Snak

Mere indhold efter annoncen
Skrevet af ilpolpopogba
FD: mit indlæg blev overhalet og kan se at du ikke mente al dansk mad. - til at starte med lød det på mig, som om du havde vurderet det udfra en tarvelig tur på restaurant med hakkebøf, som ved Gud er en af de mest triste retter i det danske køkken. Min fejl


Ja der går vel 1 nogenlunde smørrebrødsrestaurant på dusinet. Lækkert med Thorshavn, lyder dog ikke særlig dansk. Hvis du skal til København giver jeg gerne et par bud på smørrebrødssteder du bør frekventere :)


Det var bestemt ikke det jeg sagde og det ved du jo også godt.
For the record elsker jeg italiensk mad, men jeg postulerer ikke at jeg har en master i italiensk gastronomi (jeg er godt klar over at ingen har påstået det ordret, men der er godt nok mange eksperter herinde)
la vecchia signora
Skrevet af Slettet(042125212608)
Nej. Det er et nordisk køkken - deraf navnet. Og det nordiske køkken er meget kendetegnende for det danske køkken anno 2020


Hvad diskutere vi så for?

Ja og det er det tyrkiske, arabiske, nordafrikanske indiske/pakistanske, japanske, Italienske i fordanskede udgaver også... jeg vil vædde på det er mere udbredt end det nye nordiske.

Ps. for god orden skyld har jeg lavet masser af ny nordisk inspireret mad. Men jeg kalder det jo ikke dansk af den grund. For i øvrigt nævner du også selv brugen af en ost der måske produceres i danmark men som ikke ligefrem kan siges at have danske rødder.
Skrevet af Flying Dutchman
@ Ilpolpo

Ah, så forstår jeg bedre. Nej, jeg mener ikke al dansk mad er dårligt, lad stå at alt mad lavet i danske køkkener er skidt. Jeg skrev helt og holdent om "det danske køkken" - hakkebøffer, medistere, etc..

Jeg ved ikke, om smørrebrødet i Torshavn var specielt dansk eller ej - de kaldte det vist "new style nordic sandwiches", men det lignede nu til forveksling et stykke højtbelagt. Råvarerne var dog helt friske og så havde de hverken sparet for meget på smørret (eller det diametral modsatte). Begge dele er min store anke ved det meste smørrebrød man kan få her i landet.

For the record elsker jeg italiensk mad, men jeg postulerer ikke at jeg har en master i italiensk gastronomi (jeg er godt klar over at ingen har påstået det ordret, men der er godt nok mange eksperter herinde)

Nej, jeg overreagerede lidt der - men jeg synes det er lidt tamt, at man per automatik ikke skulle vide nok om eksempelvis italiensk mad, bare fordi man ikke bor der eller deslige. Jeg har i al fald spist og lavet nok italiensk mad - både her og i Italien - til, at jeg har en stærk og temmelig velfunderet mening om det. Jeg er dog for så vidt enig med Faberge i, at jeg ikke kan claime autenticitet.
FC Internazionale - Stadio Giuseppe Meazza Triplete Solo Noi
Skrevet af Slettet(042125212608)
Klassisk ude af sæson snak... for i øvrigt.
Skrevet af Interforlivet
@Z4E:
Klassisk ude af sæson snak
Og dér besvarer du så dit eget spørgsmål omkring hvorfor vi diskuterer.

Retten med kartofler og parmigiani-sovs blev hevet frem med en ret klar pointe (ud over at det som sagt er en af de bedste retter jeg har smagt). Jeg syntes jo netop det var sjovt at den "ny-nordiske" ret bestod af kartofler og sovs (med klare associationer til gammeldags dansk mad) og at sovsen tilmed var lavet på en ost med klare associationer til Italien.

Det er lige så svært at diskutere mads etnicitet som det er at diskutere menneskers.
Skrevet af Interforlivet
@FD:
Ja, det synes at være et problem - dog ikke et jeg har.
Herligt!
Skrevet af Interforlivet
@Z4E:
Ja og det er det tyrkiske, arabiske, nordafrikanske indiske/pakistanske, japanske, Italienske i fordanskede udgaver også... jeg vil vædde på det er mere udbredt end det nye nordiske.
Det er en sær måde at gribe en karakteristik af det kontemporære danske køkken an på.

Når jeg kalder det nye nordiske køkken for meget kendetegnende for det danske køkken anno 2020 er det jo fordi at rigtig mange af de kokke det sætter dagsordenen og dermed er væsentlige aktører på den danske køkkenscene dyrker den type køkken.

De andre køkkener du nævner hører ikke med i det billede, og det ved du også godt.
Skrevet af Slettet(042125212608)
Det kendetegner det finere, eksklusive lidt elitære køkken, det er der vist ingen tvivl om. Det er jo bare ikke sådan at det nye nordiske har bredt sig synderligt ned i folkedybet endnu, så selvom mange danske kokke beskæftigere sig med det, så har det ikke for alvor forladt de gastronomiske og finere kredse.

