2021-12-21 07:00:02

Tog til Australien - fik bedre løn end i AGF

Morten Nordstrand kom på et stort eventyr i Australien i karrierens efterår, hvor han fik store oplevelser, lov til at spille under ekstreme forhold og en bedre betaling end i AGF. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årets julekalender på bold.dk handler om transfers. Vi kigger nærmere på de overraskende og kontroversielle klubskifter, de transfers, som faldt til jorden, og de handler, som aldrig skulle have været sket.

Bag 21. låge er den tidligere FC Nordsjælland-, FC København- og AGF-spiller Morten Nordstrand i fokus. 

Han tog nemlig på noget af et eventyr tilbage i januar 2016, da den målfarlige angriber drog over på den anden side af kloden til Australien og Newcastle Jets. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Morten Nordstrand ville på et eventyr efter opholdet i AGF. Foto: AGF

Nordstrand var opsat på, at han ville have en stor fodboldmæssig og personlig oplevelse efter tiden i AGF, og det var væk fra Superligaen, som han kendte så godt. 

Morten Nordstrand siger til bold.dk, at der faktisk også var en islandsk klub inde i billedet, men angriberen var ikke i tvivl, da Newcastle Jets og et australsk eventyr blev aktuelt. 

- Jeg var færdig i AGF, da min kontrakt løb ud. Jeg ville gerne prøve et eller andet spændende udenlands. Min datter var halvandet år på det tidspunkt, og vi tænkte, at det var en god mulighed. Jeg kan huske, at vi var på ferie i Dubai i december, og så fik jeg en besked fra min agent om Australien.

- Der var en klub i Australien, der måske gerne ville have mig. Vi snakkede lidt frem og tilbage og undersøgte lidt, og det lød spændende. Det var et eventyr, og det var virkelig langt væk. Vi sprang ud i det og takkede ja. Jeg vidste ikke så meget om ligaen, byen eller Australien generelt, andet end det var varmt og virkelig stort. Det var sådan, det startede, siger Morten Nordstrand til bold.dk.

Var der andre klubber inde i billedet?

- Ja, der var lidt forskelligt løst. Jeg havde et konkret tilbud fra en klub i Island. Det havde jeg liggende, og det var egentlig økonomisk fint. Da jeg snakkede om det med konen, så gav det lidt sig selv, selvom det var tættere på. Klimaet og livskvalitet trak dog mere op og eventyret generelt, selvom det nok havde været fedt at være i Island, men det her var bare noget andet. 

Udover Morten Nordstrand fik sig en stor oplevelse ’Down Under’, så fik angriberen også en god økonomisk aftale. Angriberen siger, at han fik bedre betaling end i AGF. 

- Den aftale, som jeg fik i Australien, var egentlig bedre end den, jeg kom fra i AGF, så på den måde kunne de sagtens matche lønningerne, som var i Superligaen. De kører sådan noget ’salary cap’. Så har de har alle spillerne inden for en bestemt lønramme, og så kan de have nogle spillere udover, og ikke fordi jeg var udover. Der passede det sådan, at jeg kunne få en udmærket aftale, synes jeg, siger angriberen. 

Artiklen fortsætter efter billedet

A-League -Tog til Australien - fik bedre løn end i AGF
Foto: Newcastle Jets

Artiklen fortsætter under billedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Morten Nordstrand var hårdt ramt af jetlag, men han fik ikke mange dage til at sunde sig. Foto: Newcastle Jets

Badede i sved og heftigt jetlag 

Morten Nordstrand husker, at han blev kastet ud i australsk fodbold, nærmest lige efter at han var ankommet til Newcastle. Han nåede kun at træne få gange, før at han var i kamp for Newcastle Jets mod Adelaide United. 

Angriberen var både træt, ramt af jetlag, og så blev han også overrasket over den høje temperatur i Australien.

- Det startede med, at jeg tog derned først. Vi havde stadig et rækkehus i Aarhus, som vi skulle have pakket ned, og det kunne jeg desværre ikke hjælpe med, så det stod min kone for. Jeg røg bare afsted på flyveren, og jeg kom først til Sydney. Det tager jo lidt tid. 

- Der er jo seks en halv time til Dubai, og så er der 12 timer videre derfra, så man var godt smadret, når man nåede frem. Derefter var der så to timer til Newcastle i bil op ad østkysten, så jeg var fuldstændig bombet, da jeg nåede frem. 

