Snak

Mere indhold efter annoncen
Folk i Hjerting betragter sig ikke som vaerende boende i Esbjerg, men det er da rigtigt at byerne er vokset sammen ligesom twin-cities Minneapolis og St. Paul f.eks.
Nok er Ribe smuk, og bestemt en af de smukkeste byer i Danmark, men dét, som altid har slået mig som det mest interessante og specielle ved byen er, at der er som, at hvor byen ender mod vest, starter intetheden.

Der er et par småbyer længere ud mod havet, men alligevel er det som, at havet begynder ved det sidste hus i Ribe.

En af de sidste dage i december sidste år kørte jeg fra Ribe til Tønder; det var som, at vejen udgjorde kanten til intetheden. Og at de byer, som jeg kørte igennem, stirrede ud i intetheden.

Ikke, at jeg kunne tænke mig at bo sådanne steder, men de indeholder en oplevelse, der borer sig ind i én uden at øjet nødvendigvis frydes eller væmmes.

Brønds, Abild osv.
Efter at have læst gårsdagens udgave af The Telegraph indser jeg nu, at NickRomano sandsynligvis (som altid) har ret,
Derfor det er så smukt med Langgaard.
Morten Olsen: Vi skal huske på, at Danmark er en stor fodboldnation, men et lille land.
Den råber på en gentagelse:

Nok er Ribe smuk, og bestemt en af de smukkeste byer i Danmark, men dét, som altid har slået mig som det mest interessante og specielle ved byen er, at der er som, at hvor byen ender mod vest, starter intetheden.

Brønshøj Boldklub
Hjerting er selvfølgelig en del af Esbjerg at påstå andet er sgu lidt dumt. Der er en grund til den ligeså bliver regnet med til Esbjergs indbyggertal.


Hjertings indbyggere bliver talt med til Esbjerg *kommunes* indbyggertal fordi Hjerting er en del af Esbjerg *kommune.*

Spoergsmaalet var om Hjerting var en by, her er hvad Hjerting´s hemmeside hjerting.dk skriver: "Hjerting er beliggende i et naturskønt område ved Ho-Bugt ca.10 km fra Esbjerg. Hjerting har ca. 8200 indbyggere og dækker ca. 14,8 km² og er en by i Esbjerg kommune. Hjerting er et velfungerende bysamfund med kirke, skole, hotel, daginstitutioner, lokalarkiv samt et aktivt foreningsliv og attraktrive boligområder."

Et lille insidertip er Viby på Hindsholm (det nordøstligste af Fyn). Det må være et af de bedste bud på, hvordan en landsby i Danmark så ud for 150-200 år siden, hvis ikke endda tidligere. Alle gårdene ligger stadig i byen, forstået på den måde, at de ikke er blevet "flyttet ud" på overdrevene uden for byen.

Under alle omstændigheder må det være en af de bedst bevarede af vore landsbyer. Lidt lige som på Ærø f.eks. så følger vejene på Hindsholm de gamle markskel, hvilket vil sige med 90 graders sving og så videre.
Brøndby Fiorentina Portsmouth
@Diogenes

Nu kan Hjerting.dk jo godt have en interesse i at fremstille den som en selvstændig by, mens alle andre, som jeg i hvert fald har mødt på min vej, ser Hjerting som en del af Esbjerg. Jeg skrev for sjov en SMS til to, der er opvokset i Hjerting i 80´erne og 90´erne, som jeg kender. De ser begge Hjerting som en del af Esbjerg, så at folk fra Hjerting ser det som en selvstændig by, er simpelthen ikke sandt. Men nogen gør det selvfølgelig. Og det er måske flere end lige troede. Det var vist alt fra min hånd i denne debat.
Genesis 38:8-10
Junckers industrier, og resten af industrihavnen, efterlader et et ret så kedeligt førstehåndsindtryk af Køge.

Men kommer man ind i byen, og går rundt blandt diverse baggårde, og gågaden selvfølgelig.
Så syntes jeg da at byen har sin charme.
Og hvis man vi have natur, så er åen og området omkring Gl Køge gård da også et plus

En by som har overrasket mig positivt, er Odense.

Esbjerg har jeg også altid syntes har været lidt kedeligt. Men jeg er nok lidt farvet da jeg mest har opholdt mig i sædding området.
Dog kan jeg godt lide den "amerikanske" byplanlægning i midtbyen.

#Aggereffekten
Det er spøjst at Hjerting står opført som en bydel i Esbjerg, dels fordi det er en meget ældre by end Esbjerg, men også fordi Dansk Statistiks byområdedefinition tydeligvis ikke er overholdt i forbindelse med opgørelsen:
En by defineres som en naturligt sammenhængende bebyggelse med mindst 200 indbyggere. At bebyggelsen er naturligt sammenhængende vil sige, at afstanden mellem husene normalt ikke overstiger 200 meter medmindre afbrydelsen skyldes større gennemgående veje (uden direkte adgangsveje mellem bebyggelserne) kirkegårde, sportspladser, parkerings- og parkanlæg, jernbane- og lagerarealer, jorde under udstykning og lignende. Spredt bebyggelse langs en landevej henregnes ikke som hørende til en by - også selv om afstanden imellem dem er mindre end 200 meter.
Definitionen bygger på FN´s retningslinjer for afgrænsning af byområder.
"Kids, you tried your best and you failed miserably. The lesson is, never try." - Homer Simpson
Dog kan jeg godt lide den "amerikanske" byplanlægning i midtbyen.


@milipumba

Hvis det er de lige gader du mener så er oprindelsen vist romersk, men i al fald ikke amerikansk selv om de har taget den til sig.

Gaderne i Fredericias midtby er lagt efter samme mønster, og det skete i 1600-tallet.

Brøndby Fiorentina Portsmouth
annonce