Det svare jo lidt til at skrive at det der kendetegnede det danske køkken før den nye nordiske køkken tidligere var Fransk gastronomi, fordi mange top kokke havde en næsten sygelig fascination af dette.

Men det er ikke det danske køkken, det har den finere gastronomi aldrig rigtigt været, det danske køkken er hovedsageligt defineret af hvad pøblen og majoriteten spiser, hvad der er almen spise så at sige, så der er mere dansk over en shawarma end en ret lavet efter ny nordisk forbillede, for der er simpelthen ikke ret mange danskere der spiser nyt nordisk. Det kan være det med tiden kommer til at influere og at folkedybet også får retter i deres repetoir men vi er slet ikke der endnu.
Skrevet af Interforlivet
@Z4E: Der er sjovt. Jeg overvejede tidligere at lave en Søren Gericke 80´erne, 90´erne reference til de franske tendenser og så en Claus Meyer til det efterfølgende.

Så jeg er sådan set enig. Jeg mener så bare at "det danske køkken" netop defineres ud fra det du kalder den elitære del af landskabet - ligesom dansk fodbold defineres ud fra den måde der spilles på i Superligaen og på landsholdet snarere end den måde der spilles på i Serie 3.
Skrevet af Rossoneri
Det nye nordiske er omtrent ligeså dansk som en Shawarma, pizze, sushi, butter chicken etc.

Sorry, sad egentlig bare med popcorn og et smil på læben og fulgte med i det der på helt ubegribelig vis er blevet en stor diskussion.

Men ovenstående er fjollet.

1: hvis man påstår, at ny nordisk mad skulle være en import fra hele verden, har man ikke forstået konceptet. Det beror på meget klassiske nordiske opskrifter og ingredienser fra før hakkebøffens tid. Der er med andre ord tale om falsk varebetegnelse når man taler om "ny".

2: at det er "nordisk" afskærer det ikke fra også at være dansk. Det er jo ikke sådan, at det svenske og norske køkken er væsentlig anderledes end det danske. Nuvel, de har masser af retter der ikke stemmer overens med de opskrifter vi normalt har i Danmark, men de grundliggende præmisser er sådan set de samme. Ethvert køkken er bygget op af nogle meget pragmatiske principper - hvilke råvarer har vi til rådighed. Og her er der bare et ret stort sammenfald mellem hvad man havde til rådighed i Helsingør og i Helsingborg.

Alt det sagt, så kommer jeg lige med mit bud på hvor tingene hår skævt. Når man betegner "det danske køkken" favner man ret bredt. Det kan være alt fra hakkebøffer til saltet fisk og syltede bær.(
Det danske køkken kan ganske åbenlyst ikke koges ned til hakkebøffer og udkogte grøntsager. Lad os hellere kalde det "kromad" (eller noget andet).

Hvad folk så ellers synes om de enkelte retter eller stederne de serveres, skal jeg naturligvis slet ikke blande mig i.
Skrevet af Magnifico
Tak for mad. Det var... anderledes. Og nu er vi mætte. Bøvs.
ACF Fiorentina & Leeds United FC
Skrevet af Slettet(042125212608)
Ros.

Jeg har ikke skrevet nyt nordisk var en import fra andre lande, jeg har tidligt i diskussion jo netop skrevet at det ikke er det, men at det bygger på årtidens lokale råvarer etc. Men det gør det altså ikke dansk af den grund, tanken at man skal bruge lokale årstids bestemte ingredienser er noget man har set i årtier rundt omk. på den gastronomiske scene i andre lande og var almen praksis ikke mange år tilbage. At man tror det bliver dansk køkken blot fordi man hiver gamle opskrifter op fra gemmerne har man jo netop glemt to ting. Et at de fleste opskrifter fra gamle dage ofte er af elitær oprindelse og at selv disse ikke kan siges sig fri fra international indflydelse og ingredienser. To at hvad er dansk er foranderligt og det er hvad majoriteten spiser der afgøre det. Hvorfor mener jeg så det, det gør jeg fordi der <i>ikke</i> er noget mad der ikke drager på globale tendenser, teknikker og ingredienser, selv i "vikingetiden" har man gennem prøver fra husholdningsaffald og afføring fundet importerede Ingredienser, op gennem hele middelalderen var især den elitære køkken stærkt influeret af lande omkring os.

Store dele af det pøblen spiser er jo ikke opfundet i danmark, men har blot fået tilføjet et "dansk" tvist af smagsløshed. Så hvis præmissen bliver at opskrifterne og ingredienserne skal have ophav i Danmark, så er der slet ikke dansk mad, du ved den der importerede kartoffel vi har gnasket lystigt i os de seneste ca. 300år.

Nye Nordisk sælger sig ikke på at være dansk, det er jo en temmelig vigtig pointe, de sælger sig på åbenlyst en fælles nordisk tanke og identitet. Om man vil købe sig ind på det tankegods må være en frit for. Men det er stadig en ret meget gastronomisk og elitær kost uagtet hvor meget de så prøver at sælge sig selv på fortiden, det er omtrent ligeså dansk som stenalderkosten er ja identisk med ja med den forhistoriske kost.

