3F Superliga -10 hurtige: Magisk BIF-ikon verdens flinkeste
2020-08-02 10:00:02
Foto: Lars Rønbøg / Getty Images

10 hurtige: Magisk BIF-ikon verdens flinkeste

Den tidligere Lyngby-anfører Mathias Tauber beretter om en magisk holdkammerat med flot cv, et par dygtige SL-kaptajner og en hård afsked med hjerteklubben. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

bold.dk er klar med en ny udgave af '10 hurtige', hvor spillere, trænere og andre fodboldpersonligheder får ti spørgsmål, som vi normalt ikke stiller dem.

Mathias Tauber spillede en stor del af sin karriere i 1. division, men oplevede også at vinde Superliga-bronze og komme i Europa som anfører i Lyngby.

Forsvarsspilleren fortæller om en svær afsked med Lyngby, dygtige anførere og trænere og en irriterende modstander, men han lægger ud med historien om en Brøndby-legende, som ikke indeholdt et gram arrogance. 

Hvem er den bedste holdkammerat, du nåede at spille sammen med? 

- Jeg har egentlig ikke lyst til at fremhæve én over andre. Jeg har været så priviligeret at have spillet sammen med rigtig mange talentfulde spillere - både unge talenter og spillere i deres karrieres efterår. Så jeg vil hellere fremhæve en spiller, som imponerede mig på det personlige plan. 

- Peter Madsen kom som feteret stjerne til Lyngby. Jeg havde måske en lidt naiv forestilling om en ‘arrogant’ spiller, som kom til Lyngby i karrierens efterår efter ophold i store klubber både i indland og udland. Men Peter var alt andet end arrogant - han er det flinkeste menneske.

- Ikke længe efter sin ankomst inviterede han hele truppen på hjemmelavet paella i privaten (med dertilhørende øl) mellem to træninger. 

- Han dukkede altid op til træning i træningsbukser, skisokker og sandaler - i godt humør og med en spilleliste klar til anlægget.

- Han fik ikke selv mange minutter på banen, men var altid villig til at dele ud af sin enorme erfaring. Et helt igennem fantastisk varmt menneske, siger Tauber til bold.dk. 

Er du skuffet over måden, din Lyngby-karriere sluttede på?

- Skuffet er måske ikke det rigtige ord, men jeg er uden tvivl enormt ærgerlig over det. Jeg havde mine absolut bedste år i Lyngby. Jeg havde et super godt forhold til alle i klubben - både spillere, fans, ledere, frivillige og sponsorer. 

- Jeg følte selv, at jeg har gjort rigtig meget for klubben og havde en forestilling om, at jeg efter endt karriere skulle fortsætte min civile karriere i enten klubben eller hos én af sponsorerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med ét blev alt det taget fra mig - så ja, det var da enormt ærgerligt.

- Jeg fortryder sådan set ikke noget - jeg stod op for holdet og for mine egne værdier, hvilket var - og er - vigtigt for mig. Og den opbakning, som jeg mærkede efterfølgende blandt holdkammerater og fans, varmede rigtig meget, men kunne selvfølgelig ikke opveje min ærgrelse.

- Jeg havde helt klart forestillet mig et andet exit, men sådan blev det ikke.

- Jeg har læst rygter om, at jeg blev sur over, at anførerbindet blev taget fra mig. Jeg er ked af, hvis det er opfattelsen hos folk, for det har intet på sig. 

- Den rigtige historie er en anden, men den har jeg egentlig ikke lyst til at ribbe op i igen. Det er fortid og både jeg og Lyngby er kommet godt videre.

Hvilken anfører fra de øvrige SL-hold var du mest imponeret over?

- Den er svær. Der var rigtig mange dygtige ledere, men jeg kender jo kun de fleste af dem fra grønsværen. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rasmus Würtz i AaB var jo en legende, som virkelig kunne drive sit hold frem. Og jeg har også indtryk af, at han er en rigtig omgængelig fyr uden for banen.

- Jakob Poulsen i FCM havde jo også en kæmpe værdi - både på og udenfor banen. Så der er mange at vælge i mellem.

På hvilket SL-stadion oplevede du den mest intense stemning?

- Der er ingen tvivl om, at den mest intense stemning findes på Brøndby Stadion. Det er et fantastisk sted at spille. Sydsiden kan bare noget helt særligt - der ville jeg gerne have haft hjemmebane.

- Omvendt så er det også stort at spille i Parken - alene atmosfæren omkring Danmarks største stadion gør Parken speciel.

Hvilken SL-dommer imponerede dig mest?

