FCN´s regnskab 2019
FCN har de seneste 4 år, siden den nye ejerkreds trådte til, haft overskud på hhv. 23,4 mio., 5,4 mio. 9 mio og nu i år på 19,4 mio. Samlet set 57,2 mio. som henholdsvis er gået til at investere i faciliteter i klubben og til at polstre klubben økonomisk. Der er ikke trukket penge ud af selskabet - og heller ikke tilført penge til selskabet. Der ser umiddelbart heller ikke ud til at der overføres penge fra FCN til RTD, udover betaling for spillere.
Omsætningen i mio de seneste 4 år har været 19:180 18: 132 17: 137, 16: 157
Stigning i omsætning hænger primært sammen med stigende transferindtægter. Således var spillersalg i 19: ca. 120 mio. 18: ca. 80 mio., 17: ca. 80-85 mio, 16: 105 mio. (bemærk, at tallene er taget fra Transfermarkt og andre kilder og ikke fremgår af regnskabet).
Som skrevet er der ikke trukket penge ud af selskabet, derfor har egenkapitalen også udviklet sig positivt. Således var egenkapitalen i 19: 73,4 mio. 18: 54 mio. 17: 45 mio., 16: 40 mio. Altså en økonomisk polstring af klubben. Da RTD købte FCN af AKP for ca. 112 mio. trak AKP samtidig næsten al kapital ud af klubben - dvs. bl.a. indtægterne fra CHL og egenkapitalen var således meget lav. Såfremt AKP ikke havde trukket værdier ud, skulle RTD blot have betalt en tilsvarende højere pris.
Ser man på nøgletal er de i positiv udvikling.
Overskudsgraden (Overskudsgraden viser, hvor stor en del af virksomhedens nettoomsætning, der er tilbage i overskud, når både de variable omkostninger og kapacitetsomkostningerne er dækket. Nøgletallet beskriver med andre ord forholdet mellem virksomhedens nettoomsætning og dens omkostninger) var i 19: 12,9 18: 9,3, 17: 5,0, 16: 18,2. Overskudsgraden må betegnes som meget god
Likviditetsgraden (Likviditetsgraden er et nøgletal, som giver en indikation af, hvor god en betalingsevne en virksomhed har. Tommelfingerreglen hedder, at en virksomhed gerne skal have en likviditetsgrad på over 150). var i 19: 241,5 18: 265, 17: 216, 16: 207. Likviditetsgraden må betegnes som meget god
Soliditetsgraden ( et nøgletal, der viser hvor stor en del af virksomhedens aktiver, der er finansieret med egenkapital. Man kan bruge soliditetsgraden til at vurdere, hvor godt virksomheden er rustet mod eventuelle tab. Jo højere soliditetsgraden er, desto mere er finansieret med egenkapital, og desto bedre er virksomheden rustet imod tab) var i 19: 64,3 18: 67, 17: 60, 16: 68. Soliditetsgraden må betegnes som meget god
Afkastningsgraden (viser hvor god en virksomhed er, til at genere et overskud af den investerede kapital) var i 19: 15,3 18: 15, 17: 10, 16: 49. Afkastningsgraden må betegnes som tilfredsstillende.
Dykker man lidt længere ned i tallene er der nogle tal der stikker lidt ud.
Personaleomkostningerne steg forrige år med 7 mio. fra 63,9 til 70,9 mio. Samtidig blev der ansat 7 personer mere, så antal ansatte (omregnet til fuldtidsstillinger) gik fra 94 til 101 personer. Det var formentlig primært kvindeafdelingen der lå til grund for dette. Personaleomkostningerne tog i øvrigt et enormt hop opad ved RTD´s overtagelse fra 47,9 til 67,2 mio, hvilket jeg ikke kan gennemskue årsagen til.
Samtidig med at personaleomkostningerne steg falder personaleudgifter til Superligatruppen (ifølge Tipsbladet). Det ligner altså at det er på administrationsfronten, kvindeafdelingen, ungdomsafdelingen at personaleomkostninger steg. I år er antallet af fuldtidsansatte steget fra 101 til 107, men personaleomkostninger samtidig er faldet fra 70,9 mio til 64,1 mio. Dette skyldes formentlig at lønsummen til Superligatruppen er blevet lavere.
FCN nævner, at klubben ved salg af spillere betaler solidaritetspenge til primært Farum Boldklub for de år hvor spillerne har spillet ungdomsfodbold (selvom det er FCN der 100% finansierer holdene). Dette udgjorde sidste år lidt over 1,1 mio. (herudover betaler FCN faktisk også spillernes kontingent til Farum Boldklub). Det nævnes også at der er betalt et markant højere beløb til RTD-akademiet i år idet FCN også betaler solidaritetspenge for de spillere der kommer fra RTD. Beløbet er ikke nævnt. FCN investerede desuden ca. 12,6 mio. i transfers i form af Thyccosen og Kian H hvilket kan aflæses under immatrielle investeringer. Posten materielle investeringer er forbavsende stor og udgør 7,7 mio. Jeg formoder det nye fitnesscenster er en del af udgiften hertil. Posten "gæld til leverandører" har en overrakende stor stigning fra 2,4 til 11,7 mio. Hvad det dækker over ved jeg ikke.
Udgifter til direktion og bestyrelse udgør 1,965 mio - en stigning på 241.000. Størstedelen af dette går til adm. direktør Søren Kristensen.
Udgiften til leje af Farum Park udgør 1,6 mio. - hertil skal tillægges forbrug og delvis vedligeholdelse.
Tilgodehavender fra leverandører Edit: salg og tjenesteydelser er en enorm post på 84,6 mio. Dette dækker formentlig primært over tilgodehavende afdrag på tidligere solgte spillere.
FCN har betalt 5,5 mio. i skat mod 2,5 mio. sidste år.
Den overordnede konklusion må være at økonomien er i en god og positiv udvikling. FCN kan klare et par sæsoner el. tre uden nævneværdige spillersalg og har et råderum til at foretage offensive tiltag. FCN kalder selv regnskabet for "tilfredsstillende".
Teoretisk set kan man undlade at sælge flere spillere i dette vindue pga. indtægter fra videresalgsklausul på Lobotka og salg af Damsgaard, men flere står på affryringsrampen.
Hvad angår fremtidsudsigter udtaler FCN at de er særdeles usikre. Der må forventes færre transferindtægter, færre sponsorindtægter og FCN vil bruge året på at konsolidere sig - altså gemme pengene i madrassen. Dette hænger formentlig også sammen med usikkerheden pga. Coronakrisen, om de 84,6 mio. man har til gode i rater fra primært spillersalg. Beløbet vil formentlig vokse de kommende år. FCN nævner desuden at man fremtidigt vil afsætte ressourcer til det nye træningsanlæg i Hillerød, men specificerer det ikke nærmere.
Flemming P er indbegrebet af "Arrogant Positivisme"
Trods mit brugernavn har jeg ingen tilknytning til FCN udover mit sæsonkort. Indlæg er således ikke udtryk for FCN's holdninger men egne betragtninger som fan.