Snak

Mere indhold efter annoncen
Skrevet af Mr. Pink
"Især er det jo skræmmende, når der sidder mindst én folkeskolelærer her (dog in spe), for så er der sgu dømt rødt lys for nogle kommende elever, hvis holdningen herinde skal tages for pålydende."

Jeg forstår din bekymring, hvis du oprigtig er nervøs for, at jeg bare mener, at mange dyslektikere skal tage sig sammen og er sørgelige. (Hvem har udtalt dette? Det svarede du aldrig på?)

Her på nettet er det vel tilladt at brokke sig og "te sig tosset" over emner, som man i det "rigtige" og professionelle (lærer)liv naturligvis møder med alvorlighed, seriøsitet, engagement og tørster efter at løse.

Det håber jeg, du forstår - min kære repos?:)

P.s Jeg måtte slå "in spe" op. Du er glad for fremmedord.
Christian Eriksen siger selv, at han var død i fem minutter, og at det er paradoksalt, at han får blomster, bare fordi han er i live.
Skrevet af Mr. Pink
"Som trådstarter må jeg sige, at det ikke på noget tidspunkt har været min hensigt at svine folk, der staver mindre godt, til. "

Det kan jeg naturligvis tilslutte mig.

Alle kan sgu da springe syv meter i længdespring
Christian Eriksen siger selv, at han var død i fem minutter, og at det er paradoksalt, at han får blomster, bare fordi han er i live.
Skrevet af Nowitzki
Nej, Peter Schmeichel. Barcelona var ikke i Sibirien her til aften... Var tydeligt at se at han troede Sibirien var lig med Rusland.
Skrevet af elendil
Er ordblindhed ikke også ved at blive en af de der sygdomme, man kan undskylde alt med, ligesom stress?

Det kan selvfølgelig være man blot er blevet bedre til at opdage den slags.

...uden i øvrigt at ville forklejne problematikken omkring ordblindhed og (rigtig) stress. Det er begge alvorlige ting.
fck-medløber.
Skrevet af Swordfishtrombone
Andib: Jeg beklager det sene svar!

"@Swordfishtrombone

hehe self, skal det være samme ordklasse.

For at præcisere, så et biord fx tidlig, erstatte det med et andet biord fx. sen, hvor det er til at høre, hvad det skal være? "

Hvis jeg forstår dig ret, kan du erstatte i hvert fald nogle biord med andre, såfremt du er i tvivl. Du kan læse lidt om biord her: http://www.skole-forum.dk/biord.htm
-
Skrevet af andib
@Swordfishtrombone

Det er helt i orden.

Jeg læser dagligt, at folk skriver "sejer" i stedet for "sejr".
Kenny Dalglish had scouted the young star at Bordeaux, and requested the chairman Jack Walker to begin discussions with the player’s club. He refused, and famously said, “Why do you want to sign Zinedine Zidane when we have Tim Sherwood?”
Skrevet af Frydendal
Nej, det modsatte af Professionel er IKKE "noob", men amatør. Ved godt at "noob" er slang, men for helvede hvor er jeg træt af folk bruger det i daglig tale.. Det er så grimt!
-If you are here, who is out finding the cure for cancer?!-
Skrevet af Kim.F
Rolig nu Repos :)
Iøfgle en uerndsøeglse på Cmabrigde Uinvertisy i Elgnnad, bteyedr det ikke noegt i hivklen rkækefløge bgotsavrene såtr i et ord. Det esente vgitgie er at det frøtse og sdiste bgosatv i odret er på de rtete padlser. Rseten kan lngie vloaypk men du vil satdig vræe i snatd til at lsæe det. Det er frodi den mnenesekilge hejrne ikke lesær hevr bgotsav, men odret som en hleehd.

Hvornår har 7 m i længdespring været et problem.? Det er kun et problem hvis vedkommende der står i vejen bliver ramt af 100 kg "hakket kalv og flæsk". :)
We can´t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them. Albert Einstein
Skrevet af repos , moderator
@ Schiær

Når du eksplicit har behov for at gøre opmærksom på, at tråden ikke er ment nedladende eller diskriminerende, er det formentlig fordi, du du har en formodning om, at den har potentialet til netop dette.
Ligesom, hvis jeg startede en sætning med; dette er ikke racistisk ment eller nu skal dette ikke opfattes personligt

@ Pink

Det kan jo undre, at folkeskolelærere har så travlt med at påpege stavefejl og andre sproglige fejl, for hvilken faggruppe er det disse dårligdomme falder tilbage på?

