2021-02-13 09:00:02

Serie-stjerner: Zuma fik mig ud at svømme

bold.dk vil i den kommende tid bringe historier om mange af de store navne fra dansk fodbold, der fortsat er aktive i serierækkerne, i samarbejde med LigaBold.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de danske serierækker render flere store fodboldnavne rundt i forskellige funktioner.

I samarbejde med LigaBold.dk bringer bold.dk fremover interviews med nogle af de navne, der ikke helt har kunnet tage afsked med fodbolden.

Lørdag kan du læse om den tidligere B93- og Herfølge Boldklub-spiller Dan Lübbers, der opnåede 76 Superliga-kampe. Han blev blandt andet danmarksmester med Herfølge i 2000. 

Den 48-årige tidligere Superliga-forsvarer er på nuværende tidspunkt cheftræner for Serie 2-klubben Nørrebro United.

Serie-stjerner: Zuma fik mig ud at svømme

For Dan Lübbers startede fodboldkarrieren i den traditionsrige Østerbro-klub B93, og han skulle hurtigt blive en af de bærende profiler på holdet. 

Op igennem 1990'erne var forsvarsspilleren fast inventar i startelleveren, men i 1997 valgte Lübbers at skifte væk fra B93. Herfølge stod klar med en kontrakt til forsvarsspilleren, og han siger til LigaBold.dk, at det var svært i starten under træner Ole Mørk.

- Jeg kom til Herfølge fra B93 i 1. division. Jeg tror, at der var et lille 'clash' mellem, at jeg så mig selv som en spiller, der skulle med i toppen, mens Ole Mørk mente, at jeg var noget, der kunne udvikle sig. Jeg kom med en masse divisionskampe, og jeg mente, at jeg var en ligeværdig konkurrent med det samme.

- Så måtte jeg vise lidt ekstra på banen, og så fik vi en ny træner, der kiggede mere min vej. 'Faxe' (John 'Faxe' Jensen, red.) så rigtig meget min vej. Jeg kunne godt mærke, at jeg gik et niveau op, da jeg skiftede til Herfølge. Folk kom lige lidt hårdere, og selvom man spillede kant til opvarmning, så var det alligevel med alvor, siger Dan Lübbers til LigaBold.dk.

John 'Faxe' Jensen tiltrådte som spillende træner i Herfølge i sommeren 1999, og så begyndte tingene at gå godt både for Herfølge og Lübbers. Forsvarsspilleren fik meget tillid af 'Faxe' i den magiske 1999/2000-sæson, hvor Herfølge Boldklub leverede en af de helt store sensationer i dansk fodbold ved at vinde den bedste danske række.

Den lille klub var blot endt som nummer fem sæsonen forinden, men den nye træner havde selvtilliden i orden. 

Top tre og et muligt mesterskab kunne bestemt lade sig gøre. Dan Lübbers husker tydeligt, at den tidligere landsholdsspillers tilgang var med til at styrke Herfølge.

- Jeg husker, at 'Faxe' gav mig en kæmpe indsprøjtning af selvtillid og tro på egne evner. Jeg lærte rigtig meget af Ole Mørk, men jeg vil ikke liste ham på min top tre over de trænere, som jeg har haft, men jeg erkender, at han er taktisk dygtig. Det handlede meget om, hvordan modstanderen spillede, og så indordnede vi os. Det blev lidt bedre, da Jesper Pedersen kom op fra andetholdet, da Ole Mørk tog til AB.

- Han fokuserede mere på, hvad vi var gode til, og det tog 'Faxe' endnu mere til sig. Han sagde, at vi var pissegode fodboldspillere, og hver gang vi mødte Brøndby, så tilføjede han det høje Brøndby-pres. 

Artiklen fortsætter efter billedet

Danmark -Serie-stjerner: Zuma fik mig ud at svømme
Foto: Getty Images

- Vi fik den fornemmelse med 'Faxe', at her fik vi én træner, der virkelig troede på os, og at vi kunne spille med, hvis vi spillede på en bestemt måde, og eksempelvis tog deres tre stærkeste spillere ud.

Herfølge hørte meget for, at klubben ikke spillede det mest seværdige fodbold. Spillerne var klar over, at det måske ikke var det mest polerede fodbold, men Herfølge gjorde, hvad de var gode til - at stå sammen kollektivt. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dan Lübbers troede reelt først på, at Herfølge kunne vinde mesterskabet efter vinterpausen, men trænerens udmelding inden sæsonstarten sad alligevel i baghovedet på spillerne.

