3F Superliga -Fra mord i Millwall til biograf i Roskilde
2019-12-15 08:00:02
Foto: Getty Images

Fra mord i Millwall til biograf i Roskilde

Hvad blev der af dem? bold.dk's berømte og berygtede julekalender handler i år om Superliga-legender, deres fodboldliv og især tiden efter karrieren. I dag gælder det fandenivoldske Poul Hübertz.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var aldrig kedeligt at følge Poul Hübertz på en fodboldbane.

Hvis ikke han ikke scorede mål eller havde gang i en albue-duel, brokkede han sig til Gud og hver mand, og én ting var sikker: Han gav sig altid 100 procent.

Nok derfor havde han for vane at blive publikumsfavorit i flere af de klubber, han nåede forbi i løbet sin karriere.

Hübertz var forbi berygtede Millwall i 2006, og der blev han hurtigt populær.

- Spillestilen i engelsk fodbold passede mig godt. Hvis man markerede sig med albuerne og gjorde de ting, man nærmest ville få rødt kort for i Superligaen, var man populær, siger Hübertz til bold.dk.

- Man må give og tage, og i dag synes jeg, der mangler nogle spillere, som jubler med eller opildner fansene. Man må godt vise, at man elsker, at de sidder på lægterne.

- Jeg gav alt, hvad jeg havde for fansene, og det gik da også godt i en periode, siger han.

Rade Prica og Simon Bræmer stjal rampelyset
Poul Hübertz startede karrieren i Roskilde, men den første officielle kontrakt fik han i 2000 hos Frem, der lå i 1. division på daværende tidspunkt.

Pludselig gik det ret stærkt for den unge angriber.

- Jeg blev hentet til Farum Boldklub, hvor Christian Andersen skulle være træner, og Brixtofte stod med alle sine millioner. Inden for to år gik jeg fra at spille Serie 3 til pludselig at leve af at spille fodbold i Farum, siger Hübertz.

Hübertz nåede at vinde bronze i Farum, inden turen gik til Herfølge, hvor han scorede masser af mål i Superligaen.

I 2005 rykkede Herfølge ned, og Hübertz skiftede til sin på det tidspunkt største klub i karrieren.

- FCK og Brøndby var de største klubber, men AaB var jo et flagskib i Jylland, inden FC Midtjylland for alvor slog igennem. Det var kæmpe stort for mig at komme derhen og spille, siger Hübertz.

- Men jeg slog langt fra til. Jeg havde en sæson, hvor jeg spillede on/off, og målmæssigt var det ikke skidegodt.

- Vi blev nummer fem, og det var langt fra målsætningen, og så hentede de Rade Prica, der kom til for at spille min plads. Simon Bræmer havde også haft et godt år, så jeg kunne godt se, hvor det bar hen.


Poul Hübertz brokker sig til dommer Claus Bo Larsen i en kamp mellem Herfølge og FC Midtjylland i 2003. Foto: Getty Images.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blev frelser i Millwall
I sommeren 2006 henvendte engelske Millwall sig til Hübertz og hans agent.

Angriberen kendte ikke rigtig noget til League 1-klubben, men takkede da ja til en prøvetræning.

- Jeg anede ikke noget som helst om klubben, men det var i London, og hvis der var noget, jeg gerne ville, var det da at bo i London.

- Det var en vild oplevelse, og jeg havde en god fornemmelse, da jeg tog derfra, for jeg havde spillet en god træningskamp.

- Jeg fandt så ud af, at Lynge Jacobsen gerne ville have noget økonomi ud af det. Jeg tænkte, at de bare gerne ville af mig, men de ville sgu også have penge for mig. Det endte med, at Millwall betalte en transfer for mig.

Hübertz havde startet de første kampe på bænken. I den fjerde kamp kom han ind og afgjorde tingene med sin 1-0-scoring, og sæsonens første sejr til Millwall var i hus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg scorede i den ende, hvor alle de mest hardcore fans sidder. Det var som at træde ind i en kirke og bare blive hyldet. For dem var jeg nærmest en frelser, fordi jeg scorede. Atmosfæren var vanvittig.

- Jeg begyndte at score godt med mål, selvom jeg var lidt ude og inde af holdet. Vi trænede jo nærmest ikke, fordi vi spillede kamp tirsdag og lørdag stort set uafbrudt, siger Hübertz.

Holdkammerat blev dømt for mord
Millwall er kendt for at have en temmelig hardcore fanbase, og Hübertz fik da også hurtigt bagsiden af medaljen at se.