Jeg blander mig i debatten, fordi jeg sidder tilbage med både unge og ældre, som folkeskolen ikke har været i stand til at give de nødvendige redskaber til at lære at læse og skrive på et nødvendigt niveau.

Når man ekspederer en elev gennem et helt folkeskoleforløb uden at klæde dem tilstrækkeligt på, så har lærerne svigtet deres opgave. Det er formentlig hverken af ond vilje eller ugidelighed, men derfor på man nok have det in mente inden man som folkeskolelærer, får alt for travlt med at klappe sig selv på ryggen i denne tråd.

I øvrigt er jeg ikke specielt glad for fremmedord.

@ elendil

Ordblindhed eller dysleksi, som dækker over indlæringsvanskeligheder, blev tidligere sidestillet med et tegn på svag intelligens, altså dumme elever. Ved de rette screeningsmetoder kan man tidligt få fat i dyslektikere, og give dem de nødvendige hjælpemidler til kunne begå. Lad mig slå fast, at dysleksi er ikke et tegn på manglende intelligens.
Man kan sidestille det med, at hvis er født med kun et ben, er det svært at lære at gå ordentligt. Det hjælper dog betragteligt, hvis man har muligheder for at få en benprotese.

Der er næppe mange, der frivilligt bare påberåber sig dysleksi, tværtimod forsøger mange at skjule det.
Even at my lowest, I have always managed to feel contempt for others.
Skrevet af Anonym 46625
repos:

@ Schiær

Når du eksplicit har behov for at gøre opmærksom på, at tråden ikke er ment nedladende eller diskriminerende, er det formentlig fordi, du du har en formodning om, at den har potentialet til netop dette.
Ligesom, hvis jeg startede en sætning med; dette er ikke racistisk ment eller nu skal dette ikke opfattes personligt


Du har ret. Hvad vil du sige med det? Det er vel på sin plads at skrive, at det ikke er tilfældet, når nu man underforstået er klar over, at tråden muligvis kan tolkes sådan.

Skrevet af Anonym 46625
Hvis tonen desuden var i strid med god tone på bold.dk, var den vel blevet slettet.
Skrevet af repos , moderator
Pointen er, at du var klar over, at tråden netop kunne opfattes nedladende, og derfor så dig nødsaget til at udpensle det modsatte.

Ligesom, hvis jeg startede en tråd, der hed indvandrere er kriminelle, og så bagefter udpenslede, at tråden ikke er diskriminerende ment. Jeg kan jo sagtens have en agenda, der sætter fokus på invandrere og kriminalitet uden at have noget behov for at træde nogle over tæerne. Samtidig vil jeg være klar over, at jeg bevæger mig på mineret jord.
Even at my lowest, I have always managed to feel contempt for others.
Skrevet af Anonym 46625
Hvad foreslår du, repos?

Skal jeg ændre ordlyden i trådens indledende indlæg og tilføje en disclaimer, som viser, jeg er klar over, at nogle muligvis kan tage anstød af tråden?

Jeg kunne også ændre titlen fra "Nej, det hedder det ikke" til "Hvad hedder det egentlig?". Så får tråden mere karakter af oplysning end belæring.

"Pointen er, at du var klar over, at tråden netop kunne opfattes nedladende, og derfor så dig nødsaget til at udpensle det modsatte."

Igen: Jeg har forstået din pointe. Er det et problem, at tråden kan opfattes som nedladende, når jeg ikke har ønsket at optræde nedladende?
Skrevet af Mr. Pink
"Det kan jo undre, at folkeskolelærere har så travlt med at påpege stavefejl og andre sproglige fejl, for hvilken faggruppe er det disse dårligdomme falder tilbage på?"

Det falder bl.a. tilbage på lærerfaggruppen, men så sandelig også forældre og andre i den pågældendes omgangskreds. Jeg tænker især på folk, der bruger udtryk forkert. Det har jo intet med dysleksi at gøre. Det har at gøre med uvidenhed - ikke negativt ment - som selvfølgelig kan afhjælpes ved opmærksomme forældre, venner etc.