- Vi tolkede det som om: 'Det er meget sjovt'. Vi havde jo alle sammen et forhold til John 'Faxe'. Han er jo tidligere europamester, og vi var spændt på at se, hvad han kunne komme med. 

- Der var dog ingen af os, at der havde forestillet os det, men at han havde sagt, gjorde alligevel noget. Det var noget positivt. Jeg kan huske, at jeg stod midtvejs i sæsonen: 'Det var meget sjovt, at vi lå i toppen, men de andre hold havde også underpræsteret'.

- Vi kom rimelig skidt ud til forårssæsonen, men det gjorde de andre hold også. Så tænkte vi: 'Nu skal vi gå efter det'. De andre hold var ikke i deres bedste form, og vi var en skæv eksistens, men nu havde vi en gylden mulighed for at ende højt oppe i tabellen. 

- Der begyndte det at blive en ting for os, siger Lübbers, der pointerer, at det var John 'Faxe' Jensens positive indstilling og energi, der var det vigtigste for holdet og gjorde, at Herfølge red på en bølge.

Vild sensation

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sensationen var en realitet, da Herfølge spillede 1-1 mod Silkeborg i det jyske 25. maj 2000, og Brøndby samtidigt tabte til AB. Så var der lagt i kakkelovnen til et brag af en fest med 'Faxe' i spidsen.

- Hvis der er noget, som 'Faxe' er god til, så er det at feste, så det fik vi lov til. Vi fik også lov undervejs. I vinterpausen var vi eksempelvis i London, hvor vi også fik lov til at gå lidt til makronerne. Det har han altid selv hyldet og været en del af den kultur. Vi var i Silkeborg på en hverdag, da vi blev danmarksmestre.

- Der fik den fuld gas på vej hjem, og vi havde FCK i den sidste kamp. Så vi festede, og så gik der et par dage, inden vi skulle til træning. Så skulle man sætte et hold, og så var der fest i Herfølge efter kampen. Vi fik lov til at give los, da vi havde 'Faxe' som træner.

Dan Lübbers havde fået et gult kort i kampen mod Silkeborg, og derfor var han karantæneramt mod FCK i den sidste spillerunde. I en tåge af tømmermænd efter den vilde mesterskabsfest formåede forsvarsspilleren dog at slå sin hånd kraftigt, at han måtte møde op i gips til træning.

- Jeg havde tømmermænd, og jeg boede på Østerbro på det tidspunkt. Så ringede fastnettelefonen, og jeg skulle så tage den. Men meget idiotisk svingede jeg min hånd ind i døren, så min hånd brækkede. Jeg tog så telefonen, og det gjorde pisseondt i hånden med for lidt søvn og for meget væske dagen før.

- Jeg måtte en tur på hospitalet og kom så til træning om lørdagen, hvor jeg havde hånden i gips. Folk troede, at jeg havde været oppe at slås, fordi vi havde været i byen alle sammen. Men det var simpelthen en pinlig historie om, at jeg var motorisk handicappet dagen efter med tømmermænd. Jeg så derfor lidt kampen udefra, og der var fejring og fest med en masse mennesker og farver.

Lübbers husker, at det var en festdag på Herfølge Stadion, hvor de nykårede danske mestre fik 1-1 mod FCK. Til lejligheden var der bestilt cheerleaders, og stadionet var fyldt til bristepunktet. Forsvarsspilleren synes dog, at Herfølge ikke havde planlagt den store fest godt nok, og det ærgrede ham.

- Herfølge ligger jo der, hvor det gør. Jeg husker ikke, at der var nogen speciel underholdning, og det var lidt op til os selv at lave den fest. Så var der nogle sponsorer og lidt mad inde ved siden af. Amin Jensen var hot på det tidspunkt, og han var inde hos sponsorerne, men vi fik så lov til at låne ham i et kvarter.

- Der var ikke mad nok, og alle de ting virkede helt absurd. De havde trods alt vidst, at der var den her kamp mod FCK, og der skulle holdes noget bagefter, og det skulle fejres ordentligt. 

- Så skal det klappe, og så skal der ikke være for lidt mad. Man kunne måske også have arrangeret en bus ind til et eller andet sted. Man kunne bare have gjort noget, men der var ikke en festkoordinator i Herfølge. Der var bare ikke særligt mange fuldtidsansatte, så det har nok noget med det at gøre. Så det handler om tiden og budgettet.

I den efterfølgende sæson skulle Herfølge spille europæisk fodbold, og skaderne haglede ned over holdet blandt andet til den farlige målscorer Kenneth Jensen og Jesper Heyde. 

