2020-12-05 10:00:02

10 hurtige: Verdensstjernen fortrød intet i SL

Rafael van der Vaart fortæller om store stjerner i Real Madrid og et ophold i Danmark, som han nød, selvom det ikke gik, som han havde håbet på. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

bold.dk er klar med en ny udgave af '10 hurtige', hvor spillere, trænere og andre fodboldpersonligheder får ti spørgsmål, som vi normalt ikke stiller dem.

Denne gang er det den tidligere hollandske stjerne Rafael van der Vaart, som har svaret på ti spørgsmål om sin karriere.

Det handler blandt andet om megastjerner i Real Madrid, få centimeter fra at blive helten i en VM-finale og et ophold i dansk fodbold, som ikke gik helt, som han havde håbet på. 

Fra hvilken klub har du de bedste minder i din karriere?

- Det er altid svært at vælge én klub over de andre, men Ajax vil altid betyde noget specielt. Jeg var bare en lille dreng, da jeg som 10-årig kom til klubben, og jeg var der i 13 år, så klubben har været en stor del af mit liv.

- Derudover må jeg også nævne Real Madrid. For alle spillere, er det en speciel klub at komme til, og for mange spillere er det endda det allerstørste sted at spille, så det var stort for mig. 

- Det sted, hvor jeg spillede mit bedste fodbold, var i Tottenham, hvor jeg i to sæsoner var på mit højeste niveau.

- Alle klubber jeg har været i, har været gode. Jeg var i HSV i to omgange i i alt seks år, så byen føles lidt som mit andet hjem. Vi havde op- og nedture i klubben, men jeg havde det godt og gjorde det også fint i størstedelen af tiden.

Hvad synes du om niveauet og spillestilen i den danske Superliga?

- Niveauet er okay, og det er et godt sted at spille for unge spillere, som ofte får chancen.

- Der er nogle gode klubber iblandt, men mange klubber har også svært ved at omstille sig. Jeg ved ikke, om det er den danske mentalitet, men mange virker bange for forandringer.

- Da jeg kom til FCM, skulle vi forsøge at ændre måden, vi skulle spille på, så jeg passede bedre ind. I starten gik det okay, men efter et par dårlige kampe af både mig og holdet gik vi tilbage til en masse lange bolde og til at satse på dødbolde, så der var ikke megen tålmodighed.

- Dødbolde er vigtige for mange klubber i Danmark, men jeg kom fra den hollandske kultur, så jeg kunne noget andet. 

Artiklen fortsætter efter billedet

International -10 hurtige: Verdensstjernen fortrød intet i SL
Foto: Lars Rønbøg / Getty Images

- I Danmark taler man meget om, hvad der skal ske inde i feltet, og at man bare skal have bolden derind, mens jeg er vant til at fokusere mere på selve opspillet.

- Men det virker jo for FCM, som har stor succes og har vundet mesterskabet, så det er ikke for at lyde bitter, men jeg passede bare ikke så godt ind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En klub som FC Nordsjælland er jo fremragende, da der er en meget klar linje omkring, hvordan man skal spille med og uden bolden, og formår man at implementere det hele vejen ned igennem sit ungdomssystem, kan man få en masse ud af de danske talenter, for der er ingen tvivl om, at talentmassen i Danmark er stor.

Foto: Getty Images

Fortryder du, at du kom til Danmark for at spille?

- Nej, jeg fortryder absolut ingenting. Jeg havde det rigtig godt med spillerne i FCM. Det var en god klub for mig at komme til, og jeg følte mig altid velkommen og godt tilpas.

- Der var selvfølgelig nogle ting mellem klubben og jeg, men det er kun normalt. Jeg spillede ikke så meget, men jeg ramte heller ikke mit højeste niveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det undrede mig lidt, at jeg ikke spillede, da vi kom tilbage efter en træningslejr i Dubai, hvor jeg havde gjort det godt, og dér føler jeg ikke rigtig, at jeg fik chancen. Det var en skam, men derudover har jeg lutter gode minder.

