Du svarer på indlægget:
"har du forslag til, hvordan det måles eller der opnås nogenlunde enighed om, hvorvidt en politiker ´favner´ hele ´nationen´?"

Det kommer selvfølgelig an på hvordan man operationalisere "favner hele nationen". Jeg vil dog mene et ret godt mål for det vil være følgende. Indbyggerne i DK opdeles efter geografi. Det kunne evt. være regionerne, eller kommunerne. Så beregner du de forudsagte sandsynligheder med en stemme på lederen for alle geografiske områder. Herefter danner du et mål for socioøkonomisk status og beregner igen de forudsagte sandsynligheder for en stemme på lederen alt efter din socioøkonimske status. Herefter krydser du socioøkonomisk status med geografi og beregner de forudsagte sandsynligheder. Hvis din forudsagte sandsynlighed for at stemme på lederen ikke ændrer sig signfikant afhængig af din geografiske placering i DK eller din socioøkonomiske status, vil jeg mene du kan konkludere at lederen favner bredt. Det gør således ingen forskel hvor i landet du bor, hvor mange penge du har, hvor lang uddannelse du har etc. for om du vil stemme på lederen eller ej.

"Har du forslag til, hvordan det måles eller der opnås nogenlunde enighed om, hvilken slags opførsel ´nationen´ kan ´respektere´?"

Det er vel bare at spørge befolkningen til vigtige politiske spørgsmål. Hvad er holdningen til vi skal i krig i Irak? Skal vi tillade flere flygtninge? Er vores engagement i Syrien godt? etc. Eller mere simpelt, spørge folket om de mener lederen gør et godt stykke arbejde.

I et demokrati vil der selvfølgelig aldrig være 100% enighed, men hvis der er signifikant forskel, indkapsler du nu meget godt den reele holdning der er til lederen.
0