Snak

Mere indhold efter annoncen
@Wanks

Udviklingen i højreradikal militarisering siden 2014, er lidt sjovt at trække frem. Hvad var det nu som skete i 2014, som kan have pustet til gløderne?

Rusland skal altså så have legitim grund til at gå ind og "løse" det problem de selv har skabt?
Hvad er i øvrigt løsningen på det? Man kan jo skæve til hvordan de "løste" det i Tjetjenien, hvor man indsatte en psykotisk, militaristisk marionetdespot, i form af køteren Kadyrov. At tænke sig, at Kreml løser det med frie demokratiske valg i områderne, er mildest talt hysterisk morsomt. Det sagt er jeg da nysgerrig. Hvad er det bedre alternativ som du forventer russerne leverer?
En opdatering fra fronten


Om Flugten fra Kyiv

Der hersker nu ingen tvivl om at resten af de russiske enheder der angreb Kyiv på tre frontafsnit, er på retræte til Belarus. De skal omgrupperes til et nyt stort fremstød i regionerne Luhansk og Donetsk.

For at gøre dette, er den russiske hærledelse nødt til at trække tropperne tilbage til deres oprindelige udgangspunkt i Belarus. Som nævnt i min opdatering i morges kl. 09:42, er der i omegnen af 700 russiske køretøjer på vej retur fra den nordøstlige front ved Kyiv, efter at have tabt byen. På den nordvestlige front ser det lige nu nogenlunde således ud: https://imgur.com/a/K73tj3l

Mod nordøst, tættere ved grænsen til Belarus ved byen Chernihiv er der hårde kampe, mens de russiske tropper trækker sig tilbage. Russerne trækker en del ukrainsk materiel med sig mod Belarus. Det er lykkedes ukrainske enheder at bryde ud sydvest fra byen, og de har i løbet af i dag indtaget mindre stillinger som de russiske kolonner fra Kyiv skal forbi.

Længere sydpå i området lige nord for Zavorychi, er ukrainske enheder lykkedes med at afskære kolonner, både på den vestlige, og her den østlige side af floden Dnepro: https://streamable.com/137xx9

Bemærk de voldsomme ødelæggelser. Det inkluderer indirekte ild fra tungt artilleri. Et resultat af internationale enheders erfarne artilleriobservatører, moderne grej og stationære, ukrainske artillerienheder, som på trods af at det er forbundet med ekstrem fare at være ukrainsk stationær artillerist, stadig sætter omfattende aktioner ind.

Her er det to angreb på flygtende kolonner. Bemærk området, og hvordan de er klumpet sammen i den anden sekvens. Det er ikke tilfældigt at de er klumpet sammen lige der, og at Ukraines artilleri kan levere præcis ild på sådan et sted, på dette tidspunkt i krigen. Stedet er utvivlsomt udvalgt som kill-zone for længe siden, og aktionen er blevet planlagt i ugevis i den forventning at fjenden nok vil komme forbi på et tidspunkt. Beklager den corny grafik: https://streamable.com/tix395

Russerne har mildt sagt foretaget nogle overraskende logistiske og militære valg indtil videre i denne krig. Apropos mine kommentarer om europaller, manuelt arbejde og generel logistisk, er der her et overrendt moderne Stalinorgel inklusiv noder. Det ligner et BM-21 Grad med 122mm raketter: https://imgur.com/a/9gueM0G

Interessant måde at håndtere store mængder ammunition på. Ham gutten ligner i øvrigt en der glæder sig som en lille dreng til at prøve den der. Og underlig logistik.

Rent militærtaktisk, så trækker russerne sig ikke tilbage på én gang, som ellers var forventet.

Jeg ved ikke hvorfor, men de efterlader mindre kontingenter til at forsvare deres bagende. Disse vil have ringe mulighed for at trække sig tilbage til nye forsvarsstillinger, da der ofte er 10-20 km mellem landsbyerne.

Små lommer af russiske enheder vil komme i undertal, og du kan i princippet ’bare’ lade dem riste og gå efter en overgivelse. Se her, hvordan det gik da en international bataljon af primært georgiske soldater har omringede en lomme nord for Kyiv i forgårs: https://streamable.com/m4z6v3

To detaljer er værd at bemærke: med sådan en moustache, kan det sgu ikke gå helt galt, og bemærk den kvindelige soldat uden hjelm. Hun kan ikke passe dem der er, så hun vil hellere undvære.

Efter min opfattelse, giver den måde de trækker sig tilbage på fra Kyiv, gode muligheder for at et forsvar som kan udføre partisaninspirerede aktioner. Flere ukrainske regimenter er forberedt på målrettet at angribe kolonner der ikke er i stilling, og som er sårbare under kørsel.

Her et eksempel på en IED, en såkaldt trekant, hvor en timer udløser en mindre eksplosion som herefter trigger en stribe på tre eksplosioner, der sender stålplader i den ønskede retning mod målet: https://streamable.com/m0pg8r

Det kan virke som overkill at tage en tankvogn ud med så kompliceret en IED, der kræver en del forberedelse. Husk dog på, at hvis de andre enheder i en russisk BTG ikke kan køre, så er de meget lette mål, eller med lidt held bliver de ligefrem efterladt. Det er derfor stadig afgørende at ramme deres tankvogne med brændstof. Kast endnu et blik på denne standardoversigt over deres BTGs: https://imgur.com/a/hMx6VYU

Den del af Russernes retrætetaktik benyttes normalt kun under mindre, taktiske retræter hvor man regner med at komme tilbage relativt hurtigt (1-3) dage efter. Ellers er det en selvmordsmission for de efterladte enheder. Det er helt usandsynligt, at russerne planlægger at komme retur om 1-3 dage.

