Snak

Mere indhold efter annoncen
Skrevet af Esbjerg - fan
Husker du den store influenzaepidemi i sæsonen 2017/2018?

2.822 mennesker døde.

Heraf 29 børn.

24 af dem så små, at de ikke nåede at fylde fem år, viser en opgørelse fra Statens Serum Institut.

»Influenza er faktisk en meget alvorlig sygdom. Vi kan i princippet også reducere antallet af smittetilfælde for influenza ved at lukke hele landet ned og opføre os, som vi har gjort med coronavirus,« siger professor og sundhedsøkonom Jakob Kjellberg.

Sammen med en anden ekspert undrer han sig - men forstår samtidig også - hvorfor det udelukkende er coronavirus, der giver anledning til de vidtgående tiltag, vi ser lige nu.

»Det handler meget om frygten for det ukendte. Vi har en forholdsvis fornuftig idé om, hvad der sker, når der kommer en influenzaepidemi. Vi kender prognosen og ved, hvad der sker. Cirka 1.500 dør om året, og så svinger det lidt op og ned fra år til år,« siger Jakob Kjellberg, der er tilknyttet forskningscenteret VIVE.

»Ved coronavirus kendte vi ikke på forhånd styrken af smitten og dødeligheden. Derfor var man tvunget til at reagere så voldsomt,« siger han.

Som B.T. kunne fortælle fredag, så har den danske strategi været så effektiv, at coronavirus ikke kan aflæses på det generelle antal dødsfald fra den 14. marts, hvor det første danske dødsfald blev konstateret, og frem til 12. april 2020.

I år er 4.794 døde i perioden. Lidt flere end i 2019, men færre end i 2018, hvor der døde 5.131 i samme periode, viser tallene fra Danmarks Statistik.

Den store influenza-epidemi i 2018 er en af forklaringerne på de høje dødstal det år, og influenzaen er stadig farlig.

Mediet Sjællandske Nyheder kunne i midten af marts berette, at en elev i udskolingen på Antvorskov skole i Slagelse var død. Angiveligt af influenza.

At dødstallene de seneste fem uger ligger inden for normalen kan også forklares med, at dødeligheden af coronavirus ifølge Jakob Kjellberg heller ikke har vist sig så stor som først frygtet.

Det samme siger professor ved Institut for sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jes Søgaard.

»Dødeligheden er formentlig blevet overvurderet,« siger han.

Jes Søgaard siger også, at de psykologiske faktorer har spillet ind på de vidtgående tiltag. Eksempelvis den hurtige smittespredning, ligesom vi pludselig kunne se, hvordan myndighederne i byen Bergamo i Lombardiet i Norditalien ikke kunne følge med. Der manglede simpelthen respiratorer.

»Det skaber selvfølgelig frygt i befolkningen og hos politikerne. Den efterfølgende reaktion er derfor ikke nødvendigvis rationel i forhold til, hvad vi i øvrigt gør, når der er influenzaepidemier,« siger Jes Søgaard.

Jakob Kjellberg føjer til:

»I Danmark accepterer vi sjældent en høj dødelighed som den, influenza har. Alligevel må man konstatere, at den er der, uden at vi laver de samme vidtrækkende tiltag som med coronavirus. Også selv om det er nærliggende at sammenligne influenza med coronavirus. De har mange fællestræk,« siger han.

Som det er tilfældet med coronavirus, er det også den ældre del af befolkningen, der bliver hårdest ramt af influenza. Af 2.822 dødsfald relateret til influenza i 2017/2018 var 2.488 personer 65 år eller derover. 232 var mellem 15 og 64 år. Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Statens Serum Institut.
Skrevet af Interforlivet
@Hausser:
Og det er tydeligt at man har trykket på panik-knappen, simpelthen forbi man ikke vidste andet.
Jeg spørger muligvis lidt dumt her, men du er med på at den pågældende virus aldrig har huseret i vores samfund før ik?