- Jeg nåede frem om natten, og jeg var bare virkelig træt. Førstehåndsindtrykket, da jeg vågnede om morgenen, var virkelig fedt og fantastisk. Det var en fed by. Det var bare super-nice at vågne op til det. Derefter var jeg ude at se faciliteterne og gennemgå et lægetjek. Faciliteterne var okay, men ikke mere end det. Alt det udenom var ganske udmærket, men træningsbanen og faciliteterne var lidt ’old school’. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvordan var din start i klubben?

- Det var lidt hektisk. Jeg kom jo om natten, så skulle jeg til lægetjek, og dagen efter skulle jeg træne med holdet. Jeg kan huske, at vi havde en træning, og det var altid om morgenen, fordi det var så varmt. Det var klokken otte om morgenen i 30 grader med 100 procent i luftfugtighed. Jeg kan huske, at da jeg kom ind fra træning, der var mit tøj så vådt af sved, som hvis man lige var hoppet i havnen. Det var helt overdrevet.

- Jeg tænkte, at det var lidt vilde forhold at spille under, og det var klokken otte om morgenen. Der tænkte jeg, at det godt kunne være, at jeg lige skulle vænne mig til det. Jeg trænede dagen efter, og så var der egentlig afgang til Adelaide, fordi vi skulle spille ude. Så jeg nåede to træninger, og på tredjedagen spillede vi i Adelaide. Jeg tror, at vi tabte 0-1, og jeg fik de sidste 20 minutter, og jeg var helt smadret. 

- En ting var jetlaget, en anden ting var formen. Jeg var kommet direkte fra ferie, og jeg havde da holdt mig i gang, men det er bare noget andet at spille kamp, når det var varmt og med lidt jetlag i kroppen. Det var fedt at komme i gang, for vi spillede faktisk på Coopers Stadium i Adelaide med 10-12.000 tilskuere. Det var en fed kulisse, og jeg var ’hooked’ med det samme, selvom jeg var lidt træt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den danske angriber brillerede i kampen mod Wellington 20. februar 2016. Foto: Newcastle Jets

Perlemål blev kåret som årets bedste

Morten Nordstrand måtte tage til takke med en plads på bænken i de første tre kampe mod Adelaide United, Melbourne City og Brisbane Roar, men han fik minutter i benene. 

Den danske angriber skulle dog vise de australske fans, at han stadig havde en stor målnæse, da Newcastle Jets og Nordstrand skulle duellere mod Wellington Phoenix 20. februar 2016. 

Her scorede Nordstrand to mål, hvor det ene lige var en tand bedre. Det blev nemlig kåret som årets mål i Newcastle Jets. 

- Jeg startede ude i de første tre kampe, så det var min første gang i startopstillingen. Vi skulle møde Wellington på hjemmebane. Jeg scorede to mål i den kamp, og det første mål var, hvor der var en brasilianer (Leonardo, red.), der drev den ind i midten, og han spillede den ud til mig, da jeg spillede venstrekant i den kamp. 

- Jeg fik krøllet den helt op i hjørnet. Det var en virkelig fed følelse. Det var også i den første start, og så var det bare ud at juble. Senere blev målet kåret til årets mål i Newcastle, så det var meget fedt at få med. Jeg har stadig trofæet stående herhjemme. Jeg kan godt lide gode mål, så det var meget fint.

Den tidligere Superliga-topscorer fortæller, at det var meget forskelligt fra stadion til stadion hvor meget gang i den, der var blandt fansene. Han beskriver Newcastle Jets som en familieklub, hvor det ofte var familier, der tog på stadion. Andre steder var der en mere sitrende stemning. 

Niveauet i den australske liga var meget blandet, men nogle af holdene kunne godt spille med i Superligaen.

- Jeg tænkte først, at jeg sagtens kunne være med, selvom jeg ikke var i form. Det var noget lavere niveau, end det jeg kom fra. Hvis man skal sammenligne det, så var det nok et spænd mellem midt/toppen af 1. division til bunden af Superligaen. Der var også forskel på holdene. Der var nogle af holdene, der brugte mange penge på at hente ’key-spillere’ og havde de bedste australske spillere. Det skifter fra år til år, hvem det er.

Artiklen fortsætter under billedet.

