Det kommer vist an på hvordan du spørger..
Hvordan ville du da spørge?
Det Økonomiske Råd har hele tiden vurderet at en inddæmningsstrategi (ZeroCovid) var enormt besværlig at udføre, grundet assymptomatiske smittebærere, og det derfor vil koste et enormt tab i frihedsgrad at føre ud i livet. Det er dog uden sammenligning den hurtigste måde at få gang i økonomien, og den strategi der ser ud til at give det mindste økonomiske tab.
Undertrykkelsesstrategien (Hammeren og dansen), er den strategi man bør vælge når inddæmning ikke er en mulighed, ved en epidemi der enten har forholdsvist høj indlæggelsesgrad/dødelighed, giver senfølger og/eller hvis en vaccineimmunitet er mulig indenfor en overskuelig fremtid.
Det er billigere for en økonomi at holde at restriktioner der giver en konstant høj kontrol med epidemien, og aldrig åbne mere end end at kontakttallet forbliver på/under 1.
Afbødningsstrategien (den svenskerne kørte sidste forår og måtte justere), giver bedst mening i en ufarlig sygdom med lav indlæggelsesgrad/dødelighed, ingen eller meget milde senfølger og/eller ingen vaccineimmunitet i udsigt.
Undertrykkelsesstrategi og Afbødningsstrategien giver meget tæt på samme tab i forbrug, når man ved undertrykkelsesstrategien primært lukker ned for de brancher der alligevel vil blive hårdest ramt af høj smitte som man vil se i afbødningsstrategien.
Forskellen på at lukke barer restauranter vs. folk der bliver væk af frygt for smitte, er altså minimal. På samme måde som rejsebranchen, diverse servicefag og lignende, lider nærmest identiske tab i indkomst i begge strategier.
Derfor kan du også se at faldet i det danske og det svenske forbrug sidste forår faldt identisk med ~25%. Danmark formåede bare, med hammeren, at slå smitten helt ned og derfor ende med markant færre indlagte og døde pr capita,
Da vi sidste sommer åbnede op, gav det ganske god mening da vi åbnede ud fra meget lav smittespredning, men man lod det køre alt for længe, kontakttallet blev for højt, og så blev man igen tvunget til at bruge hammeren i december. Det er vanvittigt dyrt, og skaber usikkerhed hos erhvervslivet. Det billigste havde været rent faktisk at
danse med virus, og begynde at indføre flere og strammere restriktioner, så snart vi kunne se samfundssmitten begyndte at stige, og igen få presset kontakttallet ned da det begyndte at stige.
Derfor anbefaler de også nu at man ikke åbner mere op, end at vi har fat om virus og kontrol. Det sidste stykke tid har vi ligget mellem 0,9 og 1, 1, og det er et perfekt sted at ligge. At man nu vil begynde at åbne endnu mere op, kan nemt ende med at koste mere på økonomien, end at fortsætte seks-otte uger mere med hårdere restriktioner, indtil man rent faktisk kan begynde at forvente en effekt af vejret, og efterfølgende vaccinerne. Altså, at vi vil kunne åbne mere op, uden at kontakttallet stiger så meget at virus begynder at stige og vi igen risikerer udvidet samfundssmitte.
Så, hvordan vil du spørge Det Økonomiske Råd og overvismand Carl-Johan Dalgaard, for at få et andet svar?