3F Superliga -10 hurtige: Undskyld Danmark, jeg var en idiot
2020-09-12 10:00:02
Foto: Getty Images

10 hurtige: Undskyld Danmark, jeg var en idiot

Den tidligere Viborg-, OB- og FC Midtjylland-målmand Arek Onyszko angrer sin opførsel i Danmark og beder om tilgivelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

bold.dk er klar med en ny udgave af '10 hurtige', hvor spillere, trænere og andre fodboldpersonligheder får ti spørgsmål, som vi normalt ikke stiller dem. 

Denne gang er det den tidligere 3F Superliga-profil Arek Onyzsko, som svarer på ti spørgsmål om sin tid i Danmark.

Da vi kontaktede den polske målmand, som i dag bor i sit hjemland og er målmandstræner, var forventningen, at det fortsat var en bramfri og kontant type, som Onyszko blev kendt for i sin tid i Danmark efter nogle kontroversielle udtalelser om homoseksuelle i bogen 'Fucking Polak' fra 2009, vi skulle tale med.

Bogens indhold fik målmanden fyret i FC Midtjylland få måneder efter, at han var blevet fyret i OB efter en dom for vold mod sin ekskone. 

Den i dag 46-årige Arek Onyzsko kunne dog på ingen måde stå ved de udtalelser, som for mere end ti år siden kostede ham karrieren i Danmark. 

Tværtimod kan Onyszko, som i 2010 blev diagnosticeret med en alvorlig nyresygdom, efter eget udsagn slet ikke genkende den person, som kom med så kontante udtalelser dengang. 

Savner du livet i Danmark?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Skal jeg være helt ærlig, så savner jeg rigtig meget at bo i Danmark, siger Onyzsko til bold.dk. 

- Jeg boede og spillede fodbold i Danmark i 11 år, og når man bliver lidt ældre og får det hele lidt på afstand, går det op for én, hvor fantastisk en tid man havde. 

- Det er nogle fantastiske mennesker, som bor i Danmark, og danskerne har en skøn mentalitet. 

- Jeg har en god fornemmelse i kroppen, når jeg tænker tilbage på min tid i landet. Jeg mødte fantastiske mennesker i både omklædningsrummet og uden for banen, så der er ingen tvivl om, at jeg havde 11 vidunderlige år i Danmark.

Fortryder du noget fra din tid i Danmark?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Uden tvivl. Jeg er blevet ældre og kan slet ikke forstå, at jeg har sagt eller gjort de ting. 

- Folk har haft stor respekt for mig som fodboldspiller, og fansene elskede mig, fordi jeg var en god målmand, som gav alt for min klub og for klubbens tilhængere, så folk kan ikke forstå, hvorfor jeg sagde alt det lort i den bog. Jeg forstår det heller ikke selv.

- Nu sidder jeg hjemme i Polen og tænker, 'hvad fuck, Arek. Hvorfor sagde du de ting?' Jeg skal for eksempel ikke bestemme, om folk elsker mænd eller kvinder. Det kommer slet ikke mig ved. 

- Der må have været noget galt med mig, siden jeg sagde de ting dengang. Normalt vil intelligente mennesker, som får så meget støtte fra klubben og fans, aldrig sige sådan noget. 

- Danmark gav mig så meget, og så pissede jeg det væk.

- Jeg vil ikke have, at det skal lyde som en dårlig undskyldning, og jeg må tage de hug, sådan nogle udtalelser giver, men jeg har tænkt meget over, hvorfor jeg sagde de ting, og både de mennesker, som kender mig, og de mennesker, der ikke kender mig, skal vide, at jeg ikke har været mig selv på det tidspunkt.

- Jeg var meget syg på grund af mine nyrer, da jeg spillede i Danmark, og jeg tror, det har påvirket mig på mange måder, jeg ikke selv var klar over dengang, men kan se i dag. 

- Mit blodtryk var for højt, jeg følte mig utilpas, mine tanker fløj rundt, og så fik jeg sagt og gjort ting, jeg slet ikke kan stå inde for i dag. Det gør mig ked af det.

Følte du dig dårligt behandlet af OB og FCM?

- Jeg blev behandlet som fortjent. 

- Jeg kom til Viborg, hvor vi fik skabt et godt hold, jeg mødte mange gode mennesker og trænere, som var med til at bygge mig op. Og så endte jeg med at sige, at Viborgs målmandstræner Stephen Lowe var elendig. 