Morten Nordstrand og Newcastle Jets kom på lange udebaneture. Foto: A-League

Pas med til udekampe

Morten Nordstrand kom også til at mærke, at Australien er et stort land, hvor afstandene godt kan være helt uoverskuelige. 

Angriberen fortæller, at Newcastle Jets også skulle op mod hold fra New Zealand i den australske liga, og så var det lige med at huske passet.

- Australien er jo et kæmpe land, og der er mange rejsedage og timer. Når vi skulle til udekampe i Perth, så var det en dagsrejse. En ting er, at klimaet ændrede sig lidt og varmen, men man brugte 10-12 timer på at rejse, og der er tidsforskel, så nogle gange, hvor der var kickoff, stod man og gabte lidt, da klokken plejede at være lidt mere, hvor man kom fra. De ting var lidt specielle. Vi skulle også spille i New Zealand, og der skulle man have pas med. Det er ikke australsk, men de spillede med i rækken. 

- Man skulle eksempelvis have vasket sine støvler, da der ikke måtte være græs på, ellers blev de konfiskerede, da man ikke måtte slæbe jord med fra land til land. Der var nogle ting der, at hvis man ikke gjorde det ordentligt, så kunne det koste et par støvler. 

- På det personlige plan boede vi i en virkelig fed by. Vi boede helt nede ved stranden, så der var sådan en fed surferstrand med fede bølger og en masse fede cafeer, så livsstilen var i top uden for banen. Det var en god oplevelse. 

Det må da have været specielt at have pas med til udekampe?

- Det mindede mig lidt om dengang, vi spillede i Europa med FCK eller FC Nordsjælland på de ture, hvor der var rigtig langt. Når man spiller i Europa med FCK, så tager man normalt afsted om morgenen dagen før kampen. 

- Her var vi nødt til på grund af tidsforskellen til Wellington eller Perth at være der en hel dag før for at akklimatisere og ikke være helt smadret. Så der var lidt, og jeg fik fløjet lidt kilometer i det halvandet år, så der kom point på kontoen. Det var meget specielt at have passet med. 

Morten Nordstrand oplevede en stor gæstfrihed i Australien, og han følte sig en del af holdet fra dag ét. 

- De tog virkelig godt imod mig fra start af. Fra de første par kampe, hvor jeg gjorde det fint i de indhop, som jeg fik, indtil jeg fik lov til at starte og bidrage med mål og assists. Det australske folk tager virkelig imod én. Nogle gange kan fodboldmiljøet godt være, at man lige skal bevise sig først, så man kan blive accepteret. Her stod de der fra starten med åbne arme over for mig, og det gjorde det også nemmere. 

- Selvfølgelig har niveauet noget at sige, men det var også det, at man følte sig velkommen fra første dag. Også fra fans, medier og så videre, så det var en god oplevelse, og det er noget, som jeg husker tilbage på med glæde specielt den første tid, hvor jeg havde en virkelig god træner. 

- Den første kontrakt var kun tre-fire måneder, men så fik jeg forholdsvis hurtigt tilbudt en forlængelse på året efter. Så det var en fed start, og jeg følte mig accepteret fra start af, så det var meget cool. 

Nordstrand karakteriserer opholdet som rigtig godt på det personlige plan. Det startede godt fodboldmæssigt i de første par måneder, men da en ny træner kom til, gik det lidt den anden vej for Nordstrand.

Et andet element, der var vigtigt for Nordstrand, var at få en stor oplevelse med familien, og det fik han i den grad.

- Det var virkelig fedt at have familien med, så vi fik også en fed oplevelse sammen. Jeg nåede selvfølgelig at opleve lidt mere, da jeg rejste mere rundt ved at se resten af Australien og New Zealand. 

- Jeg kan virkelig anbefale folk at tage derud, selvom det koster lidt. Det er et fedt land, og specielt det med, at folk er så venlige og rare. Jeg har fået nogle gode venner, som jeg stadig har kontakt med i dag. 

- Det fodboldmæssige var lidt blandet. Det første halve år var virkelig godt, men i den anden sæson skiftede vi træner, et par uger inden sæsonen gik i gang. Der kom også nye ejere, så den første hele sæson var lidt turbulent på de indre linjer både på holdet og udenfor, men vi fik oplevelsen som familie. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Morten Nordstrand tog til Fremad Amager efter opholdet i Australien. Foto: Per Kjærbye - fodboldbilleder.dk

Overvejede at stoppe

I maj 2017 tog Morten Nordstrand og familien en beslutning om at forlade ’Down Under’, og dermed var angriberen tid i Newcastle Jets forbi. Det blev til i alt 34 kampe og syv mål for angriberen. 

