Til alles orientering vil jeg gerne lige binde en sløjfe på min egen rejste diskussion tidligere om grundlovsstridighed.
I en artikel fra Weekendavisen i fredags havde man bl.a. talt med Jørgen Albæk fra Aarhus Universitet, som er en kapacitet inden for forfatningsretten.
Ifølge ham er det tvivlsomt hvorvidt der er tale om ekspropriation, da regeringen besluttede, at alle mink skulle aflives. Her er der således ikke nødvendigvis tale om et grundlovsbrud. Dette fordi flere af kriterierne, der bruges til at vurdere, om der er tale om ekspropriation, ikke taler for (de fire kriterier er overførsels-, formåls-, intensitets- og generalitetskriteriet).
Det er der til gengæld, når regeringen agerer uden hjemmel, da det ikke opfylder hjemmelskravet, der udspringer af legalitetsprincippet, der udspringer af forholdet mellem 1. og 2. pkt. i grundlovens § 3 (altså forholdet mellem lovgivende og udøvende magt).
På den baggrund er al forvaltningsvirksomhed uden hjemmel grundlovsstridig - dette sker (desværre) forholdsvist tit i alle mulige sager. Fx blev Aarhus´ borgmester Jakob Bundgaard taget i at anprise (læs: reklamere) for en lokal frisør, og det havde han ikke hjemmel til, dvs. han handlede grundlovsstridigt.
Her er et link til den sag:
https://jyllands-posten.dk/jpaarhus/aarhus/ECE10583876/ekspert-bundsgaard-bryder-regler-i-frisoervideo/ Således tilbage til min pointe om, at der intet specielt, unikt eller skærpende er i, at det er grundloven, der er blevet overtrådt. Det er rigeligt, at der er tale om lovbrud - både på grundlovs- og "almindeligt" lovs niveau.
Så fik jeg fred i sjælen på det punkt...
God dag til alle!