2022-04-03 07:00:02

Serie-stjerner: Jon Dahl Tomasson var iskold

bold.dk vil i den kommende tid bringe historier om mange af de store navne fra dansk fodbold, der fortsat er aktive i serierækkerne. 

Artiklen fortsætter efter annoncen
Artiklen fortsætter efter indholdet

Æresdiv. - 28. runde

FT

SPA

1 - 1

HEE

I de danske serierækker render flere store fodboldnavne rundt i forskellige funktioner.

bold.dk bringer fremover interviews med nogle af de navne, der ikke helt har kunnet tage afsked med fodbolden.

Søndag kan du læse om den tidligere Esbjerg-, Heerenveen-, og Herfølge-spiller Simon Karkov, der står noteret for 60 Superliga-kampe.

45-årige Simon Karkov er direktør for Danmarksserie-klubben Varde IF's herreafdeling.

Artiklen fortsætter under billedet.

Simon Karkov forsøger at nå bolden før Jimmy Nielsen. Foto: Palle Hedemann/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Serie-stjerner: Jon Dahl Tomasson var iskold

Simon Karkov fik hurtigt sat fut i fodboldkarrieren, da han tog springet fra den lille by Horne til Esbjerg som U15-spiller. 

Han blev hurtigt kørt ind i seniortruppen, og Karkov begyndte allerede i 1993 som 16-årig at få førsteholdskampe for den vestjyske klub. 

Der var også andre steder end i Esbjerg, at man kunne se Karkovs store talent. 

I 1992 blev han kåret som årets fund af DBU, og en stor karriere lurede om hjørnet for den unge spiller. 

Han var også aktuel for de danske ungdomslandshold. Hele 32 kampe fik Karkov på de forskellige ungdomslandshold med seks mål til følge. 

Artiklen fortsætter efter billedet

Danmarksserien -Serie-stjerner: Jon Dahl Tomasson var iskold
Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix

Efter at have bidt sig fast på Esbjerg-mandskabet opstod der en unik mulighed for den dengang 19-årige midtbanespiller. 

Hollandske Heerenveen var interesseret i danskeren, men der gik også andre tanker gennem Karkovs hoved.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han gik nemlig med tankerne om at stoppe med at spille fodbold for at opleve verden. Tilbuddet fra Heerenveen i 1996 var dog for godt til at sige nej til, siger Karkov til bold.dk. 

- Så ville skæbnen det, at jeg synes, at det hele blev for meget, så jeg ville faktisk stoppe og tage ud at rejse. Inden jeg nåede dertil, blev jeg faktisk kontaktet af Heerenveen, og jeg blev enig med dem og skrev en kontrakt med dem, og så udskød jeg min rejse. Jeg tog derned og spillede et år, siger Simon Karkov til bold.dk. 

På daværende tidspunkt ønskede Karkov også at opleve andre ting i livet end fodbold, og det var derfor, at han gik med overvejelser om at stoppe helt. 

- Jeg tænkte bare, at der kun var en ting, og det var fodbold. Jeg tror, mit lille hoved ikke var indstillet på det, og der var også andre ting i livet, som jeg gerne vil. Allerede inden jeg tog til Heerenveen, tænkte jeg, at hvis jeg var væk i et halvt år, så var det på ingen måde alvorligt i forhold til folk, der er ude med skader. 

- Så jeg kunne komme tilbage efter et halvt år og komme på igen. Det var langt mindre alvorligt end at være skadet. Jeg valgte så at sige, at det (Heerenveen-skiftet, red.) var for stor en chance til at sige nej til.

Selvom Karkov var profileret på daværende tidspunkt, så var det ikke grunden til, at han overvejede at droppe fodbolden. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var egentlig ikke den del, der var for meget. Jeg er fra det mørke Vestjylland, og her tager man det stille og roligt, så jeg kunne ikke mærke, hvis jeg blev hypet. Det var fodbold hver dag, og der var mange forskellige hold, som man var udtaget til og mange forskellige steder, som man skulle hen. 

- Det var lige så meget i hovedet, at jeg tænkte, at det gad jeg ikke. Tænker man tilbage, kunne det godt være, at man skulle have sagt stop til noget fodbold, og det kunne sagtens have været lige så fint, men nu blev min beslutning bare ret kontant, at så ville jeg bare stoppe.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses de fire Heerenveen-danskere: Ole Tobiasen, Marc Nygaard, Jon Dahl Tomasson og Simon Karkov. Foto: Erik Luntang/Ritzau Scanpix

Jon Dahl Tomasson var iskold

Simon Karkov blev en del af Heerenveen i 1996, og her blev han fjerde dansker i den lille klan med Jon Dahl Tomasson, Ole Tobiasen og Marc Nygaard i den hollandske klub. Karkov fortæller, at han valgte at tage til klubben på grund af de mange landsmænd.

- Der var jo tre andre danskere i form af Jon Dahl Tomasson, Marc Nygaard og Ole Tobiasen. Det var også en af grundene til, at jeg sagde ja, da jeg kendte Jon og Marc fra ungdomslandsholdet. Det var et trygt sted at komme hen, så det var rigtig fint. At komme til Heerenveen, der var en topklub i Holland, det var bare så meget større end at være i Esbjerg på det tidspunkt. 

