Danmark -10 hurtige: VAR har ødelagt fodbolden
2020-07-05 10:00:02
Foto: Getty Images

10 hurtige: VAR har ødelagt fodbolden

Den tidligere topdommer Kim Milton Nielsen er rigtig træt af den nuværende brug af VAR og fortæller også om sine egne største fejl. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

bold.dk har brugt corona-pausen på at tale med en lang række fodboldpersonligheder i formatet, som vi kalder 10 hurtige, og selvom den danske 3F Superliga er i fuld gang igen, kører formatet ufortrødent videre.

I 10 hurtige bliver forskellige spillere, trænere eller deslige stillet ti spørgsmål, som vi normalt ikke stiller dem.

Den tidligere topdommer Kim Milton Nielsen fortæller blandt mange andre ting om et anstrengt forhold til VAR.

Kim Milton Nielsen vender også fejlkendelser, blandt andet et frispark mod Todi Jonsson, som han overså, og ærgrelsen over at begå disse fejl.

Hvad er din største fejlkendelse i karrieren?

- Det er altid svært at snakke om den største fejl, men jeg ved i hvert fald godt, hvilken fejl der har været mest opmærksomhed på, og det var noget med en trøje, der var lidt for godt fat i inde i Parken mellem Brøndby og FCK.

- Den fejl, som jeg har begået, som har betydet mest, var et straffespark i Valencia i Champions League, som jeg missede. Den har haft størst konsekvens, og jeg fik ikke flere CL-kampe i den sæson.

- Den største enkeltstående fejl, jeg fik lavet, var med Haderslevs målmand i Brøndby. Han lavede en sprællemandsredning uden for feltet, og jeg dømte frispark og viste ham ud, men efter kampen viste billederne, at den ramte ham på kroppen. Den fik store konsekvenser for kampen.

- Men jeg tror da på, at jeg ikke har lavet så mange fejl, da det jo er medvirkende til, at jeg fik lov til at være med i så mange år.

Ligger man søvnløs efter en kamp, hvis man ved, man har begået en afgørende fejl?

- Der er ingen tvivl om, at dommerne ærgrer sig virkelig meget. Vi dommere går ud for at dømme en fejlfri kamp, og når vi så begår fejl, rammes vi på vores faglige stolthed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I AGF for en del år siden dømte jeg et straffespark, som så soleklart ud, men der viste billederne efterfølgende, at spilleren havde filmet, og det blev jeg da også virkelig træt af, for han havde snydt mig. Det var jeg pisse hamrende ærgerlig over.

Fodbolden mister noget af sin charme ved VAR?

- Helt klart. Det har ødelagt fodbolden, hvis du spørger mig.

- Når man sidder og ser fodbold, kan man se på spillerne, at de ikke jubler, fordi de ikke ved, om der kommer et eller andet, og den dér spontanitet, der er så fed, den er der bare ikke.

- Når der går et minut, til man får en kendelse, så jubler man ikke så meget, for så er den spontane glæde forduftet. Spillerne tror jo ikke længere på det, for de frygter, at tingene bliver lavet om, fordi der er nogen, der altid leder med lup efter, om der skete noget op til målet, som kan annullere det.

- Englænderne flueknepper virkelig med brugen af VAR. Det er jo ikke millimeterdemokrati, hvor hver eneste lille detalje skal kigges igennem. Det skal bare fjerne åbenlyse fejl, men det bliver brugt forkert, synes jeg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er de klare offside og tydelige straffespark, som der skal reageres på. Der skal ikke reageres på de helt små fejl og situationer. Skal man spole ti gange frem og tilbage, er det jo ikke sådan, at en fejl har været åbenlys og dermed skal rettes.

- Bruger man VAR rigtigt, er det et fremragende værktøj, og jeg havde da været lykkelig, hvis tv-billeder kunne have reddet mig fra at begå den fejl, da jeg udviste Haderslev-målmanden i Brøndby, men som det bruges nu, er det virkelig ikke godt.

- Man skal også huske, at tv-billeder jo stadig ikke fortæller sandheden 100 procent. Husk bare Kim Vilforts mål i EM-finalen i 1992. I den ene vinkel er man ikke i tvivl om, at der er hånd på, men i en anden vinkel rammer bolden ham tydeligt på overkroppen.