Når man læser dine indlæg, får man et indtryk af at du er sur over at man ikke har været bedre til at vide fra start af hvordan Covid-19 ville opføre sig. Det virker ærlig talt som om du slet ikke har forstået hvad det er der foregår i verden pt.
Skrevet af RobertTheRobber
@Geddar
Hvor mange støder i på i hverdagen, som virkeligt er oprørte over håndteringen, som fx. Hausser er? Privat såvel som professionelt?

Mens jeg da støder på folk der er lidt irriterede over enkelte detaljer, så møder jeg ikke andet end forståelse og respekt. De folk jeg taler med har formået at tilpasse sig en sværere hverdag uden den store brok. Og professionelt har det virkeligt kostet blod, sved og tårer, men jeg har endnu ikke oplevet at frustretionerne peger i retningen af regeringens håndtering. Også dér har opbakningen været stor.
Jeg har ikke mødt nogen der er lige så hysteriske som Hausser, hverken privat, med de lokale beboere eller gennem arbejdet, hverken fra kollegaer eller klienter.

Som du selv siger, der er selvfølgelig noget irritation eller uforståelighed at spore hos flere mennesker, men jeg har ikke mødt nogen der ikke er rationelle tænkende nok til at indse, at det er omstændighederne vi lever under disse dage.

Modsat er jeg egentligt imponeret af, hvor hårdt disse mennesker hver især har knoklet for at tilpasse sig situationen og for at få det til at fungere alligevel, til trods for de nye tider. Jeg oplever ligeledes en opbakning til beslutningstagerne. Derudover er jeg egentligt lettet over, at jeg hverken privat eller professionelt kender nogen, der ikke har fulgt retningslinjerne og som bare skider på situationen for at pleje deres egne interesser.

Dem der har tabt sutten støder jeg primært på herinde og på Facebook.
http://makeagif.com/yr8SVy http://worldsoccertalk.com/wp-content/uploads/2013/05/frank-lampard-203-goal.gif
Skrevet af Hausser
Black Spider

Spændende diskussion om tal.


Enig, eftersom det var det vi har baseret hele vores nedlukning og kapacitet (rød/grøn kurve) på dette.

Der er et relativt usikkert estimat om, at ~2% af befolkningen er blevet smittet indtil videre. Vi er per 2019 åbenbart 5,8 mio, så 2% er 116.000 smittede. I det tilfælde er indlæggelsesgraden på 1,5% og antal døde er nede på ca 0,3%. Det er skævt med respektivt en faktor 10 og en faktor 3-4 i forhold til det forventede.


Ja der er mange estimater for dette mørketal og forhåbentlig bliver vi snart klogere.

Ud fra de ca. 2%, er det også kun 0,2% der har været indlagt på intensiv, eller rettere en overvurdering af behovet på en faktor 25.

SSIs vurdering af mørketal, giver et markant større overvurdering af behandlingsbehovet.

Hausser har så en ide om, at mørketalsfaktoren er 70. Dermed er 7.000 * 70 = 490.000 blevet smittet. Det svarer til ~8% af befolkningen. Vi er dermed stort set i mål med ambitionen om at få 10% syge før efteråret! Yay!


Du får det til at lyde som mit tal det der? Hvorfor gør du det, når du udmærket ved hvor det kommer fra? Faktisk brugte de vist endda en faktor 80 frem for 70. Hvorfor bliver du smart i en fart omkring det?

Det vi i øvrigt kan se fra forskellen mellem de bekræftede data, det lidt upålidelige estimat på 2% smittede, og Hausser-mavefornemmelsen er i øvrigt reelt en følsomhedsanalyse. Vores tal er meget følsomme over for hvor mange smittede, der faktisk er. Vi ved ikke, hvad det tal er. Jeg gør ikke, Steve gør ikke, Claus gør ikke, og Hausser gør det heller ikke.