- Der gik seks-syv uger, før der stod et par tusind fans ude foran stadion, der ville slå vores manager ihjel. Næste morgen var han blevet fyret, fordi de ikke turde gøre andet. Fansene mener det seriøst, husker Hübertz.

- Vi blev eskorteret væk af politiet, fordi fansene ikke ville gå. De var der eftersigende til klokken tre om natten på en hverdag for at give deres mening til kende.


Poul Hübertz nåede ni mål og seks assists i 37 Millwall-kampe. Foto: Getty Images.

Det var ikke kun uden for banen, at der var vanvittige episoder i Hübertz' Millwall-tid.

Danskerens daværende holdkammerat Gavin Grant blev således anklaget og senere dømt for mord.

- Pludselig kom han ikke til træning, og der var ikke rigtig nogen, der sagde noget. Man måtte nærmest selv researche på, at han var blevet anklaget for at skyde en mand.

- Retssagen kørte, og han blev senere dømt. Han var jo flink til træning, men det var da sindssygt, at ens holdkammerat pludselig var anklaget for mord, siger Hübertz.

Millwall-fan stoppede terrorister
Hübertz har den dag i dag stadig et nært forhold til Millwall.

- Millwall har fodboldmæssigt været den største oplevelse, jeg har haft. Jeg arrangerer en tur derover en gang om året med en journalist og en historiker, hvor vi tager ud i det miljø, der næsten ikke er tilbage mere.

- De har fået meget bedre styr på hooligans derovre, fordi de uddeler livstidskarantæner.

- Da der var terror i London i 2017, var det en Millwall-fan, der endte med at springe på terroristerne, hvor han råbte 'Fuck you, I'm Millwall'.

- Han har fået totalt kultstatus, og det fortæller bare lidt om, hvor meget de her fans identificerer sig med deres fodboldklub, siger Hübertz.

Hübertz nærer stor kærlighed til engelsk fodbold generelt - men den ægte fodboldånd findes nede i rækkerne, og ikke Premier League, siger han.

- Engelsk fodbold kan bare noget, men man skal helst væk fra Premier League for at finde den ægte stemning i dag, fordi den er blevet så pengestærk og sponsorfikseret.

- Det er fint at se Arsenal spille, men der er jo ingen stemning. Hvis der sidder 70.000 fans, er 60.000 af dem jo pure turister. Bernabeu er også et fedt stadion, men der er jo heller ikke skyggen af stemning, siger Hübertz.

To minutters aggression i AB
Selvom Hübertz var den næstmest scorende spiller i Millwall, ville manageren efter et år ikke have ham i klubben længere.

- Det var meget mærkeligt. Jeg kom til møde med træneren, og så siger han som det første 'I just wanna let you know that you're not gonna play anymore games for Millwall'.

- Jeg havde ikke set manden i otte uger, og selvom jeg var i slutningen af 20'erne, var jeg ved at græde, da jeg kom ud. Jeg var så ked af, at jeg ikke skulle blive i klubben.

Hübertz tog videre til League 1-kollegerne Northampton i én sæson og vendte derefter hjem til Danmark.


Poul Hübertz har scoret for Northampton i en League 1-kamp mod Huddersfield i 2006. Han nåede 42 kampe, 13 mål og fire assists for klubben. Foto: Getty Images.

- Jeg ville finde en klub på Sjælland, og så kom der nogle begrænsninger. Jeg skulle nok ikke til FCK eller Brøndby, så det endte med at blive AB, der satsede stort på at rykke op i Superligaen.

Her nåede Hübertz dog kun et år trods sin toårige aftale, og det var der en særlig grund til.

- Flemming Christensen var træner, og en uge forinden havde han hentet sin søn Nick Christensen til klubben.

- På den sidste transferdag finder jeg ud af, at jeg skal starte ude til fordel for Nick. Jeg følte ikke, det var berettiget, at jeg skulle starte ude, og prikket over i'et var jo, at det var trænerens søn.

- Så hev jeg dem ind til møde og sagde, at hvis det var rigtigt, skulle jeg ikke spille i klubben mere. Så fik jeg ophævet min kontrakt.

Fortryder du det i dag?

- Det var to minutters aggression, hvor jeg måske skulle have trukket vejret. Jeg var egoistisk, men jeg skulle have holdt min mund.

- Vi er gode venner den dag i dag, og der er 'no hard feelings'. Træneren har altid det sidste ord.

Hübertz medgiver, at hans tendens til at sige sin mening ikke altid har været hensigtsmæssigt.

- Man kan vælge at prioritere mange ting i sin karriere, men jeg har aldrig været tilfreds, hvis jeg ikke har spillet. 

