Hvis formålet var at sikre bankerne, så tjener den vel formålet ?
Nu har jeg ikke fået set dokumentaren, men det er vel værd at få med sig, at man allerede med pakke 1, havde stillet garanti for dele af bankernes virksomhed i udlandet. Blandt andet fandt DB at det var en god forretning, at finansiere spøgelsesbyer i Irland. Med andre ord havde staten påtaget sig en enorm risiko, allerede inden pakke 2 skulle til forhandling.
Formålet var at sikre a) forsat aktivitet, især på udlånsmarkedet og b) tillid og likviditet. Defor er det væsentligt at sikre at konsum ikke udsættes, hvorfor en rente her og nu, kontra en fremtidid andel i afkast, ikke tjener formålet. Med mindre selvfølgelig at renten er så uanseelig som det lader til at være tilfældet, i hvilket tilfælde man dog ikke har den store garanti for den risiko man løber. Bankerne vil, naturligvis, hente det ind de selv må betale for lån, på udlånssiden til kunder. Der er der mulighed for et creditcrunch, hvis renten er for høj, hvorfor argumentet er dårligt. Pakke 1 indeholdt ikke noget som faciliterede dette creditcrunch.
Om bankerne havde problemer eller ej er lidt svært at sige men kursen styrtdykkede og den slags kan udløse en dominoeffekt sim kunne medføre et krak og når den største aktionær samtidig blødte, så var der nok en reel risiko.
Den største risiko ved kursen var som sådan ikke et krak, da det var svært for investorene at flygte andre steder hen. Aktierne skal afsættes i et elendigt marked. Staten kunne jo, alternativt, købe aktier og holde kursen i vejret, hvis faren blev overhængende. Den store risiko lå i den manglende tillid som kursen sender til kunderne og frygten er at folk med indlån, skal løbe ned i banken og kræve deres penge, for deefter at gemme dem i et hul i haven eller i madrassen. Det havde man ikke likviditet til. og det ville definitivt have lammet bankerne. Uanset hvordan aftalen stykkes sammen, vil en garanti samt et indskud på 70-75 mia. i sektoren fra statens side, hjælpe på frygten.
Faktum er nok nærmere, at DB og andre, har fyret den påstand af, at de ikke har til både at vedligeholde forpligtelser i udlandet, samt holde det danske marked gående. Det var et tab, som staten naturligvis ikke kunne bære. Dels sidder de som kautionister i udlandet og hvis det danske marked samtidig lammes, kan du selv se tegningen til en græsk tragedie.
Misforstå mig ret, jeg har selv tjent fine penge på den danske sektor, men set fra et fagligt synspunkt, er det en dårlig deal som staten har lavet. Primært fordi man sætter sig som en lus mellem to negle og tager en stor portion af risikoen, allerede inden man sætter sig til bordet i runde to. Ligeledes ved simpelthen at sætte politikere til at træffe en beslutning, som de selv med info fra eksperter, kan skræmmes til at ændre.
"I have mood poisoning. Must be something I hate."
kortlink.dk/knd4
10 af mine de bedste, mod Toffees' 15 i Top 6