Lad os kalde det den nutidig nordiske og/eller danske gastronomiske køkken, jeg giver det 10år så er det blevet erstattet af andre strømninger.

Skrevet af Interforlivet
@Mag: Modtaget!
Skrevet af Rossoneri
@z4e
Du skriver jo specifikt, at det er lige så dansk som fx shawarma (hvilket åbenlyst er importeret).

Ny nordisk er gammel nordisk. Dermed har det også sin oprindelse her. At man så har krydret det med ingredienser man ikke nødvendigvis kan finde i Øresund, ændrer ikke på den basale præmis.
Når noget har sin historiske rod lokalt og i en langt mindre globaliseret verden, giver det vel fin mening, at kalde netop det for "dansk".

Redzepi og Meyer et al. tog jo netop udgangspunkt i historien. De opfandt ikke noget nyt.

Jeg tror i øvrigt du her sidestiller Noma og det "nye" nordiske køkken for meget. Der er ikke noget elitært over syltning, at gro sine egne krydderurter osv. Det kan vi alle være med på.

Kartoffel-argumentet fangede jeg ikke lige. De fleste afgrøder kommer jo et eller andet sted fra. Det er jo heller ikke sådan, at timian er opstået i Frankrig og Danmark uafhængigt af hinanden.
Pizzaen er i øvrigt også fra Syrien (hvis jeg husker ret - men er i hvert fald ikke en italiensk opfindelse).

At et køkken udvikler sig, er en selvfølgelighed. Men "ny nordisk" er ikke en udvikling. Det er (i sin essens) en genopfindelse - endnu engang med henvisning til at Noma ikke er den direkte indikator for konceptet. De er eksperimentelle med nordiske råvarer indenfor en nordisk ramme.
Skrevet af Slettet(042125212608)
Ros

Ingredienserne i ny nordisk er meget ofte ikke af dansk ophav, de er blot producerer i danmark. Den der pecorino ost er jo et glimrende eksempel herpå.

Det klassisk kokke der ikke forstår at vi har haft global handel i flere tusinde år og især de sidste 4-500år. Mange af de ingredienser har botanisk set ikke ophav i den danske flora, så nej det bliver ikke mere dansk af at den står i gammel støvet opskrift, for den opskrift kan både indeholde flora der har ophav andet steds fra og hele ideen kan meget vel være kommet med handelsfolk, via indvandring mfl. så den kan være omtrent ligeså importeret som en Shawarma. Det er bla. sådan køkkenet udvikler sig via indflydelser og ingredienser udefra.

Du misforstår noget helt fundamentalt, jeg skriver den er elitær fordi den først og fremmest laves af, til og nydes af de øverste samfundslag. Ja alle kan i teorien lave ny nordisk (hvis de har råd) men realiteten er nu den at den ikke er kommet særligt dybt ned i folkedybet.

Norma er ikke synderlig Ny Nordisk
Skrevet af Rossoneri
Men det er fortsat danske opskrifter primært baseret på råvarer der var/er at finde i Danmark. Der er fx en grund til at ananas ikke ses i gamle danske opskrifter.

Og at "ny" nordisk mad primært nydes af "eliten" kan jeg simpelthen ikke genkende. Faktisk tværtimod. Jeg ser en generel meget stor og bred interesse for at sylte sine egne grøntsager, gro deres egne urter, bage sit eget surdejsbrød, fange og tilberede sine egne fisk osv osv.

Jeg tror simpelthen du fundamentalt misforstår konceptet, hvis du fremfører, at ikke alle skulle have råd til at tilberede mad fra det "nye" nordiske køkken.

Nå, men det bliver i hvert fald punktummet for mit bidrag til mad-debatten. På pudsig vis fik jeg selv rullet mig ind i en debat, som jeg ikke forstod kunne eksistere. Oh well...



Skrevet af Rossoneri
Vildt nok. Engelske League One og Two har netop vedtaget lønløft.
Interessant at se hvilke ringe det sætte i vandet - hvis nogen.
Skrevet af Magnifico
Nå, men det bliver i hvert fald punktummet for mit bidrag til mad-debatten. På pudsig vis fik jeg selv rullet mig ind i en debat, som jeg ikke forstod kunne eksistere. Oh well...
Dagens universelle pointe. Værd at huske til en anden gang :-)
ACF Fiorentina & Leeds United FC
Skrevet af Interforlivet
@Rosso: Det er meget spændende med det lønloft! Jeg er personligt fortaler for den slags initiativer, så jeg håber virkelig at det smitter af på resten af fodbold-Europa.
Skrevet af Rossoneri
@inter
Ja, jeg synes også tanken er spændende, men jeg funderer på hvordan det kan fungere i virkeligheden i de store ligaer.
Har også tænkt tanken omkring et net-transfer fee loft.

Der er helt klart argumenter for og imod begge dele.
annonce
0