Een af årsagerne til at jeg skriver i denne tråd, er jo netop, at jeg interesserer mig for det danske sprog, og bl.a. har et personligt korstog mod ordmisbrug og andet. At jeg bruger en lettere hård tone i denne tråd, er jo ikke udtryk for, at jeg optræder således, når jeg står ude i en undervisningssituation - tværtom.
Christian Eriksen siger selv, at han var død i fem minutter, og at det er paradoksalt, at han får blomster, bare fordi han er i live.
Skrevet af elendil
@Repos

Det er fair nok at være dysleksisk. Jeg synes bare utroligt mange er ordblinde efterhånden. Men det kan være et resultat af bedre screening og en bredere accept, måske. Forstået således at der ikke er flere ordblinde end tidligere, men opdager bare flere.

Jeg forstår nok grundlæggende for lidt om dysleksi til at forstå hvordan lige præcis skrevne ord kan være så svære at forstå i forhold til raketvidenskab og molekylær biokemi. Og det er slet ikke provokerende ment.
fck-medløber.
Skrevet af repos , moderator
@ Schiær

Jeg foreslår ikke noget, men ville blot påpege problemstillingen for dig. Jeg har ikke behov for, du ændrer noget.

@ Pink

Forholder man sig udelukkende til dyslektikere, kan det aldrig være forældrenes eller omgangskredsens ansvar. I øvrigt skal man være varsom med at ringe med alarmklokkerne angående sprogligt forfald, for sproget er en konstant foranderlig størrelse. Derfor virker det lettere reaktionært, når man klamrer sig til gammeldags stavemåder etc. Sproget udvikler og forandrer sig i takt med dem, der bruger, og måske optræder et ord som nederen snart i ordbogen. Selvfølgelig skal man have et basis at falde tilbage på, men forstår ikke helt modstanden mod den sproglige udvikling, som af visse pakkes ind som sprogligt forfald.
Even at my lowest, I have always managed to feel contempt for others.
Skrevet af elendil
Altså, man kan vel godt forandre sig uden nødvendigvis at skulle degenerere. "Nederen", "Sku" , "Nice" og "j r 4 gla 4 d" er fandeme ingen berigelse.

Det er dog sikkert er en uundgåelig udvikling, ligesom kroppens forfald. De unge sejrer og vi kan sidde på alderdomshjem og bede om mayonnaisen og ønske os til Schweiz.
fck-medløber.
Skrevet af Anonym 46625
repos:

Og jeg er bevidst om problemstillingen, men mener ikke den er alvorlig, så nu er den vist ikke længere.

Jeg vil desuden ikke anbefale, at man fraråder andre at optræde nedladende, når man selv fyrer nedenstående svada af:

"I øvrigt kan det vel næppe forventes, at folkeskolelærere er bedre stavere end andre. De er trods alt akademisk affald."

Bare et velment, ikke nedladende råd.
Skrevet af repos , moderator
Ligesom folk tidligere forfærdedes over, at noget kunne være fedt.

Even at my lowest, I have always managed to feel contempt for others.
Skrevet af Mr. Pink
"Forholder man sig udelukkende til dyslektikere, kan det aldrig være forældrenes eller omgangskredsens ansvar."

Det er jeg klar over, og har heller aldrig postuleret andet.

"Derfor virker det lettere reaktionært, når man klamrer sig til gammeldags stavemåder etc. "

Det afhænger sørme af, hvordan man anskuer "problemet". Jeg er med på , at der konstant sker en forandrring af sproget, stavemåder etc, men der skal - som du selv påpeger - død og pine være et basis at falde tilbage på. Jeg har ikke i denne tråd haft specielt travlt med stavemåder, men er netop gået efter udtale og ordmisbrug.

Alle siger utroligt om alting, at ordet bliver meningsløst, når man har brug for det. Rigtig mange sige: "1000 tak" selvom de blot mener tak, hvilket skaber samme resultat som med utroligt.

Mht. stavning så skal der imø sættes ind mod decideret dovenskab eller uvidenhed. Der SKAL være et basis. Hvor går grænsen? Jeg aner det ikke, men hvis man ikke gør opmærksom på tendensen mht vores sprog, så frygter jeg, at vi ender med at stave sådanne ord a la normændende: vad siger du? Di dumme mennesker. De er dem der henne etc.

Jeg er altså helt med på, at sproget udvikler sig, men skal vi absolut acceptere, at sproget udvikler sig på grund af uvidenhed og dovenskab (bjørnetjenetse, forfordele etc) eller skal vi forsøge os med en intelligent berigelse af vores noget fattige sprog?
Christian Eriksen siger selv, at han var død i fem minutter, og at det er paradoksalt, at han får blomster, bare fordi han er i live.
annonce
0