Snak

Mere indhold efter annoncen
Skrevet af Fjelle80
@mambomariager

Hvis du skal sammenligne antallet af døde, kan du så ikke sammenligne bare en lille smule retvisende? De 6500 er jo ikke i forbindelse med forberedelserne til VM. Det er blandt alle migrantarbejdere i landet i perioden, uanset årsag.
Skrevet af Rioja
På et eller andet tidspunkt skal man sætte en grænse. Har du selv nogen grænse? Hvor mange mennesker skal dø i forberedelserne til et VM før du siger fra? Har du nogen grænse overhovedet?


Men det er jo derfor, at der også forsøges at blive perspektiveret. For hvis din grænse går ved 6.500 døde migranter i qatars byggesektor i perioden 2010-2022, så er din grænse meget lav. Hvor tragisk det så end måtte lyde. Og med sådan en lav grænse - jeg tillader mig at antage, at det er en moralsk grænse vi drøfter - så er det tæt på umuligt at få stablet en sammenhængene moral på benene samtidig med, at den lave grænse påkalder et opgør med rigtig mange beslutninger i ens liv, hvor man havde en helt anden grænse.

VM i Rusland var et fremragende eksempel. Lemlæstede børn i Syrien foranlediget af Rusland, mens VM stod på. Intet Qatar har eller kommer til at foretage sig vil kunne måles med Rusland i Syrien. Så hvad er problemet; er det dårlige arbejdsvilkår i forbindelse med selve opførelse af infrastrukturen til VM eller er værtslandets moralske profil?

Hvis det kun er arbejdsvilkårene, så er der en smule mening forstået på den måde, at vi kan se bort fra øvrige grusomheder tidl. og kommende værtsnationer har begået under henvisning til, at de ikke er relateret til arbejderes vilkår. Til gengæld opstår en ny udfordring, for så må man jo forholde sig til arbejdsvilkårene i sit forbrug. Der er masser af arbejde, som minder om slavearbejde, herunder børn med usle vilkår. For hvorfor er arbejdsvilkår i Qatar anderledes/vigtigere end arbejdsvilkår i vestafrika? Er man ikke en hykler, hvis man højt og helligt proklamerer, at man - under henvisning til dårlige arbejdsvilkår for migrantarbejdere i Qatar - nægter at se VM i fodbold, men samtidig gnasker et stykke Nestle chokolade, hvor der med stor risiko indgår børnearbejdere i produktionsleddene? Eller hvad med kaffe (ja ja "hvad" er "whataboutery" det store ord i 2022). Vi har endda problemer med arbejde på slavelignende vilkår i landbruget i sydeuropa (!) Eller hvis man tager arbejde i Mærsk, der for profit lukrerer på fattige børn i i Bangladesh til dødsensfarligt ophugningsarbejde af udtjente skibe. Hvordan kan man det og have en sammenhængene moral?

Hvis det er hele pakken i Qatar; dvs. krænkelse af kvinde- og LGBTQ+ rettigheder, korruption med alle deres oliepenge, dårlige arbejdstagerrettigheder og krænkelse af menneskerettigheder - then fucking go for it!

Men så håber jeg bare ikke, at du ser Premier League eller gider at se VM i USA, Canada og Mexico, som tilsammen har hele pakken til at overskride "grænsen". Hvad den så end måtte være.

Personligt afskyr jeg Saudi-Arabien og De forenede arabiske emirater for deres daglige forbrydelser i Yemen. Israel for deres besættelse af Palæstina. USA for alt den død og ødelæggelse det land forvolder samtidig med at de behandler deres befolkning som affald, især hvis du er fattig og sort, hvor du kan blive slave i et fængsel, hvis du da ikke bliver skudt inden.

Selv Danmark med alt vores menneskerettigheds pis; hvordan beskytter vi drengebørn mod religiøse fantaster, der vil skære i deres tissemænd? At træffe sine egne valg om bl.a. krop ER nemlig en grundlæggende menneskeret. På med klappølsen folkens!
Eller hvad med Danmark igen; for at lave så mange grise, at der som SPILDPRODUKT dør ca. 30.000 babygrise om dagen. Det er noget svineri, der ødelægger klima og grundvand. Lets go Denmark!! Eller hvad med at vi importerer 1,7 millioner tons frisk regnskovssoja hvert år til vores animalske landbrug? Var der nogen der sagde grønt foregangsland? Heja Danmark!!!