- Det var en forholdsvis stor klub med store ambitioner, som spillede i Europa, så jeg fik nogle rigtig store oplevelser. Hvis man skulle til en udenlandsk klub, så var Heerenveen et rigtig godt sted, fordi de også var kendt for at arbejde med unge spillere. Der var mange gode unge spillere, så det var et rigtig godt sted. 

Hvordan var det at spille sammen med Jon Dahl Tomasson?

- Jon er det, som man kalder for en vinder. Han ville det der projekt, og så er det klart, at han har nogle fodboldmæssige talenter også. Det var helt klart en af hans største forcer, og det kunne man allerede mærke dengang. Det var ikke noget, der skulle stå i vejen for det her. 

- Derudover var der hans blik for spillet og hans inderside. Det er lige meget, hvordan man sparker bolden ind, men han var iskold allerede dengang som 18-årig. Han tog straffespark for Heerenveen, der var pres på, men han var iskold, og det var en af hans største kompetencer. 

Simon Karkov løb dog ind i en skade, der holdt ham ude i længere tid i Holland. I løbet af skadesperioden tænkte midtbanespilleren igen over fremtiden som fodboldspiller, og han besluttede sig for at forlade Heerenveen efter et år med seks kampe for den hollandske klub på CV'et. Karkov ville rejse.

- Så var jeg så uheldig, at jeg fik en diskusprolaps dernede, og jeg var ude i længere tid, og så kom det her rejse igen. Jeg fortalte så klubben, at jeg hellere ville ud at rejse end at spille fodbold året efter, og så kom jeg ud at rejse med en kammerat i et halvt år og tog jorden rundt.

Hvad havde du i tankerne i forbindelse med skaden og Heerenveen-opholdet?

- Jeg havde faktisk linet en rejse op med en kammerat, hvor jeg så måtte fortælle, at jeg tog til Heerenveen. Jeg tænkte, at da jeg så blev skadet og ikke kunne spille, så kunne vi lige så godt være taget afsted, og så kom han heldigvis afsted med sin daværende kæreste og senere kone, så det kom der noget godt ud af. Det voksede bare på én, at man lige så godt kunne være taget afsted.

Midtbanespilleren fortæller, at tanken har strejfet ham i forhold til, om det kunne være blevet til mere i den hollandske klub. 

- Hvis jeg var blevet i Heerenveen og havde brugt den treårige option, som der var på en kontrakt, så er det klart, at ens karriere havde set anderledes ud, men det kan jeg ikke lave om eller gøre noget ved. Det bruger jeg heldigvis ikke tanker på, men der har været tanker om: ’Hvad nu hvis’, men det skal man ikke dvæle for meget ved. 

Da Simon Karkov rejste rundt, begyndte han at savne fodbolden. Han endte med at vende hjem til Esbjerg, og det var skønt for ham at komme hjem til klubben, som han har mange gode minder med.

- Esbjerg vil jeg kalde for min klub, og det var der, hvor man så fodbold med farmand. Det var den klub, som jeg gerne ville spille for som ung, og som jeg også kom til og slog igennem i. Man har fulgt med i de gode tider og i de dårlige tider. Dengang var der kun et klubhus, hvor alle spillere mødtes på kryds og tværs. Det var én klub, og det var fedt. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Her kæmper Simon Karkov med Andrew Tembo. Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix

Tabte pladsen til Jan Kristiansen

Karkov endte med at spille for Esbjerg fra januar 1998 til efteråret 2002, hvorefter han drog til Sjælland for at tørne ud for Herfølge.

- Der skete det, at Ove Pedersen kom til, og på den plads, som jeg spillede på, valgte han at bruge en ung spiller fra Ølgod af, der hedder ’Krølle’ (Jan Kristiansen, red.), og det forstår man jo ikke, da han kun gik hen og blev topscorer i Superligaen det år, siger han med et smil på læben og fortsætter: 

- Så der var ikke plads til, at jeg skulle spille hver gang, så det var nærliggende, at jeg skulle finde noget andet, da min kontrakt løb ud. Så kom Herfølge på banen. De var rykket ud året forinden, og de ville bygge det op igen. 

- Det var et lignende projekt i EfB, hvor man ville bygge op og komme tilbage i den bedste række. Det, tænkte jeg, ville passe rigtig fint i forhold til at få spilletid og komme med op igen. Det var baggrunden for det. 

I foråret 2004 endte midtbanespilleren med at tage på et nyt eventyr, da islandske FH Hafnarfjordur stod klar til at byde danskeren velkommen. Her var karrieren ved at rinde ud for Karkov.

- Jeg var godt klar over, at der var ikke så meget tilbage efter min tid i Herfølge, så det var rigtig fint for mig at få et par år i Island til sidst og få nogle oplevelser. Det endte så med, at den klub, som jeg kom til, Hafnarfjordur faktisk blev mester det første år, som jeg var der. 