- Og så har der været nogle episoder, hvor jeg har sagt min mening, og det falder ikke altid i god jord hos trænere og ledere.

- Jeg ville da gerne have haft et længere ophold i en klub, for så kunne jeg have fået et større tilhørsforhold, og så kunne jeg nok have spillet nogle år mere. Men så havde jeg måske ikke været i England, AaB eller Midtjylland, så på den måde træffer man jo nogle valg.

Fra fodboldbanen til biografen
Hübertz tog derefter til FC Midtjylland under Allan Kuhn i tre måneder, inden han vendte retur til FC Roskilde.

I 2011 stoppede han karrieren på topplan efter et halvt år i Hvidovre.

- Jeg følte ikke, jeg kunne kombinere fodbolden med civilt arbejde, og jeg havde samtidig børn, der skulle til at starte i skole, så det var egentlig en nem beslutning.

- Jeg prøvede at snuse til trænerjobbet i Karlslunde, men der var for mange af min egen type. Jeg kunne se så meget af mig selv i dem, og jeg forstod godt, hvorfor de ikke kom til træning og kun ville spille kampe, griner Hübertz.


Poul Hübertz i en duel med Brøndby-spilleren Jan Frederiksen i 2009. Foto: Getty Images.

I dag ejer og driver han biografen Kino på RO's Torv i Roskilde sammen med sin søster, og det har hele tiden ligget i kortene, at han skulle den vej, når støvlerne blev lagt på hylden.

- Jeg har hele tiden vidst, at det var det, jeg skulle efter fodbolden. Derfor har jeg heller aldrig været nervøs for at stoppe karrieren, siger Hübertz.

- Mine forældre købte biografen i 1978, så jeg er født med et filmlærred foran mig og har altid interesseret mig for det. Så jeg er jo blevet i underholdningsbranchen, kan man sige.

Kunne sagtens restituere på en øl
43-årige Poul Hübertz har dog ikke helt lagt fodbolden på hylden, for han har de seneste år spillet i FC Græsrødderne.

Han nyder fællesskabet og omklædningsrummet, og i Københavnerserien er der stadig plads til en øl efter kampen.

- Vi kunne godt sidde efter en 1. divisionskamp med Frem og drikke en øl efter kampen, men det tror jeg sgu ikke, der er i et omklædningsrum i Superligaen i dag.

- Der står vel en fysioterapeut med en energidrik, der smager ad helvedes til, så de kan restituere bedre. Jeg kunne sgu sagtens restituere på en øl. Ingen problemer der, siger Hübertz på vanlig kæk manér.

Fankultur har været en stor del af Hübertz' drivkraft i karrieren, og han savner i dag at se spillere, der for alvor engagerer sig i fansene.

- Når vi havde spillet en kamp for Frem, gik vi op i klubhuset bagefter, hvor fansene tiljublede os i hoved og røv.

- Uanset om man havde vundet eller tabt, var de så stolte af, at man gad at komme og drikke en øl med dem og sige hej. De er mennesker ligesom os, og det ser man ikke lige så meget af i dag, synes jeg.

- Fansene har en enorm betydning for fodboldspillere. Jeg var med til at tabe 0-7 med Herfølge på Brøndby Stadion, da vi rykkede ned, og hvor Brøndby lige var blevet mestre.

- Det var et festfyrværkeri fra start til slut, og vi var nærmest bare brikker i det. Selvfølgelig var det ikke sjovt at tabe 0-7, men det var en kæmpe oplevelse, fordi der var helt fyldt på stadion, siger Hübertz.


Poul Hübertz i aktion for FC Græsrødderne i en pokalkamp mod AB. Foto: Per Kjærbye, fodboldbilleder.dk.

Hübertz forventer, at han snart må stille støvlerne endegyldigt på hylden. Han holder dog alligevel en lille dør på klem.

- Jeg tror, det er ved at være slut. Jeg bliver 44 år, og vi spiller altså to gange 45 minutter. Vi har ikke trænet i tre år, og der er altså nogle unge drenge, der står knivskarpt i Københavnerserien.

- Jeg har dog hørt rigtig godt om de dér to gange 35 minutter hos Old Boys, men jeg tror, jeg stopper helt.

- Ellers skal det være et rigtig godt Old Boys-hold, for jeg kan mærke på mig selv, at jeg bliver hidsig, hvis folk ikke lever op til mine standarder. Også selvom mine standarder nok ikke er så høje, som jeg tror, de er, griner Hübertz.

Poul Hübertz nåede i alt 94 kampe i Superligaen.


Foto: Getty Images

7 kommentarer

Læs alle kommentarer
annonce

Mest læste

annonce
annonce
annonce
0