Den liste kan blive meget lang. Og

Silkeborg, Barcelona, utd
Skrevet af Arriba
Har du nogensinde været i Mellemøsten? Eller golflandene? Eller Indien, Nepal eller Filippinerne?har du nogensinde mødt eller talt med en migrantarbejdere? Eller nogen fra din omgangskreds talt med dem ? Det har jeg og jeg kan fortælle dig at de for det første tjener mere end dem der laver vores tøj, de forsørger deres familier med pengene de tjener og mange af dem flokkede altså til Qatar fordi de VILLE bygge de her ting for selv at kunne opleve et VM forstår du overhovedet hvad sådan noget betyder for folk der tjener 7 penny i timen for at lave trøjer og sko til os her. Når du nævner det tal 6500 så får du/i det til at lyde som om at 6500 er faldet ned fra en tribune mens de har stået i 55 graders varme og bygget. Det er over en periode på 12 år og ALLE dødsfald iblandt migrantarbejderne er talt med altså også trafikuheld, sygdom og andre ting der resultere i dødsfald? Og i beviser jeres uvidenhed tror du at migrantarbejdere i i Qatar de sidste 12 år KUN har bygget stadions? Du ved godt de også var der for 50 år siden altså migrantarbejdere i Golfen? De fylder folks poser op i dagligvarebutikker, de fylder din bil op, de gøre rent i boliger så det tal der kom fra THE GUARDIAN tager jeg med et gran salt da det også har været en del af propagandaen, men Qatar er self ikke perfekte det er der ingen lande der er men Qatar har i modsætning til deres golfnaboer forbedret vilkårene meget mere for de her arbejdere.
Hvorfor er det man går så meget op i hvad Qatar har brugt af penge man skulle tro det var jeres penge. Igen det her med at finde fejl med et mikroskop.
Qatar har jo ikke kun brugt de her penge på stadion, men på infrastruktur, lufthavn, metro, hoteller, restauranter osv. Og igen det er altså penge landet tjener ved især salg af naturgas til blandt andet Danmark og resten af verden, hvad Qatar ville bruge deres stadions til efter er jo sådan set deres eget problem? Hvad tror du der er sket med stadionerne i Sydafrika og dem i Brasilien? Det kun spændene nu fordi det er Qatar, som faktisk ville donere næsten 200.000 sæder til lande hvor den sportslige infrastruktur stadig er i udvikling.
Hvis det skal være sådan som du skriver så kan et VM aldrig blive holdt i Mellemøsten eller Nordafrika eller andre steder der har en høj temperatur og hvor man bliver nødt til at holde det om vinteren allerede bare den holdning er totalt snævertsynet hvis du spørger mig og faktisk lidt racistisk, da VM så er kan afholdes alle steder med undtagelse af de varme lande?
Og ja er egentlig ret ligeglad hvad lande bruger af penge til et VM eller andre ting.
1. Det ikke mine penge
2. Hvis befolkningen i de respektive lande ikke brokker sig over det hvorfor skal du eller andre herfra gøre det? Er det moralbetjentens instinkt der slår til igen? Har du hørt en qatarer brokke sig over de penge der blevet brugt? Nej? Så stop med at nævne det.
Og synes det er så ulækkert at man sidder her og leger så etisk, men vi ved godt hvordan tonen er når tusinder af flygtninge kommer på den danske motorvej, hvor var din stemme da 1 million irakere blev dræbt baseret på en løgn og Danmark deltog i en ulovlig krig? Hvad med syrene der blev bombet af russerne mens du drak dig stiv under VM i 18? Hvor mange skal dø så du kan nyde din bajer, mens folk blev dræbt af dem der holdt VM?
Har du selv en grænse overhovedet?

Skrevet af Ph.C.
@arriba, wanks og andre

Der er helt sikkert nogle, for hvem VM er en kærkommen anledning til at kritisere et muslimsk land. Samtidig er spørgsmålet, om der havde lydt kritik, hvis f.eks. Egypten havde afholdt det i stedet? Det tvivler jeg på.

Den primære årsag til kritikken er, at tusindvis af migranter er døde som direkte konsekvens af VM. Det er aldrig sket før, og det gør det umuligt at skille tingene ad. Derfor giver det mening at kritisere FIFA for at give VM til Qatar, og at medierne dækker forholdene dernede. Det er ikke hykleri, ej heller jalousi.

I øvrigt er Qatar en af Vestens tætte allierede, så kritik af Qatar generelt kan sagtens være kritik af Vesten. Irak-krigen er den største forbrydelse og overtrædelse af Folkeretten i nyere tid, og Qatar burde ikke have fået VM. Se, man kan godt mene begge dele på samme tid.
Skrevet af Ph.C.
@arriba

Whow, der kom du lige med en apologi for Qatar uden sidestykke. Det er godt nok uden for rækkevidde, når du ikke engang vil anerkende problemerne. Det er påvist, at de lever i lejre under forfærdelige forhold, som nogle dør af, at de ikke må tage ud af lejren uden for arbejdstid, og at de får frataget deres pas. Hvordan ind i helvede kan du relativere det på den måde?