Det vi i øvrigt kan se fra forskellen mellem de bekræftede data, det lidt upålidelige estimat på 2% smittede, og Hausser-mavefornemmelsen er i øvrigt reelt en følsomhedsanalyse. Vores tal er meget følsomme over for hvor mange smittede, der faktisk er. Vi ved ikke, hvad det tal er. Jeg gør ikke, Steve gør ikke, Claus gør ikke, og Hausser gør det heller ikke.


Du vist en af dem som også lavede en masse regnestykker omkring hvor mange 100.000er af intensiv-dage vi havde brug for og hvor presset sundhedsvæsnet ville blive. Og med udgangspunkt i dette, var der selvfølgelig meget der kunne retfærdiggøres.

Dette bliver også gentaget utallige gange i forskellige medier

Kan udmærket forstå behovet for at mistænke mørketallet, fordi det ikke passer ind i ens virkelighed, men syntes også det vil være passende at begynde at forholde sig til at det, måske, ikke er så slemt som man har frygtet og folk hverken bliver indlagt normalt, eller på intensiv, i nær det tempo som man frygtede.

Det er trods alt temmelig væsentlig om 5% af de smittede eller langt under 1% ryger på intensiv.
Skrevet af Interforlivet
@Hausser:
men syntes også det vil være passende at begynde at forholde sig til at det, måske, ikke er så slemt som man har frygtet og folk hverken bliver indlagt normalt, eller på intensiv, i nær det tempo som man frygtede.
Og det er jo så også lige præcis det man gør når man forsøger gradvist at implementere en mere og mere "almindelig" hverdag i Danmark.
Skrevet af Jussi
Hvor mange støder i på i hverdagen, som virkeligt er oprørte over håndteringen, som fx. Hausser er? Privat såvel som professionelt?

Ikke en eneste, og det endda på trods af, at min branche (musik) nok er en af de sidste der ‘åbner’, da mange mennesker samlet ligesom er en præmis.

Der udvises derimod fattethed, accept af, og tiltro til, at der er nogle, der tager velovervejede beslutninger som er for alles ve og vel.
Morten Olsen: Vi skal huske på, at Danmark er en stor fodboldnation, men et lille land.
Skrevet af Hausser
Geddar

Hvor mange støder i på i hverdagen, som virkeligt er oprørte over håndteringen, som fx. Hausser er? Privat såvel som professionelt?


Efterhånden som konsekvenserne er ved at gå op for folk og at skræmmescenariet måske ikke er så skræmmende endda, så er det da tydeligt at folk begynder at røre på sig.

Jeg kender adskillige læger som åbenlyst efterlyser proportionalt i forholdsreglerne.

Retorikken er også blevet langt mere konfrontatorisk i medierne og i folketinget. Hvorfor mon?

Og professionelt har det virkeligt kostet blod, sved og tårer, men jeg har endnu ikke oplevet at frustretionerne peger i retningen af regeringens håndtering. Også dér har opbakningen været stor.


Generelt er det tydeligt at de fleste har været skræmt på plads, ikke mindst forbi man har tegnet i billede ud fra data som tyder på at være massivt overvurderet.

Men efterhånden som presset stiger på virksomhederne og mængden af konkurser stiger, så stiger frustrationerne da helt tydeligt. Der er vel ikke en dag uden en stor konkurs, massefyringer, eller en brancheforening som klager deres nød, fordi de balancerer på afgrunden af deres eksistens.
Skrevet af Hausser
Esbjerg - fan

Det er et relevant indspark Jakob Kjellberg leverer og det er godt at flere eksperter kommer på banen.

Han efterlyser rationalitet og noget proportionalitet i forholdsreglerne, men aktuelt er det frygten for det ukendte der styrer landet.

1 død af Corona er en tragedie, influenza døde er statistik.

Gad vide hvor meget korrelation der er mellem de grupper der dør af influenza og dem der dør af Corona? Mit bud er at den er ganske signifikant.
Skrevet af Forhammeren
Har der været nogen udvikling i folks adfærd siden nedlukningen ?
Det virker noget søgt.

