2021-08-07 08:00:03

Serie-stjerner: Peakede da Zaza røg til BIF

bold.dk vil i den kommende tid bringe historier om mange af de store navne fra dansk fodbold, der fortsat er aktive i serierækkerne, i samarbejde med LigaBold.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de danske serierækker render flere store fodboldnavne rundt i forskellige funktioner.

I samarbejde med LigaBold.dk bringer bold.dk fremover interviews med nogle af de navne, der ikke helt har kunnet tage afsked med fodbolden.

Lørdag kan du læse om den tidligere Esbjerg fB-, OB-, Randers FC- og AaB- målmand Martin S. Jensen, der står noteret for 134 Superliga-kampe.

48-årige Martin S. Jensen er lige nu tilknyttet som målmandstræner for U12 til U17 i Danmarksserie-klubben Tarup/Paarup IF (TPI). 

Serie-stjerner: Peakede da Zaza røg til BIF

Martin Sejer Jensen, bedre kendt som Martin S. Jensen, har altid været god til at gribe og kaste. Han kommer ud af en håndboldfamilie og spillede også håndbold, men det var alligevel fodbolden, der trak i ham. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

At han lige skulle ende som målmand, var dog lidt tilfældigt, siger den i dag 48-årige tidligere Superliga-målmand til LigaBold.dk.

- Der sagde træneren: 'Er det ikke noget med, at du spiller håndbold?. Vi mangler en målmand. Du må da kunne gribe en bold. Stil dig derhen'. Så stod jeg derinde fra dag ét af, og til man blev 35 år, og det var som fem-seks-årig, at jeg startede, siger Martin S. Jensen til LigaBold.dk.

Det hele startede i den lokale klub Korup på Fyn for målmanden. Der var en god årgang, og Jensens hold klarede sig godt. Pludselig opstod der en åbning til, at han kunne træne med i OB, og det var en fantastisk mulighed.

- Så var jeg så heldig, at målmandstræneren, der var i OB, Svend Aage Rask. Ham fik vi tilknyttet i Korup, og han fik lidt øjnene op for mig, og han syntes, at jeg gjorde det okay. Så endte det med, at de gange, hvor Lars Høgh var med landsholdet, så manglede man en målmand mere til træning. Det passede med, at jeg kunne få fri fra mit job og hjælpe dem. Den vej fik jeg foden inden for og fik min første kontrakt i OB. Jeg deltog i et års tid.

Hvordan var det at skulle 'overtage' for Lars Høgh?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har jeg altid drømt om. Jeg har måske ikke haft så stort et talent, som mange andre har haft, men jeg har knoklet for at nå dertil, og så må man bare sige, at jeg var villig til hvad som helst for at komme til at spille fodbold, også det med at bruge feriedage på det. 

- Jeg tænkte, at det kunne godt være, at jeg ikke kunne få fri på firmaets regning, men så måtte jeg sgu selv. Det var en investering, tænkte jeg. Det var en kæmpe oplevelse at komme første gang, og der var landsholdsspillere i truppen, som man ikke så hverdag. Jeg blev bare bidt af det, og jo flere gange jeg skulle afsted, jo federe havde jeg det.

Martin S. Jensen endte med at få et par år i OB, men spilletiden var begrænset for keeperen. Derfor valgte Jensen at drage til det jyske, da Randers Freja stod klar med en kontrakt i 1998. Han var på fuldtidskontrakt i OB, men han måtte træde et skridt ned for at komme stærkere tilbage.

Efter et par sæsoner i Randers Freja i de danske divisioner, var Esbjerg interesseret i at give en fuldtidskontrakt til Martin S. Jensen. Viggo Jensen hentede målmanden til Esbjerg, nøjagtigt som han havde gjort i OB. 

Martin S. Jensen spillede et par gode sæsoner, men da muligheden bød sig for at komme hjem til Odense, hvor han kunne blive førstevalg i OB, var der ingen tøven i januar 2003.

