Du svarer på indlægget:
Det største problem i forhold til de penge som det offentlige forvalter, er tankegangen. Kassetænkning på et enormt plan.
Der bruges samlet omkring 1.100 mia. Dkr. så at lette topskatten, hæve beskæftigelsesfradraget eller lignende er en dråbe i det samlede hav.

Tyg lidt på tallet 1.100 mia. Dkr.
Regn lidt på det, i forhold til mængden af mennesker i landet.

Se lidt på din el-regning og se så hvor få procent der i virkeligheden dækker dit forbrug af el.

Prøv at samle dine bonner når du handler almindelige fødevarer etc. i supermarkedet. Bare i en måned. Prøv så at regne momsen ud, for slet ikke at tale om alle de øvrige afgifter, der ikke står direkte noteret på bonnen men som du betaler alligevel uden at være klar over det.

Har du bil, så er det uhyggeligt deprimerende at regne på hvor mange penge man egentlig har brugt på selve bilen. Ikke kun i forhold til anskaffelse, men også hver gang du betaler vægtafgift, kører over en bro eller fylder benzin på.

Hvor mange har nogensinde haft det offentlige som kunder?
Hvis man har, så har man også oplevet et vanvittigt bureaukrati og indkøbere der har haft travlt med at fyre budgettet af sidst på året, fordi man skulle i hvert fald ikke undlade at bruge budgettet, for så risikerer man jo at få tildelt færre penge næste år.

Når jeg har set "Spild af dine penge" på DR, så bliver jeg simpelthen så vred. Ja, jeg er glimrende klar over at 1 mio. Dkr. ikke betyder noget som helst i Københavns Kommunes budget, så når nogle halvhjerner har fyret dem af på en interaktiv bænk, så flytter det ikke det helt store. Men hvorfor stiller vi så ikke spørgsmålstegn ved hvorfor de overhovedet har den mio. Dkr. i det hele taget? Hvad nu hvis man havde prioriteret at den mio. Dkr. aldrig var blevet opkrævet i skatter, eller at man havde nøjes med kun at opkræve halvdelen og så bruge den anden halvdel på eks. skoler, børnehaver, plejehjem eller noget andet? Inden man påpeger hvor lidt en mio. Dkr. i den sammenhæng, så tænk på den som en metafor for alle de fuldstændigt åndssvage ting vi bruger penge på i samfundet, som vi ikke får alverden, eller noget overhovedet, for.

Hende den søde LA´er der sprang frai Kbh. pga. den sag med den skulptur.. Hvorfor stopper vi ikke op engang og spørger os selv om det er nødvendigt med skulpturer overhovedet, eller hvor vigtige de er i forhold til andre ting, som eksempelvis skoler, sygehusvæsnet, politiets overarbejdspukkel eller 700 andre ting. Det virker fuldstændigt hjernedødt på mig at man ikke kan finde midler til at bemande en børnehave, når man 300 meter væk godt kan finde 1,5 mio. Dkr. på en kunstinstallation og vi godt kan bruge 1 mio. Dkr. på at sende et kommunalt udvalg på inspirationstur til Brasilien. Det er ganske enkelt det rene vanvid.
Men det er jo "forskellige kasser"....

Jeg ved godt at det er fuldstændigt utopisk, men hvor ville det være lækkert hvis man satte sig ned og vaskede tavlen helt ren.
Startede med en helt blank finanslov og en basal debat om hvilke opgaver staten skal løse, i hvilket omfang og hvor meget det koster.
Uddannelsessystem, sundhedsvæsen, politi, militær, socialvæsen osv. Det hele. Forfra. Skal vi have det, i så fald hvorfor, i hvilket omfang og hvor meget er vi villige til at bruge på de respektive områder. Hvilke håndtag skal der skrues op for, skal der skrues ned for andre eller lukkes helt for nogle tredje.
Måske kunne man evt. huske at tage udgangspunkt i, og have respekt for at, det er borgerne som man beder om at betale for gildet hver gang man vælger at der skal bruges penge på noget, hvad enten det er en af de berømte jyske motorveje, formålsløs udflytning af offentlige arbejdspladser eller en interaktiv bænk i København.
0