- Jeg er desuden ikke typen, som bare bebrejder andre, når noget ikke har fungeret, og jeg ser altid mig selv i spejlet som den første og spørger, om jeg kan gøre mere, og jeg var ikke på mit højeste niveau. 

- Nogle kommer med undskyldninger, men det gør jeg ikke, og jeg har intet negativt at sige.

Hvordan var det at træde ind i omklædningsrummet hos Real Madrid for første gang?

- Jeg var selvfølgelig nervøs. Det var stort for mig at komme dertil. 

- Jeg er halv spansk, og min familie bor i Spanien, så jeg ved jo alt om, hvor stor en klub det er, og det var kæmpe stort. Men jeg mindede mig selv om, at det bare var fodbold, og at der var en årsag til, at jeg var hentet til klubben.

- Da jeg gik ind i omklædningsrummet, vidste jeg, at hvis jeg viste, hvor god jeg var, skulle jeg nok hurtigt blive accepteret, og sådan føler jeg også, det gik.

- Selvfølgelig var der store stjerner i klubben, men det tænkte jeg ikke over, når vi gik ud på banen for at træne. Der tænkte jeg bare, at jeg ville vise, hvad jeg kunne, og at jeg også var blandt de bedste.

- Det er selvfølgelig fedt at dele omklædningsrum med de store spillere som Iker Casillas, Sergio Ramos og alle de andre. De store stjerner var enormt flinke og nemme at spille med, og det var aldrig et problem. 

- Jeg spillede der i to år og gjorde det for det meste godt. Vi vandt ingenting, men jeg spillede ganske mange kampe og scorede også en del mål.

Foto: Getty Images

Hvem var den bedste holdkammerat, du nåede at have?

- Jeg er selvfølgelig nødt til at nævne Cristiano Ronaldo, for han var exceptionel, når det kom til at score mål og være afgørende i kampene.

- Han arbejdede stenhårdt til alle træninger og i styrkelokalet, og han var derfor et stort forbillede for de unge spillere.

- Men den mest specielle, og ham der virkelig imponerede mig, var Guti. Hvis folk ikke ved, hvem han er, skal de gå på YouTube og se hans bedste assists.

- Han var utrolig. Han var ikke altid den mest seriøse og spillede ikke så meget, men når han spillede, og han ramte dagen, var han med afstand den bedste midtbanespiller overhovedet.

- Det var ikke sådan, at han var useriøs, men han tog sit liv seriøst og forsøgte at nyde det. Det kunne jeg godt lide, for uden jeg 100 procent var som ham, var jeg delvist også sådan selv, og jeg er også stadig sådan i dag.

- Som jeg plejede at sige, var typer som os de bedste professionelle amatører. Vi kunne godt lide at få lidt at drikke efter kampene i stedet for i dag, hvor spillerne skal spise alt det rigtige efter kampene. 

- Jeg synes, at man skal vise, hvad man kan på banen, og så må man godt nyde livet og hygge sig bagefter.

Hvilken af dine klubbers fans gav den bedste støtte under kampene?

- Jeg var heldig at have et godt forhold til tilhængerne i alle mine klubber, men jeg er nødt til at sige Tottenham. 

- White Heart Lane var et helt fantastisk stadion, og stemningen var lige så utrolig. Vi blev virkelig støttet, når vi spillede hjemme.

- Jeg havde det virkelig godt i Tottenham, og når jeg besøger klubben i dag, kan jeg mærke, at klubbens fans stadig elsker mig. Det hjalp selvfølgelig også, at jeg scorede en del mål mod Arsenal, siger Van der Vaart med et grin.

Foto: Getty Images

- Tottenham er en storklub, og for tilhængerne er klubben verdens største. Men at spille for Real Madrid er bare helt specielt, og det kan intet leve op til.