- Så prøvede man også at få et trofæ. Jeg endte med at være der i to år, inden jeg spillede i Varde de sidste to-tre år, samtidig med at jeg arbejdede ved siden af. Det var amatørbold til sidst i Varde, men jeg spillede der et par år mere, da jeg kom hjem. 

Hvordan var det at slutte af i Varde?

- Det var fint. Jeg var ikke færdig med at spille fodbold, men jeg havde heller ikke kroppen til at kunne holde til at spille meget. Så jeg trænede to-tre gange om ugen og spillede kampe. Så det var rigtig fint. Jeg kendte også mange af Varde-spillerne, så det var et hyggeligt sted at slutte af.

Artiklen forsætter under billedet. 

Henrik 'Tømrer' Pedersen var ikke sjov at spille mod, husker Simon Karkov. Foto: Henning Bagger/NF/Ritzau Scanpix

Når den nuværende Varde-direktør skal fremhæve et par spillere fra karrieren, så han hiver han blandt andre Henrik ’Tømrer’ Pedersen op af hatten.

- Et navn, der går igen, er Hr. Tømrer fra Silkeborg (Henrik ’Tømrer’ Pedersen, red.). Han var pisseirriterende at spille mod. Vi spillede ikke som sådan over for hinanden, men hver gang, vi mødte Silkeborg og ham, var det frygteligt. Der var ikke noget at gøre. Han klappede dem bare ind. Jeg tror ikke, at vi fik et point mod Silkeborg i de år, hvor jeg var der. Ham kan jeg huske, og det var imponerende. I forhold til EfB’s eget hold, så fik vi tilgang fra Sverige af Joakim Persson. 

- Han var nok en af spillere, det betød mest for Esbjerg, i den tid, hvor jeg var der i forhold til kvaliteter med bolden og holdkammeraterne. Han var en fantastisk fodboldspiller, der var klog. Han vidste hvilket værktøj, som han skulle tage op af værktøjskassen. Han var en fantastisk fodboldspiller, der kom til klubben, men nok mest på grund af Viggo Jensen, der vidste, at der gik sådan en fyr rundt. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Simon Karkov hamrer til bolden. Foto: Bent K Rasmussen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Højdepunkt var mål mod Brøndby

Simon Karkov nåede på to ophold i udlandet, blive årets fund af DBU i 1992 og at spille 60 Superliga-kampe. Det største enkeltstående øjeblik findes fra Esbjerg-tiden, og her skruer vi tiden tilbage til marts 2000, hvor Esbjerg vandt over Brøndby. 

Du kan se Karkovs mål i videoen øverst i artiklen. 

- Hvis det er en enkeltstående kamp, så var det, at jeg scorede på Brøndby Stadion, da vi vandt 3-2 derovre. Det var dengang, at hvis man slog Brøndby, så gav det genlyd. Jeg kan huske, at Viggo (Viggo Jensen, red.) sagde: ’Øl i bussen kommer ikke til at ske, før I har slået Brøndby’. Så da vi endte med at vinde over Brøndby, måtte han overgive sig i forhold til øl i bussen på vej hjem. Så det er den største enkeltmæssige ting. 

- Så er der det med at komme til Heerenveen og det store setup, og det var et fedt år, selvom jeg endte med at blive skadet og valgte noget andet. Idéen var at komme hjem og starte fodbolden op igen for at komme afsted en gang til, men det lykkedes desværre ikke. 

Er du glad for, hvad du opnåede i løbet af karrieren?

- Der er selvfølgelig nogle ting, der hænger derude. Det kan man ikke lade være at tænke på. Det er dog ikke det, som der kommer til at fylde mest. Det er de gode oplevelser, og man har prøvet en masse ting af med kroppen og hovedet. Det har jeg været så heldig at få lov til at bruge som ungdomstræner, hvor jeg har brugt mest tid på at være i fasen som ungdomsspiller og udviklingen til seniorspiller. 

- Man har trods alt en masse viden og prøvelse på egen krop. At jeg så ikke har prøvet at spille VM, EM eller Champions League, som Jon (Jon Dahl Tomasson, red.) har, men jeg fik en masse erfaringer. Det var bare meningen, at det ikke skulle være. Jeg bruger de gode ting, siger Simon Karkov til bold.dk. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Et nye billede af Simon Karkov fra EfB-tiden. Foto. Esbjerg fB

Efter karrierestoppet spillede Karkov oldboysfodbold i et par år. Han blev også blevet ansat i EfB, først som børnekonsulent og derefter U13-assistent og U13-træner samt børneudviklingstræner. Han forlod Esbjerg i sommer, og i december 2021 blev han ansat som direktør i Varde. 

Ved siden af jobbet som direktør i Varde arbejder Simon Karkov for firmaet Westwind.

I alt er Simon Karkov noteret for 60 Superliga-kampe og ni mål. 

Artiklen fortsætter efter indholdet

Æresdiv. - 28. runde

FT

SPA

1 - 1

HEE

2 kommentarer

Læs alle kommentarer
annonce

Mest læste

annonce
annonce
annonce
0