- Generelt havde jeg et fint forhold til dommerne. I kampens hede synes jeg altid, at de var idioter, men det syntes de sikkert også om mig. 

- Jeg har haft en masse diskussioner med dommere i min karriere, men jeg har også altid kunnet grine sammen med dem efter kampene, når jeg havde sagt noget dumt.

- Fodbold er et spil med følelser, og for mig at se er de bedste dommere dem, som kan navigere i det spændingsfelt. Der skal være plads til et par dumme kommentarer, men samtidig skal vi spillere vide, når vi har nået grænsen.

- Jeg kan huske et par dommere, som ganske enkelt har svaret kækt tilbage, når en dum kommentar er faldet fra min side - det viste overskud og karakter.

Troede du som 25-årig på, at du som 32-årig ville vinde SL-bronze som anfører?

- Det tror jeg sgu ikke, men jeg havde helt sikkert et håb om det. 

- Min karriere udviklede sig jo lidt specielt. Jeg spillede en del år i 1. division uden at slå rigtig igennem. Så det var et langt sejt træk. Pludselig stod jeg i Superligaen, da Lyngby hentede mig som 25-årig. Og ret kort derefter blev jeg anfører. 

- Lyngby levede - og lever til dels stadig - en elevator-tilværelse mellem 1. division og Superligaen. Så at vinde bronze som oprykkere fra 1. division lå vist ikke lige i kortene. 

- Det var helt fantastisk, og vi havde et super sammenhold i truppen - med et genialt trænerpar.

Hvem var den bedste modstander, du mødte i 1. division?

- Jeg havde mange drabelige kampe med Jeppe Kjær, da han spillede for henholdsvis Roskilde og HB Køge. 

- De små hurtige angribere har aldrig været min kop te. De vender for hurtigt og løber for hurtigt, så det endte tit med et frispark og et gult kort.

- Heldigvis blev han min holdkammerat til sidst, så var der da én mindre, der kunne udstille mine mangler.

Hvem var den bedste modstander, du mødte i Superligaen?

- Det spørgsmål har jeg fået en del gange, og det er ikke blevet nemmere for mig at svare på. 

- Der har virkelig været mange dygtige spillere. Og hvordan skal man måle de bedste? Er det dem med den bedste teknik, dem med den største fysik, dem der var hurtigst, eller bare dem der scorede flest mål. Jeg kan simpelthen ikke svare på det. 

- Et bud fra nyere tid kunne være N’Doye.

Hvem var din sjoveste holdkammerat?

- Der er nogle stykker at vælge imellem. Nicklas Højlund var altid garant for lidt god lir, en virkelig sjov fyr.

- Vi havde en periode med Thomas Rasmussen, Martin Bergvold og Dennis Cagara. Det var en farlig trio, som altid skabte grin.

- Jeg kan huske en episode fra en træningslejr, hvor Thomas og Bergvold vist havde lavet noget pis med AC. Pludselig stod al inventar - senge, puder, stole, alt - ude på gangen efter en træning. Der var lidt oprydningsarbejde og lagt op til payback. 

- Der er en masse andre historier, som desværre ikke tåler at komme i en artikel på bold.dk, siger Tauber med et grin.

Hvilken træner var den bedste, du havde i din karriere?

- Jeg er nok nødt til at fremhæve nogle stykker.

- Flemming Christensen omskolede mig i en alder af 22 år fra central midtbanespiller til central forsvarer. Det var nok ikke noget dumt træk, for jeg var ikke endt i Superligaen som midtbanespiller.

- Niels Frederiksen hentede mig til Lyngby og Superligaen - og gjorde mig efter 1,5 år til anfører.

- Men den bedste tid var helt klart under David Nielsen og Thomas Nørgaard. De to supplerede hinanden formidabelt. David er en ufattelig dygtig motivator, og Nørgaard er super skarp taktisk. Sammen fik de det bedste ud af hver enkelt spiller. 

- Og så formåede de at gøre hver træning, hver samling og hver kamp til en leg. Der var altid smil på - også selvom det var benhård træning. Vi vidste præcis, hvornår der skulle arbejdes hårdt med lungerne ude af halsen, og hvornår vi kunne lave fis og ballade.

- Jeg har rigtig mange historier om taktikmøder og andet, som er foregået lidt utraditionelt, men med det absolut bedst tænkelig resultat efterfølgende. 

- Det var en fantastisk tid, som jeg aldrig vil glemme - og som jeg ville ønske, at alle fodboldspillere kunne opleve.


Foto: Lars Rønbøg / Getty Images

3 kommentarer

Læs alle kommentarer
annonce
annonce
annonce
annonce
0