FCN i medierneTipsbladet har over den seneste måned gennemgået køb/salg/transferstrategier/point i Superligaen og runder i dag af med en opsummering der bringer et par interessante tal på bordet.
Tipsbladet har ud fra spillerbudgetterne (løn, bonus, transfers) beregnet hvor meget hver klub har betalt pr. point i Superligaen. Listen ser således ud og er opgjort i mio. DKK. Første tal er pris pr. mio. andet tal er gennemsnitlig placering i Superligaen.
FCK: 1,83 mio./2
BIF: 1,37 mio./3
FCM: 1,18 mio./2
VBK: 0,89 mio./14
AaB: 0,85 mio./7,25
AGF: 0,85 mio./7,25
EFB: 0,81 mio./10,3
OB: 0,8 mio./7,5
RFC: 0,72 mio./8,5
FCN: 0,62 mio./5
SJE: 0,58 mio./8,5
VFF: 0,55 mio./13
SIF: 0,53 mio./11,3
LYN: 0,46 mio./9
HIK: 0,43/11
ACH: 043/9,23
HEL: 0,33/14
Det kan diskuteres hvor meget der kan udledes af prisen pr. point. Eksempelvis kæmper FCK i høj grad også om europæiske point og har derfor et væsentligt højere spillerbudget. FCN anvender et større beløb på akademier end alle andre klubber og der havde måske været rimeligt at tage omkostningerne til disse med i betragtningen. Derudover kunne man diskutere om det ville være mere relevant at se på samlede personaleomkostninger i klubben, og ikke kun spillerbudgettet.
Tipsbladet har desuden givet karakterer for hhv. indkøb og salg i klubberne fra 2016 og frem. Fungerede indkøbene på banen i forhold til deres pris, blev de senere solgt videre, var der en plan med dem ud over, at man her og nu skulle klare sig godt i den nye sæson, og var der i det hele taget en strategi bag, der gav mening og fungerede? På salgssiden har vi målt ud fra priserne, om salgene gav mening og førte til flere og dyrere salg i senere år og måske plads til dygtige ungdomsspillere, mens det har trukket ned at fylde truppen med middelmådige spillere, der ikke kunne sælges og ikke gjorde nogen nævneværdig forskel på banen.
Det har også trukket ned at have dygtige spillere, der havde niveau til at blive solgt til gode priser, som så blev solgt billigt eller siden skiftede på fri transfer, med mindre de spillere var med til at opnå noget vigtigt sportsligt for deres hold. På denne baggrund giver Tipsbladet klubberne karakterer. I såvel køb som salg ender FCN som nr. 1.
Tipsbladet gennemgår over 4 sider klubbernes spillerbudgetter over de sidste 4 år og her ligger FCN samlet set nr. 9 i størrelses på spillerbudgetter. De samlede spillerbudgetter i Superligaen fra 2016 til i dag er i øvrigt steget fra 541 - 659 mio. FCK, FCM og BIF´s budgetter udgør i dag knap 54% af de samlede lønudgifter til spillere i Superligaen. El. sagt med andre ord, så har de tre største klubber større budgetter end resten af Superligaen tilsammen. Tipsbladet har på den baggrund tidligere beregnet at sandsynligheden for at en klub uden for denne trojka vinder guld lå på omkring 1% (som jeg erindrer det).
Tipsbladet ser også på priser for enkeltspillere. Her er i alt 23 spillere blevet solgt for over 30 mio. (dette vindues salg ikke medregnet). FCK og FCM har solgt 8 spillere hver, FCN 6 spillere og AaB 1 spiller (hertil skal tilføjes Kudus og Damsgaard).
I yderligere en artikel om klubbernes strategi bedømmer Tipsbladet FCN´s strategi således:
FCN FORVANDLEDE SIG TIL ÆGTE TALENTUDVIKLER I EUROPA-KLASSE
FC Nordsjælland var begyndt at satse på ungdommen allerede tilbage omkring 2008, men det var faktisk først fra omtrent 2016, at FCN´s egenudviklede spillere i Farum havde alderen og niveauet til at bryde igennem i Superligaen. Sammen med Right To Dream og Tom Vernon, der kom ind fra nytårsskiftet mellem 2015 og 2016, er FC Nordsjælland blevet en af de mest tydelige talentudviklere i Europa med et meget ungt hold.
FC Nordsjælland har overpræsteret mærkbart i forhold til budgettet og er i forhold til transferstrategi den tydeligste succes i Superligaen. En succes, der har givet FCN fast plads i Top 6, men som dog ikke rækker til, at man virkelig kan udfordre storklubberne om guldet over en hel sæson, selvom bronzemedaljen i 2018 var meget flot.
Altså en masse spændende økonomi og strategi i Tipsbladet i dag - hvis man er til den slags.