Skal man som dommer finde sig i for meget i forhold til sproget fra spillere og trænere?

- Det bestemmer man jo selv. Som dommer har jeg loven på min side til at stoppe det, hvis jeg vil. Hvis en spiller eller en træner går over stregen, kan jeg jo altså gøre noget ved det, så derfor kan man ikke tillade sig at sige, at man skal finde sig i for meget.

- Hvis de går over stregen og bruger fornærmende eller upassende sprogbrug, skal de jo vises ud, og så er det bare kunsten at gøre det på en passende måde.

- Der er da en tendens til, at der bliver sagt for meget, men hvis man ikke kan holde det ud, må man reagere. Det værste ville jo være, hvis vi dommere ikke kunne gøre noget ved det, men det kan vi altså.

- Hvis en spiller siger, at de mener, de bliver snydt hver eneste gang, jeg dømmer dem, så er det en stensikker advarsel, for så er det ikke bare i ærgrelse. Men hvis en spiller siger, at jeg dømte noget forkert i situationen, så er det noget andet, for så siger de det i affekt.

Hvem er verdens bedste dommer nogensinde?

- Der har været rigtig mange, og mange dommere har haft hver deres kvaliteter, så derfor er det svært at pege på en enkelt som den klart bedste.

- Collina var selvfølgelig rigtig dygtig, fordi han havde en meget stærk personlighed, men om han har været den bedste nogensinde, ved jeg ikke. Der har været rigtig mange gode, som man kunne lære noget af.

Var der en SL-spiller eller træner, du allerede før en kamp var træt af, fordi han altid brokkede sig for meget?

- Der var da både spillere og trænere, hvor man vidste, at der var noget mere aktivitet fra deres side, end med andre.

- Men en type, vi grinede meget af, var Viggo Jensen. Han kom altid, altså til hver eneste kamp, og spurgte, hvornår holdene skulle stå klar i tunnellen og gå ud til kampen efter opvarmning. Svaret var det samme svar hver gang, men han ville altid have synkroniseret urene, mens vi løb og varmede op.

- Han ville være sikker hver eneste gang, og det var hans ritual, som vi altid fandt ret morsomt.

Hvad er den vildeste kamp, dansk eller international, du nåede at dømme?

- Første halvleg af England-Argentina i VM 1998 var helt fantastisk. Der var et utroligt tempo, og den halvleg havde alt. Flotte scoringer, Beckhams udvisning og meget andet.

- I starten af min karriere havde jeg en U21-kamp mellem Sovjetunionen og DDR. Det var en kamp, hvor der i 90 minutter var fuld knald på.

- Jeg havde også en kamp i Skotland, hvor skotterne mødte et græsk hold, som fik syv advarsler inden for de første 20 minutter. De skulle lige teste mig af og se, hvor langt de kunne gå, og efter de 20 minutter fik de ingen advarsler.

- Det er en stor udfordring for en dommer at få det til at lykkes at stoppe en tendens med advarsler, og det lykkedes jo her, da det ikke fortsatte og dermed ikke kom op på 14-15 advarsler.

Den danske dommerstand er blandt Europas bedste?

- Desværre ikke længere. Siden Claus Bo Larsen stoppede, har vi ikke haft en dansk dommer med på højeste niveau.

- Der er nok ikke den vilje, der skal til for at nå helt op i toppen af dommerniveauet. Hver gang vi har haft nogle dommere, som har nærmet sig, knækker de nakken og trækker sig. Desværre.

Bliver du genkendt i England efter det røde kort til David Beckham?

- Det er ikke så voldsomt, men jeg bliver stadig genkendt, det blev jeg så sent som i foråret lige før corona.

- Alle kunne heldigvis se, at kendelsen var rigtig, hvilket Beckham jo også har erkendt i sin bog.

Hvad var din største oplevelse som dommer i karrieren?

- England-Argentina var speciel, men jeg dømte også en VM-semifinale i 2002, som var en kæmpe oplevelse. Det var Brasilien med den rigtige Ronaldo, så det var meget specielt, siger Milton. 


Foto: Getty Images

12 kommentarer

Læs alle kommentarer
annonce
annonce
annonce
annonce
0