Snak

Mere indhold efter annoncen
Lidt off topic, men hvor kommer artiklens billede fra? Har AC allerede spillet kamp i Barca trøjen?
Det der egentlig er det mest interessante i den her handel, er hvad det koster Barcelona at få adgang til likviditet. Med andre ord, hvad betaler man til Goldman Sachs for at få frigivet yderligere 15% af de fremtidige indtægter. Da Barcelona optog deres lån på €525 M hos Goldman Sachs, måtte de stille de fremtidige tv-indtægterne som sikkerhed for lånet.
“Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.” Bill Shankly
LatinoVikingo

Lidt off topic, men hvor kommer artiklens billede fra? Har AC allerede spillet kamp i Barca trøjen?


Ja. Han spillede en træningskamp (de vandt 6-0) mod Inter Miami.

https://campo.dk/2022/07/20/debut-til-ac-da-overlegne-fc-barcelona-uddelte-laesterlige-kloe-til-higuain-co/
Hvorfor stoppe der? Sælg da 100%
@Chelsea

Det ville give god mening!

Så har man pludselig en særdeles velsmurt økonomi.
Analyse fra fcbarcelona.dk som giver indblik i hvad der reelt foregår og hvorfor de egentligt gør som de p.t gør.
Det har skabt meget debat, også blandt de danske fans, om det er klogt af Barca at sælge ud af sine værdifulde tv-rettigheder. Vi kommer her med en analyse af klubbens situation og baggrunden for salget.

Først blev der solgt 10% af tv-rettighederne og fredag kunne Barca offentliggøre, at man sælger 15% mere, så 25% af tv-rettighederne er solgt fra. Samlet set forventes der over 600 mio. euro i kassen, svarende til 4,5 miliiarder danske kroner. Men hvorfor tager Barca disse skridt? Svaret er egentlig ganske indlysende: Fordi klubben er tvunget til at skaffe penge, ikke blot for at holde sig i toppen af europæisk fodbold, men i det hele taget for at overleve. Økonomien er i sådan en slem tilstand, at klubben var blevet erklæret konkurs forlængst, hvis det havde været en almindelig virksomhed.

Underskuddet forrige sæson var astronomisk, gælden er nærmest uoverskuelig, spillerlønningerne er løbet løbsk og indtægterne faldt dramatisk under coronapandemien. Det var nærmest ´the perfect storm´ Barca blev udsat for - en cocktail der kunne have kostet klubben livet.

Det meste skyldes en uansvarlig ledelse fra den tidligere præsident Josep Maria Bartomeu. Nu kæmper præsident Joan Laporta og hans team for at redde klubben og samtidig forsøger de at bringe den tilbage blandt de bedste i verden. For at det skal lykkes er der brug for penge her og nu. Den eneste måde er at sælge noget fra, for ellers ville det tage mange år at komme på fode igen, hvilket ville betyde et farvel til ambitionerne om et storhold, der kæmper med om alle titler, når der ikke er råd til de bedste spillere.

FC Barcelona er en forening, ejet af de cirka 130.000 medlemmer. Der er ingen hovedrig ejer, der pludselig kan levere en stor pose penge, som man f.eks. ser i PSG, Manchester City, Manchester United eller Chelsea. Det har været diskuteret om Barca skulle omdannes til et aktieselskab og blive solgt, men Joan Laporta har forsikret om, at det ikke sker mens han er præsident. Her er næsten alle medlemmer rørende enige med deres præsident, for Barca handler om følelser, mere end noget andet. Det skal være medlemmerne, der ejer klubben.

Joan Laporta og hans ledelse har vurderet forskellige alternativer til at skaffe hurtige indtægter. De havde muligheden for at slutte sig til de andre ligaklubber med den meget omtalte CVC-aftale, hvor det også er tv-rettigheder, der sælges fra. Barca syntes dog ikke, at CVC-aftalen var god for de store klubber, så de droppede at være med. Det har vist sig at være en god idé, for med sit eget salg af 25% af tv-rettighederne, får Barca langt mere i kassen end CVC ville give.

Det har med garanti gjort ondt på Laporta at sælge ud, men han har indset, at der ikke var seriøse alternativer. Barca får ganske vist kun indtægter fra 75% af tv-rettighederne de næste 25 år, men indtægterne var alligevel faldet markant, hvis Barca ikke kunne blande sig i toppen en længere årrække.

4,5 milliarder kroner ændrer situationen markant for Barca. Indtægten fra de første 10% af tv-rettighederne reddede sæsonen 2021/22 fra et dundrende underskud. Salget af de næste 15% skaffer penge til købene af Rafinha, Lewandowski og måske et par spillere mere. De mange penge skal også bruges til at nedbringe gælden og lukke andre huller, så klubben kan koncentrere sig om det sportslige fremfor det økonomiske.

Der er planer om flere aftaler. Man overvejer at sælge op mod halvdelen af det selskab, der står for klubbens marketting og merchandice. Også her venter der en stor indtægt for Barca, så vejen ud af det økonomiske kaos ser ud til at være banet.

Det var været nogle svære beslutninger, som Joan Laporta har måtte tage, men han har reelt ikke haft andre valg, hvis klubben skulle reddes. Derfor vil det være en kæmpe succes for ham og hans team, hvis Barca allerede denne sæson igen kan levere toppræstationer og samtidig have styr på økonomien.
Baseret på tv-rettigheder 2022/2023 til 2026/2027 med antagelse af at Barcelona ender i top 2 hvert år, så vil de nok ikke have et væsentligt tab på aftalen i de år. Problemet er jo bare at fremadrettet må man formode at aftalerne bliver noget mere værd.

Og inden der igen bliver nævnt at man "bare" kan købe aftalen tilbage senere så er man stadig dybt forgældet og har planlagt renovation af stadion 23/24 til cirka 10 milliarder. I samme periode må indkomst fra billetsalg også falde når man rykker til et mindre stadion.

Hvis man gearet sig helt ud igen økonomisk som tidligere med de nye indkøb (potentielt flere endnu) så ser det nok ikke vildt godt ud.

Gennemsnitligt overskud 11/12 til 16/17 var cirka 230 millioner, hvilket jo ikke ligefrem rykker på at betale gælden af, specielt med renovering af stadion meget snart.
cagoda:
Og hvad er din pointe?
pointen er at man er kritisk over at Barcelona har solgt 25% af sine tv rettigheder men Real Madrid altså solgte alle sine i 2006.
annonce