Snak

Mere indhold efter annoncen
Altså... Atomvåben findes. Det er svært at spole tiden tilbage. Risikoen for at de bliver brugt er ikke nul. Lev med det, havde jeg nær sagt. Jeg elsker livet og jeg har børn der gør det samme, jeg har bestemt ikke lyst til at der skal kastes atombomber eller i øvrigt føres krig eller smadres klima eller andre uhyrligheder.

Men nogle af jer skriver som om der findes en bestemt måde for vesten eller andre at handle på som tryller atomvåben ud af ligningen. Eller som minimerer risikoen for deres brug til meget lavere end den i forvejen lave sandsynlighed. Det er ikke tilfældet.

Vi har indrettet os på en måde der i praksis gør brug af atomvåben super irrationelt. Hvis nogen gør det går det ud over dem selv og derudover stort set alle. Hvis Rusland bruger atomvåben bliver de elimineret.

Tilbage står muligheden for at en atommagt vælger at bruge atomvåben selvom det vil være en selvmordsmission. Og guess what? Det kan vi ikke gardere os 100% imod. Velkommen til virkeligheden. Vi kan heller ikke manipulere odds i den rigtige retning på nogen som helst forudsigelig måde ved at tækkes eventuelt irrationelle atommagter. Netop fordi det er irrationelt at bruge dem har du ikke garanteret dig selv noget som ved at tækkes dem. For de kan bare vælge irrationelt at bruge dem alligevel. Det er ligegyldigt om motivet er hævn, storhedsvanvid eller andet. Det er skruen uden at forsøge at tækkes en irrationel atommagt.

Der betyder ikke at det er ligegyldigt hvad vi gør eller at vi skal provokere unødigt. Det betyder bare at det bedste vi kan gøre er internationalt at styrke samarbejde, samhandel, udveksling af idéer, velstand osv, bekæmpelse af ulighed, klimaforandringer osv. Hvis alle er trygge og mætte er der færre rationelle grunde til at slås.

Hvis en atommagt på trods af rationalitet vælger at begynder at spille med musklerne og true med atomvåben, uanset om grunden så er storhedsvanvid eller andre former for dysfunktion på hjemmefronten, så kan vi stadig ikke gøre andet ved det. Vi kan appellere til rationalitet og til de ovenstående konstruktive, humanistiske sider og samtidig også være godt forberedt på at forsvare os. Vi kan ikke gøre et eller andet magisk som får en voldelig, irrationel aktør til at forsvinde. Du kan godt prøve at tækkes voldelig kæreste eller nabo eller den lokale rocker når han agerer truende. Men det er jo ikke en ægte eller langvarig løsning.

Indenfor den beskrevne ramme vil nogen så mene at Rusland ER blevet provokeret over årene, mens andre som jeg selv vil sige at de er blevet behandlet fint og som deres egen gøren og og laden tilsiger. Rusland har tilsyneladende svært ved at forstå at de ikke er en supermagt længere, at de er langtfra så magtfulde som USA, at de ikke skal have en eller anden særstatus i Europa, ift EU, ift NATO, at det ikke er alle andres skyld at Ruslands økonomi ikke er imponerende osv osv osv. De har haft og har fået masser af muligheder for at melde sig ind i verdenssamfundet, i Europa osv, at gøre alt hvad de magtede for at forbedre økonomi og demokrati at mindske korruption og nepotisme osv. De har valgt en blanding af øget samhandel især på energiområdet som har gjort landet meget rigere på tyve år, men uden at er kommet deres borgere til gode i den grad det kunne have. Og samtidig har de valgt at holde fast i eller øge korruption, nepotisme, politistat, ulighed, diktatur, ulovlige invasioner osv. Det er ikke noget de har været nødt til at gøre fordi vesten har været dumme ved dem. Det er noget de selv har valgt.

Atomvåben findes. Og vi kan ikke trylle dem væk ved at lade atommagter terrorisere. Vi kan appellere til alt det konstruktive og samtidig sørge at kunne forsvare os.
Tjo, per, tavshed er altid et godt middel for parnasset, og jeg ved godt fred ikke er så sexet som jeres oprustning.

Jeg fik jo så karantæne for at svare upassende igen på andres grænseoverskridende kommentarer til mig. Det lader vi lige stå. Jeg ha spurgt bold, om det er overvejelser man gør sig inden man giver karantæne, men de har også valgt tavshedskortet. Dialog er overdrevet :-)

Nu kan man jo også se, at I hygger jer med lidt varmestuekommentarer om atomvåben, lidt som rich kids der taler om hvad der gør ondt. Det er i særdeleshed cute, som at tale om det forbudte, lørdagssnak ved et pænt middagsselskab.

hjst, Vestens fixation på hvad Rusland bruger WW2-dagen til viser kun, som altid, at man bruger disse midler selv. Der var tilmed et af de store medier der mente det var den russiske nationaldag.

