogle måneder døjede jeg lidt med bentøjet, og der tænkte jeg, at jeg bare lige skulle ovenpå igen, så jeg kunne spille, indtil min kontrakt med Tjele Vest Sport udløber ved udgangen af 2021. Nu er jeg kommet ovenpå igen, og så kom lysten tilbage. 

- Det kan være, at jeg skal holde benene på jorden og sige, at det er besluttet, at det er slut ved udgangen af 2021. Nu må vi se, om jeg kan holde det, eller om jeg vil spille videre alligevel, siger den tidligere landsholdsspiller til LigaBold.dk.

Sennels arbejder lige nu som gymnasielærer på Silkeborg Gymnasium, hvor han underviser i filosofi, oldtidskundskab, religion og billedkunst.

Asbjørn Sennels er noteret for 215 Superliga-kampe med fire mål og 17 oplæg til følge.


Foto: Anders Kjærbye - fodboldbilleder.dk

7 kommentarer

Læs alle kommentarer
annonce

Seneste nyheder

Seneste nyheder

0