- Den greb jeg, og jeg var der i et halvt års tid som andenmålmand, inden Karim (Karim Zaza, red.) kom til Brøndby. Så spillede jeg 22 kampe i træk i OB, og jeg synes, at jeg havde en rigtig god periode der, og så gik jeg så lidt ned sammen med holdet i de sidste par kampe. Jeg var der så noget tid efterfølgende, siger målmanden.

Randers-pokalfinale var højdepunktet - Peakede da Zaza røg til Brøndby IF

Efter to år i OB røg Martin S. Jensen til Randers FC. Kronjyderne var lige rykket op i Superligaen, og klubben manglede en målmand, så han sprang på. I Randers-tiden kom det store højdepunkt i Martin S. Jensens karriere, husker han.

- Jeg tror, at pokalen med Randers FC i 2006 var højdepunktet. Der var jeg fast mand og havde spillet mange kampe, og jeg blev kåret som årets spiller i et par år i træk. Der var jeg godt tilfreds og et godt sted i mit liv. 

- I AaB var det også fint, men der stoppede jeg halvvejs og var ikke med i den sidste halvdel af turneringen (da AaB vandt det danske mesterskab i sæsonen 2007/2008, red.). Det var selvfølgelig fedt at stå nogle kampe og få en medalje, men det, der var tungest på vægtstangen, var klart 2006 med Randers.

Det var i OB-tiden og den efterfølgende Randers-tid, hvor den fynske målmand var bedst, hvis han selv skal vurdere det. Målmanden siger også, at der var lidt udenlandsk interesse for ham blandt andet fra England og Norge, og her var tæt på at skifte til udlandet, da målmanden var i OB, men det glippede.

- Jeg havde to sæsoner, hvor jeg virkelig tænker, at jeg peakede. Jeg synes, at den sæson i OB (sæsonen 2003/2004, red.), hvor jeg blev smidt ind og skulle overtage for Karim (Zaza, der skulle til Brøndby IF fra juni 2003, red.), der synes jeg, at jeg peakede, og jeg ved, at jeg var på tale til Ligalandsholdet. 

- Jeg gik lidt ned med holdet de sidste par kampe. Til min egen store forundring blev jeg sat af, da der manglende to kampe af turneringen efter at have spillet 22 kampe i streg samt pokalkampe.

- Det var en sæson, hvor jeg synes, at jeg peakede rigtig meget, men jeg er også dybt frustreret den dag i dag over, at jeg mistede pladsen to kampe før, at vi gik på ferie, hvor man efterfølgende kan sige, at den målmand, der fik min plads, tog hjem til USA og fik kun de to kampe. Jeg følte lidt, at klubben skulle se ham an, og så var det et par gratis kampe.

- Så var der også den sæson, hvor jeg vandt pokalen med Randers FC og spillede i Europa efter. Der kan jeg med sikkerhed sige, at der peakede jeg også, og jeg stod nogle rigtig fine kampe både mod Fenerbahce og i pokalfinalen og semifinalen. Det er de to sæsoner, hvor jeg tænker, at der gik det virkelig godt.

For Martin S. Jensen var det en stor milepæl at blive fast målmand i Superligaen, og han mener, at det var et godt træk af ham at skifte reservetilværelsen i OB i starten af karrieren ud med Randers Freja i de danske divisioner og en deltidskontrakt.

- Det var fedt, og det som jeg havde drømt om, og det var også min plan, da jeg tog til Randers første gang. Det kan godt være, at jeg gik fra at have en fuldtidskontrakt til en halvtidskontrakt, hvor jeg skulle arbejde ved siden af. Jeg tænkte, at nogle gange må man gå et skridt tilbage for at komme to frem. Det var en investering, og det er jeg mega-taknemmelig for, at jeg gjorde.

- Hvis jeg ikke havde gjort det, så er det ikke sikkert, at jeg var blevet andet end en reservekeeper, der sad på bænken i mange år, så det var fedt, og jeg er også stolt af det. Jeg nåede alligevel at få nogle kampe, europæiske kampe og var med til at vinde DM-guld i AaB og vandt pokalen med Randers. Så jeg er ovenud tilfreds med min karriere.