Denne krig viser hvad folk er gjort af.“Der var andre der trak mer' end jeg”
Pink sådan set enig. Og tilhører dem der før og også nu siger at opfindelsen af atomvåben, og frygten for de kom i brug, sikkert har forhindret store verdenskrige.
Dog ser jeg lige her en frygt for noget kunne udvikle sig.

MUSSEN:
Også enig med dig. Jeg formulerede mig måske ikke klart. Men min poingte var at i Danmark havde vi opbygget vores forsvar på at atomvåben ikke ville blive brugt med det samme. At der ville opstå en "normal krig uden atomvåben, før det eventuelt ville blive optrappet.

Poingten var at såkaldte eksperter og generaler havde den opfattelse, og tog fejl dengang, som de også kunne nu.

Og det må jeg bare påpege at der var ikke forskellige tider/opfattelser i den tankegang. Sikkert været mange dommedagsteorier og film der byggede på at atomvåben ville blive brugt med det samme. Men vores øverst kommanderende delte ikke den mening i forsvaret af Danmark.

Derfor blev jeg lidt overrasket over da arkiverne fra Østtyskland kom frem efter Murens fald, og det viste sig vi faktisk ville have blevet angrebet med små stratetiske atomvåben fra start af en krig. Og endnu mere overrasket når jeg hørte Kjeld Hillingsø også erkende sin overraskelse over den strategi som USSR havde haft.
Jeg tænker dog (og er ren spekulation fra min side) at det kunne godt være han hele tiden har vist at hvis det frygtelige skulle ske, at det kom til en direkte krig mellem USA og USSR så ville Danmark være et af de lande der først blev ofret, for så i håb om at de to stridende magter besindede sig, før udslettelse af deres egne lande også ville blive en realitet.
At Hillingsø godt kendte sandheden, men tænkte den var svær at servere for befolkningen i Danmark.
Men som sagt, ren spekulation fra min side.

Og ja det bliver spændende at følge hvad Putin vil sige i sin tale idag.
Apropos nogens disproportionale fokus på amerikanerne og deres erklærede ønske om at stække russernes muligheder for at gentage "balladen", så er en ret direkte og ublodig vej på den korte bane at sørge for russerne ikke kan genopbygge deres arsenal af missiler og smarte bomber (som tilsyneladende er det, de primært er gode til at bruge). Om det så kommer til at gå lidt ud over Indien, eller dé vælger at rette ind ift. at sælge videre til Rusland må tiden jo vise.
Batman Close. London W12.
Man kan godt synes at Putin er komplet vanvittig, men vi har altså også haft vestlige allierede hvor lederen har været absolut gakkelak... https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-05-09-forsvarsminister-udleverer-trump-ville-sende-missiler-ind-i-mexico-og-skyde
...godt det shitshow blev stoppet!
Man kunne godt frygte hvor vi var endt hvis han havde siddet med den store røde knap...
Det er jo grunden til at præsidenter osv. har rådgivere. og en af grundene til diktatur kan ende så galt.

Jeg tror Trump også lider lidt under at alle hans dårlige forslag kommer frem nu, Biden og Obama har helt sikkert også kommet med vanvittige forslag.

Bush Jr. kunne også passe ind i beskrivelsen af ´skøre ledere´. Modsat Trump førte han nogle af sine skøre påfund ud i livet.

Der er talrige beskrivelser - også fra højtstående folk - at Bush Jr. allerede inden 9/11 til møder havde spurgt ind til ... ´jamen, hvornår kan vi så indvadere Irak´.

Og da 9/11 var dugfrisk havde Bush Jr. i sit hovede allerede besluttet sig for, at Saddam skulle væltes - selv om både efterretningsvæsenet og militære toprådgivere undrende sagde, ´jamen Hr. Præsident, Saddam og Irak har intet med 9/11 at gøre´.

Irak-krig lugtede lidt af, at han ville gøre farmand stolt - og tage sig af lidt unfinished business.
Edge lord
trump var og er dog inkompetent, decideret lavt begavet. Han ville jo ikke kunne magte opgaven.


Interessant med så stille og rolig en 9. maj i rusland. Den er naturligvis ikke ovre endnu og bomben fra putin kan jo blive smidt i morgen, men lidt under spændingsniveau i forhold til hvad jeg havde troet.
Hvis Obama havde haft idéer der var helt gakkelak var de også kommet frem nu - det har bare ikke været tosset nok til at det er en historie. Enig i at Bush også var en kæmpe idiot...
For nogle dage siden sagde EU de ville sende våben til Moldova, for de kan beskytte sig mod Rusland.

Tror i Transnistirens situationen ændrer sig i løbet af krigen i Ukraine?

Umilbart ser jeg flest fordele for Moldova ved en krig der end russerne.

Situationen skal løses før eventuelt EU/NATO medlemskab, de kan enten afgive Transnistriens hvor der er cirka 1/3 russer og moldovaer og cirka 1/4 ukrainer. Eller tilbageerobrer det.

Hvis Rusland støder på nye problemer i Ukraine, tror jeg Moldovas politiske og militære ledelse skal overveje en invasion meget nøje, et par hårde år for økonomien kan være det værd på længere sigt.

annonce