Vi kan selvfølgelig godt forbyde os ud af alt. Det vil selvfølgelig give en virkning. Og et trist, trist samfund.
Der er vel plads til nuancer. Jeg ønsker ikke, vi skal forbyde os ud af alt, men folkesundheden bør efter min mening være et offentligt anliggende i vist omfang.
Forventer du, at det bør være en del af snakken, eller kan du acceptere det rimelige i argumentet, at i en skattefinansieret velfærdsstat som den danske, betyder færre (økonomiske) ressourcer en reduceret indsats?
Jeg forventer da, at man skeler til de lande, hvor levealderen er højere end herhjemme, og trækker på deres erfaringer. Jeg er da enig i, at færre ressourcer vil reducere indsatsen. Men sænker eller fjerner man afgiften, så skaber man grobund for flere livsstilssygdomme, og dermed skal man alligevel øge udgifterne til symptombehandling.
Så ser jeg hellere man går den modsatte vej i håb, om at man kan reducere tilfældene af livsstilssygdommene, så man derfor ikke har behov for så mange ressourcer.
Alternativet er selvfølgelig at tage pengene andre steder fra.
Jeg kender i øvrigt heller ikke tallene, men finder det bekymrende, at DK i 2010 ifølge WHO lå på 38. pladsen lige efter Cuba.
- Jeg påstår ikke, at der findes en forkromet og perfekt løsning, men det må være klart for alle, at forebyggelse kan intensiveres netop på baggrund af øgede midler - eller sagt med andre ord: Send flere penge.
Jeg finder dog temmelig paradoksalt, at de øgede midler skal komme fra et øget forbrug af de varer, der er med til skabe sygdommene og dermed udgifterne. Det forekommer mig ikke som den mest hensigtsmæssige måde at gribe tingene an på.
Even at my lowest, I have always managed to feel contempt for others.