2011-02-19 11:01:01
Foto:

EC-triumferne: Da Bayern gik på autopilot

B 1903 chokerede fodbold-Europa i 1991 ved at smadre Bayern München i UEFA Cuppen. Med på Gentofte-holdet var Iørn Uldbjerg, der også fremhæver Palle Petersens præstation i returopgøret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FC København får mulighed for at skabe et fodbold-mirakel i Champions League, når Chelsea venter i 1/8-finalen. Det vil dog ikke være den første sensation i dansk klubfodbolds historie.

Eksempelvis spillede B 1903 sig i 1991/1992-sæsonen videre fra UEFA Cuppens anden runde, selvom modstanderholdet var selveste Bayern München. På et fyldt Gentofte Stadion massakrerede 3’erne de sydtyske giganter med hele 6-2, og skabte sig på den måde et gyldent udgangspunkt, inden returopgøret på det olympiske stadion i München.

Bayern kunne ikke gøre brug af en skadet Brian Laudrup, der i stedet agerede medkommentator på dansk tv, men det tyske hold var nu alligevel skræmmende på papiret. Spørg bare Iørn Uldbjerg, der var med til triumfen i Gentofte.

- Der er en del ting, der lige kommer frem, når man tænker tilbage. Jeg husker, at man havde sat nogle mobile tribuner op bag målene, så der kunne være omkring 13.000 tilskuere. Det var lidt andre forhold dengang, siger Uldbjerg til bold.dk.

- Så kan jeg huske, at Bayern havde Søren Lerby som træner, og han rådede over en trup med flere tyske verdensmestre og store navne, som Thomas Berthold, Olaf Thon og Stefan Effenberg. I B 1903 glædede vi os bare til at spille mod dem, men jeg tror ikke, der var nogen af os, der regnede med, at vi kunne slå dem, og da slet ikke med 6-2.

Intet tydede da heller ikke på, at B 1903, der dog stillede med navne som Carsten V. Jensen, Michael Manniche, Pierre Larsen, Torben Piechnik, Martin Johansen og Ivan Nielsen i startopstillingen, skulle ydmyge Bayern.

- Jeg kan sagtens huske, at vi kom bagud efter en halv times tid, for Effenberg overløb mig i vores venstre side og lagde bolden ind til Mazinho, og på den måde blev jeg medskyldig i deres første mål. Men herefter satte de den på autopilot. De havde fået lavet deres udebanemål, og jeg tror næsten, at de var ligeglade med, om vi lavede et eller to, for de skulle nok klare resten på hjemmebane, siger Uldbjerg.

Det blev dog særdeles dyrt for, Bayern at slække lidt på koncentrationen. Inden pausen havde Manniche udlignet, og i anden halvleg gik det stærkt. I det 57. minut vekslede Ivan Nielsen et straffespark til scoring, og efter 64. minutter havde Kenneth Wegner og Manniche igen sikret den komfortable 4-1-føring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brønshøj-ikonet Brian Kaus øgede føringen med et lille kvarter igen, og i næstsidste minut scorede Uldbjerg så selv til 6-1.

- De spillede ikke for fuld kraft, og alt lykkedes for os. Det gav en masse mål, for det fungerede slet ikke for dem. Så er det, at et undertippet hold kan overraske. Vi var dog lidt kede af, at de fik det sidste mål til allersidst, for nu skulle de ”kun” score fire gange på hjemmebane for at sende os ud. Vi tillod os at være lidt kritiske og synes, at 6-1 havde været et fornemt resultat, men i og med, at de scorede, så var vejen blevet lidt længere.

Trods Bayerns sene scoring, gik Uldbjerg og holdkammeraterne ind til returopgøret den 5. november 1991 med tro på tingene, og nervøs var Uldbjerg ikke, inden kampstart i Bayern. Nervøsiteten kom dog hurtigt, da opgøret først blev fløjtet i gang.

- Vi troede alle sammen på, at vi kunne klare den dernede, men vi kom under massivt pres. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, og da der var spillet 10 minutter kunne vi have været bagude med tre mål, og det varede bare ved. Heldigvis valgte Palle Petersen at stå sin plankeværk-kamp. Vi var stort set ikke over midten det første kvarter, og da det så endelig skete, brændte Jørgen Juul Jensen en friløber.

Palle Plankeværk blev bare ved og ved med at levere pragtredninger i B 1903-buret, og så lykkedes det at holde hele vejen hjem, selvom Mazinho i næstsidste minut fik scoret til resultatet 1-0.

- I pausen var vi klar over, at alt kunne ske, hvis de først fik hul på bylden. Vi kunne snildt have tabt med seks mål, for de var sindssygt dygtige, men Palle stod sit livs kamp, og så gik det alligevel, siger Uldbjerg, der fejrede triumfen med holdkammeraterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man må sige, at vi havde en fornøjelig tur hjem og spiste på Hotel Hilton, hvor vi selvfølgelig fik lidt god mad og sodavand til masser af kroner stykket.

B 1903 sendte i den efterfølgende runde tyrkiske Trabzonspor med Lars Olsen ud af UEFA Cuppen, inden AC Torino med navne som Enzo Scifo og Gianluigi Lentini satte en stopper for eventyret i kvartfinalen.

Selv håber Uldbjerg, at FC København kan gøre 3’erne kunststykket efter.

- Det bliver svært for dem mod Chelsea, men jeg tror og håber på, at de kan lave et godt resultat på hjemmebane, og så må vi se, hvor langt det rækker. Det bliver sindssygt spændende, slutter Uldbjerg.

houlind@bold.dk


Foto:

15 kommentarer

Læs alle kommentarer
annonce
annonce
annonce
annonce
0