Jeg har mødt migrantarbejdere i Mellemøsten fra Bangladesh, som fortalte om, hvordan de i Golfen blev anset for og behandlet som undermennesker. Du kan jo prøve at læse nogle rapporter om emnet, hvis du ønsker at lære mere om det.
Skrevet af Arriba
Og alle bliver jo behandlet lige godt over hele verden den her samtale kan blive ved jeg pudser på ingen måde Qatars glorie jeg skriver om hykleriet og dobbeltmoralen hos de vestlige lande især, som kun er dem der har et problem med det her VM de afrikanske, sydamerikanske, asiatiske lande ja egentlig alle undtagen Danmark, England, Tyskland, Holland, Wales og Belgien har ikke råbt og skreget og lege moralbetjente over hele verden når de ikke selv har rent mel i posen og det egentlig i bund og grund handler om islamofobi som jeg har skrevet i tidligere kommentarer på denne tråd.
Skrevet af Vingummibamse
Nogen af jer friske fyre der kan svare på hvad man bliver betalt som proffesionel troll af diverse olie/diktatur stater pt.?

Skrevet af pibbles|FCBayern
Imponerende hvor mange etiske krigere der er herinde

Hvad er en etisk kriger? For jeg tror ikke du forstår begrebet selv.
Næstved, Brøndby, FC Bayern München (CL vinder 2020). \"Jeg kunne ikke falde til i Italien. Det var som at bo i et andet land.\"  - Ian Rush om sin tid i Juventus.
Skrevet af FodboldForLivet
I øvrigt er Qatar en af Vestens tætte allierede, så kritik af Qatar generelt kan sagtens være kritik af Vesten. Irak-krigen er den største forbrydelse og overtrædelse af Folkeretten i nyere tid, og Qatar burde ikke have fået VM. Se, man kan godt mene begge dele på samme tid.

Det her et super ekempel på kernen af hvad der går galt i denne debat - og på mange andre af bold.dk´s VM-artikler. Jeg kan, ligesom Ph.C., også godt både være imod, og kritisere, handlinger begået af USA (Irak fadæsen) og Rusland (Syrien, Ukranie) og stadig have ret i, og have ret til, at kritisere et VM i Qatar. Dette er et fodboldforum og artiklen knytter sig til et VM i Qatar. Den handler ikke om Ruslands krig i Syrien eller USAs ulovlige invadering af Irak, som jeg også er uenig i og som jeg heller ikke synes skulle være fundet sted.

Essensen er, at alle diskussioner er nødt til at have en kontekst. Ellers bliver det umuligt at indgå i dialog om et emne. Herinde er konteksten fodbold og herunder FIFA og VM.
Skrevet af Ph.C.
@arriba

Folk blander alle mulige ting sammen i den her debat, så lad mig forsøge at forklare, hvorfor jeg mener, kritik af FIFA’s ageren er helt på sin plads:

1. Forholdene for migrantarbejderne er direkte forbundet til slutrunden. Dvs. at FIFA kunne have stillet krav om arbejdstagerrettigheder, men undlod fordi de er ligeglade. Qatar er det første land til at afholde VM, hvor de mennesker, der arbejder for at skabe VM, dør eller lever underslavelignende vilkår (ja, der findes en masse migrantarbejdere i Qatar, som har marginalt bedre forhold, men det er ligegyldigt i denne sammenhæng). Det er den vigtigste årsag til, at kritikken har været så massiv.

2. Qatar er helt i toppen af listen over lande, hvor det er mest fjollet at afholde VM. Du kender årsagerne, og som jeg har nævnt, kunne man finde mange andre arabiske lande i stedet.

3. Når det alligevel blev Qatar, skyldes det, som alle ved, at de købte FIFA. Det har lande gjort før, og korruptionen er ikke i sig selv et argument for ikke at afholde det i Qatar. Men fordi det er så absurd, og fordi arbejderne er blevet behandlet umenneskeligt, er FIFA’s råddenskab blevet tydeligere end nogensinde.

Jeg mener ikke, at manglende lgbt-rettigheder er et solidt argument for ikke at afholde et VM. Ej heller at menneskerettighederne overtrædes dagligt. I så fald skulle Rusland f.eks. heller ikke have haft det. Men det er en skandale, at FIFA tillader et land at bygge en slutrunde oven på tusindvis af fattige migranters lig.

Derudover påstår du en masse ting, som du vist mangler belæg for. Og du blander stater sammen med befolkninger. Men jeg er enig i, at vi alle burde interessere os mere for menneskerettigheder alle steder i verden, og at særligt USA har langt værre ting på samvittigheden end Qatar (selvom de som sagt er allierede - husk det nu!). Det har bare ikke noget med VM at gøre.
annonce
0