Nemlig. Ansvaret ligger hos arbejdsgiveren. Og ansvaret for arbejderne i Qatar ligger i første omgang hos dem, der har ansat dem.
Ja, men det er landets sikkerhedsorganisation der har ansvaret for at der er skrappe regler på sikkerhedsområdet OG at de bliver effektueret og kontrolleret. Qatar har mig bekendt alene handlet på den første del, nemlig at skrive reglerne ned. Men reglerne er aldrig trådt i kraft, og de kontrolleres heller ikke af en upartisk 3. mand, som de gør i f.eks. Danmark.
I Danmark kan en medarbejder ikke dø uden det SKAL anmeldes til arbejdstilsynet, hvorefter en række eksperter straks smider alt hvad de har i deres hænder for at komme til bunds i hvordan det er sket. Fra tid til anden frikendes virksomheden for ansvar, fordi det slet og ret er den afdøde der har sjoflet med de rette muligheder. Det er tough luck for vedkommende og dennes familie, men det er selvforskyldt. Men er der den mindste tvivl, så får virksomheden øjeblikketligt påbud om at stoppe al aktivitet i den pågældende sektor. Og det sker promte.
Det er i mange tilfælde vestlige og andre udenlandske entreprenører. Det er dem, der ikke altid udbetaler løn, ikke sørger for ordentlig bolig, ikke sørger for ordentlig mad og ikke lader arbejderne holde pause, når det er for varmt. Det er ikke ´Qatar´ - ligesom det ikke var ´Danmark´, der slog italienerne ihjel.
Hvor skal medarbejderne ringe hen for at få deres krav efterlevet? I Qatar er der ikke en sådan direkte tlf. linje. I Danmark er der adskillige, og de får slet ikke lov til at arbejde uden at vide præcis hvor og hvordan de skal og kan håndtere svigt af deres arbejdsvilkår. Kun i de tilfælde hvor der via nærmest slavelignende tilstande bliver smuglet arbejdskraft ind i ly for natten sker det. Men det er jo klokkeklart lovbrud og direkte ond tro. Det forekommer i Danmark, men dælme ikke ret tit - og der bliver slået enormt hårdt ned på det.
Der er altså ikke slået nogle italienere ihjel i Danmark imens de har arbejdet her. Det er stærkt manipulerende overhovedet at antyde at Danmark havde en aktie i det. De 400 mennesker der døde i byen omkring det italienske stålværk, døde af forurening. Kræft og lungesygdomme. De faldt altså ikke ned i valseværket og blev smeltet eller kvast. Det var byens borgere der døde fordi værket igennem mange mange år havde udledt sundhedsskadelige røg og gasser.
https://www.tv2fyn.dk/stalskandalen-pa-storebaelt/sygdom-og-dod-bag-storebaeltsbroens-stalDet er enormt søgt - direkte kvalmende, at trække paralleller med det der skete i Taranto og forsøge at kaste ansvaret over på Danmark.
"Flere gange i 1990´erne advarede de italienske myndigheder om en truende miljøkatastrofe i Taranto. Ilva blev udråbt som den største trussel mod miljøet i området, uden at der blev rettet op på forholdene."
Hvis de italienske myndigheder havde håndteret det efter danske regler, ville værket været lukket for længst.
Staten Qatar kan indføre lovgivning og øge kontrollen med denne (og det har de gjort for nylig pga VM-pres), men arbejdsgiverne har det operationelle ansvar. Det skal de leve op til. Og hvis de ikke gør det, skal de dømmes og straffes.
Og det bliver de ikke. For Staten Qatar har ingen oprigtig interesse i at få lovene på plads, så de skal straffe deres egne borgere. Migranterne er slaver, undermennesker, hvis liv er at sammenligne med husholdningsdyr. Dør de, anskaffer man sig en ny. Det må være den eneste forklaring på, at man i så mange år, har været pisse ligeglade. Så stort er landet ikke, at det er en uoverskuelig opgave at få det kontrolleret. Man kunne jo læne sig op ad de mange SLO anbefalinger fra fagfolk der allerede ER i landet, og som ved hvordan man håndterer sådan noget i praksis. Men de er pisse ligeglade.
I sagen om Zac Cox (omtalt andetsteds) var det Pfeifer fra Tyskland, der skulle have sørget for sikkerhedsudstyr, der var i orden. Det gjorde de ikke. Det er formentlig en historie, der ligner mange andre dødsfald, som bare ikke er undersøgt, fordi ofrene ikke var fra England, men fra Filippinerne, Kenya, Nepal eller Bangladesh (trist, men formentlig sandt).
Jeg aner ikke hvilke virksomheder der har ansvaret - dem der har skulle skamme sig, men de får jo desværre fuldstændig frie hænder til at skide på alt hvad der handler om sikkerhed, fordi Qatar er ligeglade.
Sammenligningen med Danmarks ansvar for italienske arbejdere på et dansk byggeprojekt er ikke helt ubrugelig.
Selvfølgelig er det det. For Danmark har i modsætning til Qatar ikke hentet Italienerne ind til at arbejde under dansk overenskomst. De har købt et produkt. Der er INGEN italienere der er døde i Danmark under fragt eller montage at stål til Storebæltsbroen.