Det kan forsinke Ukraines operationer, men det er efter min vurdering en taktisk brøler at efterlade mindre kontingenter på 50-100 mand bagude, uden mulighed for undsætning eller forsyning.

Der er vitterligt tusindvis af ukrainske tropper der jagter de flygtende kolonner. Her ser vi i dag en international enhed bevæge sig frem. Udover at blive tilbudt slik, virker det ikke som om, at de er ubetinget velkomne? Jeg kan ikke helt forstå hvad der bliver sagt. Bemærk vores kvindelige ven fra før: https://streamable.com/vggdy7

Jeg skal forsøge at komme med en opdatering fra den sydlige og østlige front senere. Herunder friske nyheder fra Kherson, Kramatorsk, Zaporizjzja og provinsen Luhansk.

Indtil da, et hot take fra Garry Kasparov:

One Russian to another:
What’s the news?
—We’re at war with NATO!
How’s it going?
—We’ve lost 15,000 soldiers, 100 aircraft, and 600 tanks.
How about NATO?
—Oh, they haven’t started fighting yet.
"Som jeg efterhånden har skrevet mange gange, er der her tale om en defensiv krig i den forstand at den ikke handler om at erobre territorier."
@ Bosse1983

Ja, det er faktisk lige præcis min pointe - jeg gengiver her nærmest ordret de russiske ord.

Hvis man forestillede sig, at russerne forsøgte at angle efter forståelse i deres egen befolkning, ville man vel have fabrikeret et terrorangreb som en bilbombe eller lignende med civile tab.

Her udstiller Rusland jo ikke andet, end at Ukraine er i stand til at gennemføre et helt regulært luftangreb mod et helt legitimt militært mål helt uden ofre. I samme åndedrag undrer det mig, at Ukraine ikke med største jubel tager æren for angrebet.

Og i øvrigt: Hvorfor dog blive ved og ved med det vrøvl om en højreradikal befolkning? Dels finder der intet mere gennemfascoidt og nationalchauvinistisk land i Europa end netop Rusland. Dels består den omtalte Azovbatallon af mindre end 2000 mand (måske under 1000), hvilket meget godt illustreres ved, at dens politiske bevægelse blot modtog 2,15 % af stemmerne ved forrige valg.

Og der er åbenbart nogle, der har uhyre svært ved at forstå, at Ukraine har en jødisk og demokratisk valgt præsident...
@Big Ben

Jeg tror ærlig talt at der er krig på for mange fronter til at propagandamaskineriet kan følge med. "Specielle Militæroperationer" er jo ikke nyt for russerne, men denne mærker rigtig mange på egen krop, i form af sanktioner, arbejdspladser som lukker, blokering af sociale medier og andet. Det er nyt i forhold til Krim, Kaukasus og andre indsatsområder i nyere tid. De må naturligvis undres over, at noget så nobelt som afnazificeringen mødes med den respons og modstand fra verdenssamfundet, samt at Kreml reagerer så aggressivt omkring informationer. Samtidig sendes en masse unge mennesker hjem i sorte sække, eller efterlades på slagmarken, hvilket er atypisk for en veludført aktion, hvor Kreml fremlagde det som at man blev modtaget som de allierede i Eindhoven i 1944.

Jeg tror ganske enkelt, at man stille og rolig må sadle om og padle et andet narrativ, da det andet er for vanskelig at holde gående. Hvis det bliver en ting, at Ukraine angriber mål tæt på grænsen, er det nok en fordel at være foran historien, for terroraktioner, udført klinisk mod militære mål, i helikoptere med moderne isenkram, køber folk vel ikke i længden. Det er meget at lægge låg på, især i takt med at det trækker ud.
Se her, hvordan det gik da en international bataljon af primært georgiske soldater har omringede en lomme nord for Kyiv i forgårs: Link til en side på streamable.com


Er du sikker på, at du har lagt rette link ind? Og det er fra i foregårs?

Her er samme klip, lagt op for en uge side - med en anden beskrivelse end din:

https://youtu.be/lRQ7A_9Phpw

Ja, det er klip har floreret på nettet med forskellige beskrivelser. Jeg har fundet lignende tilfælde med nogle af andre tidligere links, men jeg vil ikke sige mere, nu hvor flertallet er glade for indlæggene.
"...hvis du vil tages seriøs, så formulere dig korrekt" - pibbles|FCBayern
Ja, jeg mindes også at have set den video før.
Jeg kan anbefale det nyeste afsnit af podcasten ´Et åbent sind´.
Det er relevant for debatten og handler bl.a. om at drage forhastede konklusioner og russisk misinformation.
En fin podcast hvis man er til kritisk tænkning og vil forstå sin egen bias og fejlslutninger. Det tænker jeg at de fleste er interesserede i herinde ;)

https://heartbeats.dk/podcast/nyt-afsnit-af-et-aabent-sind-har-morten-elsoee-virkelig-en-drage-i-sin-garage/
Jeg tror det klip pukkelryg ville linke til er det her:

https://m.youtube.com/watch?v=sTBl3oqmBpg

Videoen er optaget fuldstændig samme sted. Manden med den flotte moustache er hviderusser, og som jeg har forstået det, er det her et hviderussisk kompagni, som kæmper på ukrainsk side. Mange fra den hviderussiske opposition lever i Ukraine.

Der findes dog også georgiske kompagnier, som kæmper på ukrainsk side, har jeg bemærket.

Jeg ved ikke hvad hviderusseren/Belarusseren siger om Putin, men tvivler på det er pænt.
Jeg ved ikke hvorfor jeg fandt det sjovt eller surrealistisk da en gut kørte forbi på cykel.

Ja, tropper for Georgien er også i Ukraine.
Tyskland har officielt godkendt at sende 56 ældre armerede IFV´er med 73mm løb til Ukraine. Per CNN.
annonce