Så i virkeligheden er det Farum BK der skal indgåes en aftale med, for at spille udenfor bygrænsen, fremfor en aftale med DBU?
Med det positive samarbejde der er imellem Farum BK of FCN, burde en sådan aftale da være realistisk.
Der er sket en tinglysning af at kampe på Farum BK´s licens skal spilles på Farum Park. I forbindelse med CHL, hvor det ikke var muligt blev det ændret til noget i stil med "I det omfang det er muligt" - jeg kender ikke den præcise ordlyd. Det er dog en tilføjelse som advokater sikkert kan fortolke i videst mulige omfang.
Problemet med et superligastadion er, at det er en underskudsforretning. Alene at opføre det er en investering i +300 mio. kr. klassen. Der er ingen stadions i DK der giver overskud - udover Parken med sine kontortårne. Man
kunne gøre det mindre underskudsgivende hvis man f.eks. kunne afholde koncerter, speedwaystævner, messer, udstillinger o.l. Derudover kan der ligge et pænt indtægtsgrundlag i at arrangere fodboldstævner, såfremt man også har et træningsanlæg det kan overholdes i. Der er ingen af disse forhold der er muligt for FCN, da stadion er placeret i et villaområde.
Problemet er, at der ikke er nogen der har lyst til at opføre et stadion, fordi det er ren tilsætning. Derfor har FCN heller ikke mulighed for at flytte andre steder hen såfremt Furesø Kommune skruer op for huslejen el. lægger andre hindringer i vejen. Eneste løsning er at forhandle sig frem til en løsning som alle parter kan være interesserede i.
På den anden side kan Furesø Kommune heller ikke bare smide FCN ud - for der er ikke nogen der vil leje stadion hvis FCN rykker ud. Som jeg har forstået det kan Furesø Kommune heller ikke blot hæve huslejen som de har lyst til - de skal retfærddigøre en huslejestigning. Det har de nu forsøgt på, ved at få nogen til at udarbejde en rapport (som sportsøkonom Troels Troelsen kalder "bestil arbejde" og EB dokumenterer er helt hen i vejret") og vil nu forhøje Danmarks højeste stadionleje me 159%. I de fleste øvrige kommuner tegner man i stedet støttesponsorater for at få klubben gennem Coronaperioden.
Furesø Kommune har tidligere forsøgt at hæve huslejen efter Farumkommisionens rapport. Den gang argumenterede man med, at huslejen var for lav fordi den inkluderede et hotel. Her tog man udgangspunkt i hvad en 4-stjernet hotel centralt i KBH ville koste at leje. Det blev dog afvist i retten, netop med grund i at hotellet ikke lå i KBH og, at man ikke ville kunne leje det dyrere ud end man gjorde det til FCN. Kommunen havde ellers lagt sag an mod FCN for "manglende huslejebetaling", men blev altså afvist - vistnok ved landsretten. Rent faktisk belaster det FCN økonomisk at drive hotellet.
En rapport fra DBU og Divisionsforeningen udarbejdet af Epinion i 2017 viste at:
En gennemsnitlig Superligaklub omtales i gennemsnit i 4507 tilfælde i eksterne medier på et år – både nationalt og regionalt. Annonceringsværdien af dette anslås til at have en samlet værdi af 180.000.000 kr. Klubbens lokalområde er nævnt i over 40% af den totale årlige omtale af klubberne i eksterne medier.
Erhvervsnetværkene omkring Superligaklubberne giver klubberne en gennemsnitlig omsætning årligt på 71.000.000 kr. per klub. Netværkene består primært af både lokale virksomheder og virksomheder fra regionen omkring kommunen, hvor klubben hører hjemme. Superligaen generer hvert år over 10.000.000 kr. i turistomsætning, fra de besøgende klubber og fans, til deres lokalområder – dette tal er undtaget pokal- og evt. europæiske kampe.
Samme rapport viser at:
1/3 adspurgte borgere i Danmark mener, at det at de har en Superligaklub i området, gør det mere attraktivt selv at bo i området.
- 1/4 adspurgte danskere mener, at det at have en Superligaklub i området gør dem gladere for at bo der selv.
- Hver 10. borger i Danmark siger, at det at en Superligaklub ligger i deres lokalområde, gør det mere sandsynligt, at de ikke vil fraflytte området.
- 3/10 adspurgte i kommuner uden en Superligaklub mener, at det er mere attraktivt at besøge en anden kommune pga. en Superligaklub f.eks. i forbindelse med en hjemmekamp.
- 1/5 adspurgte borgere fra kommuner uden en Superligaklub mener, at det ville være mere attraktivt at flytte til en kommune med en Superligaklub, hvis de skulle flytte.
- 6/10 af de adspurgte i kommuner med en Superligaklub mener, at det giver bedre
sportsmuligheder, bedre sammenhold og bedre fællesskab for borgerne, at de har en
Superligaklub i området.
Det virker ikke helt til at det er sådan Furesø Kommune betragter FCN.
Herudover betaler FCN rent faktisk skat. Man uddeler over 100.000 kr. årligt til sociale initiativer såsom Børnehust Siv. Man modtager folk i atktiveringsordninger etc. Som en af de eneste klubber modtager FCN ikke kommunal sponsorstøtte. FCN udbetaler ikke overskud el. trækker penge ud.