Derudover blev flere spillere solgt til andre klubber, blandt andet røg Steven Lüstü og Jesper Falck til AB. Erstatningerne var ikke gode nok, og de europæiske kampe tærede på kræfterne, og frustrationer blev skabt, siger Lübbers. Derfor måtte Herfølge en tur ned i 1. division, da holdet endte næstsidst i sæsonen 2000/2001.

- Os spillere har stadig sådan en 'Klub 2000', hvor vi snakker om røverhistorier en gang om året. Når jeg efterrationaliserer, så kunne den positive ånd og 'Faxe'-effekten ikke bære en sæson mere, siger Dan Lübbers.

Zuma, Sand og Laudrup

Dan Lübbers nåede at stå over for mange store fodboldspillere i sin tid som fodboldspiller, specielt i Herfølge-tiden, og forsvarsspilleren kom på arbejde, når profiler som Ebbe Sand og Zuma stod over for ham.

- Jeg synes, at Ebbe Sand var rigtig god i Brøndby. Mine forcer har været tacklinger og at bruge kropsstyrke, men han var simpelthen bumstærk og i god balance. Han gjorde det ikke sværere, end det er. Han var god. 

- Derudover er jeg nødt til at sige Brian Laudrup, når man vendte sig om og så ham i FCK-trøjen. Der tænkte jeg bare: 'Shit, det er vildt, at man har spillet mod ham'. Han gjorde dog ikke noget specielt væsen af sig i den kamp og røg også hurtigt videre.

- Men hold op et idol og ikon i dansk fodbold. Derudover er der Zuma (Sibusiso Zuma, red.) fra FCK. Han var rigtig dygtig teknisk, og han er en af dem, som fik mig mest ud af at svømme som forsvarsspiller. 

- Jeg husker specielt en kamp i den sæson, hvor vi rykkede ned, og de blev mestre. Der var han i festhumør i den kamp, siger Lübbers, der tilføjer, at han stod over for flere verdensklasse-spillere i de europæiske kampe for Herfølge heriblandt Demis Nikolaidis fra AEK Athen.

Vendte hjem til barndomsklub ad flere omgange

I sommeren 2001 stod Dan Lübbers' kontrakt til at løbe ud, og fremtiden var uvis. Forsvarsspilleren siger, at der gik en længere periode, hvor Herfølge ikke meldte noget ud, og Lübbers følte, at han kom lidt i klemme. Herfølge-truppen var slidt efter et par hårde sæsoner, og Dan Lübbers rejste videre i fodboldkarrieren.

Forsvarsspilleren begyndte dog allerede på daværende tidspunkt at tænke på livet efter fodboldkarrieren, og han vendte derfor snuden hjem til barndomsklubben.

- Jeg tænkte, at jeg nok kunne vende tilbage til B93. Der havde jeg været glad for at spille, og jeg havde spillet der som dreng. Jeg havde nok en forventning af, at jeg godt kunne komme tilbage, og jeg ville det også selv. Det endte dog med, at jeg ikke kunne lande en Superliga-klub på det tidspunkt.

- Jeg boede på Østerbro på det tidspunkt, og jeg har altid boet i København, så jeg ville gerne tilbage til København for ikke at køre så langt. Jeg var også lige blevet læreruddannet, så jeg havde det også sådan, at jeg måske skulle spille i 1. division på noget deltid. Den pakke fandt jeg i B93, hvor Axel Bech, der var formand i klubben, også var skoleleder på Vester Farimagsgade Skole.

- Derfor sagde jeg ja til det. Jeg havde ellers også et tilbud fra Frem på det tidspunkt, og sportsligt havde det nok været smartere at vælge dem, da klubben var på vej op og røg også i Superligaen. 

- Det kunne også have været sjovt. Omvendt fik jeg virke som skolelærer og var skolelærer i otte år der. Sportsligt var det et skridt ned, men det havde jeg det okay med på det tidspunkt.

Den skaldede forsvarsspiller nåede dog kun at være i B93 i ganske kort tid, inden han prøvede sig af hos HIK i en sæson, inden han vendte tilbage til barndomsklubben.

- B93 havde haft kæmpe økonomiske problemer. Da jeg kom tilbage til klubben, der havde B93 lige solgt Per Krøldrup, og de syv millioner gik nærmest ned i et sort hul. Jeg fik at vide, at der var styr på økonomien, og derfor valgte jeg B93. Så gik der så kun et halvt år, og så kom det frem, at der overhovedet ikke var styr på økonomien. 