Familierne som handler ind sammen eller løbegruppen på ca 5 der bare er fortsat som intet er sket har været der lige fra begyndelsen set fra min udsigtspost.

At påsken med mange fridage betyder at flere er sluppet løs skal man ikke tolke som at folk ændrer adfærd når resultaterne begynder at vise sig.

From where you are now i dont think you can go wrong.
Skrevet af Slettet(202352200106)
Der blev ellers tidligere rapporteret flittigt herinde, hvordan folk ikke respekterede restriktioner og social distancering for at bekraefte deres egen teser om, at folk er idioter og de skal holdes i kort snor.

"Vi er bare ikke bedre"
Skrevet af CPH-Hotspur
Det er faktisk kun blevet værre siden sidst vi skrev om det, Redondo. Matias linkede også til nogle billeder, han havde taget, hvor folk på Vesterbro var samlet tæt i store flokke, og jeg ser væsentligt flere mennesker, der udviser den adfærd siden temperaturen steg, både lokalt og på vejen hjem fra arbejde. Det er efterhånden så tydeligt, at det ikke blot kan være “a few bad eggs” længere.

Der er selvfølgelig stadig folk, der tænker sig om, men unge og folk, “ der hygger sig”, skider ret højt på det efterhånden. Flere steder har der siddet store grupper af unger på tværs af fortorve, som har hygget sig med øl og musik, der har nægtet at tage hensyn og gøre plads til andre, det er sgu jævnt cuntet. Mange holder stadig afstand i bus og metro, så det er da i det mindste betryggende.
"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn https://www.youtube.com/watch?v=48H34ukFe8g
Skrevet af Slettet(202352200106)
Hernede forsamler unge sig i parker for at ryge vandpibe og andre rusmidler. Dette er paa trods af, at boeden kan vaere op til hele 25.000 euro.


Naturligvis er stemningen omkring lockdown jo ok nu, fordi folk hele tiden har i bevidstheden, at det er kortvarigt. Desvaerre for den danske strategi saa er mennesket opbygget til at samles i flok. Hvis ikke man kan samles, saa bliver man ensom. Og ensomhed er roden til alt ondt. Hvis vi skal leve med disse restriktioner i 6-12 maaneder, saa skal stemningen nok vendes, og vi kommer til at se flere "free ridere".

Folk er jo ikke idioter, fordi de soeger social kontakt. Vi er oplaert gennem livet til netop at soege social kontakt. Det er aabenbart svaert at forstaa, at kunsten til at isolere sig selv er lettere sagt end gjort.
"Vi er bare ikke bedre"
Skrevet af Slettet(320937202705)
@Hausser

Efterhånden som konsekvenserne er ved at gå op for folk og at skræmmescenariet måske ikke er så skræmmende endda, så er det da tydeligt at folk begynder at røre på sig.


Det understøtter ikke at folk er oprørte over håndteringen.

Jeg kender adskillige læger som åbenlyst efterlyser proportionalt i forholdsreglerne.


Hvilke forholdsregler specifikt?

Retorikken er også blevet langt mere konfrontatorisk i medierne og i folketinget. Hvorfor mon?


Fordi politik er politik.

Generelt er det tydeligt at de fleste har været skræmt på plads, ikke mindst forbi man har tegnet i billede ud fra data som tyder på at være massivt overvurderet.


Hvad har det med det citerede at gøre?

Men efterhånden som presset stiger på virksomhederne og mængden af konkurser stiger, så stiger frustrationerne da helt tydeligt. Der er vel ikke en dag uden en stor konkurs, massefyringer, eller en brancheforening som klager deres nød, fordi de balancerer på afgrunden af deres eksistens.