Værst tænkelige Randers-afsked

Det blev til nogle fine år i Randers FC for Martin S. Jensen, men målmanden fik en yderst ærgerlig afsked med kronjyderne. Kevin Stuhr-Ellegaard blev hentet ind som ny førstemålmand i sommeren 2007, mens Martin S. Jensen røg ned i udviklingstruppen.

Daværende Randers-direktør Jacob Nielsen kaldte Martin S. Jensen for 'et tudefjæs' og 'at han ikke var god nok'. Efterfølgende var målmanden fortid i Randers FC, og han er ked af den bratte afsked med kronjyderne.

- Det var i mine øjne det værst tænkelige og forfærdelige. Jeg er ikke en person, der smækker med nogle døre, så jeg var ret uforstående over for, at jeg skulle behandles på den måde, og det tog hårdt på mig, og det gjorde det i en lang periode. Heldigvis fik jeg muligheden for at komme til AaB, og jeg havde derefter et rigtig fint halvt år der. Så det blev okay. Jeg kan stadig godt undre mig over den dag i dag at sikke en måde, som man kom herfra.

- Det er brandærgerligt, men jeg ved også godt, at fodbold er 'cool business', og hvis man har mulighed for at få en anden spiller ind, som, man synes, er bedre, end det man har, så er klubberne villige til at gå langt for at få deres egen succes fremfor at have det menneskelige plan og sende dem godt videre. Det er sådan, at det er, men jeg bærer ikke nag, og jeg er rigtig glad for at bo i Randers, og min søn spiller stadig i klubben, så der er ikke noget på den måde, men det er da klart, at det ikke var den måde, som jeg ønskede at stoppe i Randers på kort tid efter, at vi havde vundet pokalen og spillet europæisk og blev årets spiller, så det var et gok i nødden, siger målmanden, der tilføjer, at han nogle gange tænker over, hvad det kunne være blevet til i Randers FC, hvis målmanden ikke var blevet kasseret.

- Jeg tror dog, at det har været med til at styrke mig i andre henseender af livet, og så tog jeg det med som læring.

Blev mæt af fodbold

Heldigvis stod AaB klar i kulissen med en kontrakt, og her fik Martin S. Jensen et halvt år mellem stængerne for nordjyderne. Det var en god tid for målmanden, men i januar 2008 fik han et tilbud, som han ikke kunne sige nej til.

- Det gik lidt stærkt. Jeg havde faktisk lavet en aftale med Lynge Jacobsen om at forlænge min kontrakt, og jeg var glad, men jeg havde ikke skrevet under, men det skulle vi. Vi var så i Tottenham og skulle møde dem, og dagen før, at vi skulle spille mod Tottenham, der ringede min gode ven Michael Hansen, som jeg spillede med i Esbjerg og OB. 

- Han skulle være cheftræner i Skive, og de skulle bruge en assistenttræner, og de kunne egentlig også godt bruge en målmand, og så præsenterede de mig for en pakke, hvor jeg syntes, at det lød interessant. Jeg var oppe i årene som 33-årig, og jeg vidste godt, at jeg var gardering i AaB, og det havde jeg fuld respekt for, og det var ligesom aftalen.

- Jeg tænkte også, at det kunne være meget fedt, fordi så kunne jeg også begynde at tænke over, hvad jeg skulle efter fodbolden. Så tog jeg fat i Lynge, da vi kom hjem fra Tottenham. Jeg sagde til ham, at jeg havde fået den her mulighed, og om de havde mulighed for at finde en anden, og om det overhovedet var noget, som de var interesserede i, vi havde jo givet håndslag. Der må jeg bare sige, at Lynge er et kæmpe menneske. Han sagde, at jeg havde hjulpet dem, da Karim (Karim Zaza, red.) blev skadet og sprang til 11. time.

- Jeg tror, at jeg havde fire træninger inden min første kamp. Så sagde han, at hvis det var det, som jeg ville, så skulle de ikke stå i vejen for det, og så tog vi den derfra. Så gik det lidt stærkt, og så spillede jeg færdig i AaB og tog så til Skive. 

