2023-03-16 11:25:59

Stort Superliga-puslespil: Hvor skal guldkampen lægges?

Slutspilsprogrammet for 3F Superligaen ventes klar på tirsdag, og Peter Ebbesen fortæller i et interview med bold.dk om overvejelserne og planlægningen af det.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Artiklen fortsætter efter indholdet

Superliga - 22. runde

FT

AGF

1 - 0

OB

Det er afgørelsens time i Superligaens grundspil.

Søndag skal de sidste to billetter til mesterskabsspillet fordeles, og hele fem hold kan på sidste spilledag stadig nå det.

Det giver en stor usikkerhed i planlægningen, men i Divisionsforeningen håber man, at kampprogrammet for slutspillene er på plads tirsdag.

Sådan siger turneringschef Peter Ebbesen til bold.dk.

- Vi forventer umiddelbart, at kampprogrammet bliver offentliggjort i løbet af tirsdag. Det handler om, at når det er så tæt en overgang til slutspillet, så skal tidspunkterne også være på plads, når vi offentliggør kampprogrammet.

- Det er først efter kampene på søndag, at vi er kloge nok til at lave et endeligt kampprogram, så vores forventning er tirsdag, og det er endda behæftet med en lille risiko for forsinkelse denne gang. I tiden med slutspil er det her, vi har haft flest usikkerheder at arbejde med, når fem hold slås om de sidste to pladser i mesterskabsspillet.

- Uanset hvor meget vi forbereder os og simulerer, skal der alligevel foretages nogle justeringer efter søndag, siger Ebbesen.

Artiklen fortsætter efter billedet

3F Superliga -Stort Superliga-puslespil: Hvor skal guldkampen lægges?
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Mange elementer spiller ind
Der er flere faktorer at tage højde for, når kabalen skal gå op.

- Det handler om, at slutspillene har jo kun seks hold i hvert slutspil og ti spillerunder. Jo færre hold og jo færre spillerunder du har, jo mindre råderum er der til at lave et kampprogram, der virker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Klubberne har selv nogle ønsker. Stadion er måske ikke til rådighed, så en klub ønsker en udekamp i en bestemt runde for eksempel.

- Der kan også være nogle sikkerhedsmæssige ting omkring visse kampe, der gør, at det er afgørende. Bare sådan noget som, om om Brøndby kommer med i top seks, så der er et københavnerderby eller ej. Sådanne ting kan også spille ind, forklarer Peter Ebbesen.

Klubberne i de to slutspil skal møde hinanden to gange, hvor første møde skal være i løbet af runde 1 til 5, mens andet møde er fra runde 6 til 10, og Divisionsforeningen vil gerne have en vis spredning på kampene, så de samme klubber eksempelvis ikke krydser klinger i både runde 5 og 6.

Kamptidspunkterne bliver generelt, som vi kender det med én fredagskamp, fire søndag og en enkelt mandag. I påsken rykkes det en smule, så de fire kampe afvikles mandag.

Kun i slutspillenes sidste runde spilles kampene samtidig.

Mesterskabsfest på hjemmebane?
Tidligere sæsoner har man i planlægningen forsøgt at sørge for, at det kommende mesterhold slutter på hjemmebane, men det kan ikke garanteres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan vi ikke sige noget om endnu. Det er ikke nogen regel, men det har været praksis nogle gange, at det giver mening, at eksempelvis vinderen af grundspillet slutter på hjemmebane. 

- Men det er ikke til at sige, for det er forskelligt fra år til år. Nu er det meget tæt mellem tre hold, og det er ikke noget, vi på forhånd har som en prioritet. Det er noget, vi kigger på, hvis vi kan.

- Det kan sagtens være, at vinderen af grundspillet slutter hjemme, men det er ikke noget, vi er bundet af, siger Peter Ebbesen.

Er det realistisk at både FCK, FCN og Viborg kan slutte hjemme?

- Det er for tidligt at sige, siger Ebbesen.

Hvornår skal guldkampen ligge?
Hvis man tror, at fordelingen af kampene foregår baseret på lodtrækning, tager man fejl.

- Det er et kig på, hvad der er af ønsker og forbehold fra alle mulige interessenter. Der kan være noget sikkerhed og så videre, og vi kigger da også på, hvordan vi kan forestille os det bedst mulige turneringsprogram, når vi har kigget på alt det praktiske med ønsker og forbehold. 

- Så håber vi da altid, at vi også kan kigge på, hvilke kampe der kunne være spændende i den og den runde i forhold til hele turneringen, siger Peter Ebbesen.

Det samme gælder i planlægningen af grundspillets sidste runder.

- Sådan er det jo også i forhold til på søndag, hvor vi jo også på et tidspunkt har kigget på, om man kunne forestille sig at danne nogle kampe i sidste runde, der kunne blive kampe om top seks for eksempel. 

- Nogle gange skyder man forkert, og andre gange er det rigtigt. Det er da gået fint i år, men sådan er jo ikke altid.

- Det er da sådan, når vi snakker grundspil, at vi måske kigger på, at holdene, der blev nummer fire til otte sidste år, kunne være nogle klubber, der igen kunne komme til at kæmpe med om de pladser. Det kigger vi på, hvis det kan være med til at booste turneringen, siger Ebbesen.

Er det for spændingens skyld aktuelt at sætte de to største guldfavoritter op imod hinanden i sidste runde, så det potentielt kan blive afgjort helt på målstregen?

- Det kunne det være, men omvendt har vi en regel, der hedder, at man skal have en hjemme- og en udekamp i de sidste to runder af sportslige hensyn. Så hvis du har to tophold, der begge har hjemmebane i sidste kampe, har de også begge udebane i næstsidste kamp, og så kan de ikke mødes senere end i runde 8.

- Omvendt skal man måske også nogle passe på med at brænde det, man tror, der er en guldkamp, af i sidste runde, for tænk hvis det er afgjort på det tidspunkt. Så er der ingen guldkamp alligevel, og så er det måske bedre at lægge den i tredjesidste runde, siger Peter Ebbesen til bold.dk.

FCN fører efter 21 runder Superligaen med et enkelt point ned til FCK og tre til Viborg.

Artiklen fortsætter efter indholdet

Superliga - 22. runde

FT

AGF

1 - 0

OB

31 kommentarer

Skriv kommentar
annonce

Mest læste

annonce
annonce
annonce