Ja, "send os penge". Men det understøtter ikke at man er frustreret over regerings håndtering af situationen.
Skrevet af Geddar , moderator
@CHP

Jeg oplever akkurat det samme. Tidligere kunne man tydeligt se folk holdt afstand, og man så langt færre grupper end nu. Forleden hørte jeg også min frisør fortælle om et par unge der var blevet klippet, der fortalte om at "nu havde de jo løst det Corona"...

Så lidt som ventet, så bliver den langsomme genopbning fejltolket af nogle, der ikke har gider høre opmærksomt efter de få minutter det ville tage.
https://kortlink.dk/sudv
Skrevet af Geddar , moderator
"Ja, "send os penge". Men det understøtter ikke at man er frustreret over regerings håndtering af situationen."

Præcis. Det er et spørgsmål om at Corona har ramt markederne. Jeg har ikke hørt én eneste i den store virksomhed jeg arbejder i rette problemerne mod regeringen. Og det på trods af kæmpe store økonomiske problemer.
https://kortlink.dk/sudv
Skrevet af Bosse1983
Min tilværelse er på ingen måde sat i bero, Hausser. Den er anderledes, men ikke nødvendigvis i negativ forstand. De fleste mennesker, tro det eller lad være, er ret tilpasningsdygtige. Det er efterhånden ganske godt dokumenteret, at folk faktisk bliver ganske syge af skidtet, så hvis du mener at dødsrate under nedlukning er udtryk for "en meget lille del af befolkningen" er vi igen ude i din faktaresistens, kombineret med den Catch-22 jeg nævnte tidlig i forløbet.

Du og dine unger er en meget, meget lille del af befolkningen. At I eventuelt sidder hjemme med en reduktion i indtægt, men ellers med dit og din families gode helbred i behold, er noget mindre permanent end død, og næppe så traumatiserende som at tilbringe tiden i respirator. Det er måske en kedelig situation for dig, hvis selskabet ikke behager dig, men definitivt et tradeoff jeg accepterer.

Du accepterer betingelsesløst indgreb i grundloven, indgreb i dine friheder, livskvalitet og økonomi, fordi du er skræmt. Overvej igen hvem der den angste her?

Der er ikke betingelsesløse indgreb i grundloven. Midlertidige indgreb er primært designet mod laveste fællesnævner, dig eksempelvis, som altid. Jeg havde taget forholdsregler uden at det blev mig pålagt, Hausser. Det havde de fleste. Jeg oplever absolut ikke ingen nedgang i livskvalitet. Tværtimod. Min kæreste arbejder primært som freelancer og har måtte suspendere nogle projekter, som vel betyder en nedgang i hendes indtægt på 20-30%, men det er ikke noget der presser os og det er en midlertidig tilstand. Det er helt OK. Hun har så tid til egne projekter, samt at hjælpe mig, som er teknologisk udfordret.
Det er ret interessant, at du ensidigt fokuserer på din frihed til at gøre det du ønsker, men slet ikke kan respektere andres frihed til at afstå fra øget smitterisiko. Jeg er med på, at for dig handler det om de syge og svagelige og det enormt sympatiske i, at de skal afstå ret til liv og det helbred de har, så du kan få det du vil.

Skal man da følge en leder uden en plan? I hvilken verden accepterer du det?


At du ikke forstår planen, er ikke det samme som den ikke er der. Jeg antager at du arbejder i et frygtelig statisk miljø. Det er forklaret dig adskillige gange, at der er tale om en dynamisk plan, baseret på udviklingen i underliggende faktorer. Det er relativt simpelt. Du har et kapacitetsmål i sygehusvæsnet man ønsker at holde sig inden for. Videre har du en løbende samfundsøkonomisk cost–benefit model, hvor antal syge og døde afvejes mod økonomi og aktivitet i øvrigt. Hvilke faktorer man kan kontrollerer i modellen, er toneangivende for hvad man gør i forskellige sekvenser. Coronavirus er en eksponentiel størrelse, hvorfor genåbningen foregår inkrementel, fordi når katten først er ude af sækken, får du den næppe i og snøret igen.
Det er helt normal praksis i ganske mange brancher, at man bruger dynamiske modeller og har en flydende strategi, men med Corona er det oplagt nogle helt andre stakes.

