@ Kcop
For det andet saa har jeg da ikke set nogen rapport, som siger at Danmark har klaret sig bedre end alle sammenlignelige lande. For det foerste, sammenlignelige hvilke parameter taler vi her?
Man kan f.eks. tage udgangspunkt i lande i EU, el. lande på et sammenligneligt økonomisk niveau, el. lande med tilsvarende velfungerende sundhedsvæsen.
Her kan man jo så kigge på antal døde, antal smittede, påvirkning på økonomien o.l.
Her er fakta, at DK ligger lavt med antal smittede, døde, påvirkning på økonomien. Desuden har man set over en bred kam haft mildere nedlukning - ikke på alle parametre, men samlet set. DK er ikke verdensmestre på alle områder, men blandt de lande der kan præstere de bedste tal og man har ikke lige så omfattende nedlukninger som de fleste sammenlignelige lande. De lande der har mindre nedlukning end DK har generelt set også dårligere statistikker - altså flere smittede, døde og større påvirkning på økonomien.
Og saa maa jeg endnu en gang forslaa dig at dokumentere den form for kausalitet, som der er med, at haardere nedlukning betyder faerre omkostninger for samfundet. Det har jeg endnu til gode at se et tydeligt bevis paa, selvom det selvfoelgelig er nemt og fortaelle, at fordi vi lukker ned, saa falder smitten. Det forklarer rapporten altsaa ikke
Puha, det ville blive en enorm rapport som jeg hverken har tid el. evner til at stille op så den holdt videnskabeligt.
Jeg har antaget det som alment fakta at man kan se en tydelig sammenhæng mellem nedlukninger og faldende smitte og mener at stort set alle fakta dokumenterer dette.
Den omtalte rapport laver en del beregninger med udgangspunkt i "værdien af et liv" vurderet ud fra hvor meget en person bidrager til BNP gennem et arbejdsliv. Med færre døde pr. 100.000 indbyggere og i alt er DK altså sluppet billigere end de fleste sammenlignelige lande. Til sammenligning koster krisen i Sverige flere penge i forhold til BNP pga. flere mistede liv. Og jo, i de beregninger jeg efterflg. lavede tog jeg udgangspunkt i, at der var flere døde i Sverige pga. en mildere nedlukning.
Men som sagt saa hersker paradigmet om, at hvis smitten falder, saa hjaelper nedlukningen, og hvis smitten stiger, saa er det fordi, at vi ikke holder afstand og spritter af. Paa trods af de mange restriktioner selvfoeligelig.
Hvis jeg må have lov at vende den om, findes der så tilfælde hvor øget nedlukning har ført til øget smitte? Dog med det forbehold, at der er en vis forsinkelse på at nedlukning virker.
Jeg er ikke bekendt med at der skulle være lande i EU - el. lande der derudover kan være sammenlignelige med DK - med mindre nedlukninger der har færre smittede, døde el. mindre påvirkning på landets økonomi.
Til gengæld er der en del lande der har kørt med strammere restriktioner end DK som er hårdere ramt. Min antagelse er, at DK ser ud til at have styret ret godt igennem krisen med et rimeligt velfungerende mix mellem restriktioner og åbenhed. Dermed ikke sagt at alting har fungeret perfekt.