- Jeg har altid følt mig velkommen i AaB, så det var en god afslutning, helt sikkert. Selvfølgelig har jeg tænkt, om jeg skulle være blevet, for Karim blev jo skadet igen, men jeg er godt og grundig tilfreds med mine valg.

Herefter stod den på et ophold i Skive, men derefter var Martin S. Jensen træt og mæt af fodbold.

- Alt i alt var det to rigtig gode og lærerige år, hvor jeg både prøvede at være assistenttræner og salgsassistent i klubben, så jeg oplevede mange ting på det menneskelige og fodboldmæssige plan.

Slog sig på Rade Prica

I løbet af Superliga-karrieren stod Martin S. Jensen over for mange drilske modstandere, men én bestemt spiller var sværere end de andre.

- Rade Prica fra AaB som senere blev min holdkammerat. Ham var jeg træt af at spille over for. Han var modbydelig forstået på den måde, at han fulgte godt med, og man slog sig på ham på indlæg, men jeg tror kun, at han nåede at score en enkelt kasse på mig. 

- Han var ikke min onde ånd, men lidt alligevel, da man slog sig på ham. Efterfølgende blev han min holdkammerat, og han er altså bare en fin fyr. Det var én af de modstandere, som jeg har haft nogle kampe mod, siger målmanden, der tilføjer, at Viggo Jensen nok er den træner, der har betydet mest for ham, mens han var meget imponeret over Erik Hamrén, da målmanden var i AaB.

I de efterfølgende år spillede Martin S. Jensen en smule seriefodbold, og han har også været inde over det danske oldboyslandshold. Det er dog slut nu.

- Man må bare indrømme, at når man spiller oldboys, så tror mange stadigvæk, at de kan det samme som for 10-15 år siden, og det kan de ikke, og så ender det tit i skænderier og skader, og det, synes jeg ikke, er hyggeligt. Så jeg nøjes med at sparke en masse bolde afsted på målmændene, siger den tidligere Superliga-målmænd.

Martin S. Jensen har også trænet på højere niveau blandt andet som målmandstræner for Hobros seniorhold. Det ligger dog ikke i kortene, at han skal gå den vej med trænerkarrieren.

- Lige her og nu brænder jeg for ungdomsarbejdet. Jeg har været fuldtid i Hobro og haft med Superligaen at gøre i fire et halvt år, og jeg har sat et punktum. Det er ikke det, som jeg brænder for lige nu. Der har været lidt forespørgsler inden for de seneste tre års tid, men jeg har takket nej, og på det tidspunkt var jeg ikke der i mit liv, og det er jeg måske lidt mere nu. 

- Jeg har et rigtig godt job, som jeg er glad for, og som jeg kan få til at passe med min målmandstræning. Det brænder jeg for nu, og det skal være et virkelig godt tilbud, hvis jeg skal springe fra alt det, som jeg har nu.

Når Martin S. Jensen ikke træner unge målmænd, arbejder han som bostøtte igennem psykiatrien i Region Midtjylland sammen et par tidligere fodboldspillere. Det er han meget glad for, og det er også med til at give ham meget som træner.

- Jeg elsker at coache folk og få folk til at blomstre, og der kan jeg bruge meget af det her på mine målmænd, men det er også en helt anden verden med de her psykisk syge mennesker, men jeg kan til gengæld bruge det, når jeg skal træne med mine målmænd, så jeg synes, at det er en rigtig fed kombination, som jeg helt sikkert synes, at jeg kan tage mange gode redskaber med fra, siger Martin S. Jensen til LigaBold.dk.

Den fynske målmand opnåede 134 Superliga-kampe (50 kampe for Esbjerg fB, 18 kampe for OB, 59 kampe for Randers og 7 kampe for AaB) i løbet af den aktive karriere, og måske kan han nu være med til at udvikle en kommende Superliga-målmand.

Ingen kommentarer

I øjeblikket er der ingen kommentarer til denne artikel. Vær den første til at kommentere.

Skriv kommentar

annonce
annonce
annonce
annonce
0