- Der kom så nye ejere til i form af Preben Elkjær og Thomas Olsen, der lagde nogle penge. Så kørte vi lidt skævt af hinanden, og jeg synes, at de manglede visioner, hvor de ville hen med klubben, og så blev jeg træt af det, og så prøvede jeg HIK.

Siden hen trak Preben Elkjær og Thomas Olsen sig som ejere, og flere spillere blev solgt. Dan Lübbers kom tilbage til B93 og blev trænet af den tidligere landsholdsspiller Peter Nielsen. Det gik dog ikke så vellykket for Lübbers, og han var igen fortid i B93.

Niels Frederiksen ringede

Tiden i B93 var dog helt slut for ham. Lübbers fik pludselig et opkald fra Niels Frederiksen, der er Brøndby-cheftræner i dag, hvor forsvarsspilleren blev spurgt, om han ville være en del af klubben igen sammen med vennen Danny Jung. Det blev en tid med blandet succes.

- Jeg blev så ringet af Niels Frederiksen, der nu er træner i Brøndby. Han var sportschef og havde været Peter Nielsens assistent, da han var der. Han spurgte, om jeg ville spille, og han forsøgte også at få fat på min gode ven Danny Jung. 'Hvem skal være træner?', spurgte jeg. Det vidste Niels Frederiksen ikke. Så spurgte jeg, om han skulle være det. 

- Det havde han dog ikke tid til, da han havde jobbet i banken. Så talte jeg med Danny om det, og vi blev enige om at skulle spille der, men hvorfor skulle vi ikke at være spillende trænere, så det gjorde vi. Så mit første trænerjob var i 1. division sammen med Danny. Det gik egentlig okay det første halve år med et lille budget. Der lå vi lige over stregen.

- Så gik det knapt så godt i vinterkampene. Vi havde fået fat på Olcay Senoglu gratis, fordi Danny kendte Christian Andersen i FC Nordsjælland. Han høvlede kasser ind for os. Men vi mistede en god midtbanespiller, og jeg blev skadet. Vi fik så nogle ind, der ikke kunne løfte på samme niveau, og så gik det skævt. 

- Vi blev så fyret efter tre runder og nul point. Klubben ville gerne have, at vi fortsatte som spillere, men da vi hørte, hvem der skulle være træner, der sagde Danny: 'Det kommer ikke til at ske'. Det var så en gammel kending Ole Mørk, der skulle være træner.

- Mit ledbånd i knæet var røget, og jeg ville bare gerne lidt i gang. Så jeg genoptrænede, men jeg spillede et par kampe under Ole. Vi endte dog med at rykke ned, da vi dårligt nok havde en trup, der kunne begå sig i 2. division på daværende tidspunkt.

Herefter stod den på Danmarksserie-fodbold i Værløse, hvor han var i et par år. Barndomsklubben trak dog i Lübbers igen, og i 2008 blev han assistent for Benny Gall i B93.

Karriere som serietræner begyndte

Lübbers fik for alvor smag for trænerkarrieren, og i de efterfølgende år var han i Birkerød i Danmarksserien, Lynge-Uggeløse IF i Sjællandsserien, Lundtofte i Serie 1 og Sjællandsserien, B93's Serie 1-hold og Værløse i Serie 2. Nu er han træner i Serie 2-klubben Nørrebro United, hvor han har været siden februar 2018.

Forsvarsspilleren kan godt lide at være fodboldtræner på et hobbyplan, men han kan også godt mærke, at spillerne til tider har andre prioriteter, og det er irriterende.

- Det, som der er svært ved at være serietræner, er, at når man træner to gange om ugen, at man så ikke kan komme to gange om ugen. Jeg synes jo selv, at det er det bedste spil i hele verden. 

- Det med, at man kan noget som kollektiv sammen, det, synes jeg, er virkelig vigtigt. Det har jeg prøvet at give videre til mine børn, at man kan lære af andre ved at gå til noget. Når man er en del af maskineriet, er man en del af en større opgave.

- Det er et vigtigt element i at opdrage ens børn. Jeg har ikke kunnet forstå, at man har prioriteret mosterens fødselsdag, eller hvorfor man ikke har kunnet komme senere. Det irriterer mig mest ved seriebold også her i Nørrebro United. 

- Folk er ustabile, så hvis man kunne ramme nogle folk, der gad at dukke op mindst en gang om ugen til træning og så ellers bare være klar til at spille kamp, så ville vi også ligge anderledes, end vi gør nu, siger Lübbers, der slår fast, at han er glad for at være i Serie 2-klubben, der indtager en 11. plads i Serie 2 Pulje 4 med ti point efter 12 kampe.

