Snak

Mere indhold efter annoncen
Det forklarer ikke, hvorfor S i Sverige ikke er gået ret meget tilbage, siden SD begyndte at gå frem.
"The problem with my life is that I've said too much shit in the past and no-one forgets it"
Hvorfor ikke, når liste M’s afvisning af flygtningestramninger fik M til at miste størstedelen af de ekstra stemmer, der i stedet gik til SD?

I Danmark undgik V og K at tabe stemmer til DF ved at overtage store dele af DF’s politik. Men som de tyske medier har gjort opmærksom på, så stoppede dette ikke DF’s fremgang, men gjorde i stedet bare DF mere stueren. Som de siger, så virker det ikke at forsøge at stoppe de populistiske højrepartiers fremgang ved bare at lægge sig ned for dem, hvilket Danmark jo er et klart eksempel på. Men da DF så ikke fik stemmerne fra V og K’s vælgere, så måtte de jo få dem fra S i stedet for.
Hvis det er ufaglærte arbejdere, der i DK er gået fra S til DF, så må det være en anden type vælger, der er gået fra M til SD, medmindre en masse ufaglærte arbejdere stemte på M før SD´s fremgang.

Alternativt må S samle en masser stemmer, som kan opveje et eventuelt tab af ufaglærte stemmer til SD. Eksempelvis vælgere fra M.
"The problem with my life is that I've said too much shit in the past and no-one forgets it"
Nu kender jeg ikke specielt de svenske M vælgere. Men hvis de ligner de danske V vælgere, så er det jo især landmænd, landbrugsmedhjælpere, tjenestemænd, lavere funktionærer, håndværkere og lignende, der sædvanligvis ikke er medlemmer af nogen fagforening.

K vælgere plejer i Danmark til gengæld at være enten rigere end V vælgere eller evt at være jurister, da K jo også altid har været et lov-og-orden parti. Tidligere var det jo sådan, at Venstre kun fik stemmer på landet og især fra gårdejere og landbrugsmedhjælpere. Også nogle af de mindre husmænd stemte dengang Venstre, men mange stemte i stedet på RV. Proprietærerne og godsejerne stemte derimod på K, og det samme gjorde jurister og advokater.

Hos S har problemet i Danmark jo nok været, at S ikke mere er nært knyttet til fagbevægelsen og fagforeningerne, der desuden virker ret svækkede efterhånden. S er blevet til et mærkværdigt flydende midterparti uden nogen særlig klar politik.
Sikkert, men det forklarer stadig ikke, hvor S ikke er gået mere tilbage i takt med, at SD er gået markant frem.
"The problem with my life is that I've said too much shit in the past and no-one forgets it"
SD i Sverige har ikke kun taget stemmer fra S, da alle de andre partier og har følt at emnet indvandre/flygtninge er tabubelagt ligesom som S.
KENWRIGHT OUT, VAR OUT
@Fribytter
Problemet er din opfattelse af, at højreekstremistiske populistpartier altid stjæler flest stemmer fra Socialdemokraterne. For selvom dette har været tilfældet i Danmark pga de borgerlige partiers dybe knæfald for DF, så har det heller ikke været tilfældet i Tyskland.

Ved valget i 2017 skiftede 500.000 vælgere i Tyskland fra S til AfD, men over en million vælgere skiftede fra CDU til AfD ifølge https://www.welt.de/politik/deutschland/article168989573/Welche-Parteien-die-meisten-Stimmen-an-die-AfD-verloren.html Desuden skiftede mere end 1,2 millioner tyskere fra at være sofavælgere til i stedet at stemme på AfD, og derudover skiftede 430.000 fra die Linke (et venstrefløjsparti) til AfD.

Så populistiske højrepartier kan stjæle endnu flere stemmer fra de almindelige borgerlige partier, end de kan fra Socialdemokratiet plus venstrefløjen. Desuden giver deres skræmmekampagner mod indvandrere også gode muligheder for at mobilisere nogle af de sofavælgere, der ellers normalt slet ikke gider at stemme.
"SD i Sverige har ikke kun taget stemmer fra S, da alle de andre partier og har følt at emnet indvandre/flygtninge er tabubelagt ligesom som S."

Gad vide, hvor mange C- og KD-vælgere, der er skiftet til SD...

2010
S, 30,7
M, 30,1
SD, 5,7

2014
S, 31,0
M, 23,3
SD, 12,9

2018
S, 28,4
M, 19,8
SD, 17,6
"The problem with my life is that I've said too much shit in the past and no-one forgets it"
"Problemet er din opfattelse af, at højreekstremistiske populistpartier altid stjæler flest stemmer fra Socialdemokraterne. "

Jeg har eksplicit skrevet, at det ikke ser ud til at være tilfældet i Sverige.
"The problem with my life is that I've said too much shit in the past and no-one forgets it"
En forklaring på, hvorfor SD især har taget stemmer fra Moderaterne findes på https://pov.international/analyse-10-ars-blokpolitik-i-sverige-er-brudt/ hvoraf det jo fremgår, at netop Moderaterne har været splittede i spørgsmålet om, hvorvidt man skulle kunne samarbejde med SD, hvorimod ingen andre partier vil røre SD med en ildtang. Så det er vel kun naturligt at de M vælgere, der gerne havde set en mere positiv holdning fra M til SD, denne gang ofte valgte at stemme SD i stedet for M. For det svarer jo lidt til det problem, som Inger Støjberg ville have fået, hvis Venstre i Danmark ligeledes med et lille flertal havde besluttet ikke at samarbejde med DF. Mon hun så ikke også selv ville have skiftet til DF? ;)
annonce