- Jeg spillede mod Liverpool, Manchester United og andre kæmpeklubber, men intet kunne mål sig med at træde ind på Bernabeu i en hvid trøje. Det tror jeg, at alle spillere, som har prøvet det, vil give mig ret i.

- Men at spille i så stor en klub, som alle kender, betød også, at alt blev vendt og drejet. Det er noget helt specielt. 

- Selv til træning blev det bemærket udefra, hvad man gjorde, og spillede man en dårlig kamp, blev det selvfølgelig også bemærket, og det pres måtte man håndtere.

- Jeg var desuden lidt uheldig, for da jeg spillede i Real Madrid, var Barcelona i en klasse for sig. 

- Jeg spillede to år i Real, og jeg havde nogle virkelig gode perioder i begge sæsoner, mens holdet også gjorde det fremragende, og i begge sæsoner nåede vi omkring 100 point, men vi vandt alligevel ikke mesterskabet.

- Vi vandt så mange kampe, at det normalt ville være nok til at sikre mesterskabet allerede ved jul, men Barcelona vandt bare endnu mere end os. De var ganske enkelt bare bedre end os. Det var svært at acceptere, men ikke til at komme udenom.

Foto: Getty Images

Var stemningen altid god mellem de mange store profiler, I havde i en lang periode på Hollands landshold?

- Når der er mange store spillere, er der også mange store egoer, men sådan er det at være på et stort hold, og det var aldrig et problem. Så ja, stemningen og forholdet mellem spillerne var altid god. 

- Vi håndterede det godt, at vi var mange store spillere, og det kunne jo også ses på resultaterne. 

- Vi gik altid nemt videre fra kvalifikationerne, og vi var også altid med helt fremme ved slutrunderne, så der var aldrig nogle problemer.

Har du stadig mareridt over, at du var få centimeter fra at blokere Andres Iniestas afgørende mål i VM-finalen i 2010?

- Nej, det vil jeg ikke sige, men jeg bliver stadig mindet om det konstant, siger Van der Vaart med et grin. 

- Det stopper aldrig. Folk siger, nu er det et år siden, det skete, så siger de det samme efter to år, fem år og ti år. Det bliver jo nok ved, så det slipper jeg nok aldrig helt af med.

- Det var sent i kampen, og jeg var nede at forsvare, som jo ikke er min normale position, men jeg forsøgte at redde hans skud. Jeg gjorde alt, men det lykkedes desværre ikke. Jeg ikke kunne ganske enkelt nå frem til ham.

Foto: Getty Images

Hvem var den hårdeste modstander, du nåede at stå overfor?

- Igen må jeg dele det op, for Lionel Messi var jeg jo aldrig rigtig tæt på inde på banen, men han var utrolig. Det var et mareridt at spille imod ham, for han var helt ustoppelig.

- Men den hårdeste direkte modstander var Mark van Bommel. Ham kunne jeg sgu ikke lide at spille imod, for han var et svin, som jeg mødte en del gange, blandt andet med Ajax, men også når vi trænede med Holland.

- Jeg kunne godt selv spille beskidt, men det var intet i forhold til ham. Han var en fremragende spiller, men også en nasty spiller, som altid talte med dommerne og var benhård. 

- Han var modbydelig at spille imod, men i dag har vi det faktisk rigtig godt med hinanden. 

Hvem var den bedste danske modstander, du nåede at møde?

- Jeg kan sgu ikke lige komme på nogen, siger Van der Vaart, og det er jo en ærlig sag.

37-årige Van der Vaart nåede i sin karriere blandt andet 109 A-landskampe for Holland, 152 Bundesliga-kampe, 117 kampe i Æresdivisionen, 65 La Liga-kampe, 63 Premier League-kampe og 37 kampe i Champions League.

 

4 kommentarer

Læs alle kommentarer
annonce
annonce
annonce
annonce
0