Forsvarsspilleren har ingen ambitioner om at tage trænerkarrieren til et højere niveau, da han nyder den udfordring at hjælpe seriespillere til at blive bedre.

- Jeg har ikke været fristet af at skulle tage de der ture til Jylland. Jeg er lidt mæt. Jeg har affundet mig med, at det virker meget godt for mig at træne på et hobbyplan. 

- Jeg synes stadig, at der er en masse ting, som jeg kan se i forhold til bevægelser, afleveringer, og hvor man gerne vil hen. Det prøver jeg at give videre til spillerne. Selvom det er seriespillere, så er de også forvænte.

- Det kan være, at de har spillet i klubber på højere niveau, og så har de været vant til et eller andet. Så det er sjovt, at selvom man er seriespiller, så siger de også: 'Hvorfor gør man ikke sådan, og hvorfor træner vi ikke mere taktisk?' Jeg svarer, at når vi skal træne taktisk, så skal de jo komme til træning. 

- De skal være der, ellers er det bare vedligeholdelse. Man er nødt til at få dampen op i træningslokalet med noget konditionelt og boldberøring. Det er rimelig essentielt i seriebold. 

- Det er rigtig fint. Jeg er rigtig glad for at være i Nørrebro United, da jeg synes, at det er en fed klub, og jeg er fra Nørrebro oprindeligt, så på den måde kom jeg tilbage til udgangspunktet, og det er lidt sjovt.

Stolt over karrieren

Når Dan Lübbers skal reflektere over karrierens meritter, er forsvarsspilleren ret godt tilfreds. Forsvarsspilleren havde dog ønsket, at han havde været klogere dengang og haft nogle flere målsætninger med karrieren.

- Man kunne dog også have gjort mere. Hvis man kigger på Steven Lüstü, og jeg tror ikke, at jeg fornærmer ham ved at sige dette, men i Herfølge-tiden spillede han back, og teknisk havde han svært ved at holde boldene inde. 

- Den forlod tit sidelinjen i en rundskæv, og der tænkte jeg: 'Er det ham, som jeg skal konkurrere med? Det skal da nok gå'. Så fandt man hans plads i midterforsvaret, da han var hurtig og fysisk stærk. 

- Han blev en rigtig god fodboldspiller teknisk senere hen, og han havde den her vilje. Den har jeg aldrig haft. Det har altid været sådan, at det er godt nok, hvor man er, og jeg tænkte ikke på i morgen.

- Jeg kan godt tænke tilbage på, at det var ærgerligt, men jeg var en god soldat. Når træneren sagde noget bestemt, så gjorde jeg også det. Jeg satte dog aldrig rigtig krav til mig selv, om at jeg ville nå noget bestemt, og det er der mere fokus på i dag. 

- Der kan jeg ærgre mig over, at jeg ikke er ung fodboldspiller i dag og har et fokus. Man er meget bedre i dag og ved mere, så det kunne have været fedt, men med det talent, som jeg havde, så var det det, som jeg kunne drive det til. 

- Man kunne måske have valgt anderledes ved at tage til nogle andre klubber. Hvis jeg havde taget til Frem dengang, så kunne jeg have været et led i den optur og fået flere Superliga-kampe. Eller da jeg skulle til Herfølge, der havde jeg en mundtlig aftale, men der ødelagde jeg mit korsbånd.

- Der var Fremad Amager, der lige var rykket op i Superligaen, interesseret, men jeg sagde nej, da jeg var startet på lærerseminariet. Jeg blev så i 93 og ødelagde mit korsbånd. 

- Hvis jeg nu havde sagt ja, så havde jeg fået Superliga-kampe allerede dengang, men jeg måtte tilbage på hesten. Men det kan alle fodboldspillere sige, og nogle gange er det lidt tilfældigt. Men jeg er overordnet set tilfreds. 

- Jeg spillede en masse Superliga-kampe, vandt danmarksmesterskabet, hvor mange har det, og har fem europæiske kampe på CV'et. Det var også sjovt, siger Dan Lübbers til LigaBold.dk.

Den i dag 48-årige tidligere danmarksmester arbejder som uddannelsesvejleder efter at have været lærer i otte år. Ved siden af jobbet som serietræner for Nørrebro United, så træner Lübbers også sin datters kvindeseriehold.

Dan Lübbers opnåede ifølge SuperStats.dk 76 Superliga-kampe for Herfølge med nul mål og to oplæg til følge.

1 kommentar

Læs alle kommentarer
annonce

Mest læste

annonce
annonce
annonce
0