Her havde han nærmest indstillet sig på, at det var slut med at være professionel fodboldspiller, men han blev alligevel lokket til at tage hjem til Fremad Amager og slutte karrieren dér.

- Mine overvejelser var at stoppe helt. Det overvejede jeg også efter AGF, hvis jeg ikke kunne finde noget rigtig spændende. Da jeg var i AGF, tog jeg træneruddannelsen, så jeg vidste godt, at jeg ville gå den vej. Det var bare spørgsmålet om, hvornår jeg ville gøre det. 

- Jeg var færdig ude i Australien, og så gik jeg nogle uger, så kom der sommerferie, og så besluttede jeg lidt, at jeg ville stoppe, men så blev jeg inviteret til en legends-kamp i Parken, fordi FCK havde vundet guld. Der var fuldt stadion, og så kunne jeg godt mærke, at det kriblede lidt. 

- Det var med alle de gode, gamle gutter Hjalte (Hjalte Bo Nørregaard, red.), Jesper Christiansen og 'TK' (Thomas Kristensen, red.), og så kunne jeg godt mærke, at jeg stadig gerne ville. Så gik jeg lidt i gang, og så havde jeg en snak med John ’Faxe’, der var træner i Fremad Amager. 

- Jeg havde ikke lyst til at flytte et sted hen for at flytte tilbage. Vi havde en lejlighed på Frederiksberg, så jeg ville gerne blive der, og allerede der blev det lidt begrænset. 

- Fremad Amager viste interesse, og han (John ’Faxe’, red.) virkede som en god fyr, og så tænkte jeg, at jeg ville give det et år. Så gjorde jeg det og havde en god tid og nød at spille der det år. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Morten Nordstrand ser tilbage på tiden i Australien med stor glæde. Foto: Morten Nordstrand.

Perfekt pakke i Australien

Den i dag 38-årige tidligere Superliga-topscorer siger, at oplevelsen i Australien var helt i top på det oplevelsesmæssige og personlige plan, men fodboldmæssigt har han nok haft større oplevelser. 

- Jeg har spillet i FCK og Nordsjælland og spillet i Champions League og Europa League, så det fodboldmæssige kan man slet ikke sammenligne med de oplevelser, som jeg fik der. Der var sjovt at spille under ekstreme forhold i 35-38 graders varme. Vi havde en fed livskvalitet, og lønnen var glimrende, så pakken var perfekt på det tidspunkt af min karriere i forhold til at kunne gøre det som familie. 

- I forhold til oplevelser var det i toppen, og det var virkelig spændende for mig at se noget andet, når jeg havde spillet i Superligaen i så mange år, så jeg kendte alle spillerne og stadions virkelig godt. Det var egentlig meget fedt at komme ud og mærke nogle andre stadions og noget andet græs. Det er dog svært at 'rate' opholdene mod hinanden. 

Morten Nordstrand og familien håber, at de vender retur til Australien, så de kan opleve den gode flotte natur som turister. 

- Vi vil rigtig gerne ud at køre der igen på et tidspunkt, men den mindste skal lige være lidt større. Han er ti måneder, og vi tog afsted, da vores datter var halvandet år. Der er knald på, når man skal flyve så langt. 

- Om nogle år, når den mindste er lidt større, tager vi tilbage og hilser på folk, så jeg kan vise nogle af de steder, hvor jeg har været, til resten af familien. Det var jo primært mig, der var rundt, så det gør vi helt sikkert på et tidspunkt, siger Morten Nordstrand til bold.dk. 

Morten Nordstrand spillede 197 Superliga-kampe, og her kreerede bomberen 61 mål og 34 oplæg. 

Blandt andet scorede Nordstrand hele to mål på saksespark i Superligaen, og du kan se målene øverst i artiklen.

Han blev topscorer i Superligaen i sæsonen 2008/2009 med 16 mål for FC København. Nordstrand fik også otte danske landskampe, hvor han nettede tre gange.

4 kommentarer

Læs alle kommentarer
annonce
annonce
annonce
annonce
0