Og jeg er skam på arbejde i den private sektor, dem der har en masse på spil her til at starte med. Som nævnt, vi er ikke direkte påvirket pt. men risikerer at blive det da vi eksporter meget og vores udenlandske moderselskab er ramt.

Og da kan det jo så undre, hvorfor du hyler sådan. På tværs af politik og styretype er det en global nedlukning, så den eksport kan hverken I eller Mettemor påvirke, så hvad er dit problem med at holde afstand i Netto og ikke opholde dig sammen med mere end 9 andre personer?


Men kan godt forstå at jer i det offentlige, læner jeg tilbage.


Jeg arbejder på konsulentbasis, så jeg har en fod i begge lejre. Der er rigeligt for mig at gøre begge steder. Hele min arbejdsdag er vendt på hovedet som underviser. Vi har et stykke tid arbejdet med at streame og lave videoer af undervisning. Det var tænkt som et supplement til lab og forelæsninger, men i løbet af en uge var det stort set hele grundlaget, kombineret med spørgetimer som konference. Et testprojekt som pludselig acceleres, og vi må justere løbende ud fra det vi erfarer. En dynamisk plan, ved du nok. Det var aldrig tanken at jeg skulle stå foran et kamera, og at optage min og andres aktivitet i diverse programmer var ikke evner jeg havde det store af. Heldigvis har jeg en kæreste som arbejder med IT og mdier, men for en halvgammel støver som mig, er det en del kompetence at tilegne sig, mens man bogstavelig talt står i det. Både i det offentlige og det private er der folk der kan have en nogenlunde normal arbejdsdag fra hjemmet, men der er også mange som har haft gang i deres egne "månelandinger". Det er ekstremt bøvet, fordi du er lidt eksponeret, at tro at alle i det offentlige kommer sovende til det.

Din personlige og usolidariske modvilje sidder du heldigvis ret alene med. Tilsyneladende er du jo ikke blevet ramt på hverken det ene eller det andet, men vræler bare over usikkerheden. Jeg har mødt et ganske betragtelig antal, hvor den frygt er blevet en realitet, men ingen som opfører sig som obsternasige unger der ikke vil tage ansvar, hvis ikke de får sin vilje.
"I have mood poisoning. Must be something I hate." kortlink.dk/knd4 10 af mine de bedste, mod Toffees' 15 i Top 6
Skrevet af Geddar , moderator
@Interforlivet

Du skulle have læst hvad han skrev tidligere i processen. Han kunne SLET ikke forstå regeringen ikke havde en klar plan, inkl. genåbningstidspunktet, klar. På trods af at man endnu var meget tidligt i forståelsen af hvad sygdommen var for en størrelse, smittespredning mm.

https://kortlink.dk/sudv
Skrevet af Slettet(202352200106)
@Geddar

Eller ogsaa kan det tolkes som, at det er Paaske og godt vejr. Folk gaar naturligvis ud og moedes. Det har de gjort hele deres liv.

I Tyskland forsamles unge mennesker ogsaa trods boedevarsel og meget strengere restriktioner end i Danmark (kun forsamlinger paa 2). Det er endda foer, at vi talte om genaabning.

Det er menneskets natur, det er ikke regeringen, som letter paa bremsen. Eller traeder paa bremsen for den sags skyld.
"Vi er bare ikke bedre"
Skrevet af Geddar , moderator
Det er da absolut også en faktor, da det øger ønsket om at komme ud, men det er jo ikke først efter udmeldingen der har været godt vejr. Vejret før udmeldingen var også glimrende.

"Det er menneskets natur, det er ikke regeringen, som letter paa bremsen."

Alternativt er det ikke enten/eller...
https://kortlink.dk/sudv
Skrevet af Black Spider
@ Hausser

Ja der er mange estimater for dette mørketal og forhåbentlig bliver vi snart klogere.