- Det er jo ikke normalt, og jeg forstår det ikke. Når jeg sidder herhjemme i dag, fatter jeg intet af det.

- Jeg er meget sur på mig selv over alle de her ting. Danmark behandlede mig fantastisk, jeg har aldrig haft en dårlig oplevelse, men så skulle jeg pludselig sig noget i en bog, og jeg må bare sige undskyld til alle. 

Hvilken dansk klub har du de bedste minder fra?

- Viborg betød meget for mig, for jeg var lige kommet til landet og talte ikke ret godt dansk, men de hjalp mig virkelig.

- Da jeg kom til OB, talte jeg bedre dansk og blev mere social, og i den tid havde jeg det virkelig godt, og det er også derfor, jeg gjorde det godt for klubben. 

- Alle omgivelser omkring klubben, stadion, træninger i Ådalen og det hele var virkelig gode, så klubben betyder stadig meget for mig i dag.

Hvem er den bedste holdkammerat, du havde?

- Jeg har haft mange fantastiske holdkammerater. Jeg har aldrig skændtes med nogen fra mine hold eller haft nogen, jeg ikke ville tale med.

- Jeg vil ikke bare pege på én spiller, for så ville jeg skære nogen fra, og det har jeg ikke lyst til. Jeg havde det fantastisk med rigtig mange af mine medspillere.

- Men helt generelt følte jeg mig virkelig godt tilpas i Odense. Det var både i byen, i klubben, på holdet og folk omkring klubben. 

- OB var som en stor familie for mig. Jeg føler, at jeg svigtede dem, og det har jeg det ikke godt med, siger Onyszko, som er tydelig berørt, når vi taler om afskeden med hans tidligere klub og i telefonen fra Polen må holde pauser undervejs:

- OB var min familie, og jeg har det så dårligt med, at jeg sagde sådan nogle ting. Jeg håber, at OB's fans og folk i klubben læser det her, og at de kan tilgive mig. 

Ser vi dig i dansk fodbold igen en dag?

- Jeg kan godt forstå, at jeg aldrig har fået et tilbud fra en dansk klub på grund af alle de ting, jeg har sagt. 

- Jeg vil ikke afvise det, hvis muligheden opstår, for jeg var meget glad i landet. Jeg har stor erfaring og taler stadig flydende dansk, så det kunne sagtens blive aktuelt, hvis en klub en dag vil have mig. 

Hvordan fungerer det at være målmandstræner og samtidig have en alvorlig nyresygdom?

- Det er ikke så nemt. Jeg er syg og bliver aldrig helt rask igen, men skal tilses af læger og have behandling løbende.

- Jeg forsøger at leve et så normalt liv som muligt, og det går ret godt, men det tager både kræfter og tid i min hverdag.

Er det som målmand svært at ignorere tilråb og kasteskyts fra tribunerne?

- Det betød ikke noget for mig dengang. På grund af den opdragelse, jeg fik af mine forældre, har jeg en utroligt stærk mentalitet, og jeg kan modstå mange ting.

- Det lyder måske sindssygt, men selvom der blev råbt alle mulige ting efter mig, betød det kun, at jeg fik ekstra power og koncentration. Råbte de ad mig, skulle jeg nok vise dem, hvor god og stærk jeg var, og jeg frygtede heller aldrig at blive ramt af noget.

Hvilken klub var den hårdeste modstander, du stod over for i Superligaen?

- Vi havde det selvfølgelig altid svært mod Brøndby og FCK. Selvom vi ofte spillede godt mod Brøndby og førte 1-0, vandt de altid til sidst.

- Dem var jeg lidt træt af at møde til sidst, for især på hjemmebane var vi gode mod dem, men de formåede at vinde alligevel, og det gjorde mig virkelig sur og frustreret. 

Hvem er den bedste målmand i historien? 

- Mit store idol var uden tvivl Peter Schmeichel. Han var en utrolig målmand, havde en stor personlighed og meget stærk mentalitet. Han havde hele pakken.

- Da jeg spillede i Danmark konkurrerede jeg altid med Jesper Christiansen, Jimmy Nielsen og Mogens Krogh, og jeg forsøgte altid at være bedre end dem.

- Jeg målte mig selv med dem, og det gav mig ekstra power til hver eneste træning og hver eneste kamp, at jeg forsøgte at blive bedre end dem, siger Onyszko. 


Foto: Getty Images

20 kommentarer

Læs alle kommentarer
annonce
annonce
annonce
annonce
0