Ud fra de ca. 2%, er det også kun 0,2% der har været indlagt på intensiv, eller rettere en overvurdering af behovet på en faktor 25.

Og det kan vi jo være glade for, men eftersom vi ikke har en reel behandling af covid-19 på nuværende tidspunkt, så sparer det her jo sådan set kun overdødeligheden ved kapacitetsmangel. Det gør intet ved den estierede IFR på 1%, som vi reelt stadigvæk ikke har data til at afvise.

Du får det til at lyde som mit tal det der? Hvorfor gør du det, når du udmærket ved hvor det kommer fra? Faktisk brugte de vist endda en faktor 80 frem for 70. Hvorfor bliver du smart i en fart omkring det?

Jeg har ikke den fjerneste ide om, hvor faktor 70 eller faktor 80 kommer fra. Ingen overhovedet. Hvis du mener, at ca 10% af befolkningen allerede skulle være smittet, så kom med en brugbar og pålidelig kilde. Ellers hænger du selv på tallet.

Du vist en af dem som også lavede en masse regnestykker omkring hvor mange 100.000er af intensiv-dage vi havde brug for og hvor presset sundhedsvæsnet ville blive. Og med udgangspunkt i dette, var der selvfølgelig meget der kunne retfærdiggøres.

Du snakker udenom. Ja, jeg laver matematik når tal bliver smidt efter mig. Ikke fordi jeg er specielt god til det, men det virker bare som det rigtige at gøre. Hvad med dig?

Det sagt, så er vi stadigvæk reelt blot ude i en følsomhedsanalyse, og vores vurderinger af hvor skæve estimaterne fra sundhedsstyrelsen er, er netop meget følsomme over for, hvor mange der har været smittet.

Altså er hele din beregning reelt ikke meget værd, medmindre du også kan give en solid begrundelse for din mørketalsfaktor. Og det kan du jo netop ikke. Jeg kan ikke. Bosse, Claus, Geddar, faktisk er der ingen herinde eller andre steder, der kan give en virkelig solid begrundelse for faktoren.


Kan udmærket forstå behovet for at mistænke mørketallet, fordi det ikke passer ind i ens virkelighed, men syntes også det vil være passende at begynde at forholde sig til at det, måske, ikke er så slemt som man har frygtet og folk hverken bliver indlagt normalt, eller på intensiv, i nær det tempo som man frygtede.

Det er trods alt temmelig væsentlig om 5% af de smittede eller langt under 1% ryger på intensiv.

Det her er lidt fjollet. Hvor mange folk dør i biluheld hvis vi sætter fartgrænsen til 20 km/t og sætter elektronisk begrænser på alle biler, så de bogstaveligt ikke kan køre hurtigere end det? Stort set ingen dør. Altså er biler helt ufarlige. Altså har vi slet ikke brug for fartgrænser. Det er grundlæggende den logik, du er ude i. :-)

Det er ikke et spørgsmål om, at jeg "mistænker" mørketallet. Jeg vil have en begrundelse for det. Ellers kan vi jo bare vælger faktor 1000 og så er alle igennem virus og immune, og problemet er helt løst. Er du ikke tilfreds med faktor 1000? Hvorfor mistænker du faktor 1000??!

Pointen er, vi kan ikke bare vælge en faktor, der minimerer problemet, og så faktisk forvente, at nu er problemet løst. Hvis der er usikkerhed om faktoren, så er vi nødt til at estimere konservativt. Hvad er et konservativt estimat for faktoren? Og hvordan ser tallene så rent faktisk ud, hvis vi er konservative? Hvad sker der, hvis vi bare åbner op, og R-effektiv hopper tilbage til R0? Hvordan ender vi et andet sted end Spanien, Italien, New York?

Det her er ikke retoriske spørgsmål. Det er faktiske spørgsmål, der kræver et svar.
annonce
0